Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Vinder af DET DANSKE KRIMINALAKADEMIS DEBUTANTPRIS 2020. Alle i dansk politi ved, hvem Martin Juncker er. En af landets bedste drabsefterforskere, godt gift, far til to. Men Juncker har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i en lille sløv provinsby på Sydøstsjælland. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv. Junckers tidligere makker Signe Kristiansen er stadig i sit vante job i København. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig. Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken debuterede i 2019 med denne stærke og medrivende kriminalroman om terror, ondskab og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til. Skrevet med fintunet præcision og befolket af levende mennesker med virkelige problemer i et nutidigt Danmark i flammer. Læs den! - Jesper Stein
Peter Lund Madsen tager os med på en rejse gennem hjernens evolutionshistorie og forklarer, hvorfor alle moderne mennesker bærer kimen til mental ubalance i sig. Peter Lund Madsen fortæller også om dengang, han selv var bange for at blive sindssyg. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når virkelighedsopfattelsen forsvinder, og man ikke kan kende sig selv i spejlet? Når man bliver så angst, at hjertet hamrer, gulvet forsvinder, og man ikke kan trække vejret? Læs om den betydning hjernens funktionsevne har for stress, demens, angst, skizofreni og meget mere.
Lene Bredsdorff levede en aktiv pensionisttilværelse med litteratur, musik og rejser, da hun i 2012 fik konstateret Alzheimers. Her fortæller hendes mand, Thomas Bredsdorff, om hendes sygdomsforløb, fra de første symptomer viser sig, til hun fire år senere kommer på plejehjem. Det er en fortælling om tab – af hukommelse, sprog, tids- og rumfornemmelse og ikke mindst samliv. Men det er også en fortælling om uventede lyspunkter, om det uundværlige aktivitetscenter Klarahus, om timerne med musikterapeuten Hugo og om pludselige glimt af klarhed og glæde. Tøsne og forsytia er et personligt vidnesbyrd om alderdom og Alzheimers, men det er også en litteraturkritikers undersøgelse af aldringens filosofi og Alzheimers’ idéhistorie – en bog, der nærmer sig det store og smertelige spørgsmål: Hvad er et menneske uden hukommelse?
Forfatter og antropolog Ina Kjøgx Pedersen har været på feltarbejde i sin egen familie. Hendes ide var på nærmeste hold at følge sin mors demenssygdom; den sygdom, som er udråbt til at være en af vor tids største personlige og verdensøkonomiske katastrofer, som i ringe omfang lader sig behandle, og som i sundhedsvæsnet kun kan måles negativt: i form af rask tilbagegang. Men ville det også opleves sådan for hende i virkeligheden? Hen over fire år har Ina Kjøgx Pedersen opsøgt gerontopsykologer, erindringsforskere, neuropsykologer, antropologer, andre pårørende, morens naboer, familie og venner. Men bogens bærende skelet bliver den logbog, som hun begyndte at føre i efteråret 2013 for at fastholde det, der forsvandt. Ned i detaljer dokumenterer logbogen de bevidsthedsverdener, hendes mor går ud og ind af. Den viser de faser, hun gennemgår, der er fokus på sproget, humoren, afmagten, sorgen – også Inas, når hun som datter kommer til at gøre alt det forkerte, selv om hun ikke vil. Det bliver derfor også en meget konkret bog: en nysgerrig, somme tider rasende famlen, båret af Ina Kjøgx Pedersens personlige trang til at blive klogere på noget, hun – og mange andre med hende – ikke kan undgå at forholde sig til.
I 2014 fik Bjørn Jacobsen konstateret demenssygdommen Alzheimers, kun 48 år gammel. Blot fem år senere døde han efter nogle år, hvor han forsvandt mere og mere ind i sig selv og mistede evnen til at kommunikere med sin omverden.JEG SER DIG STADIG er hustruen Julie Rubows hjerteskærende, barske og kærlige fortælling om langsomt at miste sin mand til en sygdom, der rammer flere og flere. Bogen er en historie om om at få demens tæt ind på livet i en ung alder og ikke bare skulle kæmpe med sygdommen, men også det system, der burde hjælpe og aflaste de pårørende.JEG SER DIG STADIG er en beretning om omsorg, smerte, sorg, afmagt og en kærlighed, der bliver ramt af forandring, når demensen sætter ind og langsomt skiller mennesker fra hinanden.Julie Rubow og Bjørn Jacobsen blev landskendte, da de for nogle år siden lod DR følge Bjørns kamp mod demens i tv-dokumentarserien "En stille forsvinden".
Man anslår, at godt 87.000 personer har en demensdiagnose i Danmark i 2018. Hvert år får omtrent 7.700 personer stillet diagnosen, og det antages, at 400.000 mennesker er pårørende til en med demens. Med bogen Få det bedste ud af livet med demens vil Strandberg Publishing i tæt samarbejde med Nationalt Videnscenter for Demens repræsenteret ved professor dr.med. Steen Gregers Hasselbalch og neuropsykolog Laila Øksnebjerg øge viden om demens hos patienter og pårørende og give dokumenteret vejledning i, hvordan man får det bedste ud af livet med demens.Patienter og pårørende rammes hårdt, når demensdiagnosen stilles. Det er hverken muligt at stoppe eller helbrede sygdommen, og behandlingen består derfor af pleje, omsorg og stimulerende aktiviteter. Udfordringen er, især for de pårørende, at finde overskud til at sætte sig ind i sygdommen og de mulige tiltag for at øge livskvaliteten for patienten og pårørende.For at sikre at bogen henvender sig bedst muligt til patienter og pårørende, er skriveropgaven lagt i hænderne på videnskabsjournalist Lise Penter Madsen, som har erfaring med at formidle komplekst sundhedsvidenskabeligt stof til læsere, der ikke er fagfolk.
Da tidligere biskop Jan Lindhardt i foråret 2012 fik konstateret Alzheimers indvarslede det store forandringer for hele familien. Efter at have levet et meget aktivt og udadvendt liv i berøring med mange mennesker ofte om livets store spørgsmål, måtte Lindhardt indse, at hans verden blev indsnævret. Det blev efterhånden svært at skelne mellem stort og småt, op og ned. Verden var simpelthen ved at falde fra hinanden. Han var ved at falde fra hinanden. I denne nye, lille verden skulle Lindhardts nærmeste familie finde ud af, hvordan de skulle udfylde og leve med rollen som pårørende.Lidt af far er Jan Lindhardts yngste søn Frederiks fortælling om livet sammen med sin syge far. Den handler om sorgen, frustrationerne og håbløsheden. Om minderne, humoren, nærheden og kærligheden. Den handler om, hvad Alzheimers gør ved mennesker. Men først og fremmest handler den om en far og en søn.
David Grossmans nye internationale bestseller, Da Nina vidste, er en roman om svigt og savn nedarvet gennem generationer.Efter Anden Verdenskrig blev Vera sat i en jugoslavisk fangelejr, fordi hun nægtede at erkende, at hendes afdøde mand var en forræder. Benægtelsen kostede hende ikke kun mange års slavearbejde i lejren, men også hendes lille datter, som blev fjernet fra hende. Den halvfemsårige Vera, datteren Nina – bogens ofte fraværende og promiskuøse midtpunkt – og det voksne barnebarn Gili, rejser til hjertet af Titos jugoslaviske gulag for at se fortiden og hinanden i øjnene. Romanen bygger på en sand historie.
Forfatteren har i sin dagbog skrevet om livsforandringer, om fortvivlelse, vrede, ensomhed, afmagt, efterhånden som demens ændrede hendes og ægtefællen Steens liv. Da Steen flytter på plejehjem, startes en mailkorrespondance med Steens barndomsven om blandt andet livet på plejehjem, uhelbredelig sygdom og værdige levevilkår. Hun fortæller om det nødvendige, til tider udfordrende, men også omsorgsfulde samarbejde med forskellige fagpersoner. Bogen beskriver også kærligheden og om at have mod på livet før, under og efter sygdomsforløbet. "Stoffet er meget vedkommende og velskrevet … Bogen står netop stærkt, fordi det er en øjenvidneberetning, som i første omgang ikke tager hensyn til et publikum …"Edith Kahlke, erhvervspsykolog "Hvor kan jeg genkende det hele … havde jeg bare selv gjort dagbogsnotater til at skrive mig igennem hverdagen, holdepunkt, kronologi … Genialt med mailkorrespondancen, hvor en anden person inddrages direkte i jeres hverdag og går fra det-skal-nok-gå-følelse over til efterhånden en erkendelse af, hvor hårdt det er og stor medfølelse …"Lillan Albeck, pårørende ægtefælle Uddrag af bogenSvedig og udmattet var Steen, da han stod uden for døren med et ungt par, der havde samlet ham op på vejen, hvor han var faldet omkuld. Denne gang bød jeg dem alle ind. I gangen blev Steen straks den belevne vært. ”Kan du ikke byde de to mennesker på kaffe,” sagde han. Jeg var stadig noget rystet uden dog at lade mig mærke med det. De to unge mennesker ville gerne have kaffe, og kvinden fortalte mig, at hun havde en mormor, der led af Alzheimers og derfor kendte til demens. Jeg ringede til afdelingen, som ikke kunne forstå, at han var gået. Om forfatterenNina Harboe (f.1951) er uddannet socialrådgiver og har arbejdet inden for det sociale område med familier. Efter hendes ægtefælle fik konstateret demens, er fokus flyttet til demens og pårørendes livssituation. Lillian Brøgger har gennem snart 40 år lagt form og farve til utallige fortællinger for både børn og voksne.
I ”Momse med demens” får læseren råd og inspiration til at opnå flere gode, mindre pressede og mere meningsfulde stunder sammen med et familiemedlem eller en nærtstående ven/veninde, der er ved at blive dement. For det er muligt at få noget positivt ud af samværet med et kært og nærtstående menneske, som mentalt langsomt forsvinder. Det handler denne bog om. Den indeholder samtidig faktabokse og interviews med eksperter, der formidler den nyeste viden om sygdommen. Hvis man tænker konstruktivt og utraditionelt og skruer på nogle knapper for, hvordan man er sammen, er det muligt stadig at få gode og positive oplevelser sammen i de svære år. Det var dog ikke det billede, Dorthe Boss Kyhn og datteren Ida Hinchely Kyhn stod med, da Dorthes mor og Idas mormor blev dement. ”Alle sagde, det kun gik én vej, og det var ned. Men vi ville finde en måde, en anden vej at finde ind i Momses nye verden. Og fra den dag, vi ændrede vores adfærd og den måde, vi kommunikerede med hende på, blev mange ting lettere, og vi ’genså’ en gang imellem den mor og mormor, hun var engang, og som vi savner ubærligt meget”, fortæller Dorthe Boss Kyhn i bogen. Gennem en række hverdagssituationer giver bogen en række konkrete eksempler på, hvordan man kan gribe sine besøg og samværet med den demente an.
Demenssprog sætter fokus på, hvordan vi, der er raske, bliver bedre til at 'oversætte' demenssprog og selv blive i stand til at 'tale' sproget, så vi kan skabe bedre rammer for mennesker, der har demens.Bogen giver både råd og værktøjer til, hvordan vi kan sætte os bedre ind i mennesker, der har demens. Bogen tager udgangspunkt i modellen 'isbjerget', der kan forklare den adfærd, som mennesker med demens viser os: Over vandet er adfærden, vi kan se med det blotte øje, men under vandet er de følelser og psykologiske behov, der ikke opfyldes.Vi er nødt til at blive bedre til at sætte os ind i de ønsker og behov, som mennesker med demens har, og bogen her giver endelig de redskaber, som vi så ofte mangler til dette.Demenssprog henvender sig til alt plejepersonale i hjemmeplejen og på plejecentre samt pårørende for og mennesker med demens.
? Hvordan kan vi forstå mennesker med demens?? Hvorfor reagerer mennesker med demens, som de gør?? Hvad er neuropædagogik?? Hvordan bliver vi de bedste omsorgsgivere for mennesker med demens?Disse vigtige spørgsmål får du svar på i denne bog, som er til dig, der i hverdagen drager omsorg for mennesker med demens og støtter dem i at få et godt og meningsfuldt liv - hele livet.Omdrejningspunktet er neuropædagogikken og tilknyttede psykologiske teorier. Alle teorier kobles med praksisnære eksempler på mange af de forskellige situationer, som mennesker med demens og deres omsorgsgivere kan stå i. Du får således en bedre mulighed for at forstå teorierne og en bedre mulighed for at forstå mennesker med demens.Neuropædagogik er en særlig pædagogisk tilgang, der inddrager viden om hjernen. Den giver dig et sprog til at forstå, hvad mennesker med demens forsøger at kommunikere gennem deres adfærd. Den pædagogiske tilgang flytter således opmærksomheden fra diagnosen til mennesket bag diagnosen.Omsorg for mennesker med demens er oplagt som lærebog til studerende på uddannelserne til social- og sundhedshjælper og -assistent, ergo- og fysioterapeut, sygeplejerske eller pædagog, og som inspiration til alle fagprofessionelle, der arbejder med mennesker med demens.
"Min bedstefar hedder Kaj og min bedstemor hedder Gerda. Jeg besøger dem tit. Min bedstefar har 123 forskellige blomster i sin udestue og han kan alle 123 navne udenad. På latin. Mig kalder han Stump."Stump har stribevis af gode stunder hos sin bedstefar og bedstemor, med blomster, puslespil, kryds-og-tværs og kærlighed. En dag opdager Stump, at bedstefar er begyndt at tabe ord; helt bogstaveligt drysser de efter ham og han kan ikke mere huske, hvad forskellige ting hedder. Bedstemor opdager det først den nat, han er gået ud i snevejr, og ordene ligger og lyser i sneen. Men hun kan sine tricks og sammen med Stump lykkes det hende at få tilrettelagt en stribe gode stunder for bedstefar. En smuk og ærlig billedbog, der vil hjælpe børn med at forstå, hvad der sker, når nogen bliver ramt af demens eller alzheimers. Bogen er blevet til i samarbejde med Erindringscenter Bornholm og indeholder et efterord til den voksne læser, skrevet af Ove Dahl, historiker og leder af Dansk Center for Reminiscens – om hvordan man bl.a. ved hjælp af genstande kan etablere et meningsfuldt samvær, selv i fremskredne stadier af sygdommen.”Lille, gribende, fortælling” Carsten G. Johansen, Helse ”Det er nogle år, siden jeg har læst H. C. Andersens Snedronningen, men jeg mindes, at jeg som barn syntes, det var uhyggeligt, hvordan Kaj kunne forandre sig så drastisk, og hvor modig og stærk Gerda var i sin vedholdende kærlighed. Symbolikken passer rigtigt fint i denne bog, der mest af alt handler om kærligheden og livets foranderlighed” Katrine Colmorn, Litteratursiden.dk ”Det kan ikke gøres smukkere” ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Steffen Larsen, Politiken
This fifth edition contains the latest research on the use of the QCS PAL Instrument and new information on using the PAL Engagement Measure. It features photocopiable activity checklists and plans that help professionals match users' abilities with personal care and leisure activities to aid them in meaningful activity.
I Danmark lever næsten 90.000 mennesker med en demenssygdom, og hvert år registreres cirka 8.000 nye tilfælde af demens. Samtidig stilles diagnosen tidligere i sygdomsforløbet, hvorfor der i stigende grad er brug for kvalificerede tilbud til mennesker med demens i et tidligt stadie. Tilbud, der giver mening for personen med demens - og er rettet mod at stimulere personens hjerne.Kompenserende undervisning til personer med demens tager udgangspunkt i personens færdigheder og potentiale. Undervisningen sigter mod at styrke personens selvværd og tro på egne evner - og har til formål at bevare personens interesse for det omgivende samfundsamt forbedre dennes mulighed for aktiv deltagelse i eget liv. Denne bog er en inspirations- og metodebog til ansatte i kommuner, som ønsker at tilbydekompenserende undervisning til borgere med demens, fagpersoner på dagtilbud, aktivitetscentre og lignende, som søger idéer til kognitiv stimulation og samtalestøtte, der kan styrke den demensramte personstænkning og sociale færdigheder, og pårørende kan hente inspiration i bogen til meningsfuldt samvær med deres demens syge ægtefælle, ven eller familiemedlem.
Gennem sprækkerne er en bog om kærlighed. Marianne Iben Hansen skriver smukt og rørende om sin fars demensforløb. Om de mange svære følelser, modstanden, sorgen, de uløselige dilemmaer og forsøgene på at håndtere det uforudsigelige. Men også om den gradvise overgivelse, der munder ud i en uventet inderlig kontakt – ikke på trods af demensen, men i kraft af den.”Kærlighed blev noget, vi hvilede i, ikke noget den ene følte for den anden. At give fik en ny betydning, og at fortjene mistede sin relevans. Det har medført et jordskred i det fundament, min personlighed hviler på”.Skildringen er levende og præcis, og refleksionerne er båret af forfatterens oprigtige ønske om at møde og udforske det nye, der åbner sig, i stedet for at se bagud mod det, der er mistet. De opdagelser, hun gør undervejs, om sig selv, om sin far og om nærværet mellem dem, er ikke kun vedkommende, hvis man har demens tæt inde på livet. Det handler om at være menneske og om at finde ind til hinanden, også når livet er præget af alder eller sygdom, og når tab og forandringer er et vilkår.
ENESTÅENDE BOG TIL DEMENTE MENNESKER, DERES PÅRØRENDE OG HJÆLPERE Min historie – en sanse- og erindringsbog er komponeret over et udvalg af livsaspekter/nøgleområder, der ved at stimulere sanser, følelser og erindring har til hensigt at understøtte fortællerens selvfølelse og selvbillede, der netop svækkes ved det hukommelsestab, der følger med Alzheimers sygdom.Bogen kan både rumme tekst, billeder, mindre genstande og dufte. Under hvert livsaspekt/nøgleområde indgår hjælpespørgsmål til inspiration for fortælleren. Bogen kan således anvendes som et væsentligt værktøj i almen samtale, samvær og relationsarbejde, herunder indgå i målrettet sanse- og reminiscensterapi.Flere og flere danskere rammes i dag af demens. Ifølge tal fra Nationalt Videnscenter for Demens skønnes ca. 87.000 danskere at være ramt af sygdommen. En prognose fra samme kilde indikerer, at antallet er stigende, og det estimeres, at flere end 100.000 danskere vil være ramt af sygdommen i 2025.Udvalget af bogens fokusområder og de tilhørende spørgsmål er udarbejdet af Gad i samarbejde med akademisk konsulent Nina Henriksen, som har både personlig og faglig indsigt i målgruppen, og de er blevet kvalificeret af leder af demensplejehjemmet Dagmarsminde May Bjerre Eiby samt post.doc. Marie Kirk fra Psykologisk Institut, der forsker i demensområdet og i reminiscensterapi.
Den gamle mand. Afsked er en lille prisbelønnet israelsk roman om at give slip, acceptere det uafvendelige og opdage sider af sig selv, som man ikke kendte. Den gamle mand bliver ramt af demens. Han kan ikke længere klare sig og mister i tiltagende grad kontakten med sine omgivelser. Den reserverede og beskedne mand, som altid har levet i sin egen verden, bliver konfus og forvirret, men for første gang i sit liv føler datteren sig rigtig forbundet med ham. Noga Albalachs smukke lille bog om at sige farvel udkom sidste år på fransk. Den er hendes første bog på dansk.
An invaluable, comprehensive guide that explains everything you and your family need to know about living well with Alzheimer's disease and other dementias.A loved one's dementia diagnosis can leave you feeling scared and overwhelmed. Now a renowned consultant geriatrician, who has helped thousands of families live happy, engaged lives - after a dementia diagnosis - shares her expertise in this easy-to-follow guide.Filled with must-have information, practical advice, and unique and comforting insights, here is everything you need to know about caring for your loved one and making his or her life the best possible - starting now, even as the disease progresses. Inside, you'll find:* How to create a plan of action for today, and tomorrow, that will help all involved cope with this new normal* How to keep your vulnerable loved one safe and secure both physically and financially* Lifestyle changes, innovative new activities, and holistic interventions that can slow the progression of dementia* Comprehensive information on both prescription and over-the-counter medications that can help or hurt dementia patients* Dealing with day-to-day challenges, from staying mobile to overcoming agitation and aggression without resorting to sedation* How and where to get help* Tips on keeping your loved one comfortable in their own home In addition to all the essential advice, Dr. Landsverk demystifies the ins and outs of dementia, explaining what it is and what it's not, and making sure you and your loved one will be ready to address whatever develops and maintain quality of life. Uniquely, Living in the Moment will transform how you think about dementia, providing comfort and support for the best life possible - at any stage.
Hver dag er der et menneske, som bliver pårørende til én med en demenssygdom. En hjælp for den pårørende kan være at mødes med andre i samme situation.Kirken kan tilbyde sjælesorg og samtalegrupper, og kirken kan give de pårørende et rum og et sprog til at tale sammen med andre, så de kan mestre livet sammen med den, der er “på vej væk”.På vej væk præsenterer viden om og erfaringer fra arbejdet med mennesker tæt på en demenssygdom. Ud over teoretiske kapitler rummer bogen også en række praktiske anvisninger til arbejdet med pårørendegrupper.Lillian Jordan Nielsen (f. 1967) Cand.theol. fra Københavns Universitet 1996. Sognepræst i Sværdborg og Lundby 1998-2013 og Skt. Jørgens i Næstved fra 2013. Beredskabspræst i Roskilde Stift 2014 og tovholder for Ældre- og kirkeudvalget 2016. Master i sjælesorg ved Københavns Universitet 2020, med særlig fokus på demens og teologi. Gerontologisk efteruddannelse 2021. Gerontokonsulent i Roskilde Stift 2021. Har haft sorggrupper i 18 år. Startede pårørendegrupper til demensramte op i kirken i 2018. Underviser og holder kurser om demens og pårørendegrupper tildemensramte, samarbejdet mellem kirke og kommune og om demensgudstjenester.
Seminar paper from the year 2018 in the subject English Language and Literature Studies - Linguistics, grade: 2,3, University of Cologne, course: English Studies, language: English, abstract: Primary progressive aphasia is a relatively newly recognized subtype of dementia. Dementia is a clinical condition, in which a progressive decline of mental and emotional capacities occurs (Mesulam 2000:159). It affects fifty million people worldwide, with ten million new cases yearly (N.U. Dementia 2017). There is a wide variety of symptoms, including the loss or decline of memory, ability to focus, difficulties with reasoning, communication and language (Alzheimer's Society 2005:3), interfering with the independence of the daily living situation and activities (Mesulam 2000:159). To this day, Primary progressive aphasia is often misdiagnosed, because of its unpopularity and therefore lack of knowledge of many people. Those misdiagnoses steal valuable time to find effective treatments, which, at least, could slow down the progressive nature of the illness. Studying the relationship between language impairments and affected parts of the brain in Primary progressive aphasia, allows us to reach a better understanding of the language network in the brain and pushes forward the search for effective treatments or even a cure.This termpaper presents a review of literature, especially by Mesulam, on Primary progressive aphasia and the language impairments, declining progressively throughout the illness. The question this paper tries to answer is, what kinds of language impairments can be present in Primary progressive aphasia and which parts of the brain are responsible for certain deficits, when affected by different diseases. It will give information about the most common language impairments seen in patients, because no case is exactly the same and not everybody experiences the same difficulties. Furthermore, the paper will explore the language network of the brain, where it is located, which parts it includes and which parts play a role in Primary progressive aphasia, for short PPA. To look at the clinical picture from another perspective, a 14- years follow-up case study will give an example of speech impairments of a patient diagnosed with Primary progressive aphasia and show the neuropathological findings of the affected brain parts, which are responsible for the specific impairments.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.