Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Naturvidenskaben er en nøgle til at forstå vores tids største udfordringer, og dens historie er fyldt med fortællinger om usandsynlige gennembrud, vilde fejlskud og store erkendelser. Naturvidenskaben genfortalt er en stor fortælling om verden fra big bang til de mindste mikrober. Sammen med en lang række naturvidenskabelige forskere giver Johanne Pontoppidan Tuxen og Mikkel Vuorela en entusiastisk og levende indføring i naturens komplicerede sammenhænge, og i hvordan de former vores liv.Johanne Pontoppidan Tuxen, f. 1982. Journalist på Dagbladet InformationMikkel Vuorela, f. 1984. Journalist på Dagbladet Information“Som forsker ville jeg ønske, at jeg kunne formidle naturens hemmeligheder på en lige så fængende måde.” Katherine Richardson, professor “Her står alt, hvad man kan drømme om at vide.” Anja C. Andersen, professorUdgivelsen er støttet af Carlsbergfondet
Niels Stensen (1638-1686) er en af de mest betydningsfulde danske naturvidenskabsmænd gennem historien. Gennem 350 år har han fascineret og inspireret både fagfolk og lægfolk i ind- og udland.I løbet af et enkelt årti, 1660’erne, gjorde han en lang række epokegørende opdagelser indenfor anatomi, geologi og krystallografi.I "Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog" kaster Jesper Brandt Andersen lys over Niels Stensens naturvidenskabelige indsats, baggrunden for hans enestående karriere og årsagerne til hans konversion til katolicismen, som fik ham til at vende sig fra naturvidenskaben.Jesper Brandt Andersen (f. 1965) er privatpraktiserende speciallæge i pædiatri og faglitterær forfatter. Han har tidligere udgivet "Martin Hammerich. Kunst og dannelse i Guldalderen" (2011), "Børnelægens store bog om barnets sygdomme" (2016), "Thomas Bartholin. Lægen og anatomen. Fra enhjørninger til lymfekar" (2017) og "100 myter om allergi" (2019). Han er forfatter til en lang række artikler om lægefaglige, kulturhistoriske og medicinhistoriske emner i danske og udenlandske fagtidsskrifter samt danske aviser – og foredragsholder om samme emner i Danmark og udlandet.
”Om morgenen ringer vækkeuret på min telefon. Jeg står op, tænder lyset på badeværelset, børster tænder, tager tøj på, varmer vand i el-kedlen til kaffe, rister lidt brød, finder noget syltetøj i køleskabet. Jeg hører måske lidt radio, før jeg tager metroen hen på arbejde, fordi min cykel er punkteret. Før jeg går, tjekker jeg lige rejseplanen, så jeg er sikker på at tage den hurtigste rute til laboratoriet.Ud over tandbørstning og det med at tage tøj på, kunne ingen af de ting lade sig gøre, hvis ikke ham, denne her bog er skrevet om, havde fået en idé og lavet et bestemt eksperiment for 200 år siden. Et eksperiment, ingen før han havde haft fantasi til at lave. Alle andre var nemlig enige om, at det, han ledte efter, ikke fandtes. Men det gjorde det, og han fandt det. Eksperimentet ændrede verden og måden man opfattede den på radikalt. Lærebøgerne i fysik skulle skrives om. Et gammelt verdensbillede forsvandt, og et nyt dukkede frem.Før Ørsted gjorde sin opdagelse, så morgenen snarere sådan her ud: Om morgenen vågner jeg ved, at hanen galer. Jeg står op og tager tøj på, tænder olielampen og henter brænde til komfuret. Jeg henter vand i kedlen og varmer det over ilden. Jeg finder syltetøjet ude i fadeburet, rister og kværner kaffe, hælder vand hen over og drikker det, før jeg skal afsted. Min hest er punkteret, så jeg må gå hele vejen hen til arbejde. Før jeg går, vækker jeg lige Åge for at høre, hvilken vej jeg skal gå for at undgå at få for meget mudder på skoene.”Sådan begynder Johan Olsens bog, der udkommer i anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.Bogen er illustreret delvis af faktuelle billeder og modeller, delvis af Thomas Hjorthaabs humoristiske streg, der også har akkompagneret Johans kloge ord i både Bogen om verden og Hvad er et æg?.
I Bier og mennesker udfolder Lotte Möller en fortælling om forholdet mellem mennesker og bier fra antikken til nu. Undervejs kommer hun omkring livets gang i bikuben, biernes rolle i revolution og religion, og kunsten at kende forskel på forskellige slags honning. Lotte Möller, som er selv biavler, giver læseren et enestående indblik i biernes naturlige leveform og vaner, mens hun samtidig udforsker fortidens myter og forklarer, hvordan de langsomt har måtte bukke under for fakta. Bogen fortæller også om de mennesker, som beskæftiger sig med bierne, f.eks. en skydegal biavler fra Californien, en biavlende munk fra England og indbyrdes stridende biavlere på Læsø. Bogen er en fascinerende indføring i biernes kulturhistorie, som vil underholde både bientusiasten og den nysgerrige amatør.
Forskere fra Nationalmuseet og Rane Willerslev fortæller menneskets historie.En historie om mennesket er fortællingen om den konsekvens, det havde for menneskeheden, da vi ved tærsklen til den moderne civilisation splittede vores verden op i leg og arbejde. Men det er også fortællingen om, at vi har alt at vinde tilbage.Bogen tager læseren med på en rejse i tid – i dyb tid – fra de tidligste medlemmer af menneskeslægten for millioner af år siden og frem til den neolitiske revolution, der fandt sted for cirka 11.500, til 2.500 år siden, hvor store dele af menneskeheden gik fra at være jæger-samlere til at være fastboende agerbrugere. Med agerbruget blev legen isoleret og adskilt fra arbejdet. Landbrugetshusdyr og afgrøder kom til at fylde alt.Men legen behøver ikke kun at finde sted i pauserne. Rane og forskerne peger på, hvordan legen kan lukkes ind i livet påny og levere et alternativ til det moderne menneskes jagt på status. Vi har gjort det før – da vi selv var børn – og vi kan med leg genfinde vores oprindelige jeg.
I oktober 1927 afholdes i Bruxelles den femte udgave af de såkaldte Solvay-konferencer. Her mødes verdens førende fysikere, heriblandt Niels Bohr og Albert Einstein, for at diskutere den nye kvantemekanik. Den britiske udenrigstjeneste har mistanke om, at det tyske nazistparti planlægger at myrde de to prominente videnskabsmænd, da de er overbeviste om, at de kommer til at spille en vigtig rolle ud i fremtiden.MI6 sender to agenter, William Hamilton og Andrew Aspinall, til Bruxelles for at afværge attentatet, og deres primære opgave er at overvåge den tysker, der er sat til at udføre det. Som Einstein og Bohr bliver Hamilton og Aspinall venner, til trods for, at de ikke deler samme verdenssyn. Andrew mener, at enhver hændelse er bestemt af på forhånd givne omstændigheder, mens William omvendt har en forkærlighed for tilfældigheder. Dette afspejles såvel ideres opklaringsmetoder samt deres forskellige smag for belgiske pomfritter!Tabte somre er en videnskabelig og filosofisk thriller fra tiden, der ledte op til det store europæiske ragnarok.
Johan Olsen fortæller med stort fagligt overskud, hvordan malkepiger, syge høns og en muggen blomme blev nøglen til, at vi i dag kan slå en verdensomspændende pandemi ned med et lille prik.Et prik, der ændrede verden – bogen om vacciner er Johan Olsens veloplagte bog om lægevidenskabens historie, der bl.a. byder på den farverige fortælling om, hvordan en sløset praktikants forglemmelser førte til opfindelsen af penicillin – den opfindelse, der i verdenshistorien har reddet flest menneskeliv. Vi skal også høre om, hvordan raske malkepiger satte Edward Jenner på sporet af, hvordan man kunne vaccinere imod kopper, der havde slået millioner af mennesker ihjel på verdensplan. Det var for øvrigt også Jenner, der fandt på ordet vaccine – på latin hedder en ko nemlig vacca (udtales vakka), så som en hilsen til koen Blossom, der havde hjulpet ham frem til hans opdagelser, opfandt Jenner ordet vaccine.Sidste år blev historien om udviklingen af vacciner mere end aktuel, da vi pludselig stod over for en ny verdensomspændende pandemi, som med ét involverede hele Jordens befolkning i et kæmpemæssigt lægevidenskabeligt eksperiment.
Naturens lys er en moderne klassiker i dansk faglitteratur. Bogen er både en kritisk gennemgang af den naturforståelse, der dominerede det 20. århundrede og samtidig en afdækning eller genopdagelse af en række forestillinger om natur, der er blevet afvist eller undertrykt op gennem historien. Det viser sig, at denne understrøm af forskellige natursyn og videnstraditioner er en del af filosofiens og videnskabernes historie og en stadig kilde til fornyelse og inspiration. Naturens lys er en fascinerende fortælling om en levende natur og mennesket som indfoldet heri med både krop og sjæl og ånd. Gennem bogens kapitler kommer den fortrængte historie til orde som en fortløbende fortælling, der lodder dybere og dybere og samtidig taler direkte ind i vores egen tid. Aksel Haaning (f. 1959) er uddannet som mag. art. i middelalderens latin fra Københavns Universitet, ph.d. i Science Studies fra Roskilde Universitet, hvor han er lektor i Filosofi- og videnskabs- historie. Naturens lys. Filosofi og kosmologi i middelalder og renæssance 1250-1650 er en medrivende fortælling om glemte verdensbilleder og fortrængte vidensformer, hvad man i digtning og filosofi, i videnskab og religion, kaldte verdenssjælen (anima mundi), kvintessensen, livets rod eller jordens ånd (spiritus mundi) og naturens lys (lumen naturae). Værket viser, at disse traditioner bestræber sig på at forklare og formulere en forbindelse mellem menneske og natur, mellem legeme og sjæl, og beskriver samtidig, hvordan alting er forbundet i et større hele; tankeformer, der gennem senere århundreder kom til at stå i skyggen af fortællingen om menneskets herredømme og naturen som råstof eller materiel ressource.
Se, oplev og forstå, hvordan naturen udfolder sig – både den lille nære og den store vilde. Det er fugle og dyr, fisk, insekter og planter, der tilsammen skaber den biodiversitet, vi møder hjemme i haven og ude i det åbne land, i skovens dybe stille ro, ved åens bredder og langs stranden ud til havet. Og det er denne brogede variation af levesteder og frodige mangfoldighed af arter i forskellige former, farver og adfærd, som Danmarks biodiversitet handler om. For rig er den danske natur stadig, selvom det går den forkerte vej.Bogens forfattere fortæller om udviklingen gennem de seneste 200 år, hvor biodiversiteten er havnet i en alvorlig krise, fordi vi ikke levner den plads i naturen. Men bogen giver også sit bud på, hvad der skal til for at skabe fremgang for alle Danmarks arter og dermed mulighed for enestående naturoplevelser – også i fremtiden. Bogen er rigt illustreret.
The Song of the Cell is the vivid, thrilling and suspenseful story of the fundamental unit of life. It describes how scientists discovered cells, began to understand them, and are now using that knowledge to create new humans. Both panoramic and intimate, it is Siddhartha Mukherjee's most spectacular book yet.In the late 1600s, a distinguished English polymath, Robert Hooke, and an eccentric Dutch cloth-merchant, Antonie van Leeuwenhoek, look down their hand-made microscopes. What they see introduces a radical concept that alters both biology and medicine forever. It is the fact that complex living organisms are assemblages of tiny, self-contained, self-regulating units. Our organs, our physiology, our selves, are built from these compartments. Hooke christens them 'cells'.The discovery of cells announced the birth of a new kind of medicine. A hip fracture, a cardiac arrest, Alzheimer's, AIDS, lung cancer - all could be re-conceived as the results of cells, or a cellular ecosystem, functioning abnormally. And all could be treated by therapeutic manipulations of cells.This revolution in cell biology is still in progress: it represents one of the most significant advances in science and medicine.Rich with stories of scientists, doctors, and the patients whose lives may be saved by their work, The Song of the Cell is the third book in this extraordinary writer's exploration of what it means to be human.
Thomas Bartholin er en af danmarkshistoriens mest ikoniske og betydningsfulde læger. Han levede i 1600-tallet og gjorde en revolutionerede opdagelse af lymfekarrene, som fik forskere og læger i hele Europa til at valfarte til Københavns Universitet. Thomas Bartholin blev født for 400 år siden, men hans opdagelser og forskning har stadig betydning i dag. Jesper Brandt Andersen har skrevet denne forunderlige bog om en af de mest indflydelsesrige og interessante personer i lægevidenskaben. En mand der gjorde revolutionerende opdagelser om menneskekroppen, men også skrev bøger om eventyrlige fabeldyr. Jesper Brandt Andersen (f. 1965) cand. med. 1992 er praktiserende speciallæge i pædiatri i Vordingborg. Han er forfatter til en lang række artikler i danske og udenlandske tidsskrifter om diverse pædiatriske emner samt litteratur om guldalderen. Tidligere har han udgivet bøgerne Martin Hammerich (2011)og Børnelægens store bog om barnets sygdomme (2016)
Enestående biografi om forskerparret August og Marie Krogh - pionerer i den danske medicinske verden.Der findes mennesker, der trods deres storhed, indsigt og resultater insisterer på, at det ikke handler om dem. Sådan nogle mennesker var Marie og August Krogh. Hun blev Danmarks kun fjerde kvindelige dr. med. i 1914, året før kvinder fik stemmeret. Han fik Nobelprisen i 1920. Sammen gik de op imod den etablerede videnskab og løste lungernes gåde. Og sammen skaffede de insulinopskriften til Danmark, hvor de lagde grunden til Novo Nordisk.Parret var for dansk videnskab, hvad Pierre og Marie Curie var for den franske, men der er ikke rejst nogle statuer til deres ære. Der er ikke så meget som et maleri i den nationale portrætsamling på Frederiksborg, selvom deres opdagelse af iltens vej fra lungerne ud i blodet var lige så betydningsfuld for forståelsen af menneskekroppen, som opdagelsen af radioaktivitet var for fysikken.Historien om August og Marie Krogh er et stykke danmarkshistorie, der nu endelig bliver fortalt. Det er en fortælling om to helt særlige mennesker, der med ydmyghed og stoisk ro tog livets tildragelser på sig under mottoet: Kærligheden til mennesker og kærligheden til sandheden er livets hovedhjørnesten.
Havet omkring os er en medrivende, banebrydende fortælling om verdenshavene og livet i dybderne. Bogen udkom første gang i 1951, hvor den blev en international bestseller, og er i dag en uomgængelig klassiker inden for naturbeskrivelser. Meget er sket videnskabeligt, siden Havet omkring os udkom første gang, men Rachel Carsons indsigt og kærlighed til havets skønhed er smittende, og hendes insisteren på at se havet og dets omgivelser som ét sammenhængende økosystem og ikke mindst på at sætte menneskets indgriben i og ødelæggelse af naturen på dagsordenen er mere aktuel end nogensinde.
Fungarium er en lille verden i sig selv, fuld af alverdens svampe. Smukke illustrationer af Katie Scott ledsages i denne bog fra Velkommen til museet-serien af lærerig og øjenåbnende tekst om svampenes enorme betydning for Jordens økosystemer og for såvel mennesker som dyr. Svampe – som hverken er dyr eller planter, men en spøjs mellemting – var i mange år et nedprioriteret område i naturvidenskaben, men man har efterhånden fået øjnene op for, hvor vigtige disse spektakulære størrelser er. Bliv meget klogere på deres verden i Fungarium.
Inge Lehmann, 1888-1993, var geofysiker og var med til at grundlægge seismologien, en helt ny videnskab, i 1930’erne og årtierne derefter. En lidenskabelig trang til at blive til noget, havde fået hende til at overhøre alle de velmente råd fra sin familie, der på ingen måde syntes, hun skulle studere, og hun endte med at blive den første kvindelige seismolog i verden. I 1936 fremførte hun hypotesen, at Jorden har en fast indre kerne, hvilket skulle vise sig at være rigtigt. Hun trådte ind i en international forskerverden med imødekommende kollegaer, men hjemme i Danmark mødte hun akademisk snobberi, mandschauvinisme og vanetænkning.Skyggezone, af biolog og forfatter Hanne Strager, er den første biografi skrevet om Inge Lehmann. Bogen er blevet til på baggrund af en lang række breve, dokumenter og videnskabelige artikler fra Rigsarkivet og personlige breve i familiens eje, som alt sammen er med til at tegne et nyt og nuanceret billede af vores store danske seismolog.
'Thrilling and eye-opening' Lewis Dartnell'Unpicks everything we thought we knew... Mind blowing' Cal Flyn'A revelation' Sathnam SangheraHumans did not make history - we played host.According to the accepted narrative of progress, a few great humans have bent the arc of history. But in this revelatory book, Dr Jonathan Kennedy argues that germs have done more to shape humanity at every stage, from the first success of Homo sapiens over the equally intelligent Neanderthals to the fall of Rome and the rise of Islam.How did an Indonesian volcano help cause the Black Death, setting Europe on the road to capitalism? How could 168 men extract the largest ransom in history from an opposing army of eighty thousand? And why did the Industrial Revolution lead to the birth of the modern welfare state?The latest science reveals that infectious diseases are not just something that happens to us, but a fundamental part of who we are. Indeed, the only reason humans don't lay eggs is that a virus long ago inserted itself into our DNA, and there are as many bacteria in your body as there are human cells. We have been thinking about the survival of the fittest all wrong: evolution is not simply about human strength and intelligence, but about how we live and thrive in a world dominated by microbes.By exploring the startling intimacy of our relationship with infectious diseases, Kennedy shows how they have been responsible for some of the seismic revolutions of the past 50,000 years. Provocative and brimming with insight, Pathogenesis transforms our understanding of the human story, revealing how the crisis of a pandemic can offer vital opportunities for change.
Biologiforbundet har, i en helt ny bog, samlet de mest toneangivende forskere, eksperter og organisationer, der arbejder med den danske natur. I bogen giver de deres faglige, erhvervsmæssige eller ideologiske blik på Danmarks natur, før og nu.Bogens 20 kapitler giver et unikt indblik i biologiske emner som fx biodiversitet, rewilding og naturgenopretning, men også i en række ofte oversete emner, som fx naturens æstetik, naturetik og de unges syn på den danske natur.
In the summer of 1964, a reclusive young professor at the University of Edinburgh wrote two scientific papers which have come to change our understanding of the most fundamental building blocks of matter and the nature of the universe. Peter Higgs posited the existence an almost infinitely tiny particle - today known as the Higgs boson - which is the key to understanding why particles have mass, and but for which atoms and molecules could not exist.For nearly 50 years afterwards, some of the largest projects in experimental physics sought to demonstrate the physical existence of the boson which Higgs had proposed. Sensationally, confirmation came in July 2012 at the Large Hadron Collider at CERN in Geneva. The following year Higgs was awarded the Nobel Prize for Physics. One of the least-known giants of science, he is the only person in history to have had a single particle named for them.This revelatory book is 'not so much a biography of the man but of the boson named after him'. It brilliantly traces the course of much of twentieth-century physics from the inception of quantum field theory to the completion of the 'standard model' of particles and forces, and the pivotal role of Higgs's idea in this evolution. It also investigates the contested history of Higgs's responsibility for the breakthrough when there were others close by, and explains why the boson is named for him alone. Competition between institutions and states, Close shows, then played as much of a role in creating Higgs's fame as his work itself. Drawing on conversations with Higgs over a decade (a figure generally as elusive as his particle) this is a superb study of a scientist and his era - and of how scientific knowledge advances.
'Absolutely stunning. . . a formidable achievement. A six-part historical thriller that is essential reading for both our politicians and the ordinary citizen' Kai BirdBest-selling historian Serhii Plokhy returns with an illuminating exploration of the atomic age through the history of six nuclear disasters In 2011, a 43-foot-high tsunami crashed into a nuclear power plant in Fukushima, Japan. In the following days, explosions would rip buildings apart, three reactors would go into nuclear meltdown, and the surrounding area would be swamped in radioactive water. It is now considered one of the costliest nuclear disasters ever. But Fukushima was not the first, and it was not the worst. . . In Atoms and Ashes, acclaimed historian Serhii Plokhy tells the tale of the six nuclear disasters that shook the world: Bikini Atoll, Kyshtym, Windscale, Three Mile Island, Chernobyl and Fukushima. Based on wide-ranging research and witness testimony, Plokhy traces the arc of each crisis, exploring in depth the confused decision-making on the ground and the panicked responses of governments to contain the crises and often cover up the scale of the catastrophe. As the world increasingly looks to renewable and alternative sources of energy, Plokhy lucidly argues that the atomic risk must be understood in explicit terms, but also that these calamities reveal a fundamental truth about our relationship with nuclear technology: that the thirst for power and energy has always trumped safety and the cost for future generations.
'A riveting chronicle of faulty science, false promises, arrogance, greed, and shocking disregard for the wellbeing of patients suffering from mental disorders. An eloquent, meticulously documented, clear-eyed call for change' Dirk WittenbornIn this masterful work, Andrew Scull, one of the most provocative thinkers writing about psychiatry, sheds light on its troubled historyFor more than two hundred years, disturbances of reason, cognition and emotion - the sort of things that were once called 'madness' - have been described and treated by the medical profession. Mental illness, it is said, is an illness like any other - a disorder that can treated by doctors, whose suffering can be eased, and from which patients can return. And yet serious mental illness remains a profound mystery that is in some ways no closer to being solved than it was at the start of the twentieth century.In this clear-sighted and provocative exploration of psychiatry, acclaimed sociologist Andrew Scull traces the history of its attempts to understand and mitigate mental illness: from the age of the asylum and surgical and chemical interventions, through the rise and fall of Freud and the talking cure, and on to our own time of drug companies and antidepressants. Through it all, Scull argues, the often vain and rash attempts to come to terms with the enigma of mental disorder have frequently resulted in dire consequences for the patient.Deeply researched and lucidly conveyed, Desperate Remedies masterfully illustrates the assumptions and theory behind the therapy, providing a definitive new account of psychiatry's and society's battle with mental illness.
Ny bog af Nicklas Brendborg, forfatteren til storbestselleren Gopler ældes baglæns. Vi slår os selv oven i hovedet. Vi spiser for usundt, vi spilder tiden på telefonen, vi gamer uden at kunne stoppe. I Vanedyr giver Nicklas Brendborg os en forklaring på, hvorfor det er så svært at kvitte de dårlige vaner. Det er nemlig ikke dig, der har en rygrad som en regnorm: Når du ikke kan lade chipsposen stå, er det fordi et hav af forskere er ansat i madindustrien med det ene formål at få dig til at tage bare 2 chips til. Og når du ikke kan stoppe med at scrolle, sidder endu flere forskere i techbranchen og får dig til at blive på Instagram 30 sekunder længere. Du er med andre ord oppe imod en hel industri, når du fortvivlet prøver at gøre noget selv. Men med oplysning og forståelse kommer evnen til at stoppe op og mærke efter – og blive herre over dit eget liv.Rensdyrjægere i Sibirien, kokatræer i Peru, forsøgsrotter, der elsker nutella, en lille brun fugl med hang til store blå æg og brune biller i ørkenen, som kun reproducerer sig med den flotteste og blankeste mage, er blot et lille udsnit af de arter og elementer, der befolker Nicklas Brendborgs nye fortælling om, at vi mennesker er endt som ufrie vanedyr. Fra tidernes morgen har forskere hentet deres viden om os fra naturen, og den viden har vist sig at kunne misbruges og bruges til at manipulere os med. Det ligger i alle arters instinkt og natur at ville have mere, større og bedre. Det er betinget af overlevelsesdriften og gælder for såvel den lille brune fugl som for os mennesker. Og den viden har industrierne lært at benytte til at udvikle deres SUPERSTIMULI.Med formidabel fortælleevne og stort videnskabshistorisk overskud afdækker Nicklas Brendborg det gode livs vanestyrede bagside.
*NOW AN INTERNATIONAL BESTSELLER*A Toronto Star Bestselling Book of the Year?Witty and entertaining.??Sarah Knight?Laugh-out-loud.??Steve BrusatteAN EXHILARATING JOURNEY THROUGH THE MOST CREATIVE AND CATASTROPHIC F*CK-UPS OF HUMAN HISTORYModern humans have come a long way in the seventy thousand years they've walked the earth. Art, science, culture, trade?on the evolutionary food chain, we're true winners. But it hasn't always been smooth sailing, and sometimes?just occasionally?we've managed to truly f*ck things up.Weaving together history, science, politics and pop culture, Humans offers a panoramic exploration of humankind in all its glory, or lack thereof. From Lucy, our first ancestor, who fell out of a tree and died, to General Zhou Shou of China, who stored gunpowder in his palace before a lantern festival, to the Austrian army attacking itself one drunken night, to the most spectacular fails of the present day, Humans reveals how even the most mundane mistakes can shift the course of civilization as we know it. Lively, wry and brimming with brilliant insight, this unique compendium offers a fresh take on world history and is one of the most entertaining reads of the year.
Science and religion have always been at each other’s throats, right?Most things you ‘know’ about science and religion are myths or half-truths that grew up in the last years of the nineteenth century and remain widespread today. The true history of science and religion is a human one. It’s about the role of religion in inspiring, and strangling, science before the scientific revolution. It’s about the sincere but eccentric faith and the quiet, creeping doubts of the most brilliant scientists in history – Galileo, Newton, Faraday, Darwin, Maxwell, Einstein. Above all it’s about the question of what it means to be human and who gets to say – a question that is more urgent in the twenty-first century than ever before. From eighth-century Baghdad to the frontiers of AI today, via medieval Europe, nineteenth-century India and Soviet Russia, Magisteria sheds new light on this complex historical landscape. Rejecting the thesis that science and religion are inevitably at war, Nicholas Spencer illuminates a compelling and troubled relationship that has definitively shaped human history.
"Når vi mennesker for alvor sætter os noget for og gør brug af vores ressourcer, kan vi udrette næsten hvad som helst." - Greta ThunbergI Klodens grænser undersøger de to stjerneforskere Johan Rockström og Owen Gaffney det dramatiske tab af klodens biodiversitet og de afgørende grænser for Jordens bæredygtighed. Dem kan vi undgå at overskride, hvis vi gentænker menneskets forhold til planeten og handler nu. Her på randen af et kritisk øjeblik i menneskehedens historie, præsenterer Rockström og Gaffney en vision for ”planetær varetagelse” og udstikker en ny kurs for vores fremtid.Bogen er rigt illustreret og med forord af Greta Thunberg.Johan Rockström er professor i miljøvidenskab, leder af Potsdam Institute for Climate Impact Research og chefforsker i nonprofit organisationen Conservation International. Owen Gaffney er ekspert i global bæredygtighed og analytiker ved Stockholm Resilience Centre og Potsdam Institute for Climate Impact Research. Udgivelsen er støttet af Carlsbergfondet som led i projektet 'Naturvidenskaben genfortalt'
I En episode i en landskabsmalers liv rejser den tyske maler Johann Moritz Rugendas (1802-1858) på sin mentor Alexander von Humboldts tilskyndelse til Sydamerika for at male landskaber. Rugendas får følge af sin yngre landsmand og kollega Robert Krause, en i hans øjne middelmådig maler, men hvis væsen gør ham til den perfekte rejseledsager. Sammen rejser de gennem Andesbjergene på udkig efter landskaber og dramatiske optrin, de kan male. Efter et kort ophold i den lille grænseby Mendoza, hvor mareridt og virkelighed på mystisk vis glider sammen, begiver de sig på hesteryg ud på pampassens øde sletter. Men lynet slår ned tæt på Rugendas, og han slæbes efter sin paniske hest. Han skamferes forfærdeligt. Stærkt bedøvet af morfin maler han sit livs mest fantastiske billeder. Oplevelsen ændrer hans blik på naturen og hans malerkunst for altid.Pressen skrev:"Hvordan ser vi landskabet? Og hvordan fastholder vi det i kunsten? Den argentinske forfatter César Aira dykker i »En episode i en landskabsmalers liv« ned i den tyske maler Johann Moritz Rugendas skæbnesvangre rejse til Sydamerika i første halvdel af 1800-tallet ... Det originale og eksperimenterende ved bogen ligger i sammenstillingen af de overordnede kunstfilosofiske idéer, de dramatiske begivenheder og smukke, lyriske beskrivelser samt de syrede visioner. Den ekstreme surrealistiske sansemåde giver sig udtryk i havfrueagtige bløddyr og lyserøde laks så store som kalve. Det hele båret af en rigdom af kontraster, hvor en pæn portion humor møder fornem sans for, hvad kunsten kan ... Det sitrer både på nethinden og i nerverne." - Berlingske"Dette er en stor lille roman" - Weekendavisen"Argentinske César Airas roman er kortfattet og underfundig, holdt sammen af en moderne fortællerstemme der gør opmærksom på, at Rugendas' intellektuelle og kunstneriske krise ud mønter sig i en kamp om forskellige diskurser." - (fire stjerner) Jyllands-Posten
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.