YOLO – You only live once – Ny bog af Sarah-Ann Hunt

Udgivet i Bøger, Nyheder | Skrevet af Rasmus Halvor d. 21. januar 2020
1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner

Artikel fra Bornholms Tidende, af lokalredaktør Elisabeth Krogh

EVENTYR

– I’m carrying 23 kilo, svarede Sarah-Ann Hunt, da hun på en mellemlanding i USA, var lidt uopmærksom og troede, at hun blev spurgt til sin bagage. Det affødte en voldsom reaktion fra lufthavnspersonalet, der tog det for en indrømmelse af at den unge dansker var lastet med kokain…
– Jeg var nær ikke sluppet derfra igen, husker Sarah-Ann.
Oplevelsen er bare en af de utallige røverhistorier og rejseoplevelser Sarah-Ann Hunt kan diske op med. I sit hidtil 31-årige liv har hun udnyttet hvert minut til at udfordre sig selv på alle måder, først og fremmest med rejser, men også med uddannelse, eller at lære nye ting. Gerne noget, som hun egentlig ikke tør. For eksempel at blive dykker selvom hun ikke kan svømme, eller have gennemført et års sejladskursus og p.t. arbejde som skibsofficer selvom hun egentlig ikke kan lide vand.
Hun har i en alder af 31 allerede rejst i 48 lande og på syv kontinenter. For du lever kun en gang – You Only Live Once, som er titlen på den bog Sarah-Ann Hunt nu har skrevet om sig selv og sine rejser.

 

Skrevet i Nexø

Bogen er til dels skrevet på Nexø Bibliotek, hvor hun er på fornavn med personalet. Hun bor ellers i et totalt ryddeligt og roligt hus i Bager Sonnes Gade i Nexø.- Jeg har siddet rigtig meget på Nexø Bibliotek, for så går du ligesom på forfatterjob, når du går derhen, fortæller hun, der startede med at skrive bogen, mens hun var på højskole, og har skrevet den færdig i Nexø.
Den første rejse gik til Galapagos-øerne, og meget slet ikke efter planen – og sådan er rejser, mener Sarah-Ann med sin nu større erfaring.
– Jeg var dengang helt nyskuret og lige færdig med gymnasiet, og vidste ikke engang hvor de lå, Galapagos-øerne. Men jeg ville derhen. Øerne hører under Ecuador og jeg fandt ud af, at der var ret besværligt at kommer dertil. Det hele gik galt undervejs. Du kan læse i bogen, både hvordan man gør og hvad man ikke skal gøre, men det startede med, at min mor – efter at jeg havde arbejdet et halvt år på at arrangere rejsen – efter vennernes farvelparty aftenen før nærmest måtte sparke døren til mit værelse ind og råbte ”Op, din IDIOT!”, og jeg kun med nød og næppe blev lukket ombord på flyet med opkast på trøjen og spiritusånde langt over det tilladte….Jeg er meget ærlig om, hvor galt det går, når det går galt, griner Sarah-Ann.
Og afrejse-tømmermændene er bestemt heller ikke den eneste gang en festlig aften spænder ben for hendes oplevelser ude i verden. Eller at der er andre benspænd.
– Jeg har haft de vildeste sygdomme, er blevet tilbageholdt og udspurgt, men de værste ting, jeg har oplevet, har nok været i Dk. Jeg har aldrig fået stjålet noget eller er blevet passet op. Man lærer noget, hver gang man rejser, det kan du bruge næste gang, du er afsted. Det er bare udover stepperne, og nogle gange grænseoverskridende, men det giver noget pondus.
Trods uheld, sygdomme og forhindringer af enhver art, kan Sarah-Ann ikke pege på en nogen ulemper ved at rejse verden tynd.
– Jeg kan ikke finde nogen bagside.
Hvad driver dig til at blive ved at udfordre dig selv?
– Wanderlust. Jeg er en rejse-junkie. Jeg vil gerne prøve noget nyt. Jo flere ting man ved noget om, jo flere verdener åbner sig. Når man er barn, tænker man ting som, at jeg kunne da godt prøve at gå til tennis – man er åben for at prøve nye ting. Det er som om vi mister den evne, når vi bliver voksne. Nogle gange skal man bare ryste posen, mener Sarah-Ann, der ikke kun har udfoldet sin eventyrlyst ved at rejse ud i verden, men også ved at være værnepligtig i kamptropperne ved Gardehusarregimentet i Slagelse, være på højskole et år og uddannet sig til juralog (juridisk assistent og advokatsekretær), vandreguide og yachtskipper og har været tourguide i det britisk-canadiske firma G-Adventures.- Og så har jeg jo aldrig udgivet en bog før.

 

Ønskeliste

Efter Galapagos-øerne var hun smittet med rejsebacillen. Næste stop blev Belize, USA, Afrika og Cambodja og siden har hun besøgt mange andre lande.Sarah-Ann opstiller hvert år en ønskeliste til sig selv.
– Det er en slags brainstorm over, hvad jeg kunne tænke mig at blive eller gøre – om det så er at blive dykker eller drikke pina colada af en kokosnød i Sydamerika. Så laver jeg en plan, så det kan komme til at ske. For, som bogen hedder, “Man lever kun en gang.”
– Jeg føler mig mest på hjemmebane, når jeg er ude. Det er mit drive. Jeg er nok den, jeg kender, der har tjent mindst, men som har rejst mest.
Hvordan får du råd til rejserne?
– Nogle gange ved jeg heller ikke, hvordan jeg får råd. Jeg tog eksempelvis afsted som frivillig i månedsvis for næsten ingen penge. Når jeg er hjemme, er jeg nøjsom og sparsommelig, men synes ikke, jeg mangler noget. Det eneste du kan købe, som beriger dig, er rejser. Du får minder, små skatte, som du har inde i hovedet. Rejseminder forringes aldrig, som materielle ting gør.
Behøver man at rejse for at føle at “you only live once”?
– Et godt liv er ikke det samme for os hver især. Man skal finde ud af, hvad der gør ens eget liv godt. Og det er aldrig for sent at få et godt liv, hvis man ikke er tilfreds, tilføjer Sarah-Ann.

 

Fascineret af rebeller, enere og eventyrere

– Jeg har altid læst hundredvis af bøger og er primært fascineret af bøger om rebeller, enere og eventyrere, Jeg tror jeg har læst alle rejsebøger, der er skrevet på dansk. Mange af dem er skrevet for nogle år siden, og jeg syntes der manglede nyere rejsebøger, og når jeg nu har læst alle dem, der var, tænkte jeg, at så må jeg jo skrive en selv, fortæller hun.
Derudover er bogen også en del af det at dele livsglæde – you only live once-tankegangen.- Jeg synes ikke, at særlig mange lever nok. Man skal gøre de ting, man har lyst til. Der er ikke andre, der gør det for en, mener Sarah-Ann. Hendes bog er derfor mere end en faktuel rejsebog
.- Det er ligeså meget tanker om at rejse, og en af pointerne i bogen er, at alle kan følge drømmen om at rejse.
Hendes oplevelser er utallige, farverige, hårrejsende og bogen er ikke bare en bikini & badestrand rejsebog. Hun har eksempelvis også besøgt Auschwitz i Polen og Killing Fields i Cambodja, ligesom bogen også er meget personlig, og har fokus på, at udleve sine drømme, leve livet og frem for alt, hvordan man får et godt liv.
Det er ikke altid lige let, og det kræver mod, sved og tårer at indfri ambitioner og drømme. At rejse er ikke altid lige eksotisk, glamourøst, uproblematisk eller ufarligt, og har både op- og nedture.
– Men det skal være en god historie, siger Sarah-Ann Hunt om sine rejseoplevelser. Og det er detDer blev slet ikke plads til alle de vilde oplevelser i bogen, så Sarah-Ann Hunt er allerede igang med bog nummer to.
Bliver du nogensinde træt af at rejse?
– Det tror jeg aldrig, jeg bliver. Så skal jeg hverken kunne gå eller kravle. Den næste rejse bliver som skibsofficer med Mærsk, men ellers håber hun som sit næste rejsemål at have eksempelvis Island, Svalbard eller Grønland. Machu Pichu i Peru eller at se mere af USA.
– At starte ud med Galapagos-øerne er jo at sætte barren højt, griner hun.

 

Bogen udkommer 16. marts. Bogens titel er “YOLO – You Only Live Once“.

Artikel fra Bornholms Tidende, af lokalredaktør Elisabeth Krogh

Om forfatteren

Sarah-Ann Hunt er halvt dansk, halvt engelsk. Hun har rejst på mange måder, både alene og i grupper. Været rejseguide, researcher for danske og udenlandske rejsebureauer, heriblandt verdens største adventure-firma. Hun er uddannet juralog og mediedesigner samt yachtskipper, sejladsinstruktør og dykker. Tidligere har hun haft eget kunstfirma og har udstillet oliemalerier, akvareller, graffiti og tegneserier, har aftjent værnepligt og er p.t. skibsofficer og bor i Nexø.