Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Læs mere er en videregående opgavesamling til bogen Læs. Med udgangspunkt i læseteksterne fra Læs er den bygget systematisk op omkring en nøje udvalgt samling af parvise enkeltlyde, der erfaringsmæssigt volder problemer for tosprogede kursister at adskille. Ud over fokus på enkeltlyd består hvert kapitel af en række forskellige opgaver, der alle har til formål at automatisere afkodningen yderligere med et genkendeligt ordforråd fra teksterne om hverdagsliv i Læs.I bogen arbejdes der med basale morfologiske øvelser, der får kursisterne til at reflektere over ordenes opbygning på dansk og giver dem et nyt læseteknisk redskab.Læs mere henvender sig til sprogcentrenes DU1 modul 3 og 4 og (til svage læsere på) DU2 modul 1 og 2. Materialet er desuden også velegnet på FVU start.EkstramaterialeDu finder alle lydfiler frit tilgængeligt her.
Dette materiale er det første af sin art inden for dansk fremmedsprogsundervisning. Det henvender sig til voksne analfabeter, som skal alfabetiseres, til læsesvage som mangler basal indføring i fonologisk opmærksomhed og fonematiske principper og til udlændinge som endnu ikke er latinsk alfabetiseret. Materialet henvender sig til Danskuddannelse 1 kursister, Danskuddannelse 2 kursister med llæsevanskeligheder, kursister med særligt tilrettelagt undervisningsforløb, ordblinde,samt til FVU-undervisningen og folkeskolens modtagerklasser.
Læs bygger på den nyeste læseforskning og består af en samling læsetekster med tilhørende opgaver. Den henvender sig til voksne, der har den basale afkodning på plads, men som mangler at få gjort afkodningen flydende. Temaerne i teksterne er bygget op omkring en lille sammenbragt dansk families travle hverdag med indkøb, arbejde, skole og fritidsinteresser. Teksterne er læsebearbejdede og tilstræbt lavfrekvente og lydrette ord. Til yderligere støtte for læseprocessen er teksterne suppleret med tegninger. Til hver tekst følger også tekstforståelsesspørgsmål i form af afkrydsningsspørgsmål, hv-spørgsmål samt spørgsmål med grammatiske fokuspunkter. Teksterne er indtalte og kan downloades fra Alfabetas hjemmeside, hvor også facitsider findes. Læs henvender sig til sprogcentrenes DU 1 modul 2 og 3 og læsesvage kursister på DU 2 modul 1 og 2. Materialet er desuden oplagt i FVU-undervisningen på trin 1.
For at blive god til at stave er det nødvendigt at kunne udnytte skriftens lydprincip. Da udtale af ord og enkeltlyde ofte er et stort problem for elever og kursister med DSA, er materialet lydbaseret, så kursisten/eleven kan høre udtalen af målord. Dermed kan kursisten/eleven øve sig i at lytte sig til stavemåder og styrke den lydrette stavning. Samtidig arbejdes med morfologisk stavning, der med sit fokus på genkendelse af orddele er det andet vigtige element i stavning.Alle ord, sætninger og tekster er indtalt til fri download. Det betyder at man selv kan sidde med øvelserne og lytte til sætninger og målord i sit eget tempo.I Stavning 1a tages der hul på den lydrette stavning med fokus på vokalerne, og kursisterne får her et solidt udgangspunkt for tilegnelsen af de følgende stavetrin. At kunne skelne vokallyde er en vigtig forudsætning for at mestre denne første lydrette stavning, og erfaringsmæssigt volder vokalerne stadig problemer for mange kursister med dansk som andetsprog.Materialet følger staveudviklingstrinene og målene for stavning på FVU.Se også Stavning 1b til dansk som andetsprog
For at blive god til at stave er det nødvendigt at kunne udnytte skriftens lydprincip. Da udtale af ord og enkeltlyde ofte er et stort problem for elever og kursister med DSA, er materialet lydbaseret, så kursisten/eleven kan høre udtalen af målord. Dermed kan kursisten/eleven øve sig i at lytte sig til stavemåder og styrke den lydrette stavning. Samtidig arbejdes med morfologisk stavning, der med sit fokus på genkendelse af orddele er det andet vigtige element i stavning.Alle ord, sætninger og tekster er indtalt til fri download. Det betyder at man selv kan sidde med øvelserne og lytte til sætninger og målord i sit eget tempo.I Stavning 1b arbejder kursisterne med den lydrette stavning generelt, men struktureret efter de konsonanter og vokaler, som kan siges at have to standardudtaler. Samtidig trænes også genkendelse af rodmorfemer samt stavning af rødder og sammensatte ord, som er lydrette.Materialet følger staveudviklingstrinene og målene for stavning på FVU.Se også Stavning 1a til dansk som andetsprog
Materialet er et systematisk og grundigt læse-/stavemateriale, der tager udgangspunkt i fonologisk opmærksomhed, som er opmærksomhed på enkeltlydene i sproget. Det er veldokumenteret, at fonologisk opmærksomhed er en vigtig forudsætning for læsning, og undersøgelser har vist, at det er gavnligt for læsetilegnelsen at optræne denne evne. Materialet henvender sig til voksne andetsprogtilegnere på sprogcentrenes DU1, DU2-kursister med læsevanskeligheder, ordblinde og FVU-kursister på trin 1.Målet med materialet er, at kursisterne tilegner sig den helt basale afkodning; at de mestrerskriftens grundlæggende princip, nemlig at der til ét bogstav svarer én lyd.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.