Bag om Danmarks ældste kogebog 1616
Danmarks ældste kogebog foreligger her for første gang i en nutidig og læsevenlig udgave med spændende forklaringer på de enkelte opskrifter og råvarer, illustreret med samtidige malerier. Bogen rummer 100 afsnit med enkeltopskrifter og praktiske vejledninger om bagning, brygning, brændevin, eddike og køkkenhygiejne.
Et lille mysterium om bogens oprindelse har givet forfatteren søvnløse nætter. I 1600-tallet var det danske køkken ikke noget man kunne prale af i det store udland. Finere madlavning var tysk, italiensk eller fransk, og opskrifterne i denne første dansksprogede kogebog viser sig da også at være 2lånt" fra en endnu ældre tysk middelelalder-kogebog.
Nogle af opskrifterne er velkendte, f.eks. de syltede rødbeder, og æbleskiver. Andre er overraskende: eksotisk krydrede sovser, hvid gløgg m.m.
Danmarks ældste kogebog kan læses for sjov eller danne baggrund for en tema-aften med 1600-tals menuer. Afsnit om tidens borddækning, køkkenindretning, råvarer, madlavning, mode, musik, blomsterdekorationer og valg af porcelæn gør tiden mere levende.
Gunvor Maria Juul (f. 1966), cand. scient i matematik, har læst videnskabshistorie og botanik på Århus Universitet, arbejdet på Videnskabshistorisk Museum, Medicinhistorisk Museum og Steno Museet, bl.a. med anlægning af Steno Museets have og medvirket til udstillingen ”Mad til mennesker”. Er foredragsholder og kursusholder. Er medskribent på Lene Tvedegaards bøger ”Krydderurter - bogen for urteelskere”, ”Smagen af chili”, ”Den nye røde om tomater” samt “Smagen af tomat”.
Stort format (21x 26 cm). Mange samtidige malerier i firfarve.
Vis mere