Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Har De brug for inspiration til at fornærme Deres fjender? I så fald findes ingen bedre læremester end kaptajn Haddock. Gennem årtier har den berømte og berygtede søulk kultiveret et ordforråd, der savner sidestykke. Selv Olsen-bandens Egon Olsen kommer til kort over for kaptajn Haddock. Velkommen til vredens ABC. Grænseløse tal-udbrud, talemåder – og ikke mindst de mangfoldige decideret fornærmende, hånende og krænkende skældsord, eder og forbandelser, som Hergé via sin mest beåndede figur, Archibal Haddock, har indskrevet i verdens ordforråd – og som foreløbig er versioneret til mere end 100 sprog. Her forklares de danske ord for første gang leksikalsk. Om bogen Kaptajn Haddocks ordbog er konceptuelt baseret på Le Haddock illustré, udgivet på fransk første gang i Belgien 1988, skrevet af den franske forfatter, humorist og Tintin-ekspert Albert Algoud (f. 1950). Da de mange skældsord, udbrud og talemåder, som Hergé har lagt i munden på kaptajn Haddock, ikke lader sig ”oversætte”, er de i det store og hele gendigtet på de mere end hundrede sprog, Tintin er udgivet på. Det gælder naturligvis også dansk. 2005-2007 genoversatte Niels Søndergaard (f. 1947) hele Hergés værk, og det er skældsordene, udbruddene og talemåderne fra denne nye fordanskning, som bogen her er en ordbog over. Kaptajn Haddocks ordbog er skrevet af forfatteren Kristian Bang Foss (f. 1977), som debuterede i 2004 med romanen Fiskens vindue. I 2008 fulgte romanen Stormen i 99 og i 2012 Døden kører Audi, der blev hans internationale gennembrud. I september 2019 udkom romanen Frank vender hjem. Kristian Bang Foss har modtaget flere priser – bl.a. EU's Litteraturpris og Det danske Akademis Beatrice-pris.
Alle kender og elsker Tintin. Men hvor mange kender egentlig Hergé – manden bag Tintin? Dette rigt illustrerede udstillingskatalog ser tilbage på den selvlærte tegner og fortællers kreative livsbane, og som læser møder vi en både kompleks og forholdsvis privat person – Hergé. Hvordan skabte Hergé sine fortællinger? Hvorfra fik han ideen til den unge reporter med hårtotten? Ville han egentlig have været reklametegner? Hvorfor begyndte Hergé at male senere i livet? Lignede han selv sine egne figurer? Hvorledes kan man beskrive Hergés tegnestil og fortælleteknik? Hergé svarer med præcision, ydmyghed og humor på disse og mange andre spørgsmål i dette katalog til udstillingen Hergé på Brandts, som viser righoldige eksempler på Hergés originaltegninger, skitser, ukendte reklametegninger og hans egne kunstværker foruden hans særlige fortælleteknik, arbejdsmåde og i det hele taget giver indblik i kunsten i Tintin og Hergé som kunstner. Rigt illustreret katalog udgivet i anledning af udstillingen HERGÉ, der vises på BRANDTS i Odense fra 23. marts til 2. september 2018. Den storslåede og særdeles omfattende udstilling havde verdenspremiere i Grand Palais i Paris i 2016 og har i 2017 også fejret store triumfer i Québec i Canada, før den nu som blot tredje sted vises i Danmark. En enestående manifestation af danskernes store kærlighed til Hergés tegneserier og Tintins helt særlige status i Danmark. Med forord af BRANDTs direktør, Mads Damsbo. Læs mere om udstillingen på https://brandts.dk/udstilling/herge/ For første gang i Danmark har du nu mulighed for at komme tæt på kunstneren Hergé – tegneseriens mester, der er bedst kendt for Tintins oplevelser. Udstillingen HERGÉ tegner et portræt af en kunstner, der udnyttede enhver chance for at lade sig inspirere af andre kunstformer. Han havde en passion for nogle af de største avantgardekunstnere og samlede på værker af Warhol, Lichtenstein, Dubuffet m.fl. Han begyndte sågar selv at male i løbet af 1960’erne. Udstillingen ser tilbage på hans kreative tilgang inspireret af kunst, film, fotografi og eventyrromaner. Oplev en mand med et helt særligt talent for tegningen som fortælleform, og hvordan hans verdenskendte tegninger passer ind i både tiden og kunsthistorien. Udstillingen er skabt af Studios Hergé og Musée Hergé i partnerskab med Brandts.
»Ved at tro på sine drømme kan mennesket virkeliggøre dem.«– Hergé Hergés to Tintin-album om månerejsen, Mission til Månen og De første skridt på Månen, udkom første gang i 1953 og 1954. Altså femten år før Apollo 11-missionen i 1969 og endda før opsendelsen af Sputnik-satellitten i 1957. Her er de samlet i en jubilæumsudgave i anledning af 50-året for menneskets første skridt på Månen den 20. juli 1969.
Med sit velkendte fipskæg, sin alt for store grønne regnfrakke og udstyret med en ramponeret hat og paraply er professor Tournesol kendt og anerkendt af enhver Tintinlæser over hele verden. Men samtidig må man paradoksalt nok konstatere, at han er et ukendt eller ligefrem miskendt geni! For videnskabsmanden Tournesol, den overordentlig store videnskabsmand, er ubegribeligt nok fraværende i encyklopædier og leksika, og hvad værre er: Videnskabshistorien lader fuldstændig hånt om ham. Og det er en skandale! Professor Tournesols konversationsleksikon bringer alt frem i lyset – lige fra professorens personlighed til hans banebrydende opdagelser og fænomenale opfindelser. Hvor kommer hans fornavn og efternavn fra? Har han eksisteret i virkeligheden? Hvordan var hans liv, før han mødte Tintin og kaptajn Haddock? Hvem var de øvrige professorer, Tintin mødte på sin vej? Hvilke videnskabsgrene forsker Tournesol egentlig i? Disse og mange andre spørgsmål bliver her besvaret fyldestgørende. Alt om professorens psykologiske profil, hans brug af penduler og søgekviste, hans tunghørhed, kejtethed, hans raserianfald og nærtagenhed, der går hånd i hånd med hans enestående genialitet. Vi inviteres indenfor i Tournesols laboratorier og præsenteres for hans forbløffende opfindelser, lige fra klædebørstemaskinen og udklapssengen over undervandshajen, måneraketten og ultralydssenderen til SuperTournesol-fjernsynet, rosen Bianca Castafiore og de motoriserede rulleskøjter. Kort sagt en enestående hyldest til et videnskabeligt universalgeni, som helt ubegribeligt aldrig har modtaget Nobelprisen. Rigt illustreret og med fyldestgørende bibliografiske referencer til Tintinalbummene. Om forfatteren Albert Algoud (f. 1950 i Frankrig) er forfatter, humorist, radiovært og Tintin-ekspert og har ud over Professor Tournesols konversationsleksikon udgivet en række andre bøger, som desværre endnu ikke er oversat til dansk, bl.a. Tintinolâitre, Petit dictionnaire énervé de Tintin og Dictionnaire amoureux de Tintin, ligesom konceptet til Kaptajn Haddocks ordbog er skabt af Algoud.
L'oreille cassée (1937) est une course poursuite palpitante. Afin de récupérer un fétiche volé, Tintin s'embarque pour l'Amérique du Sud ou s'opposent toutes sortes d'intérets : militaires, économiques, financiers. La guerre décrite dans l'album, entre le San Theodoros et le Nuevo Rico, est en fait la transposition de la guerre du Gran Chaco qui venait d'opposer, trois ans durant, la Bolivie et la Paraguay.
Tintin, Terry og kaptajn Haddock rejser til Syldavien for at besøge professor Tournesol, der opholder sig i et øde hus på bredden af en kunstig sø. I flyet møder de Dupond og Dupont, som er på hemmelig mission for at finde stjålne kunstgenstande. Kun med hjælp fra de to syldaviske børn Niko og Nusjka lykkes det vore venner at nå sikkert frem – men samtidig advarer børnene dem om, at der hviler en forbandelse over søen. Da Terry får færten af en mystisk frømand og en skjult grotte, bliver Tintin overbevist om, at der faktisk er noget meget mystisk ved søen. Tintin og hajsøen er en biograftegnefilm fra 1972 og kan altså fejre 50-års jubilæum i 2022. Filmen blev efterfølgende omformet til et tegneseriealbum, der udkom på dansk i 1973. Nu fås det for første gang i mange år igen. Historien er skrevet af tegneserieskaberen Greg, og illustrationerne i albummet består af filmbilleder, som Hergés tegnestue monterede med talebobler, så det hele samlet set fremstår som et tegneseriealbum.
I det belgiske dagblad Petit Vingtièmes udgave for torsdag den 27. august 1931 går Tintin ombord på en atlanterhavsliner i Cherbourg for at rejse til Amerika. Han kommer til et land, hvor indianerne jages væk fra deres landområder, hvor de sorte bliver lynchet, og hvor levende kvæg bliver lavet til pølser i produktionskæderne.En historie fuld af kontraster, ofte barok humor og eventyr i et Amerika, hvor den uhæmmede kapitalisme og fremskridtets rastløse energi mødes med storslåede landskaber:De 120 plancher i sort og hvid fra "Tintin i Amerika" blev første gang udgivet som album i 1932 af Éditions du Petit Vingtième. Denne nye udgave er farvelagt af det atelieret Moulinsart på grundlag af de originale trykplader, som farverne giver nyt liv og ny friskhed.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.