Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Dette er historien om, hvordan opfindsomhed, kløgt og en smule held reddede et gidsel ud fra et faretruende og kaotisk Irak. Samtidig er det også en fortælling om at kunne bevare håbet og troen på fremtiden på trods.I sommeren 1990 befalede diktatoren Saddam Hussein sine tropper til at erobre oliestaten Kuwait - hvad, der skulle vise sig at blive starten på Golfkrigen. Dette fik katastrofale følger for en stor gruppe danskere, der endte som gidsler i Kuwait og senere Bagdad. Alt imens USA planlagde at gribe militært ind i landet. I Kuwait valgte nogle danskere dog at blive tilbage, for at bekæmpe det nye styre. Det galt blandt andet den 39-årige Liselotte Hertz, der besluttede at blive en del af undergrundsbevægelsen, imens samlede en gruppe sig på et hotel i Bagdad. For at hjælpe denne gruppe af landsmænd sendte den daværende, danske udenrigsminister en specialtrænet agent dertil. Danskerne fik undervisning i, hvordan de kunne overleve og gemme sig i ørkenen eller flygte helt. De fleste gidsler slap dog ud af Irak inden jul - ikke mindst takket være den daværende statsminister Anker Jørgensens indsats. Anker Jørgensen rejste selv til Irak og ved hjælp af gode forhandlingsevner fik han hele 16 af de danske gidsler befriet. Befrielsen af de øvrige gidsler fulgte derefter, men én måtte dog blive tilbage. Det Sidste Gidsel var Mogens Pedersen, der var ansat ved den danske ambassade. Danmark søgte påny at hjælpe den nu sidste landsmand fanget i ørkenstaten. Specialagenten Mads Sandau-Jensen blev endnu engang sendt afsted sammen med kommunikationsekspert Tine Aastrupgaard. De to skulle i fællesskab få skabt en plan, der kunne få smuglet Mogens Pedersen ud, inden de amerikanske tropper landede - og Irak blev forvandlet til en krigszone. I bogen kan du læse, hvordan en omsyet postsæk, en hvid stationcar og en hundehvalp kaldet Saddam blev deres redning.
I Angrebet – Ruslands krig mod Ukraine og dens følger for verden forklarer en af verdens ledende forskere inden for ukrainsk historie, hvorfor Rusland gik til angreb mod Ukraine, og hvordan krigen vil ændre vores verdensorden.Hvorfor angreb Rusland? Selvom Rusland i månedsvis havde oprustet militært langs den ukrainske grænse, kom det som et chok for resten af verden, da det, der har vist sig at være den største konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig, blev indledt, 24. februar 2022. I denne højaktuelle bog giver den anerkendte historiker og østeuropaekspert Serhii Plokhy sit bud på, hvordan Ruslands krig vil ændre verdensordenen i de kommende årtier. Han fortæller om et ukrainsk folk, der på tværs af etniske, kulturelle og sproglige grænser har fundet sin identitet som frontlinjestat i den nye kolde krig, der nu begynder. Og han skitserer en global udenrigspolitik, der bevæger sig væk fra økonomisk samarbejde mod dominans, vasalstater og militær styrke – med alvorlige konsekvenser for os alle. Kun hvis Vesten erkender dette, vil vi være i stand til at hævde vores frihed også i fremtiden.Serhii Plokhy er professor i ukrainsk historie og leder for Ukrainian Research Institute ved Harvard University. Han har udgivet en række bøger og artikler om Øst-Europa, Rusland, Den kolde krig og atomalderens historie. Han er blevet tildelt en række priser for sine bøger, blandt andet Lionel Gerber-prisen og Baillie Gifford-prisen.
Selvfølgelig måtte Winston Churchill blive premierminister i maj 1940 og fortsætte kampen mod Nazi-Tyskland, men det var nu langt fra nogen selvfølge. Selvfølgelig måtte de Gaulle i juni 1940 gå i eksil og aktivere modstanden mod den tyske besættelsesmagt, men han var nu temmelig alene om det. Store for eftertiden afgørende beslutninger, som forekommer os selvfølgelige, var det langt fra i samtiden. Det krævede vilje, mod og viden at sætte dem igennem.I Afgørende øjeblikke beskriver tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, hvordan sådanne øjeblikke blev skabt, og hvad de førte til. Foruden beskrivelser af de beslutninger, som Churchill og de Gaulle traf, beretter Per Stig Møller om Nixons kontroversielle vej til åbningen mod Kina, som få havde set komme, om Helmut Kohls snarrådige udnyttelse af opbruddet i Østeuropa til at få genforenet Tyskland, hvilket hverken var en selvfølge for udlandet eller for vesttyskerne, og om Nelson Mandela, der fik knækket apartheid og skabt forsoning og dermed undgik borgerkrig og blodbad.
Sandheden er krigens første offer. Hvis du ikke forstår det, overlever du ikke. Men hvad er forskellen på godt og ondt, hvis du mister alle moralske pejlemærker? En flok unge danske mænd og kvinder har meldt sig til krigen i Afghanistan, drevet af retfærdighedssans og et behov for at afprøve sig selv under ekstreme omstændigheder. Men snart står de over for en udfordring, som ingen militær træning har forberedt dem på, og overlevelse mod alle odds bliver deres eneste mission. Rollen som forfølgere og forfulgte skifter ustandseligt, indtil de ikke længere kan skelne mellem ven og fjende, virkelighed og fantasi. Men hvem er de så selv? Hvad er prisen for loyalitet og kammeratskab, og hvad gælder kampen? Ove Steffensen, øverstkommanderende med solide rødder i dansk demokrati, må se sit livsgrundlag smuldre. Khaiber, dansk efterretningsagent med afghanske rødder, er selv splittet, da han forsøger at komme de forsvundne soldater til undsætning. Og en tilsyneladende almægtig modstander gemmer sig bag skiftende masker, mens han trækker i alle tråde. Den første sten er en overrumplende fortælling om, hvad krig gør ved mennesker, der lever tæt sammen i konstant livsfare, om venskaber, forræderi og katastrofer.
I 2019 er det 75-året for D-dagen. I den anledning udkommer ”Den Røde Brænding”. Der er tale om en enestående menneskelig skildring af de danskere, der kæmpede for de allierede før, under og efter invasionen i Normandiet. »Den Røde Brænding« fortæller historien om de danskere, der var en del af den allierede indsats i Normandiet – bogen bidrager også med ufortalte danske beretninger, som aldrig er blevet publiceret før nu. Der fokuseres på de gribende danske førstehåndsberetninger, og forfatteren lader personerne fortælle historien udfra deres perspektiv. Bogen behandler de danske beretninger om perioden fra Danmarks besættelse op til invasionen, D-Dag d. 6. juni 1944 og den efterfølgende periode af Operation Overlord, som uden tvivl var et af de vigtigste slag i det 20. århundrede. Afsluttende vil perioden efter krigen blive behandlet for at belyse effekten af at være en del af krigen, samt hvordan det var at vende tilbage til Danmark, for fleres vedkommende efter mere end fem års deltagelse i Anden Verdenskrig.
Hvad skete der egentlig dengang, da Jugoslavien brød sammen, og Balkan pludselig stod i flammer? Journalist Steen Ramsgaard fortæller om den komplicerede konflikt, dens historiske rødder og dens efterdønninger, som mærkes helt op til i dag. Ramsgaard dækkede krigen for DR og i bogen genbesøger han nogle af stederne og taler med mennesker, som på hver deres måde spillede en hovedrolle: Politichefen, som afslører, hvordan 8000 blev ofret for et højere formål i Srebrenica. Retsmedicineren, som siden 1991 har identificeret lig fra massegrave. Spindoktoren, som gjorde Milosevic til præsident. Obersten fra den jugoslaviske hærs kontraspionage, som prøvede at holde sammen på Jugoslavien. Den bosniske kz-fange, som kom på forsiden af alverdens medier og siden bosatte sig i Danmark. Den danske oberst Lars Møller om den fredsbevarende indsats og operation Bøllebank – og mange flere.Men krigen på Balkan er ikke en afsluttet historie. Uroen ulmer stadig. Kritiske medier underkues og trues. Tidligere topfolk, der ved for meget, myrdes. Demokratiet står svagt – en del af løsningen findes formentlig i EU, hvor indtil videre kun Slovenien og Kroatien er blevet optaget, men flere af landene er på vej.
Sune Engel Rasmussen har tilbragt længere tid i Afghanistan siden 2001 end nogen anden dansk journalist. Nyt blod er baseret på reportager gennem tre år, hvor han boede permanent i landet, og handler om de afghanere, der er vokset op i en verden formet på godt og ondt af reaktionerne på terrorangrebene i USA den 11. september. Han tager læseren til frontlinjen, på motorcykel rundt i Kabul og langt ud i ørkenen. Vi møder Taleban-krigere, homoseksuelle, rigmandssønner og en ny generation af kvinder. Deres liv er ikke defineret af tiden under det kortvarige Taleban-regime, men af krigen, der blev igangsat for at vælte selvsamme regime. Den vestlige tilstedeværelse har givet nogle afghanere muligheder, der var utænkelige for 15 år siden. Andre er blevet marginaliseret fra samfundet i en sådan grad, at de er villige til at slå deres landsmænd og –kvinder ihjel. Og så er der alle dem midt imellem, som hver dag forsøger at navigere i det afghanske samfund og finde en måde at passe ind.Det store spørgsmål om Afghanistan-krigen i disse år er, om ”det var det værd?”. Hvis svaret findes, er det hos den generation, hvis opgave det bliver at bygge et Afghanistan, hvor alle hører til.
Lars Møllers bog er en velunderbygget analyse af soldaters lyst - eller nærmere ?ulyst? - til at slå ihjel. Men bogens titel til trods handler den om meget mere end det, hvilket gør den så meget mere interessant. ?Vi slår ihjel og lever med det? bygger på en større spørgeskemaanalyse, som Møller har foretaget blandt danske soldater, der har været udsendt i international tjeneste. Hvad der er mindst lige så interessant ved bogen, er imidlertid den indgående gennemgang af, hvad der sker ved et menneskets kognitive funktioner under ekstrem stress. F.eks. i en kamphandling. Møllers egne erfaringer og teorier suppleres hele tiden med tankevækkende udsagn fra flere hundrede soldater. Møller trækker også her på analyser fra andre lande. Vil man have et reelt indblik i, hvad vores soldater oplevede i Afghanistan, Irak og på Balkan, er bogen stærkt anbefalelsesværdig.
”Krigen var tålmodig. Den var ligeglad med, om der var mange, der elskede én eller ej. Krigen havde kun ét mål: at fortsætte. Bare fortsætte.”Den unge journalist Becky rejser til Afghanistan for at skrive om hverdagen ved fronten og bliver venner med soldaterne Mikael og Jan. I landskabet omkring dem er sand og savn, lys og mørke, ildkampe og improviserede sprængladninger. Et kærlighedsforhold udvikler sig mellem Becky og Mikael og fører dem fra Afghanistan til Sardinien og København. Men krigen raser og får konsekvenser for dem alle. Mikael er en roman om krig og kærlighed. Den er et blik ind i den menneskelige bevidsthed og en rejse gennem naturens og sindets landskaber. Den handler om ensomhed og længsel, om krigens gru og kærlighedens kraft.
I maj 1945 lå det meste af Rønne og Neksø i ruiner efter sovjetiske bombeangreb. Alle var dengang enige om, at skylden for ødelæggelserne lå hos den tyske besættelsesmagt og specielt på dens kommandant over øen, Gerhard von Kamptz, som i sin “fanatiske og forbryderiske stivnakkethed” havde nægtet at overgive øen til russerne. I tidens løb er synet på manden blevet mere nuanceret, for tingene var mere komplicerede, end man ville indrømme i 1945. Faktisk fremstår han i den seneste forskning som en ganske almindelig soldat, som handlede uangribeligt i den situation, han stod i.Jens Andersens indgående studie af ærkenazisten Gerhard von Kamptz lange liv (1902-1995) giver det til dato bedst dokumenterede billede af mennesket og soldaten Gerhard von Kamptz. Jens Andersens skildring af en tysk soldats og officers militære løbebane er samtidigt meget spændende og bliver krydret med opvækstdetaljer og efterkrigstidsinformation om manden. Forfatteren ser kritisk på sit undersøgelsesobjekt, soldaten von Kamptz, og sympatiserer ikke med ham, men afdækker historien ved at bruge det omfangsrige kildemateriale til at tegne et nuanceret billede. Jens Andersen ser det således også fra von Kamptz’ eget udgangspunkt og forsøger dermed at afdække og forklare hans fatale handlemåder ved den sovjetiske invasion af Bornholm.
Svend, Bjørn og Pie Baastrup Thomsen var med i den danske inderkreds af specialenheden SOE – Special Operations Executive – som stod for opbygningen af den organiserede danske modstandsbevægelse.Svend, Bjørn og Pie – tre søskende i modstandskampen er beretningen om, hvordan tre unge familiemedlemmer bliver involveret i de første nedkastninger i Østjylland, hvordan de husede faldskærmsfolk og besætningsmedlemmer fra nedstyrtede engelske fly, og hvordan de siden deltog i opbygningen af en lang række sabotage- og nedkastningsgrupper. De stod for opbevaring og distribution af våben og sprængstoffer til hele landet og afholdt planlægningsmøder med modstandsbevægelsens ledelse.Men de betalte en høj pris. Da den største katastrofe for dansk modstandsbevægelse rammer i vinteren 1943-44 og flere hundrede modstandsfolk arresteres, hvoriblandt Hvidsten-, Hornslet, Aars- og Stoholmgrupperne optrevles, ender det også med fængsel, tortur, og koncentrationslejre for de tre; Pie i Cottbus, Bjørn i Neuengamme og Svend i Frøslev. Alt sammen med kraftige psykiske efterveer, der år senere endte i selvmord for den ene.Svend, Bjørn og Pie – tre søskende i modstandskampen er vigtig for alle med interesse for besættelsestiden, om nødvendigheden af at engagere sig, også selvom det indebærer den største risiko. Bogen indeholder en række personlige breve og et interview med Pies datter Lise.Bogen er særlig aktuel, da Pie er en af hovedpersonerne i den nye film Hvidstengruppen II – de efterladte, der har premiere 1. juledag 2021.
Den Kolde Krig sluttede fredeligt … Troede vi indtil den 24. februar 2022, da Rusland invaderede Ukraine. For mange europæere var det en øjenåbnende begivenhed, og datoen 24.02 kom til at rumme sin helt egen fortælling. Men hvorfor havde vi europæere ikke set det komme?Ukraine er arealmæssigt det største land i Europa, men indtil 24.02 fyldte det ikke meget i vores bevisthed. Heller ikke selvom Rusland annekterede Krim i 2014. Men nu mærker vi de øgede priser og udfordringen for klimaet.Hele det globale samspil rulles ud i denne bog, der viser, hvordan vores europæiske selvfortælling ramler sammen med Ruslands, men nok så vigtigt også med de realpolitiske forhold. Europa skal indfinde sig i en situation, hvor krig, klimaudfordringer og internationale relationer er de Legoklodser, som stormagterne må bygge den nye verdensorden af.
This journal of Russia's 2022 invasion of Ukraine is a collection of Andrey Kurkov's writings and broadcasts from Kyiv.
Years in the making, this spellbinding, heartbreaking, and ultimately uplifting narrative is an unforgettable portrait of 9/11This is a 9/11 book like no other. Masterfully weaving together multiple strands of the events in New York, at the Pentagon, and in Shanksville, Pennsylvania, Fall and Rise is a mesmerizing, minute-by-minute account of that terrible day. In the days and months after 9/11, Mitchell Zuckoff, then a reporter for the Boston Globe, wrote about the attacks, the victims, and their families. After further years of meticulous reporting, Zuckoff has filled Fall and Rise with voices of the lost and the saved. The result is an utterly gripping book, filled with intimate stories of people most affected by the events of that sunny Tuesday in September: an out-of-work actor stuck in an elevator in the North Tower of the World Trade Center; the heroes aboard Flight 93 deciding to take action; a veteran trapped in the inferno in the Pentagon; the fire chief among the first on the scene in sleepy Shanksville; a team of firefighters racing to save an injured woman and themselves; and the men, women, and children flying across country to see loved ones or for work who suddenly faced terrorists bent on murder.Fall and Rise will open new avenues of understanding for everyone who thinks they know the story of 9/11, bringing to lifeand in some cases, bringing back to lifethe extraordinary ordinary people who experienced the worst day in modern American history. Destined to be a classic, Fall and Rise will move, shock, inspire, and fill hearts with love and admiration for the human spirit as it triumphs in the face of horrifying events.
"Biografien er nyskabende … Rejsen til Hitler bliver et værk man i fremtiden vil henvise til, når man taler om Knut Hamsun.” Atlas Magasin★★★★★ Berlingske Tidende★★★★★ Politiken★★★★★ Nordjyske Stiftstidende: "Sjældent er en kunstner og en periode blevet belyst så kompetent"★★★★★ Ekstra Bladet: "Ualmindelig velskrevet og flot illustreret dokumentar"★★★★★ Krigsvidenskab.dk: "En særdeles overlegen bog""skræmmende læsning ... overbevisende værk" Kristeligt Dagblad"borer dybere end tidligere i Knut Hamsuns nazistiske aktivitet" Information"fortjener en stor læserskare” Helsingør Dagblad"Vidunderlig bog" Flensborg AvisVinder af Kritikerprisen i Norge. Den store biografi 'Knut Hamsun - Rejsen til Hitler' er en bemærkelsesværdig historie, der omhandler Hamsuns forhold til nazismen og de begivenheder, der førte til det dramatiske møde den 26. juni 1943 mellem den 83-årige Knut Hamsun og Adolf Hitler i Hitlers villa Berghof i de bayerske alper. Den lille nations største forfatter møder verdens største diktator. Den norske litteraturprofessor Tore Rem borer dybere end tidligere i Knut Hamsuns nazistiske aktivitet, hans møder med Goebbels og Hitler. Bogen er smukt trykt i farver og gennemillustreret med over 70 fotos, breve og dokumenter.
In this fully illustrated introduction, acclaimed historian Dr Aaron Edwards provides a concise overview of one of the most difficult and controversial actions in recent history.Spanning 38 years of the 'Troubles', the British Army's deployment in Northern Ireland (codenamed Operation Banner) was one of the most difficult and controversial in its recent history. Over 10,000 troops were on active service during much of the campaign, which saw armoured vehicles, helicopters and special forces deployed onto the streets of Ulster. In this book, Dr Aaron Edwards considers the strategic, operational and tactical aspects of Operation Banner, as the Army's military objectives morphed from high-profile peacekeeping into a covert war against the IRA. Using personal testimony from both sides of the sectarian divide, as well as insights from the soldiers themselves, he presents an authoritative introduction to the Army's role in the Troubles, providing expert analysis of Operation Banner's successes and failures.Updated and revised for the new edition, with full-colour maps and 50 new images, this is an accessible introduction to the complicated yet fascinating history of modern Britain's longest military campaign.
Anden Verdenskrig er den største krig i verdenshistorien, og den ændrede verden for altid. I den her bog kan du læse om alle de vigtigste begivenheder, såsom Tysklands indtog i Polen, D-dag, angrebet mod Pearl Harbour, belejringen af Leningrad og atombomberne over Japan.Men historien fortælles igennem de mennesker, som var til stede midt i striden. De fleste af dem var almindelige mennesker, som helt tilfældigt blev viklet ind i krigens drama. Læs om tyven, som blev en helt, mens bomberne regnede ned over London, soldaten, som kæmpede for tre forskellige lande, nazisten, som skiftede side, modige modstandsmænd, en svensk spion, en hund, som reddede menneskeliv, og mange flere.Anden Verdenskrig er en fagbog for børn og unge, som er interesseret i en af historiens største og vigtigste begivenheder. Bogen er fyldt med facts og viden om krigen og nogle af de mennesker, som var en del af den. I denne bog fortæller forfatterne først og fremmest om Anden Verdenskrigs mindre kendte skæbner. Nogle af historierne er både væmmelige og sørgelige. Andre historier ender lykkeligt. De fleste var almindelige mennesker, der ved et rent tilfælde blev kastet ud i berømte slag og begivenheder. Bagerst i bogen finder du en tidslinje over de vigtigste begivenheder i krigen. Bogen er skrevet af Bengt Fredrikson og Andreas Palmaer og henvender sig til børn og unge, men kan læses af folk i alle aldre.
The first book of reportage from the front line of the Ukraine war. This is a powerful, moving first draft of history written by the award-winning Guardian journalist and #1 New York Times bestselling author of Collusion and Shadow State.'An excellent, moving account of an ongoing tragedy.' ANNE APPLEBAUM'Compelling, important and heartbreaking.' SIMON SEBAG MONTEFIORE'Essential reading.' ELIOT HIGGINS, founder of Bellingcat'Brilliant.' ANDREY KURKOVFor months, the omens had pointed in one scarcely believable direction: Russia was about to invade Ukraine. And yet, the world was stunned by the epochal scale of the assault that began in February 2022. It was an attempt by one nation to devour another.Invasion is Luke Harding's compelling chronicle of the war that changed everything. For this breathtaking work of reportage he spent months reporting on the ground during the build up to the conflict and afterward; his book tells of the initial days of shock and panic, the grim reality of this ongoing war, and the unheard human stories behind the headlines. Invasion also offers insightful portraits of the the war's two great personalities. One, Volodymyr Zelenskiy, is an actor-turned-president who rallied support on a global stage. The other, Vladimir Putin, is a dictator who dwells in a strange and unreachable realm. Harding examines the ideological, religious and personal reasons behind Putin's decision to invade. And he confronts a crucial question: which side will prevail in this terrible war?With the ripple effects of the largest armed conflict in Europe since 1945 already being felt beyond Ukraine and Russia's borders, it is more vital than ever to understand how the situation on the front line will have profound effects for us all. Written in Luke Harding's starkly transfixing style, Invasion makes for essential reading.'Luke Harding is one of the best reporters in the world.'ROBERTO SAVIANO, author of Gomorrah***Author royalties from this edition will go to the Disasters Emergency Committee's Ukraine Humanitarian Appeal.
Russia's brutal February 2022 invasion of Ukraine has attracted widespread condemnation across the West. Government and media circles present the conflict as a simple dichotomy between an evil empire and an innocent victim. In this concise, accessible and highly informative primer, Medea Benjamin and Nicolas Davies insist the picture is more complicated. Yes, Russia's aggression was reckless and, ultimately, indefensible.But the West's reneging on promises to halt eastward expansion of NATO in the wake of the collapse of the Soviet Union played a major part in prompting Putin to act. So didtheU.S. involvement in the 2014 Ukraine coup and Ukraine's failure to implement the Minsk peace agreements.The result is a conflict that is increasingly difficult to resolve, one that could conceivably escalate into all-out war between the United States and Russia-the world's two leading nuclear powers.Skillfully bringing together the historical record and current analysis,War In Ukrainelooks at the events leading up to the conflict, surveys the different parties involved, and weighs the risks of escalation and opportunities for peace. For anyone who wants to get beneath the heavily propagandized media coverage to an understanding of a war with consequences that could prove cataclysmic, reading this timely book will be an urgent necessity.
I 2014 vender Victoria tilbage til et krigsramt Ukraine for at finde ud af mere om sin bedstemors onkel Nykodym, som på mystisk vis forsvandt i 1930’erne. Hvad skete der med ham under krigen? Hvordan ved familien så lidt om hans skæbne, og hvorfor forbyder bedstemoren, Valentyna, Victoria at grave i fortiden? I Poltava i Ukraine, familiens hjemstavn, er KGB for længst fordrevet. Men minderne forbliver, og den tidligere hovedkvartersbygning med de årvågne røde sirener – i byen kendt som “Hanehuset” – får stadig de lokale til at skælve. ‘De røde sirener’ er en gribende fortælling om Ukraines historie i det tyvende århundrede gennem udforskningen af en familie i fire generationer, hvor en hemmelighed ligger gemt i hjertet af familiens historie.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.