Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Vådrum hører til de mest kritiske rum i en bygning, både på grund af den direkte vandpåvirkning og den høje relative luftfugtighed, der ofte forekommer i længere perioder. SBi-anvisning 252 giver vejledning i planlægning, projektering og udførelse af vådrum i overensstemmelse med kravene i Bygningsreglement 2010. Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til. Anvisningen beskriver, hvordan gulve, vægge og installationer kan udføres, så bygningsreglementets krav er overholdt, og så der opnås størst mulig sikkerhed mod skader fra vand og fugt. Målgruppen er især byggeriets projekterende og udførende samt bygningsmyndighederne.
SBi-anvisning 253 omhandler generelle krav og anbefalinger til indretning og funktion af nybyggede småhuse i henhold til Bygningsreglementet BR10. Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Anvisningen omhandler både indretning af småhuse og de nære omgivelser, herunder garager og udhuse, og beskriver de krav og anbefalinger, der er til en boligs funktionalitet og anvendelse.Anvisningen giver bl.a. eksempler på, hvordan boligadskillende vægge, etageadskillelser og indvendige vægge i boligen opbygges, så de overholder brand- og lydtekniske krav.
SBi-anvisning 254 omhandler generelle krav og anbefalinger til styrke og stabilitet af nybyggede småhuse, og anvisningens løsninger opfylder bestemmelserne i Bygningsreglement 2010 (BR10) (Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2010).Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Småhuse omfatter fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse med lodret lejlighedsskel i indtil to etager samt eventuel kælder. Det omfatter også kæde- og rækkehuse samt sommerhuse.Erstatter SBi-anvisning 186 om småhuses stabilitet.
SBi-anvisning 175 handler om varmeanlæg i relation til Norm for varmeanlæg med vand som varmebærende medium, DS 469, 1. udgave 1991.Anvisningen omfatter introduktion til varmeanlæg, administrative forhold, projekteringsgrundlag, planlægning og systemvalg samt delsystemer og komponenter.Der er lagt vægt på behandling af varmeanlægget som et samlet system, hvor det er væsentligt at lægge en strategi og gennemføre en planlægning, før de enkelte komponenter udvælges og dimensioneres.Anvisningen henvender sig til projekterende og udførende samt offentlige myndigheder, men er også velegnet til undervisningsbrug.
Denne SBi-anvisning 231 omhandler dimensionering og udførelse af fundering for mindre bygninger iht. Bygningsreglement 2010 og Eurocode 7 (DS/EN 1997-1:2007 og DS/EN 1997-2:2007). Anvisningen gælder også iht. BR15.Anvisningen tager sigte på mindre bygninger med eller uden kælder, som opføres i sædvanlige materialer og i traditionel udformning, hvor de dominerende kræfter på fundamenterne er lodret last, der føres ned gennem vægge eller søjler. Eksempler på sådanne bygværker er lav boligbebyggelse, kontor- og institutionsbyggeri samt lettere huse og haller til industri og oplagring m.m.Illustrationerne sigter primært mod at belyse det konkrete geotekniske aspekt og er derfor ikke dækkende med hensyn til konstruktionsdetaljer, der falder uden for det geotekniske emne.Anvisningen henvender sig til byggeriets rådgivende og projekterende parter samt studerende.
Ny udgave af SBi-anvisning 272 forventes september 2020. (978-87-563-1934-8)SBi-anvisning 272 forklarer og fortolker bestemmelserne i Bygningsreglement 2018 (BR18) gældende fra 1. juli 2018.
SBi-anvisning 227 handler om forebyggelse af korrosion i vvs-installationer, der hvert år er årsag til omfattende og kostbare skader i byggeriet. Anvisningen indledes med en generel indføring i mekanismerne bag korrosion i vvs-installationer og kvalitetssikring af brugsvandet. Efterfølgende gennemgås korrosionsforhold og forholdsregler mod korrosion for forskellige installationstyper: Brugsvands- og afløbsinstallationer, anlæg til behandlet vand, centralvarmeanlæg, dampanlæg, fjernvarme- og fyringsanlæg samt solvarmeanlæg og kølesystemer. Også korrosionsforholdene udvendigt på rør i bygninger gennemgås med særligt fokus på rørinstallationer i svømmehaller.Anvisningen er ajourført i overensstemmelse med DS 432:2009 og DS 439:2009 og er rettet mod byggeriets projekterende og rådgivende parter, vvs-installatører samt studerende.
SBi-anvisning 267 omhandler generelle krav og anbefalinger til klimaskærmen i nybyggede småhuse i henhold til Bygningsreglement 2015 (BR15). Anvisningen indgår i en serie af SBi-anvisninger om småhuse og enfamiliehuse. Småhuse omfatter fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse med lodret lejlighedsskel i indtil to etager samt eventuelt kælder. Det omfatter også kæde- og rækkehuse samt sommerhuse. Målgruppen for SBi-anvisning 267 er projekterende arkitekter, ingeniører samt udførende og tilsynsførende. Anvisningen kan desuden anvendes af den kommende bygningsejer og som lærebog ved byggetekniskeuddannelser.
SBi-anvisning 265 omhandler generelle krav og anbefalinger til vådrum samt vand- og afløbsinstallationer i nybyggede småhuse og enfamilieshuse.Vådrum kan være badeværelser, bryggers og andre rum, hvor der forventes påvirkning af vand eller høj relativ luftfugtighed.Løsningerne i anvisningen opfylder bestemmelsernei Bygningsreglement 2015 (BR15).Anvisningen indgår i en serie af SBi-anvisninger om småhuse. Småhuse omfatter fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse med lodret lejlighedsskel i indtil to etagersamt eventuel kælder. Det omfatter også kæde- og rækkehuse, samt sommerhuse.Målgruppen for SBi-anvisning 265 er projekterendearkitekter, ingeniører samt udførende og tilsynsførende. Anvisningen kan desuden anvendes af den kommende bygningsejer og som lærebog ved byggetekniskeuddannelser.
Samlet pakke af SBi-anvisninger 255, 256 og 257 til studiepris.
SBi-anvisning 233 indeholder en vejledning i, hvordan man opbygger klimaskærmen mod jord og tætner mod indtrængning af jordluft. Anvisningen gør også rede for sammenhængen mellem radonindtrængning, radonindholdet i indeluften, ventilation og energiforbrug i en bygning.En række illustrerede eksempler viser, hvordan klimaskærmen mod jord kan opbygges, og hvordan tæthed mod indtrængning af jordluft etableres i udvalgte bygningsdele. Desuden vises, hvordan tæthedsplanet mod jord overføres til bygningens tæthedsplan over terræn.Denne 2. udgave forklarer mere indgående principperne for radonsug og reduktion af lufttrykket på ydersiden af konstruktionerne mod jord, ligesom anvisningen er opdateret med den nyeste viden om radonsikring og de seneste erfaringer fra praksis.Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 232, Radon - kilder og måling, der redegør for radonproblematikken og anviser metoder til måling af radon i bygninger.Bygningsreglementet, BR10 og BR15, indeholder skærpede bestemmelser om indeklima. Det betyder, at bygninger skal udføres, så det sikres, at radonindholdet indendørs ikke overstiger 100 Bq/m3. Skærpelsen følger Verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger.Anvisningen henvender sig til både bygherrer, projekterende og udførende.
Granskning af byggeprojekter kan være nyttigt for kvaliteten af det færdige byggeri. SBi-anvisning 246 sigter mod at støtte især tværfaglig, ekstern granskning af byggeprojekter ved at beskrive, hvordan granskning kan planlægges, gennemføres og dokumenteres.Anvisningen henvender sig således til granskeren, men kan også med fordel lægges til grund ved indgåelse af aftaler om granskningsydels
SBi-anvisning 266 omhandler generelle krav og anbefalinger til indeklima, energiforbrug og tilknyttede installationer i nybyggede småhuse i henhold til Bygningsreglement 2015 (BR15). Anvisningen indgår i en serie af SBi-anvisninger om småhuse og enfamiliehuse. Småhuse omfatter fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse med lodret lejlighedsskel i indtil to etager samt eventuelt kælder. Det omfatter også kæde- og rækkehuse samt sommerhuse. Målgruppen for SBi-anvisning 266 er projekterende arkitekter, ingeniører samt udførende og tilsynsførende. Anvisningen kan desuden anvendes af den kommende bygningsejer og som lærebog ved byggetekniskeuddannelser.
Sbi-anvisning 223 beskriver udarbejdelse og kontrol af den dokumentation, der knytter sig til et bygværks bærende konstruktioner i henhold til Bygningsreglementet.Sammensætning, indhold og udformning af de enkelte dokumenter beskrives, og sættes i relation til byggeriets praksis i hele processen fra planlægning over projektering til udførelse af bygværket.Desuden giver anvisningen et historisk oprids af udviklingen vedrørende dokumentation af bærende konstruktioner med vægt på de senere års internationalisering af normer, mere komplekse organisering af byggeprocessen og udbredelsen af stadigt mere avancerede IKT-systemer til udførelse af statiske beregninger.Anvisningen er rettet mod byggeriets projekterende og udførende parter samt bygherrer og myndigheder. Anvisningen kan også anvendes som lærebog ved ingeniøruddannelser.
Denne anvisning er en del af SBi´s anvisningsserie om vandinstallationer og gør rede for valg og anvendelse af rør, armaturer, installationsgenstande og anlæg.Anvisningen knytter sig til SBi-anvisning 234, Vandinstallationer - funktion og tilrettelæggelse og SBi-anvisning 235, Vandinstallationer - dimensionering.Indtil 2005 udgjorde vandnormen det lovmæssige grundlag for vandinstallationer. Nu skal vandinstallationer udføres, så de opfylder de krav, som er anført i Bygningsreglement 2010.Hensigten med SBi´s anvisningsserie om vandinstallationer er at beskrive, hvordan disse kan udføres i praksis i overensstemmelse med bygningsreglementets krav. Anvisningerne er udarbejdet til brug sammen med DS 439:2009, Norm for vandinstallationer.
Akustisk indeklima eller lydforhold har afgørende betydning for børns og voksnes læringsvilkår og arbejdsmiljø i skoler og daginstitutioner. Anvisningen indeholder bestemmelser og anbefalinger for lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbygninger med det formål at supplere funktionskrav og konkrete værdier i Bygningsreglement 2008. Desuden indeholder anvisningen et afsnit med anbefalinger for lydforholdene i skoler med åbenplanindretninger.Lydbestemmelser i SBi-Anvisning 218 kan anvendes både ved nybyggeri, ombygning og nyindretning af undervisnings- og daginstitutionsbygninger. Anvisningen henvender sig til bygherrer, kommuner, rådgivere, udførende og leverandører i forbindelse med projektering og opførelse af undervisnings- og daginstitutionsbygninger samt til ledere og medarbejdere i undervisnings- og daginstitutioner.
SBi-anvisning 264 er tænkt som et redskab til projekterende ingeniører og arkitekter, der skal træffe beslutninger om facadeudformning og solafskærmning i forbindelse med nybyggeri eller renovering. En facade skal sikre tilstrækkeligt dagslys til bygningens rum, give adgang til et godt udsyn og samtidig beskytte mod overophedning og blænding. Når man overvejer facadens udformning, skal man samtidig undersøge, hvilken solafskærmning, der kan tilfredsstille brugerbehov og energikrav. Anvisningen beskriver solafskærmningens mange funktioner og giver et overblik over de mest almindelige typer solafskærmning. Desuden anvises metoder til at beregne total solvarmetransmittans for udvendige, indvendige og integrerede afskærmninger. Endelig viser diagrammer, hvordan man omregner afskærmningsfaktorer for solafskærmninger i kombination med forskellige rudetyper.
Anvisningen beskriver grundlaget for dimensionering af enkeltspændte og dobbelstspændte plader i henhold til DIF's norm for betonkonstruktioner.Anvisningen beskriver grundlaget for dimensionering af enkeltspændte og dobbelstspændte plader i henhold til DIF's norm for betonkonstruktioner. Den bringer et sæt kurver til bestemmelse af dimensionsgivende momenter og reaktioner i krydsarmerede plader, og tabeller til bestemmelse af armeringsmængder for pladetykkelser mellem 80 og 200 cm.
Tagboliger er særligt udsat for vind og vejr i kraft af deres placering øverst i en bygning. De skal derfor opføres med ekstra omhu for at sikre de enkelte bygningsdeles og bygningens funktion i deres levetid.I SBi-anvisning 226 gennemgås de enkelte bygningsdele: klimaskærmen, tagkonstruktionen, bygningens funktion samt indeklima og installationer. Der er fokuseret på de områder der giver særlige byggetekniske udfordringer når tagboliger skal opføres: konstruktion, brand, lyd og adgangsforhold.Anvisningen henvender sig primært til professionelle rådgivere, men også embedsmænd og professionelle bygningsejere kan med fordel læse med.Anvisning 226 er en del af et tagboligprojekt, hvor SBi anvisning 225, Etablering af tagboliger, gennemgår beslutningsfasen fra ide til realisering.
Ved ombygning af eksisterende ejendomme skal nugældende krav til de bærende konstruktioners sikkerhed være opfyldt.Denne anvisning beskriver, hvordan det for murede etageejendomme er muligt at bestemme de styrkeegenskaber af murværket, som indgår i sikkerhedsvurderingen.Anvisningen er baseret på et forskningsarbejde, som er rapporteret i SBi 2015:02,Eksperimentel og teoretisk undersøgelse af ældre murværks styrkeegenskaber.
Ved en simpel stålrammebygning forstås i SBi-anvisning 187 en lukket, fritliggende bygning i én etage, hvor tagkonstruktionen ud over egenlast kun er påvirket af naturlaster, dvs. sne og vind.Dimensioneringen af de bærende konstruktioner gennemføres ved at benytte publikationens omfattende tabeldata og detaljerede konstruktionstegninger, der også kan bruges i forbindelse med arbejdets udførelse.Anvisningen henvender sig til rådgivende og projekterende teknikere, til myndigheder og til firmaer, der udfører stålrammebygninger.
SBi-anvisning 251 beskriver, hvordan vurdering af en eksisterende konstruktions sikkerhed kan gennemføres, og hvilke elementer vurderingen kan bestå af. SBi-anvisning 251 vejleder i, hvornår sikkerheden af en konstruktion bør revurderes, hvilke elementer en revurdering bør indeholde, hvordan en hensigtsmæssig prøveudtagning kan foretages, og hvordan prøvningsresultater kan udnyttes i en bæreevnevurdering svarende til de nugældende regler.Hovedvægten er lagt på fastlæggelse af grundlaget for sikkerhedsvurdering på modstandssiden, typisk materialestyrker.Anvisningen er udarbejdet iht. BR10 og gælder også iht. BR15.
Denne SBi-anvisning 243 beskriver byggetekniske løsninger til forbedring af lydisolationen af boligadskillende vægge og etagedæk i eksisterende etageboligbyggeri og rækkehuse med henblik på opfyldelse af lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010.Anvisningen gælder også for bygninger udført efter BR15, da der i forhold til BR10 ikke er ændret i bestemmelserne, som anvisningen knytter sig til.Anvisningen indeholder illustrationer af byggetekniske detaljer, der belyser forbedringsmulighederne i ældre muret byggeri med træetageadskillelser, muret byggeri med støbte dæk og betonelementbyggeri samt rækkehuse.Anvisningen henvender sig til projekterende, producenter og entreprenører i byggebranchen og kan desuden anvendes som lærebog ved ingeniøruddannelser.
Denne SBi-anvisning 210 behandler materialer til trækonstruktioner og beregning af sædvanlige elementer og konstruktioner. Anvisningen henvender sig til projekterende og ingeniørstuderende.Anvisningen erstatter anvisning 193 fra 2000. Den nye anvisning har justeret en lang række formler og tabeller efter ændringer i normerne:- Norm for trækonstruktioner (DS 413:2003) med tillæg 2 (2004)- Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner (DS 409) med tillæg 1 (2003) og tillæg 2 (2004)Anvisningen har et nyt afsnit om systemeffekter. Systemeffekter optræder i konstruktioner hvor svigt i de enkelte konstruktionsdele ikke nødvendigvis fører til svigt i den samlede konstruktion, og der derfor kan stilles lempeligere krav til de enkelte konstruktionsdele.Den nye anvisning giver også en mere grundig behandling af spærkonstruktioners stabilitet, ligesom beregningsmetoderne for normalkraftpåvirkede konstruktionsdele er forbedret. Flere nye træbaserede produkter bliver også omtalt i anvisningen.
Tagboliger er særligt udsat for vind og vejr i kraft af deres placering øverst i en bygning. De skal derfor opføres med ekstra omhu for at sikre de enkelte bygningsdeles og bygningens funktion i deres levetid.I SBi-anvisning 226 gennemgås de enkelte bygningsdele: klimaskærmen, tagkonstruktionen, bygningens funktion samt indeklima og installationer. Der er fokuseret på de områder der giver særlige byggetekniske udfordringer når tagboliger skal opføres: konstruktion, brand, lyd og adgangsforhold.Anvisningen henvender sig primært til professionelle rådgivere, men også embedsmænd og professionelle bygningsejere kan med fordellæse med.Anvisningen er en del af et tagboligprojekt, hvorSBi-anvisning 225, Etablering af tagboliger, gennemgårbeslutningsfasen fra ide til realisering.
Badeværelser udsættes for vand- og fugtpåvirkning og indeholder desuden mange tekniske installationer. Arbejde med vådrum kræver derfor rådgivere og håndværkere med kendskab til de mange regler og krav, der er til bl.a. byggematerialer, udformning, konstruktion og udførelse. Udførelse af vådrum kræver altid medvirken af flere håndværksfag. Ofte er det nødvendigt, at håndværkerne kommer flere gange, fordi arbejdsprocesserne ikke kan udføres lige efter hinanden. SBi-anvisning 275 beskriver, hvordan vådrum kan udføres i praksis. Der er lagt særlig vægt på, at beskrive grænsefladerne mellem håndværksfagene, da det ofte er her, der kan opstå tvivl om, hvem der har ansvaret for hvad. Dermed tager anvisningen fat i et område, som i mange år har udgjort et betydeligt problem i byggebranchen. Anvisningen er opbygget med 4 eksempler, som dækker typiske konstruktioner i vådrum for enfamiliehuse og etageboliger. Anvisningen henvender sig til studerende på erhvervsuddannelserne, men kan også anvendes af rådgivere og udførende.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.