Udvidet returret til d. 31. januar 2024

Filmatiserede bøger

Uanset om du er en bogorm, en filmelsker eller begge dele vil du en gang imellem bare læne dig ned og se en fantastisk historie.

For at tilfredsstille dine litterære behov har vi samlet en liste over de bedste filmatiserede bøger. Helt fra de klassiske til mere moderne fortællinger, er nogle af de bedste film og serier startede som bøger. Nogen af os nyder tilfredsheden ved at se ikoniske karakterer, og historier bringes til live på den store lærred. Mens andre stærkt føler, at filmen aldrig kan leve op til den originale historie. 

 

Husk at alle elsker den ven, der ikke vil stoppe med at påpege alle de forskelle der er mellem bogen og filmen. God læselyst! 

Vis mere

Læs mere om hvorfor bøger er bedre end film.

Hvorfor bøger er bedre end film? læs her

Filmatiserede bøger i 2021

Den nye Dune film er baseret på den første Dune-roman af Frank Herbert. Filmen var sidste års mest omtalte film og kan ses på HBO. 

The Last Letter from Your Lover er en romantisk fortælling, som omhandler to kvinder, hvis liv er flettet sammen i denne prisvindende roman af Jojo Moyes, som er en international bestseller forfatter af Me Before You og Still me. Jojo Moyes har haft 2 andre filmatiserede bøger Head Full Of Honey og Me Before You. 

Dronningens Gambit som er en serie baseret på bøger, handler om den forældreløse otteårig Elizabeth Harmon, som anbringes på et børnehjem. Hun er en intelligent pige, som holder sig for sig selv indtil en dag, hvor hun møder børnehjemmets pedel, som er i gang med et spil skak. Her begynder hendes interesse for skak. Denne filmatiserede bog giver et indblik i skakkens mindre kendte verden og kvindens liv i 1960´erne.  De populæreste filmatiserede bøger i 2022

I denne filmatisering af Døden på Nilen af Agatha Christie følger vi den charmerende belgiske Hercule Poirot i en efterforskning af et mord. 

Bridgerton som er en serie baseret på bøger kan streames på Netflix. Serien finder sted i 1800 tallet med fokus på the Bridgerton family og deres kærlighedsliv og rigdom. Denne filmatiserede serie forbliver tro mod bøgerne og plottet, men stadig giver plads til nye detaljer. Serien er en af de mest populære filmatiserede bøger i 2022. 

After- serien der er baseret på Anna Todds romanserie følger forholdet mellem den flittige elev Tessa Young og den oprørske Hardin Scott. De to unge elskere skal gennem modstand fra venner og endeløst familiedrama. Serien har haft kæmpe succes, hvor 3 af bøgerne er blevet filmatiserede og den fjerde film, After Ever Happy udkommer i september måned. After Ever Happy er en af mest forventet filmatiserede bog i 2022.  

Nu kan det godt være du allerede har set filmen eller serien, men ved at læse bøgerne får du som læser mange flere detaljer med. 
I filmatiseringer er det nødvendigt at skære noget af handlingen fra, hvorimod i bøgerne får du det hele med. At se en film er en behagelig aktivitet. Hvis du ser en film behøver du ikke at tænke meget over, det du ser. De fleste ideer bliver præsenteret i filmen ved hjælp af billeder, lyde og skuespillerne. Når du læser bøgerne kan du som læser bruge din egen fantasi, du forestiller dig menneskene, ting, lyde og landskaber. De fleste der har set filmen og derefter har læst bogen, mener at det er bedre at læse bogen først. De siger at filmen ofte ikke indeholder mange scener eller ting, som var i bogen. 

Der findes mange slags bøger, som er blevet filmatiserede, og det handler om både thrillere, rejsebøger, dokumentarerbøger, ungdomsbøger, romantiske bøger, krimi bøger, børnebøger, fantasy bøger. De største kategorier er ungdomsbøger og fantasybøger. Inspiration til film kan også komme mange andre steder fra som skuespil, sange og sande historier, men bøger er fortsat den mest besøgte brønd til filmisk inspiration.Fra bog til film

Der har du det, en liste med vellykket filmatiserede bøger. Der findes en række af  gode bøger og bogserier som er blevet filmatiserede gennem tiden, nogen af dem findes ovenover. Den første filmatiserede bogserie var Harry Potter, udgivelsen af Harry Potter og De Vises Sten i år 2021. 

De klassiske filmatiserede bøger som Pigebørn er blevet filmatiserede flere gange. Filmen er baseret på historien om fire søstre, Jo, Meg, Amy og Beth der vokser op med deres mor Marmee i Concord, Massachusetts. De fire piger er ved at blive myndige i en verden, hvor det er meningen, at unge kvinder skal vokse op, blive gift og opdrage børn. Stormfulde højder er også en klassiker, og er en del anderledes. En historie, der straks trækker dig ind i bogen. Den er mørk, mystisk og romantisk, og er blevet filmatiserede flere gange.

Filmatiserede ungdomsbøger som Twilight-serien af Stephenie Meyer har været en af de berømte kærlighedshistorier gennem tiderne, og var et kæmpe succes på den store lærred. Den fortæller historien om den udødelige vampyr, og menneskepigen Isabella Swan. Bøgerne har solgt over 100 millioner eksempler på verdensplan, og er blevet filmatiserede, og kan næsten ses på alle streamingtjenester. FAQ - oftest stillede spørgsmål til filmatiserede bøger

Hvad er filmatiserede bøger?

Filmatiserede bøger er bøger, der igennem tiden er blevet filmatiseret. Det kan være krimi bøger, skønlitteratur, biografier og mange andre genre.

Hvilke kendte danske film er baseret på bøger?

Erna i krig, Skammerens datter, Ternet Ninja, Journal 64, Pagten, Undtagelsen og Ser du månen Daniel.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.