Udvidet returret til d. 31. januar 2024

Bøger i Umulige tænkere serien

Filter
Filter
Sorter efterSorter Serie rækkefølge
  • - En rejse i nomadebegreber, tilblivelser og kontrolsamfund
    af John Benedicto Krejsler
    96,95 kr.

    Hvilken relevans har den franske filosof og samfundstænker Gilles Deleuze for samfundsvidenskaberne, og hvordan kan man omsætte hans tænkning i empiriske analyser? Det forsøger denne bog at give svar på.At analysere med Gilles Deleuze: En rejse i nomadebegreber, tilblivelser og kontrolsamfund tager udgangspunkt i Deleuzes læsninger af særligt filosoffer­ne Henri Bergson, Friedrich Nietzsche og Baruch de Spinoza. Den følger, hvordan hans tænkning får en samfundsvidenskabelig vending i samarbejdet med Félix Guattari, særligt i værkerne Tusind Plateauer og Anti-Ødipus. Her står kampen mellem en identitets- eller Stats­tænkning, som Deleuze (og Guattari) udfordrer med en nomadisk forskelstænkning. På den baggrund introducerer bogen skizoanaly­sen, herunder centrale begreber som maskinen, begærsproduktion, tilblivelse, glædes- og tristhedspraktikker.Gennem fire korte analyseeksempler viser bogen, hvordan de teore­tiske indsigter kan bruges analytisk. De tre første eksempler handler om skolen, dens politik, dens elever og ansatte (men har bredere relevans til analyser af velfærdsprofessioner og -organisationer), mens det fjerde er en bredere kapitalismeanalyse.

  • - Simulationer, forførelse og hyperrealitet
    af John Benedicto Krejsler
    177,95 kr.

    At analysere med Jean Baudrillard præsenterer den franske filosof og samfundstænkers teoretiske indsigter og viser, hvordan de kan anvendes i en konkret, analytisk og samfundsrelevant kontekst. I denne bog bruges Baudrillard således til at se nærmere på, hvordan digitalisering, kunstig intelligens, virtual reality og alternative fakta påvirker os, både som individer og som samfund.Baudrillard beskriver, hvordan individet er i en tilstand, hvor den fysiske virkelighed ikke længere kan skelnes fra den digitale virkelighed. Han beskriver konsekvenser, som hverdagssproget ikke har ord for, og på den baggrund introducerer han til begreber som simulation, forførelse, hyperrealitet, fatale strategier og indadgroende fedme.Gennem tre korte analyseeksempler viser bogen, hvordan disse begreber og teoretiske indsigter kan anvendes analytisk. Det første eksempel bruger filmtrilogien The Matrix til analyser af samtiden; det andet eksempel undersøger, hvordan sociale medier og alternative fakta risikerer at reducere politik og demokrati til underholdning og det tredje eksempel analyserer dansk skole- og uddannelsespolitik som del af en stor transnational simulation.Bogen henvender sig til studerende og undervisere på universiteter og professionshøjskoler og til læsere, der interesserer sig for Baudrillards tænkning og for teknologiens samspil med individ og samfund.

  • af Søren Christensen
    187,95 kr.

    Den slovenske filosof og psykoanalytiker Slavoj Zizek (f. 1949) har gennem mere end tre årtier haft status som en af verdens mest kontroversielle og usædvanlige akademikere. I hans tekster mødes begreber fra G.W.F. Hegel og Jacques Lacan med populærkultur, vitser og aktuelle politiske begivenheder i en hvirvelvind af pointer, der er lige så inspirerende, som de kan være svære at få hold på.At analysere med Slavoj Zizek hjælper nye og gamle læsere af Zizek med at få bedre greb om dette særegne tankeunivers. Med sine mange jokes og springende tankestil fremstår Zizek som en ‘umulig tænker’. Gennem en kombination af begrebsudredning og små ‘lyn-analyser’ viser bogen imidlertid, at denne umulighed samtidig er en mulighed – en mulighed for analyser, der er rammende netop i kraft af den særlige måde, de ‘forvrider’ virkeligheden på.At analysere med Slavoj Zizek er opdelt i fem kapitler. Det første kapitel skildrer Zizeks intellektuelle opvækst i det kommunistiske Jugoslavien og det lacanianske miljø i Paris. Kapitel 2 udfolder en række af grundbegreberne i det teoretiske univers, som Zizek arver fra Lacan. I forlængelse heraf går kapitel 3 mere i dybden med Zizeks mest samlede bidrag til samfundsteorien, nemlig hans ideologikritik. Kapitel 4 undersøger opbygningen af Zizeks tekster og fokuserer især på hans brug af eksempler som en særlig filosofisk metode. Endelig giver kapitel 5 et bud på, hvad man i en zizeksk optik kan forstå ved ‘analyse’, samt to eksempler på analyser med inspiration fra Zizek.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.