Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Historisk set har forestillingen om den retfærdige krig meget dybe rødder i den kristne teologi og kultur. Derfor stiller denne bog skarpt på de kristne rødder bag forestillingerne om retfærdig krigsførelse. Kan man gå i krig i retfærdighedens navn eller måske ligefrem i Guds navn? Nogle siger ja, andre nej! Historisk set har forestillingen om den retfærdige krig meget dybe rødder i den kristne teologi og kultur. Derfor stiller denne bog skarpt på de kristne rødder bag forestillingerne om retfærdig krigsførelse. I takt med, at Europa forandrede sig og gav rum for stærke nationalstater, blev kirkens indflydelse skubbet mere og mere i baggrunden. Undervejs blev reformationen en af de afgørende historiske begivenheder, der var med til at drive refleksionerne over krigens legitimitet fremad. Carsten Selch Jensen er lektor ph.d. i kirkehistorie ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. 2017 markerer 500-året for reformationens begyndelse med Luthers opslag af 95 teser mod pavekirkens afladshandel i Wittenberg i Tyskland. Eksistensen sætter reformationens aftryk på vores liv, kultur og samfund til diskussion i en serie minibøger.
Hvad er den historiske virkelighed bag legenden om Dannebrog? Historien siger jo, at banneret faldt fra himlen under et voldsomt slag mellem danske korsfarere og estiske krigere i den nordlige del af Estland i 1219 – men er det nu også helt sandt? Det forsøger nærværende bog at give et svar på gennem en skildring af de ideer, forestillinger og konkrete samfundsstrukturer, der herskede blandt danskerne og esterne på det tidspunkt, hvor de tørnede sammen på slagmarken, men også kom til at præge hinanden i al den tid, hvor Estland forblev en del af den danske konges besiddelser. Bogens fire forfattere – to fra Estland og to fra Danmark – er hver især eksperter inden for deres respektive fagområder (arkæologien, kunsthistorien, kirke- og middelalderhistorien) og præsenterer her et nyt bud på, hvordan vi skal forstå et vigtigt kapitel i de to landes fælles historie.
Henrik af Letland er forfatteren bag en af de allervigtigste korstogs-og missionskrøniker fra 1200-tallet. Hans krønike er i sig selv en fascinerende beretning om koloniseringen og kristningen af de hedenske folkeslag, der beboede de områder vi i dag kender som Estland og Letland. Gennem en intensiv missionsindsats understøttet af flere korstog blev disse områder efterhånden en del af en vesterlandsk kulturkreds. Samtidig behandler krøniken nogle helt centrale kapitler af dansk middelalderhistorie gennem skildringerne af Valdemar Sejrs togter til Estland (f.eks. 1219 knyttet til legenden om Dannebrog) og danskernes forhold til svenske, tyske og ortodokst russiske kirkefolk og stormænd, som også søgte indflydelse i regionen på bekostning af de lokale folks selvstændighed og frihed.Med ord og ikke med slag er forfatteren Carsten Selch Jensens afhandling, indleveret til forsvar for den teologiske doktorgrad ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet i 2017. Udover at analysere selve fremstillingsformen i krøniken søger afhandlingen også at klarlægge Henriks relationer til den bredere korstogsbevægelse i samtiden.
Festskrift til professor Lauge O. Nielsen i anledningen af hans 65-årsdag i sommeren 2016
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.