Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Peter trådte ind i hulen. Han havde faklen i hånden. Der var som i et feslot. Krystaller lyste. Drypsten lignede trolde. Så kikkede han ned. Han stod på et tykt lag af knogler og kranier.Peter Wilhelm Lund var videnskabsmand. En af 1800-tallets berømte. Han udforskede skjulte huler i Brasilien. Han ville kende jordens historie. Havde hele verden været oversvømmet? Var alt liv blevet udslettet? Og havde livet måttet starte på ny?Han ledte blandt millioner af forstenede knogler. Og han fandt nogle overraskende svar.Bibliotekerne (DBC) skriver: "En fin og velskrevet bog, som levendegør historien. Det er en god idé at fortælle om de knap så kendte danskere i lettere fagbøger, som ligner skønlitterære fortællinger. Historien vil fange de nysgerrige børn, som kan lide de virkelighedsnære bøger."
Foran Wulff krøb en stor giftig slange. Meter efter meter nærmede den sig. Wulff ville løbe. Men han havde ingen kræfter. Hans ben var tunge som bly. I 1836 drog den unge Joseph Wulff til Guldkysten. Han ville prøve lykken i den danske koloni. Wulff blev gift med en lokal kvinde. Han fik børn og hus. Men Afrikas sygdomme kunne han ikke klare. Hans liv endte brat.
”Peter havde været på togt. De havde taget et godt bytte. Han var en glad mand. Kun et enkelt togt til. Så ville han købe sin egen båd. Og selv blive skipper. En mørk aften sidst i september tog de ud. De søgte over til den svenske kyst. Ved Skanør lå nogle engelske skibe. Det var svært at komme nær, men de lod sig ikke skræmme …” Peter Holm lever i en dramatisk tid. Han oplever Slaget på Reden (1801), Københavns bombardement (1807) og ender som kaper (sørøver) i Øresund. Men det går galt. Peter bliver taget til fange og ført til et engelsk fængsel. Bogen bygger på den sande historie om Peter Holm, der er forfatteren Nils Hartmanns tip-tip oldefar.Bibliotekerne (DBC) skriver: ” Spændende læsning med en personlig historie midt i de historiske begivenheder. Bogen kan inspirere til undersøgelse af egen familiehistorie. Teksten er velskrevet med korte sætninger og der er fine tegninger og ordforklaringer, som støtter og supplerer historien”.
Ole var ung og ville rejse til Sydamerikas regnskov. Her boede ukendte indianere. De blev forfulgt. Men Ole ville beskytte dem. Han ville gøre dem kendte. Men han så, hvordan regnskoven langsomt forsvandt. Den blev fældet. Og brændt ned. Dyr og mennesker blev drevet længere ind i den. Ole ville gøre en forskel. Bekæmpe racisme. Bevare regnskoven. Men det kom til at gå anderledes. ”Livet er herligt,” skrev han hjem. Men kort, skulle det vise sig.
Omkring år 1900 tager barske eventyrere af sted for at udforske ukendte polarområder. En af de mest berømte er Peter Freuchen - eller Store Peter, som han bliver kaldt. Med det viltre skæg og det lange hår, minder han mest af alt om en polarhippie.I vinteren 1923 ligger Peter Freuchen fanget under en hundeslæde. Det er 50 graders kulde. Selv om han er stærk som en bjørn, må han kæmpe for livet.
Nordmanden Fridtjof Nansen har en plan. Han vil være den første, der når Nordpolen. I 1895 begynder rejsen om bord på skibet Fram. Men snart opstår der vanskeligheder. Læs historien om to mænds heltemodige kamp gennem is og kulde for at nå målet.
Morten Wormskjold er en dansk botaniker. Han har været på Grønland. Nu har han lyst til nye eventyr. I 1815 går han om bord på et russisk skib og sejler mod Sydamerika. Læs om den dramatiske rejse, der ender med, at Morten bliver efterladt i det øde Sibirien.Fra lektørudtalelsen (DBC): ” At drage ud at undersøge og opdage interesserer mange børn og her er en god historie, i et let tilgængeligt sprog, med drama ombord. Forfriskende med et eventyr fra den virkelige verden”.
Kaptajn Jens Munk jagtede sørøvere. Og han var i krig.Men hans største opgave blev at finde søvejen til Kina.Han fandt den ikke, men han opdagede Ny Danmark.Og at isen kan være en nådesløs fjende.64 mand sejlede de ud.Kun tre vendte hjem.
Jørgen Jørgensen ville være berømt. Som 14-årig kom han ud at sejle. Og han oplevede mange ting. Han kom i krig både på havet og på landjorden. Han blev endda konge af Island. Men han blev også berygtet. Han brugte mange penge. Og de var ikke altid hans egne. Så blev han sendt til Australien. Som straffefange. Jørgen var alligevel ikke sådan at holde nede. Han jagede banditter i Australiens vildnis. Men ville han nogensinde nå hjem og fortælle om sine bedrifter?
Jon Olafsson var bøsseskytte. Han skulle affyre kanonerne, når han var med Christian den Fjerde på sørøverjagt. Kongen var glad for ham, men Jon stillede sig først og fremmest på sine kammeraters side. Også når en kommandant dødsdømte dem. Jon tog med på et af de første danske skibe til Indien.Her tilbad man koen, Og her blev den døde herskers koner brændt levende på deres mands ligbål. Ulykker, havsnød og forlis ramte Jon på hjemturen. Men hjem ville han. Det kunne ikke passe, at han ikke skulle overleve og fortælle om sin fantastiske rejse.
Peter Lassen kom fra Farum.Men han endte med at blive den mest berømte dansker i USA’s historie.Han begyndte ellers som ulovlig indvandreri Californien. Han gravede guld. Han rejste på opdagelse i ukendte egne af Amerika.Han reddede nybyggere fra at sulte og fryse ihjel. Og han var indianernes ven.Måske lidt for gode ven.Nogen havde planlagt et mord.
Christen vidste præcis, hvad han ville, når han blev stor.Han ville til Afrika. Der ville han kæmpe mod slavejægere.Han ville trænge ind i urskoven til kannibalerne.Han ville forsvare sig mod pygmæer, der skød med giftpile.Han ville være rig og berømt. Da han var færdig som soldat i Danmark, tog han til Congo.Congo blev kaldt Rædslernes Rige. Christen var sikker på, at det ville gå ham godt.I krig i Afrika er en selvbiografisk beretning om den hvide mands tro på egen ufejlbarlighed og merværd!
Vitus Bering blev født i 1681. Han gik i tjenestehos den russiske zar, der gjorde ham til leder afen kæmpe ekspedition tværs over Sibirien og helt tilAmerika. Det var en farefuld rejse på mange tusindkilometer gennem nogle af verdens mest barske egne.Var der overhovedet nogen chance for,at Vitus kunne vende levende hjem igen …?
Europæerne besøgte Amerika længe før Columbus. Bogen fortæller om modige mænd, der i vikingetiden drog på store sørejser over Nordatlanten. Hvem var de? Hvad var det, der drev dem af sted? Få historien om Erik den Røde. Læs om Sankt Brendan og Leif den Lykkelige og deres fantastiske togter til Vinland. I lektørudtalelsen (DBC) stod: ”Samlet konklusion: Meget fin fagbog om danske eventyrere i form af Erik den Røde og Leif den Lykkelige. Oplagt anskaffelse til børnebiblioteket og skolens læringscenter”.
I 1683 sejler den danske fregat Charlotte Amalia til Afrika for at købe slaver. Men skibet bliver overfaldet af engelske sørøvere. Læs den dramatiske beretning og mød nogle af historiens berømte sørøvere. Selv kvinder blev sørøvere!
I april 1672 sejler den danske fregat Oldenborg fra København med en besætning på 154 mand. Målet er det lille kongedømme Bantam på Java, hvor skibet skal købe sukker og krydderier. Med om bord er en 11-årig dreng fra Helsingør samt den unge skibslæge Cortemünde, der fører dagbog over den dramatiske rejse. Dødssejleren er historien om barske søfolk, storme, forlis, straf og umenneskelige lidelser. Da Oldenborg vender hjem til Danmark i 1675 har kun 25 overlevet turen.
Ove Carl Frohn ville på eventyr ud i verden. Men det skulle han komme til at fortryde. Ove kom i den franske fremmedlegion, men han blev bestjålet og snydt. Han stak af og blev fanget. Og blev sendt til Sydamerika. I en straffelejr. Fangerne sloges med hinanden. Sultede. Og døde som fluer. Ove stak af. Igen og igen. Men hver gang blev han fanget. Lagt i lænker og spærret inde. Skulle han da aldrig nogensinde gense Danmark?
Midt i 1700-tallet er den danske slavehandel på sit højeste.Skib efter skib sejler slaver fra Guldkysten i Vestafrika til De Vestindiske Øer.Her sælges slaverne på auktion og sættes til hårdt arbejde i sukkermarkerne.I 1753 afgår fregatten Patientia fra Afrika med 275 slaver samt guld og elfenben. Ugen efter gør slaverne oprør.Læs den dramatiske historie og hør, hvordan den ender.
Ole var ung og ville rejse til Sydamerikas regnskov. Her boede ukendte indianere. De blev forfulgt. Men Ole ville beskytte dem. Han ville gøre dem kendte. Men han så, hvordan regnskoven langsomt forsvandt. Den blev fældet. Og brændt ned. Dyr og mennesker blev drevet længere ind i den. Ole ville gøre en forskel. Bekæmpe racisme. Bevare regnskoven. Men det kom til at gå anderledes. ”Livet er herligt,” skrev han hjem. Men kort, skulle det vise sig.
Grønland har været mål for mange opdagelsesrejser. Både mænd og kvinder har sat livet til i kampen mod kulde og sult. I 1906 er der stadig et stykke af Nordøst-Grønland, der ikke er kortlagt. Derfor tager polarforskeren Mylius-Erichsen og 27 andre mænd af sted på Danmark-ekspeditionen. Med skib sejler de så langt mod nord, som de kan. Så begynder den lange rejse med slæder over indlandsisen. Men noget går galt!
Carsten Niebuhr blev født i 1733. Han voksede op langt ude i marsken. Der var så fladt, at han kunne se til verdens ende. Næsten. Måske det var det, der gav ham lyst til at vide, hvad der lå endnu længere borte. Det ønske fik han opfyldt, da den danske konge sendte ham ud på en ekspedition til Arabien – eller Det Lykkelige Arabien, som man kaldte det.Det blev til en meget lang og farefuld ekspedition!
Lektørudtalelse:BeskrivelseJens Munk kendes sikkert af mange voksne fra Thorkild Hansens berømte bog, men for de fleste børn og unge er han helt ukendt. Derfor hilses god og let faktion om den store danske søfarer velkommen. Fortællingen giver et hæsblæsende indblik i Munks liv fra han drager til søs som 12-årig til han dør under 30-årskrigen. Han hjælper hollænderne i Brasilien, han kæmper mod sørøvere og først og fremmest oplever han groteske strabadser i de canadiske isvintre. Levende, spændende historiefortælling med stærke illustrationer af Lars Gabel til at understøtte den dramatiske atmosfære og lette forståelsenAnvendelse/målgruppe/niveauNy, spændende kombination af fag- og skønlitteratur fra Bluitgen. Da den danske opdagelsesrejsende Jens Munk må formodes at være ukendt for de fleste børn, er det en god idé at præsentere historiens grundtræk og samtidig måske gøre opmærksom på de øvrige gode bøger i serien. Bogen er let at læse og forstå - lix 21 - men har indholdsmæssigt en relativt bred modtagergruppe: 9-13 år. Absolut også anbefalelsesværdig til lidt ældre, usikre læsereSammenligningI form og sprog minder bogen om Niels Hartmanns og Kåre Bluitgens øvrige bøger om opdagelsesrejsende i samme serie. Der findes ikke meget andet materiale for børn om Jens Munk ud over få, korte opslag i mere generelle fagbøger opdagelsesrejsendeSamlet konklusionSpændende, dramatisk og velskrevet fortælling om Jens Munks ualmindeligt omtumlede liv - samtidig en rigtig god og let tilgængelig introduktion til levende historiefortælling
Lektørudtalelse:Kort om bogenTag med polarhippien Peter Freuchen på eventyr. Den store mand med det kraftige skæg, elskede at være ude i naturen og opsøge eventyr. Da han første gang hørte om polarekspeditioner, vidste han, hvad han skulle bruge sit liv på. For 8-11-årigeBeskrivelse"Polarhippie" er en del af serien "ABCs lette fagbøger". Peter Freuchen vil i sine unge år meget gerne deltage i polarekspeditioner. Da han hører, at Mylius-Erichsen er ved at planlægge en ny tur til ukendte områder i Nordøst Grønland, ansøger han om at komme med. Han er heldig og får job som fyrbøder på skibet derop. Denne tur bliver startskuddet til mange flere ture til Grønland. Peter deltager i flere Thule-ekspeditioner over indlandsisen i løbet af de næste ca. 18 år. Læs hvordan det lykkes ham at overleve en kraftig snestorm, minus 50 graders kulde og en væltet hundeslæde ovenpå ham. Bagerst i bogen er der en tidstavle. Bogen har lix 21VurderingEn meget velskrevet bog, hvor den gode historie om eventyreren bliver levende. Fortællingen er holdt i et let sprog, med korte sætninger, uden flere svære ord end nødvendigt. Illustrationerne er farvelagte tegninger, der gør bogen meget imødekommende og understøtter historien rigtig godtAndre bøger om samme emne/genreDer findes flere bøger i denne serie om polarekspeditioner fx Store slæderejser eller Kurs mod Nordpolen . Der findes ikke andre letlæsningsbøger om Peter FreuchenTil bibliotekarenAnbefales til skolernes PLC og folkebibliotekerne
Den danske opdagelsesrejsende Morten Wormskjolds rejse rundt om jorden!Morten Wormskjold er en dansk botaniker. Han har været på Grønland. Nu har han lyst til nye eventyr. I 1815 går han om bord på et russisk skib og sejler mod Sydamerika.Læs om den dramatiske rejse, der ender med, at Morten bliver efterladt i det øde Sibirien.Bogen er en del af vores letlæsningsserie 'ABC's lette fagbøger' om skandinaviske opdagelsesrejsende.Målgruppe: børn med hang til eventyr og fantastiske historier fra det virkelige liv i alderen 8-12 år.Fra lektørudtalelsen (DBC): ” At drage ud at undersøge og opdage interesserer mange børn og her er en god historie, i et let tilgængeligt sprog, med drama ombord. Forfriskende med et eventyr fra den virkelige verden”.
Christian Jacobsen Drakenberg stak til søs som 13-årig og sejlede på verdenshavene. Han nåede at gå i krig for tre danske konger.I 1694 blev han taget til fange af sørøvere og solgt som slave i Mellemøsten.I 1772 fornærmede han Tordenskjold, der slog ham med sin kårde. Men Drakenberg, som var 85, greb kården og kastede den over taget på et hus.Drakenberg er blevet kaldt verdens ældste sømand. Han døde i Aarhus. Hans dåbsattest sagde, at han blev 146 år.Men var det bare bluff?
Historien om en dansk slave! - Målgruppe: Fra 8 år, især drenge.Hark Oluf var bare en dreng, da han blev taget til fange af muslimske sørøvere. Han blev sejlet til Afrika og solgt som slave.Men som årene gik, gav hans ejer ham mere og mere magt. Til sidst kunne han bestemme over andre slavers liv og død. Han rejste også til Mekka, og han drog i krig.Derhjemme prøvede hans far at samle penge sammen til at købe ham fri. Men kunne det nogensinde lykkes?Få historien om den danske slave i serien ABCs lette fagbøger om danske opdagelsesrejsende.I lektørudtalelsen (DBC) stod bl.a. "Det er en god bog, som genfortæller en både spændende og dramatisk fortælling om en stor personlighed fra danmarkshistorien. Bogen anbefales til både folke- og skolebiblioteker...".
Jon Olafsson var bøsseskytte i 1600-tallet. Han skulle affyre kanonerne, når han var med Christian den Fjerde på sørøverjagt.Kongen var glad for ham, men Jon stillede sig først og fremmest på sine kammeraters side. Også når en kommandant dødsdømte dem.Jon tog med på et af de første danske skibe til Indien.Her tilbad man koen, Og her blev den døde herskers koner brændt levende på deres mands ligbål.Ulykker, havsnød og forlis ramte Jon på hjemturen. Men hjem ville han. Det kunne ikke passe, at han ikke skulle overleve og fortælle om sin fantastiske rejse.I lektørudtalelsen (DBC) står bla.: ” En vedkommende fortælling om datiden og de normer, der knytter sig til. De kunstneriske tegninger er med til at fortælle historien.”.
Christen vidste præcis, hvad han ville, når han blev stor.Han ville til Afrika. Der ville han kæmpe mod slavejægere. Han ville trænge ind i urskoven til kannibalerne.Han ville forsvare sig mod pygmæer, der skød med giftpile.Han ville være rig og berømt.Da han var færdig som soldat i Danmark, tog han til Congo.Congo blev kaldt Rædslernes Rige. Christen var sikker på, at det ville gå ham godt.I krig i Afrika er en selvbiografisk beretning i serien ‘ABCs lette fagbøger’ om den hvide mands tro på egen ufejlbarlighed og merværd!Bibliotekerne (DBC) skrev: "Velskrevet og medrivende fortælling om et stykke historie som personliggøres via Christen. Uhyggelig og fascinerende på en gang. Lægger op til samtaler om koloniseringen af Afrika og forskellen på datidens og nutidens normer. Den vil derfor være egnet til emnearbejde i skolen."Målgruppe 8-12 år.
En historie om barske søfolk, storme, forlis og straf og umenneskelige lidelser. Der var 154 mand ombord, da Oldenborg i 1672 sejlede fra København. Da skibet vender tilbage til Danmark i 1675, har kun 25 overlevet turen.I denne bog i serien "ABC lette fagbøger" for 9-12 årige fortæller Nils Hartmann om skibsdrengen Jørgen, der skal hjælpe skibslægen Cortemünde ombord på sejlskibet Oldenborg. De skal sejle til Java, hvor de skal købe sukker og krydderier. Historien bygger på den dagbog, som skibslægen Cortemünde førte på den dramatiske rejse. Undervejs er der tegninger af Rasmus Jensen.Fin fortælling om den barske tur med sejlskib til Java og tilbage igen. Rasmus Jensens tegninger viser fint de vanskeligheder, de havde undervejs.(Uddrag af lektørudtalelse).
Europæerne besøgte Amerika længe før Columbus. Bogen fortæller om modige mænd, der i vikingetiden drog på store sørejser over Nordatlanten.Hvem var de? Hvad var det, der drev dem af sted?Få historien om Erik den Røde. Læs om Sankt Brendan og Leif den Lykkelige og deres fantastiske togter til Vinland.I lektørudtalelsen (DBC) stod: ”Samlet konklusion: Meget fin fagbog om danske eventyrere i form af Erik den Røde og Leif den Lykkelige. Oplagt anskaffelse til børnebiblioteket og skolens læringscenter”.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.