Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Dyk ned i Johan Olsens inspirerende, naturvidenskabelige fortællinger om de ting, vi omgiver os med til daglig. Johan Olsen stiller i sin nye bog skarpt på nogle af de helt almindelige ting, vi kender fra hverdagen. Ting, vi ser så tit, at vi måske helt har glemt at undre os over, hvor de kommer fra, eller hvorfor de ser ud, som de gør. For én, der elsker naturvidenskab, begynder dagen ved morgenbordet med masser af interessante historier – i en kop kaffe, et glas vand eller et æg. Og i bogen bliver vi inviteret inden for i Johan Olsens univers, når han i sin sædvanlige sprudlende stil forklarer, hvorfor man ikke kan blande olie og vand, hvordan man laver glas af sand, og hvorfor madkasser stadig er så irriterende våde, når man tømmer opvaskemaskinen. Det er en bog med masser af humor, og det er nærmest umuligt at lade være med at blive opslugt af de spørgsmål, der dukker op undervejs i bogen: Hvorfor lægger fugle kun ét æg om dagen? Hvordan får man luften til at blive inde i en bold? Og hvordan kan man egentlig holde balancen på en cykel? Bogen er rigt illustreret med både oplysende fotos og humoristiske illustrationer af Thomas Hjorthaab.
Der findes mennesker, der ikke har humor. Virkelig. De er meget sjældne, men de findes. Selv de mennesker bærer rundt p˚a en vittighed, som m˚aske er den ældste i menneskets historie. De kan nemlig prutte. Og det er sjovt. Alle mennesker prutter. Der findes ikke en undtagelse. Alle dyr med et anus prutter: B˚ade sommerfugle, rødspætter, kænguruer og kaskelothvaler. Og alts˚a ogs˚a os mennesker.Der er folk, der har viet deres liv til at forske i menneskers prutter. Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad en prut egentlig er for noget.
Ligesom prutter er bussemænd noget, alle mennesker kender til. I Botswana, Australien, Chile og Thailand, ja i hele verden, kommer der hver dag nye bussemænd til inde i folks næser. Men hvordan er det med bussemænd? Bortset fra, at vi synes, andre menneskers bussemænd er utrolig klamme – er de så også farlige? For at finde ud af det, m˚a vi grave ind til bussemandens inderste væsen.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad en bussemand egentlig er for noget.
Glas er ret populært. Det har det været i mindst 3.600 ˚ar. Glas er gennemsigtigt. For at forst˚a hvorfor, skal du vide lidt om lyset, for det er jo, fordi lyset kan rejse igennem glasset, at det er gennemsigtigt.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad glas egentlig er for noget.
Der er vand over det hele. I havet, i snegle, i træer og inde i dig. I alt, hvad vi drikker, i sne og i regn, i skyer og i vasketøjet, du lige har hængt op. Man kan altså godt sige, at vi er vant til vand og kender det rimelig godt. Men faktisk er vand et temmelig underligt materiale, som på mange måder skiller sig ud fra andre ting.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad vand egentlig er for noget.
Hvad er en kop kaffe egentlig for noget? Det meste er vand. Det, der er næstmest af, er koppen. Og så er der selvfølgelig kaffen. Danskerne er det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden, efter finnerne, svenskerne og nordmændene. Vi bruger over 20 millioner kilo kaffebønner om ˚aret.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad en kop kaffe egentlig er for noget.
Af alle mysterier i verden, er tiden måske det største. Tænk alligevel, hvis du spørger de klogeste forskere i fysik, hvad tid er, vil de ikke kunne svare dig på det. En af de største fysikere nogensinde, Albert Einstein, blev spurgt engang. Hans svar var: ”Tid er noget, man måler med et ur.” Det var Einsteins m˚ade at sige ”det ved jeg ikke” på. For det, man måler med et ur, er ikke tid. Faktisk kan man ikke måle tiden. Her i bogen giver Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil sit bud på, hvad tid egentlig er for noget.
Langt de fleste pattedyr har pels. Det er virkelig f˚a, der ikke har. Der er selvfølgelig hvalerne. De er rimelig nøgne. Det er flodheste, hvalroser, elefanter og et par andre dyr ogs˚a næsten. Selv synes jeg, at det mest underlige pelsløse pattedyr er nøgenrotten. Den bor i Afrika og er p˚a alle m˚ader et dybt mystisk dyr. Men tilbage til pels. Den pels, vi mennesker går rundt med, kalder vi hår.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad hår egentlig er for noget.
Det er svært at forestille sig en verden uden plastik. Det er over det hele. Biler, computere, møbler, briller, legetøj, betalingskort, kuglepenne, jeg kunne blive ved. Hvis du kigger rundt, kan du sikkert se en masse plastik, der hvor du er lige nu, mens du læser denne her bog. Men sådan har det ikke altid været. Der var engang, hvor der ikke fandtes plastik. Alt var lavet af ”naturlige” materialer, altså mineraler, planter og dyr.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad hår egentlig er for noget.
Lad os nu sige, at du åbner din computer og ser et trylleshow på nettet. Alle de små pixels, der lyser på din skærm, får ordrer fra computeren om, hvilke af dem, der skal lyse, og hvor meget de skal lyse. Hvert pixel får typisk en ny ordre 60 gange i sekundet. Der er over to millioner pixels på min billige lap-top, så der skal gives over 120 millioner ordrer i sekundet. Det er jo allerede helt vildt. Men det største magiske trick er, at alle de ordrer bliver sendt usynligt gennem luften via wi-fi.Her i bogen forklarer Johan Olsen i sin sædvanlige sprudlende stil om, hvad wi-fi egentlig er for noget.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.