Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Ursula K. Le Guins essay "Rumhejren" om overgangsalderen og de tabuer, der klistrer til den, fremstår lige så relevant i dag, som da det udkom i 1976. I sin særegne kombination af humor, polemik, varme og fortælling kredser Le Guin om emnet, og former en tekst, der er lige så klog og belæst, som den er legesyg. Midt i alt dette træder et livsperspektiv frem, som ofte overses: det gamle menneskes. Le Guin insisterer på skønheden, visdommen og styrken i en livsfase, der har et dårligt ry: livet efter fertiliteten. En livsfase, som alle kvinder bevæger sig mod – og som alle andre køn også oplever. Le Guin lærer os at lede efter svar de steder, vi er mindst tilbøjelige til at kigge.Det er med andre ord næsten 50 år for sent, at Le Guins slagfærdige essay nu endelig foreligger på dansk i en indlevende oversættelse af forfatter Ursula Andkjær Olsen og antropolog Line Dalsgård. Oversætterne har suppleret essayet med et betydeligt følgeord, en mailkorrespondance, hvor de kredser om deres egne, levede erfaringer med overgangsalder, køn, kvindelighed, socialitet, samfund, litteratur, venskab – og ikke mindst, Le Guins essay "Rumhejren".
Kvinde kend din krop den mest åbenlyse klassiker i dansk kvindelitteratur udkommer hermed for femte gang. Fuldstændig nyskrevet og med helt nyt fotomateriale. Håndbogen skrevet af kvinder og for kvinder i alle aldre udkom første gang i 1975 og derefter i nye udgaver hvert tiår: 1983 1992 og senest 2001 og alle forskellige. Den historie fortælles udførligt i den nye udgaves efterskrift. Her findes også et svar på spørgsmålet: Og hvorfor så en ny femte udgave? Er al den kussesnak ikke lidt forældet her midt i en pornotid? I dag kan alle og enhver jo google sig frem til gonoré-symptomer eller fordele og ulemper ved at smide 20.000 kroner efter en kønslæbe-reduktion? Ligestillingsdebatten i disse år drejer sig desuden mere om kvoter barsel topchefer ligeløn tabermænd og magtforhold end om krop selvværd bevidstgørelse solidaritet sex familie og følelser. Men denne femte udgave af Kvinde kend din krop tager kroppen tilbage. Denne smukke runde bløde fødende blødende kvindekrop. Så fuld af liv så forskellig fra kvinde til kvinde og alligevel har kvinder jo nogle lighedstræk som ikke fornægter sig. På tværs af generationer på tværs af årtier. Kvinde kend din krops fornemmeste opgave er stadig at oplyse kvinder. At hive masken af løgnen om kvindekroppen og vise diversiteten inde bagved. Når unge kvinder i dag mere end nogensinde visuelt bombarderes fra vugge til grav med billeder af hvordan kvindekroppen absolut må og skal se ud plukket barberet kontrolleret pumpet udsultet suget ud spændt ind strammet op farvelagt retoucheret reduceret unuanceret mainstreamet prissat er det ligeså vigtigt som da den første flok kvinder midt i 70 erne satte sig sammen og skrev sandheden om kvindekroppen. Så det bliver fortalt. Igen og igen. Kvinden er kroppen. Kroppen er kvinden. Kend hende her.
"Når jeg hører folk sige, at vi da har ligestilling i Danmark, og at der ikke er mere at tale om, får jeg altid lyst til at spørge: Hvilken dag eller bare sådan cirka i hvilket år var det, at vi kom i mål?"Danmarks første kvindelige statsminister melder sig med denne personlige og åbenhjertige bog - baseret på egne enestående erfaringer og skrevet med indsigt og humor - ind i centrum af debatten om ligestilling, feminisme, magt, sex, #metoo og tidsånden.Et stærkt indlæg i debatten fra en kvinde, der ved, hvad hun taler om.
Med Kundskabens frugt belyser og angriber Liv Strömquist de forestillinger man(d) op igennem tiden har gjort sig og videregivet om kvindens køn. Hun har en ambition om at ændre på de vante forestillinger og gøre op med de underliggende og undertrykkende strukturer. Liv Strömquist blander humor og historieundervisning med data fra forskellige kilder, og etablerer hermed et konkret, erfaringspræget niveau.6 stjerner i ELLE 5 hjerter i Politiken 5 stjerner i FeminaLiv Strömquist modtog Dagens Nyheters store kulturpris 2015 for Kundskabens frugt, fordi den "beskriver det kvindelige køns historie på en uforlignelig måde."The Guardian kårede i 2018 udgivelsen til en af årets bedste bøger.
»Skammer De Dem ikke, unge dame?« Amerikansk politi til Annette Kellerman i 1907, da hun blev arresteret for at vise sig på en offentlig strand ‘kun’ iført badedragt. SKAMLØS fortæller 15 kvinders livshistorier. Fra dem vi alle kender, til dem vi alle burde kende. Forskellige kvinder fra forskellige tidsaldre med vidt forskellige liv, men med én ting til fælles: deres rebelske ånd. Skamløst hævede de deres stemmer mod samfundets normer, overvældende modgang og overmagt. Og ændrede verdenshistorien. Med unik humor og brillante tegninger profilerer den franske tegneserieskaber Pénélope Bagieu 15 af historiens mest rebelske kvinder. Fra Christine Jorgensen til Tove Jansson. Fra Joséphine Baker til Agnodike. Deres historier vil med garanti inspirere nye generationer af skamløse kvinder. Første af to bind. Den franske tegneserieskaber Pénélope Bagieu af korsikansk og baskisk herkomst er født i Paris 1982. På baggrund af en socialøkonomisk studentereksemen og uddannelse på kunst- og designuniversiteter i Paris og London har hun siden 2006 beriget verden med animationsfilm, reklameillustrationer og ikke mindst en lang række internationalt anerkendte og prisbelønnede tegneserier først og fremmest med og om kvinder. Allerede i 2013 tildelte den franske kulturminister hende Arts- et Lettres-ordenen for hendes kreativitet inden for kunst og litteratur. Med ”Skamløs” har hun for alvor fået sit internationale gennembrud, og tobindsværket er allerede en bestseller i mange lande. Bagieu bor i dag i New York sammen med sin mand og sine døtre. Når hun ikke skriver og tegner, spiller hun trommer i et rockband og ser så mange naturprogrammer som muligt.
I dette personlige og velargumenterede essay, der stammer fra Chimamanda Ngozi Adichie meget anerkendte Ted talk af samme navn, præsenterer hun læseren for en unik definition af feminisme i det 21. århundrede. Hun trækker i høj grad på sine egne oplevelser og sin dybe forståelse for kønspolitikkens ofte tilslørede virkelighed. Og fortæller om, hvad det vil sige at være kvinde lige nu – en højaktuel opfordring til, at vi alle bør være feminister.Sangerinden Beyoncé har samplet dele af Ardichis essay og bruger det i det populære nummer Flawless, hvor teksten fungerer som 2. vers.
21-årige Florence Given har skrevet en inspirerende feministisk håndbog med udgangspunkt i sin personlige historie.Du skylder ikke nogen at være smuk opfordrer blandt andet til at:- elske sex og hade sexisme- omprogrammere den patriarkalske hjernevask- tjekke sine privilegierFlorence Given undersøger gamle og nye hjørner af den feministiske samtale og gør den let og sjov med sine personlige erfaringer og egne illustrationer, med samtaler mellem yngre Florenceog ældre Florence og med citater fra ikoniske figurer. Du skylder ikke nogen at være smuk giver plads til åbenhed, forandring og fejl. Den udfolder vigtige emner og begreber for vores tid, fra heteronormativitet og internaliseret misogyni til gaslighting og ghosting, queerness og sexpositivitet, samtykke og victim blaming.
Længe før MeToo-kampagnen blev Rebecca Solnit et feministisk ikon, da hun med sit veloplagte essay Mænd forklarer mig ting satte ord på den lettere nedladende og selvsmagende måde, hvorpå visse mænd forklarer kvinder noget, de allerede ved. Essayet gik sin sejrsgang over hele verden, og begrebet mansplaining, der efterfølgende opstod, blev udråbt til et af årets ord af New York Times og er siden gledet ind i dagligsproget. I disse to essaysamlinger ser hun nærmere på kønsroller og magtforhold. Hun ser på den systematiske kvindeundertrykkelse og vold mod kvinder, der ligger i visse former for magtudøvelse, om det så drejer sig om gruppevoldtægter i busser, krænkelser på campus eller en toppolitikers overgreb på en stuepige i New York. Og hun ser på undertrykkelsen og fortielsen, på hvordan kvinder – og mænd – tvinges til tavshed. Blandt andet under Anita Hill-kontroversen fra 1991, hvor højesteretskandidaten Clarence Thomas blev anklaget for sexchikane, men endte med at blive godkendt - i en forbløffende parallel til Brett Kavanaugh-sagen, der aktuelt udspiller sig i USA. Hun inddrager også kunst og kultur og skriver om den skrøbelige maskulinitet i den litterære kanon og om de 80 bøger enhver kvinde bør undgå. Og endelig skriver hun om den nye feminisme, hun ser vokse frem, særligt blandt de unge, som er ved at forandre vores syn på sex, samtykke, magt, rettigheder, køn og repræsentation.Bogen er en samlet udgave af den amerikanske historiker og aktivist Rebecca Solnits ikoniske essaysamlinger Mænd forklarer mig ting og opfølgeren Alle spørgsmåls moder. Pressen skriver:››Solnits essays er veloplagte, sjove, gennemarbejdede og velskrevne og fulde af de små ting, som vi skylder hinanden - både mænd og kvinder - at være mere opmærksomme på. Hendes grundighed og måde at gennemskue virkeligheden på er dybt inspirerende. ‹‹***** – Femina››Rebecca Solnits to essaysamlinger Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmåls moder, der nu udgives samlet på dansk, handler i høj grad om tavshed… De er som den kontante, morsomme og ikke mindst rammende replik, man drømmer om at komme med, når nogen siger noget dumt.‹‹ – Information››Efter at have læst den amerikanske historiker og kulturkritiker Rebeccas Solnits to essaysamlinger Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmåls moder går det med nogen forsinkelse op for mig, at det er nødvendigt at skue grundigt indad… Hendes dybe indignation over måden, kvinder har været reduceret til parenteser i kulturhistorien indtil slutningen af 1960erne, og stadig med et heftigt efterslæb, er stærkt brændstof. ‹‹ – Weekendavisen››der er en uforskrækkethed over hendes essays… Fra voldtægt til Trump, over miljøaktivisme, ulighedsdebatter, skoleskyderier og det kulturelle ønske om kvinders tavshed. Altsammen båret af et ukrænkeligt håb om forandring. ‹‹ – Berlingske››Begge essaysamlinger handler om tavshed og opgøret med den. Både den tavshed, talende mænd pålægger kvinder, når de afbryder dem, den tavshed, ofre for overgreb tvinges ind i, eller den tavshed angående følelser, som patriarkatet pålægger mænd… Solnit er popfeminismens store stjerne… spiddende og morsom…‹‹ – Politiken››Rebecca Solnit har uden tvivl styr på hvad hun skriver om, og det emmer samlingen, eller rettere samlingerne, af. Der er ingen tvivl om at jeg skal læse mere af hende! Mænd forklarer mig ting / Alle spørgsmåls moder er en af de bedste essay-samlinger jeg længe har læst og uden tvivl også en af de bedste feministiske værker. En uforglemmelig, berigende læseoplevelse som jeg kun kan anbefale hvis man interesserer sig for emnet. ‹‹– Frk. Litteratur ››Hvis man var i tvivl om, at #metoo ikke er for det bedste og fuld berettiget, så burde man tage at læse den her bog. Den sætter det hele i perspektiv. Og jeg tror ikke, at der
PIGE, KVINDE, ANDET vandt Booker-prisen i 2019 og er kåret til årets bog i England i 2020. Det er en stor, forgrenet fortælling om moderne kvindeliv: rørende, politisk, menneskelig – og umulig at slippe.PIGE, KVINDE, ANDET følger tolv vidt forskellige, men indbyrdes forbundne karakterer og deres liv i England. Dramatikeren Amma har endelig fået en forestilling sat op The National Theatre efter i årtier at have været dømt ude som værende en marginal sort, lesbisk kunstner. Hendes veninde Shirley er nedslidt efter et halvt liv som lærer i skolesystemet. Shirleys tidligere elev Carole vil intet andet end at blende ind i bankverdenen. Ammas datter, Yazz, drømmer om at blive journalist, for hun har meget at sige, og verden trænger til at høre det – ikke mindst hendes selvoptagede forældre.PIGE, KVINDE, ANDET skildrer en række uforglemmelige karakterer, som spænder vidt i alder, seksualitet og social status. Alle søger de efter noget – en fælles fortid, en meningsfuld fremtid, nogen at elske. Forståelse fra en mor. Anerkendelse fra en far. Et sted at høre til. Eller måske bare et lille glimt af håb.Bernardine Evaristo har skrevet en varm, vigtig og til tider ustyrligt morsom roman og en fortælling om køn, race og klasse, hvis lige ikke er set før.
Velkommen til Sexmagasinet Vol. 1. Vi skal snakke om, hvorfor skam følger den kvindelige seksualitet, hvorfor Bratz er seje og hvorfor det ikke er det feminine, der skal ændres, men opfattelsen af det feminine. Sofie Riise Nors (@waginapineapple) er din vært og hun har pakket et glossy program fyldt med kloge kvinder og stærk feminisme.»Sexmagasinet er fyldt op til randen med alle de juicy emner, vi bare ikke kan få nok af at snakke om: sex (wuhu!), drenge (yay!), makeup, Bratz, film, musik, og selvfølgelig hardcore feminisme.« - Sofie Riise NorsSofie Riise Nors debuterer som forfatter med Sexmagasinet Vol 1. I 2019 illustrerede hun GODE KASSER af Ditte Hansen og Louise Mieritz. På Instagram har hun profilen Waginapineapple, hvor hun med memes og tegninger sætter nye standarder for den feministiske debat.
Hun er blevet kaldt kælling og babe, er blevet overhørt og stalket. Pernille Skipper gør i denne personlige fortælling fra sin tid som toppolitiker op med den usynlige ulighed mellem kønnene, der stadig hersker overalt i samfundet.Pernille Skipper var politiker på topniveau i over et årti. I Rend mig - Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig ... fortæller hun indgående om, hvordan det er at være kvinde i et magtspil og i et øjensynligt ligestillet demokratisk system, som i praksis favoriserer mænd.Med udgangspunkt i sine egne erfaringer beskriver hun de magtstrukturer, som særligt kvinder møder, når de forsøger at få del i magten – om det så er på Christiansborg, i det offentlige eller i det private erhvervsliv. De er oftere end mænd udsat for barrierer som sexisme, nedgørelse, nedsættende sprogbrug og stalking, hvilket afholder mange kvinder fra at gribe magten. Eller for den sags skyld at deltage i den offentlige samtale.Bogen taler ind i en tid, hvor nye generationer af kvinder, der er opvokset med lige rettigheder på papiret, begynder at sige fra over for den ulighed, der stadig eksisterer mellem kønnene.Samtidig vil Pernille Skipper gerne vise mænd, der for manges vedkommende ikke er opmærksomme på de usynlige magtstrukturer, at disse lever i bedste velgående. Rend mig - Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig ... er således et opråb til alle, der interesserer sig for køn, ligestilling og et sundt demokrati.
Med ”Hordernes hærgen” har den britiske forfatter og debattør Douglas Murray sat sig for at dokumentere og afsløre den voldsomme og radikaliserede udvidelse af det, der er kendt som politisk korrekthed, og som i de senere år har bredt sig fra Nordamerika og Storbritannien til Kontinentaleuropa som social justice-tænkning. Den finder blandt andet sin fremtrædelsesform i LGBTQ+, #MeToo og senest BLM. Hvor forskelligartede – og indbyrdes stridende – disse bevægelser end kan være, så udgør de et angreb på vor liberale samfundsorden.Med et implicit krav på at være eksponent for dyden opstiller disse bevægelsers aktivister særkrav for påståede ”underprivilegerede og undertrykte grupper”, og gennem terrorlignende massehandlinger på de sociale medier forsøger de at etablere en meningscensur efter deres egne retningslinier.Resultatet er en partikularisme, der fremmer yderligere segregering i vore samfund. Herved bliver det til en trussel mod det civilisationsbærende majoritetssamfund, der affærdiges som ”hvide mænd”, og som i et stærkt relativeret historiesyn udskammes som årsagen til alle reelle såvel som forestillede ulykker.I fire kapitler om henholdsvis homoseksualitet, kvinder, race og transkønnethed dokumenterer Murray tilstanden og de midler, hvormed aktivister udøver pres på institutioner og enkeltpersoner. I supplerende kapitler redegør han for, hvorledes marxismen og den teknologiske udvikling udgør et grundlag for de bevægelser, der nu hærger vore samfund.
For 150 år siden levede kvinder og mænd helt forskellige liv. Kvinder måtte ikke stemme ved valg eller tjene deres egne penge. De havde heller ikke retten over deres egen krop. Det var først, da kvinderne begyndte at organisere sig, at der skete ændringer.Læs om kvindekampen under slaveriet i 1700-tallet, kampen for fri kærlighed og Malalas kamp for at gå i skole og tale frit. KVINDER I KAMP er en cool graphic novel om kvindebevægelsens mange dramatiske kampe, som stadig inspirerer og fascinerer den dag i dag.Bogen er skrevet af den norske forfatter og journalist Marta Breen, som til daglig skriver om feminisme i de norske medier, og oversat af Maren Uthaug. De flotte illustrationer er tegnet af Jenny Jordahl.En seriøs og alvorlig, men også sjov og underholdende bog til alle køn i alle aldre.
Donna Haraways Et cyborgmanifest indledte et helt nyt kapitel i nyere feministisk teori. Det er et forunderligt ubestemmeligt forsøg på at finde en ansvarlig måde, hvorpå vi kan kritisere betydningen af kategorier som race, køn, seksualitet og klasse ved at omfavne teknologi. Cyborgen introduceres her for første gang som en figur, en metafor, der kan illustrere, hvor uholdbare en lang række af vores grænsedragninger er. Natur/kultur, dyr/maskine, virkelighed/fiktion og krop/ånd er eksempler på skel i virkeligheden, som cyborgen udfordrer. Den lever i grænselandet mellem dem, den er både krypteret fiktion og social virkelighed, og den har ikke en oprindelseshistorie, som dens væren kan føres tilbage til. Dens verden er af en helt ny slags, åben og forbundet.Et cyborgmanifest er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med væsentlig virkningshistorie. Den har haft stor betydning for feminisme, kunst og posthumanisme og kan læses af enhver med interesse for videnskab, teknologi, kulturkritik og feminisme.
KVINDER er i centrum, når Suzanne Brøgger skriver om kærlighed, frigørelse og sex. Ud med den ”naturlige kvinde”, ud med vaginaldeodorant og ud med de snærende bånd og konventioner. Men allervigtigst: UD med sproget! Tal så højt, at vi kan høre det! Tag en lektie fra heksene. Man kan allerhøjest blive brændt på bålet, det er en lille risiko, blandt de mange, man må løbe.SUZANNE BRØGGER skriver om kvinder og om at være kvinde.Med uddrag fra ”Brøg”, ”Fri os fra kærligheden”, ”Kærlighedens veje og vildveje”.Udkommer i Gyldendals Kolibri-serie.
I sin nye essaysamling kombinerer Siri Hustvedt stærke personlige erindringer om sin familie med sit altid skarpe feministiske mindset. Hun beskrives som det 21. århundredes Virginia Woolf af the Literary Review, og den Man Booker-longlistede forfatter udstiller sit intellekt og sin store spændvidde på tværs af videnskabelige discipliner i denne samling, der bevæger sig ubesværet mellem essays om hendes mor, hendes bedstemor og hendes datter, til kunstner-mødre som Jane Austen, Emily Brontë og Louise Bourgeois. Hun beskriver og analyserer det kvindelige, skabt i en kultur, hvor kvindehad og fantasier om den mandlige autoritet er absolut fremherskende.Mødre, fædre og andre er en bevægende, kraftfuld og ofte ganske morsom bog, og den stiller relevante spørgsmål om den kærlighed og det had, der bor i familien, menneskers fordomme og ondskab og den helende kraft, man kan finde i kunsten.
Fremragende og evigt aktuelle reportager, kommentarer, essays og noveller fra 55 års skribentvirksomhed.I bogen PÅ TRYK tager en af dansk journalistiks grand old ladies, Gretelise Holm, læseren med på en rejse gennem et halvt århundredes journalistik og beskriver en verden – fra Grønland til Afrika – i forandring. Bogen dækker et bredt spektrum af emner: Kvinder og mænd; lov, ret og straf; socialt stof; de fremmede; medier og politik; militarisme; og det arvelig monarki. Undervejs hører vi om hekseprocesser, justitsmord, magtfuldkomne mænd, udemokratiske regenter, stærke kvinder og meget, meget andet. ”Gretelise Holm er en fryd at læse. Altid velskrivende, nysgerrig, engageret, fascineret og undrende. Magtkritisk, målrettet, mild, munter og modig. Velegnet til natbordet.” Lone Kühlmann Siden hun var 17, har Gretelise Holm arbejdet som journalist på bl.a. Børsen, Berlingske Tidende og Politiken. I 1980 modtog hun Poul Henningsen-prisen for sin indsats inden for social journalistik. Hun har været lektor og prorektor for Danmarks Journalisthøjskole. Ved siden af sit journalistiske virke har hun opbygget et stort skønlitterært forfatterskab og er en af landets mest populære krimi-forfattere.
Dronning over verdens magter er et langdigt skrevet af Enheduana, verdens første kendte digter. Som ypperstepræstinde i byen Ur, herskede hun for 4300 år siden over det åndelige og politiske liv i byen. Fra sit tempel holdt hun guderne tilfredse og fordelte arbejde og rigdomme blandt folket. Men en dag bliver hun overfaldet af oprøreren Lugal-ane, og smidt ud af byen. Ydmyget og i eksil begynder hun at forfatte sit værk, hvori hun beder til sin gudinde Inana om hjælp. Inana er svær at få i tale og Enheduana må finde sine bedste skyts frem, for at opnå det hun ønsker. Dronning over verdens magter er en hyldest til en gudinde der transcenderer godhed og ondskab, og som regerer over alt og alle med sin utæmmede kaoskraft. På tværs af fire årtusinder taler digtet til os og bringer en vild og tiltrængt energi med sig.
Lysende beretning om kvindeliv i det 21. århundrede. Emilie Pine er en af de irske forfattere, der puster nyt liv liv i essay-genren. I denne prisbelønnede debut skriver Emilie Pine om de oplevelser, der har formet hendes liv. Hun skriver med radikal ærlighed om liv og død, om sorgen ved barnløshed, om at passe sin syge, alkoholiserede far, om kvindekroppens tabuer, om barndom, skilsmisse, misbrug og overgreb. Noter til mig selv består af seks dybt personlige essays – rå, modige, bevægende og forunderligt opløftende. Tilsammen tegner de et portræt af et moderne kvindeliv, som med sit personlige udgangspunkt har ramt en hel generation. En indsigtsfuld og vedkommende bog, som alle kvinder vil genkende sig selv i, og alle mænd bør læse for bedre at forstå dem. Emilie Pine (f. 1977) er kritiker og lektor i moderne drama på University College i Dublin. Noter til mig selv er hendes skønlitterære debut. Bogen udkom oprindeligt på det lille indie-forlag Tramp Press i 2018, men blev på få uger en ægte word of mouth-succes. Den blev siden en bestseller, vandt syv priser og blev kåret både til årets debut og årets bedste bog. Pressen skrev: ”Læs ikke denne bog offentligt: Den får dig til at græde.” - Anne Enright “Mageløs, modig, fuldkommen brillant.” - Financial Times “En bog du har lyst til at forære til alle.” - Irish Times
I Et ulydigt arkiv er syv af Sara Ahmeds artikler fra de sidste 20 år samlet og for første gang udgivet på dansk. Teksterne arbejder med figurer som ’den feministiske glædesdræber’, ’den melankolske immigrant’, ’det egenrådige barn’ og ’den fremmede’ indenfor emner som racisme, feminisme, klagen, m.m. Samlingens tekster skifter kontinuerligt mellem det teoretiske og det hverdagslige; mellem filosofi og popkultur; mellem det strukturelle og personlige erfaringer.Et ulydigt arkiv indeholder derudover et helt nyt forord dedikeret til denne udgave samt et introducerende forord af lektor Mons Bissenbakker og lektor Michael Nebeling, som viser Ahmeds tænknings relevans i dansk kontekst.Sara Ahmed (f. 1969) er en pakistansk-britisk-australsk queerfeminist og affektteoretiker, der med sit store forfatterskab har været med til at sætte følelsernes politik på dagsordenen de sidste 20 år. Hun arbejder i et krydsfelt af postkolonial teori, queerteori, kritisk raceteori og feminisme. Inden for disse felter er Ahmed blevet en af de vigtigste samtidige stemmer og er blevet en stor inspiration for akademikere, aktivister og feminister.Hendes udtryk ’feministisk glædesdræber’, (killjoy) har allerede vundet indpas i det danske sprog. Beskæftiger man sig med anti-racisme, feminisme, mangfoldighed og inklusion eller queerteori er Ahmed ikke til at komme udenom.
Befolkningstilvækst, klimaforandringerne og Jordens sjette masseuddøen erbrændende spørgsmål for den, der vil blive i besværet med at fortsætte detjordiske liv. Der er behov for at tænke sammen på ny, på tværs af forskellemellem historiske positioner og videns- og ekspertformer. Haraway viser os en anden måde at fortælle videnskab på, billed- og metaforrig, tiltider underholderholdende, sprogligt sprudlende og altid dybt seriøs. Harawaykalder sin teoretisk og metodiske tilgang SF – snorefigur, science fiction,science fact, spekulativ feminisme, spekulativfabulering og so far. Mennesket er ikke centrum foralting. Chthulucæn fordrer sym-poiesis, at vi skaber-med, tænker-med ogbliver-til-med. Filosoffen, feministen og biologen Donna J. Haraway har brugt det mesteaf sit voksne liv på at skabe alternative perspektiver på de accepteredeideologier, der giver form til vores videnskabelige fortællinger om menneskerog natur. "At blive i besværet er en vidtfavnende bog, hvis gennemgående bestræbelse erat ruske op i vores forestillinger om verdens beskaffenhed, forstyrre vorestænkemønstre og skabe uro i vores forståelser af klodens tilstand og voresoverlevelsesmuligheder på en skadet planet på måder, der befordrer nye oganderledes overlevelsesfortællinger. Formålet er ikke en dommedagsprofeti - omend den aktuelle destruktion af arter og livsgrundlag for jordens mangfoldighedaf liv er bogens omdrejningspunkt - men at finde redskaber og begreber, sprogog fortællinger, der kan skærpe opmærksomheden og åbne for anderledes måder atskabe verdener på.” - Fra det danske forord vedLis Højgaard
5 hjerter i Politiken5 stjerner i Berlingske"Det gule tapet" (1892) er et uomgængeligt værk i amerikansk feministisk litteratur. Charlotte Perkins Gilmans gotiske historie, om en kvinde der gennemlever en ufrivillig ”hvilekur” på et værelse med en ildevarslende indretning og et hypnotiserende gult tapet, er baseret på Gilmans egne katastrofale erfaringer med en tvungen hvilekur ovenpå en fødselsdepression.Historiens lurende uhygge får læseren til at betvivle egen dømmekraft. Hovedpersonen er sammen med sin lægeægtemand afskåret fra omverdenen i en afsidesliggende sommerresidens. Hun er patient, han behandler. Men hvor lurer den sande fare? I hendes eget sind, i ægtemandens tvangsbehandling – eller i tapetet?Charlotte Perkins Gilman ( 1860 -1935) var en amerikansk feminist, fordragsholder og forfatter. Hun anses i dag som værende en af de førende stemmer indenfor kvindesagen i sin samtid. Efter sin død i 1934 gled hun dog hurtig ud i glemsel, indtil hun i 1970erne blev genopdaget af andenbølge-feministerne.
Hvad er Bechdeltesten? Er det ok at prinsen kysser Snehvide, mens hun sover? Kønsroller, er det noget man har eller noget man får? Hvorfor udskyde dine børns indblik i strukturel sexisme og social konstruktion til det er alt for sent? Med Superfeministerne giver du dit afkom (og dig selv med evt. forsinkelse) mulighed for at undslippe de værste faldgruber i det store kønsrollespil. Superfeministerne er en didaktisk billedbog for dem på 12 år og op efter. Engageret, let tilgængelig og super cool bog, der som den første af sin slags tager komplekse temaer op og gør dem tilgængelige og forståelige for børn: sexisme, samtykke, forestillinger om køn og seksuel identitet mv. Alle kapitler er forsynet med teoretiske værktøjskasser (teorier og argumenter), der er med til at gøre denne udgivelse til en rendyrket feministisk selvhjælpsbog for de helt unge læsere, der netop befinder sig dér i livet, hvor stereotyperne begynder at banke på. Den kan læses alene eller sammen med voksne og/eller større børn.
En hjertevarm ugentlig hilsen fra en af vores allerstørste forfattereIgennem et år fra januar 2018 til januar 2019 har en af vores litterære samtids mest elskede stemmer, Elena Ferrante, skrevet en ugentlig klumme i den britiske avis The Guardian. Her samles klummerne for første gang til en smukt illustreret bog om årets gang, kærlighed og familie, hverdag og fest, sorg og ensomhed, ungdom og aldring, kort sagt nogle af menneskelivets største temaer.Samlingen udkommer i de sene novemberdage i en smukt indbundet udgave og er den oplagte julegave.
I Nina Hemmingssons billedunivers rimer sortsyn på klarsyn. Uden at forskelsbehandle leverer Hemmingsson perlerækker af sjov sexisme, opmuntrende angst og kiksede byture. Alderdom, parforhold og depression. Skål! Du vil ha’ mig er Nina Hemmingssons danske debut og den består af en samling striber og ruder, redigeret og udgivet af Forlaget Cobolt. Nina Hemmingsson er en af Sveriges mest anerkendte tegnere. Hendes striber er publiceret i blandt andet Aftonbladet, og hun har en række udgivelser bag sig. I 2007 modtog hun Adamsonstatuetten som årets svenske serieskaber. Du vil ha’ mig er Hemmingssons første danske udgivelse.
Hvem er historiens allermest provokerende boyfriend? Er Sting en lidt creepy fyr? Er alle børn højreorienterede royalister? Hvem er det, der skriger på Edvard Munchs maleri? Hvorfor skal man aldrig stole på en smilende hippie? Hvor er alle gudinderne blevet af? Var Einstein virkelig hjernen bag relativitetsteorien? Hvad skete der egentlig lige for Britney Spears? Hvad har kristendommens grundlæggere til fælles med en flok 13-årige drenge? Hvordan hænger homoseksuelle ænder sammen med Ikea? Hvorfor var det, hele verden blev så splitterravende tossede på Yoko Ono? Og hvor passer Elvis ind i alt det her? Find alle svarene i I’m every woman, hvor Liv Strömquist retter sin skarpladte satirepen mod mænd, kvinder og børn, og de forestillinger og fordomme der underkaster os alle. Mød skurke såvel som heltinder. Mød dig selv. Liv Strömquist har tidligere udgivet den prisvindende Kundskabens frugt som begejstrede både anmeldere og læsere verden
Tusindfryd – rim og tegninger er en surrealistisk billedbog for voksne. Et messende spor af rimord og tegninger tager læseren med på et urovækkende og morsomt ophold i en verden med levende huse, danseløg, bananskeletter og hekselignende kvinder i evig forandring og forklædning. En drøm og et mareridt.
De fleste af Europas kontorer og togstationer holdes rene af kvindelige og racegjorte rengøringsmedarbejdere – så hvorfor er feminismen, som ellers er blevet så populær, ikke for dem? I dette skarpe essay optrevler forfatteren den vestlige feminismes historie og undersøger, hvordan racegjorte og koloniserede kvinder historisk er blevet brugt og misbrugt til at fremme feminismens sag.I efterordet af Farhiya Khalid kontekstualiseres argumentet i den danske offentlighed, hvor spiralsagen og ghettopakken kun er det mest aktuelle eksempler. Kapitalismens løfte om diversitet og inklusion kritiseres også, for »frigørelse er ikke et slogan, der kan stå på en t-shirt eller en to go-kop. […] Vi har i den grad brug for denne bog, særligt i Danmark, der stadig formår at adskille sig mentalt fra sin egen kolonihistorie«.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.