Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Med Juraens 100 bedste historier - rettens kulturhistorie fra middelalderen til i dag giver professor i retshistorie Ditlev Tamm juraen kød og ånd. Bogen kan bruges til oplysende lystlæsning, da hver historie kan stå for sig selv. Men læst i sin helhed giver Juraens 100 bedste historier ikke bare et samlet overblik over juraens udvikling, men også et flerstemmigt blik på den vestlige verdens udvikling, da forfatteren trækker på både på den idehistoriske udvikling og også inddrager politiske og historiske perspektiver og referencer i sine fortællinger. De 100 fortællinger favner til sammen bredt rettens kulturhistorie. Vi hører bl.a. om, hvorfor vi fra en jurists synspunkt ikke skal have ondt af Struensee, da han mister hovedet i 1772, og får også baggrunden for den aktuelle diskussion om offentlighedsloven.
Engle og sjakaler – Hells Angels i Danmark er andet bind i den dokumentariske fortælling om den mest magtfulde rockerklub herhjemme.Bogen dækker perioden 1998-2022, hvor Hells Angels igen står over for nye fjender, der udfordrer rockernes position i underverdenen. Mens slaget i 1990’erne stod mellem HA og Bandidos, er det nu gadebanderne, der har vokset sig stærke og udfordrer rockerne på deres hjemmebane. I begyndelsen er rivalerne fra Blågårds Plads, Mjølnerparken og Tingbjerg løst sammensat, men senere samles de i mere organiserede og stærke grupperinger som Loyal to Familia og Satudarah.HA svarer igen og danner den voldsparate støttegruppe AK81, og Engle og sjakaler skildrer detaljeret rockernes strategi, Jønkes omdiskuterede programskrift ’Sjakalmanifestet’, den blodige bandekrig i slutningen af nullerne og myndighedernes aktioner mod den organiserede kriminalitet. Og tilvæksten af nye grupperinger – med og uden rygmærker – herhjemme og i Norden, der de seneste år har fået konflikterne i underverdenen til at blusse op igen.Med nedslag i konkrete begivenheder, blodige opgør og retssager portrætteres markante figurer fra AK81 og Hells Angels som Jønke, Blondie, Brian Sandberg, Mazdak Fabricius, Martin Fryd og Thor Koba, ligesom politiets mangeårigeefterforskning rulles op.Bogen er rigt illustreret, blandt andet med ikke tidligere offentliggjorte fotos.
I 1953 udkom De fordømtes legion, en krigsknaldroman om skyttegravslivet i et strafferegiment, baseret på forfatterens egne oplevelser som frivillig soldat i tysk tjeneste under Anden Verdenskrig. Gennem de næste ti år blev Sven Hazel et af Danmarks mest berømte forfatternavne. Hans romaner solgte millioner af eksemplarer og udkom på 25 sprog.Men det hele blev afsløret som en løgn.I virkeligheden var Sven Hazel identisk med Børge Willy Redsted Pedersen, en hipomand og storstikker, som efter befrielsen havde siddet fængslet og var straffet for landsforræderi. Forfatterskabet blev udråbt som et fupnummer, og Hazels navn har siden været skandaliseret som dansk litteraturs svar på Baron von Münchhausen.Men nu tager Hazel-affæren endnu en drejning.En arkivkasse dukker op på Rigsarkivet i 2017 efter et tyveri omgærdet af stor mystik. I kassen ligger en adoptionssag, Werner Bests mentalerklæring, straffesagen mod barnemordersken Dagmar Overby – og en 734 sider lang krigsdagbog, skrevet af Børge Willy Redsted Pedersen, samt en omfattende straffesag mod samme mand, inklusive underliggende bilag fra dansk politi og nazityske militærmyndigheder.I denne bog dykker tidligere politimand og forfatter MARTIN Q. MAGNUSSEN som den første ned i arkivkassen. Ud kommer en af de mest utrolige – og uhyggelige – historier, du har læst om Anden Verdenskrig.
Gennem ti portrætter skriver Bo Lidegaard ti nedslag i fortællingen om advokaternes rolle og virke i det sidste århundrede. Afsættet er den enkelte advokat, men sigtet er bredt, og den røde tråd advokaternes virke i den profession og det samfund, de er en del af. De har forskellig baggrund, ståsted og rolle – de er profiler, der afspejler udviklingen, spændvidden og de forskydninger, der over tid træder frem.
Danske retssystemer og domstole nyder stor tillid, og vi tillægger dem en særlig symbolværdi. Bogen Retssystemers funktion og virke – en grundbog undersøger, hvordan principper for ret og retfærdighed afspejles i retssystemets regulering, struktur og virkemåde. Rettens institutioner er en del af en tradition, kultur og et tankesæt, der samlet er med til at forme et billede af vores retssamfund.Men er der også sprækker i det billede? Med inddragelse af aktuelle debateksempler gives et overblik over opbygningen af domstolene, udformning af dommen, arbejdsgangen i en retssag, retshjælp og sagsomkostninger, konfliktløsning uden for domstolene, forvaltningens klagesystemer, sagkundskab ved domstolene og i forvaltningen.Bogen er pensum på den kandidatuddannelse, der hedder cand.soc. i jura. Uddannelsen er en overbygning, der retter sig mod professionsbachelorer i, f.eks. offentlig administration, finans, international handel og markedsføring samt socialrådgivere.Helle Blomquist (f. 1949) er cand.jur., cand.phil. i historie og ph.d. i jura. Hun arbejder som ekstern lektor ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.
Billedrig udgivelse om Højesterets første 100 år på det tredje Christiansborg. Tine Hardens imponerende fotografier står side om side med tekststykker fra 25 af landets fremmeste kulturpersonligheder og forfattere.
Preben Wilhjelm bygger i Kampen for retsstaten videre på sit kerneområde - den jura, som er grundlaget for, at et demokratisk samfund kan fungere. Bogen udkommer i anledning af 100-året for Retsreformen af 1919. I bogen argumenterer Wilhjlem for, at vi er ved at sætte de fundamentale dyder, som vores samfund bygger på over styr, i en moderne verden hvor vi har glemt hvad retssikkerhed betyder. Kampen for retsstaten er et personligt og brændende forsvar for vores retskulturelle arv. Preben Wilhjelm er dansk fysiker og lic.jur. og venstrefløjspolitiker, medstifter af partierne SF og VS. Som forfatter er han vedblevet med at bevare sin aktualitet med udgivelser som Krisen og den udeblevne systemkritik (2012) og Man kan sagtens være bagklog (2015). Tidligere udkom også Vor retskulturelle arv og hvordan vi forvalter den (1991).
Denne lille bog er skrevet som en kort indføring i antikkens eller oldtidens ret beregnet for juridiske studerende eller andre, som har lyst til at kende til nogle af de ældste faser af juraens lange og brogede historie også uden for Danmarks grænser. Kernen i bogen er et afsnit om retten i det gamle Rom, men der indledes med endnu ældre former for ret, som vi finder dem i oldtidens Mellemøsten og i Grækenland.Romerretten er en ideel indføring i juridisk tænkning, og enhver solid viden om jura indbefatter kendskab til romerretten. I mange lande underviser man endnu i romerret som indledning til det juridiske studium. Det gjorde man også engang i Danmark, men de tider er for længst forbi. Så meget desto mere glædeligt er det, at der dog i faget retshistorie sættes tid af til en indføring i romerretten, og denne bog er ment som en grundbog i dette forløb,men kan læses af enhver, der har lyst til at vide bare en lille smule om den aller ældste ret.
If the law cannot protect a person from a lynching, then isn't lynching the law?In By Hands Now Known, Margaret A. Burnham, director of Northeastern University's Civil Rights and Restorative Justice Project, challenges our understanding of the Jim Crow era by exploring the relationship between formal law and background legal norms in a series of harrowing cases from 1920 to 1960. From rendition, the legal process by which states make claims to other states for the return of their citizens, to battles over state and federal jurisdiction and the outsize role of local sheriffs in enforcing racial hierarchy, Burnham maps the criminal legal system in the mid-twentieth-century South, and traces the unremitting line from slavery to the legal structures of this period and through to today.Drawing on an extensive database, collected over more than a decade and exceeding 1,000 cases of racial violence, she reveals the true legal system of Jim Crow, and captures the memories of those whose stories have not yet been heard.
Jyske Lov, Danske Lov og Grundloven. Når man tænker på retshistorie, vil man ofte tænke på vigtige love og forfatninger. Men fortællingen om den danske retshistorie er lang og begynder med middelalderens første nedskrevne love, der er fundamentet for dansk retskultur. Den præges senere af nogle af de største og vigtigste begivenheder i dansk historie: Reformationen, enevælden, oplysningstiden og Grundloven 1849 med efterfølgende ændringer indtil Grundloven 1953.Reformationen i 1536 styrkede statsmagten, og kirken blev underlagt staten, mens oplysningstiden og den rationelle naturrets idé om rettigheder og pligter bandt borgeren og staten tættere sammen. Det førte til krav om nye forfatninger. I 1800-tallet fik man også en modernisering af privatretten, hvor især påvirkningen fra den tysk-romerske retsvidenskab lagde grunden til den moderne formueret.En dansk retshistorie giver overblik over dansk retshistorie og retshistorisk metode. Og dermed fortælles der om de mennesker, der er blevet påvirket af retten. Både i fortiden og nutiden. Nok er omdrejningspunktet dansk ret, men forholdet til de europæiske juridiske, politiske og religiøse strømninger spiller en stor rolle i bogen. Bogen er relevant for jurister, jurastuderende og alle med interesse for retten og dens historie.Om forfatterne Morten Kjær (f. 1986) og Helle Vogt (f. 1974) er hhv. lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. De har publiceret bredt om dansk og nordisk retshistorie.
Det varme klima fordrede samtalen hos de gamle grækere, og deres snak i gader og taverner kom til at ændre vores tænkemåder. I Danmark sidder vi i vores varme stuer, men nu bringer to studiekammerater Michael Christiansen og Ditlev Tamm i bogform den levende samtale til læserne mod nord. Ikke om de gamle grækere, men om hverdagens kristne synder, der ligger i os alle. Samtaler var for grækerne selve livets ånde. Det skal de også være for de moderne danskere.
Verdenslitteraturens jura bind I-III er en litteraturhistorisk skildring i tre bind. Mange af den klassiske litteraturs helt store forfattere har enten berørt juraen som genstand for plottet i deres fortælling eller haft juridiske skikkelser til at fremdrive fortællingen. På den måde adskiller Verdenslitteraturens jura bind I-III fra den gængse litteraturhistorie sig ved udelukkende at berøre juridiske tematikker i denne.Verdenslitteraturens jura bind I begynder med Bibelen, bl.a. Nabots vingård og kvinden grebet i hor, og slutter med romantikken, hvor bogen kommer omkring Heines uartige vittighed om romerretten. De fyldigste afsnit skildrer Shakespeare og Walter Scott, der selv var en fremragende jurist, og i sin første sag som forsvarer af en krybskytte blev betalt med en skudt hare efter nævningenes ”ikke skyldig”. Grotesk og uhyggelig er historien om den sene straf efter et kejsermord under julegudstjenesten ved hoffet i Byzans anno 820. Fra nordisk litteratur er fremhævet Njals Saga og Holbergs store forfatterskab. Værket kan enten læses i sin helhed eller anvendes som opslagsværk. Det henvender sig til litteraturinteresserede og særligt læsere med en forkærlighed for Law and litteratur-genren. Det tredje og sidste bind i Verdenslitteraturens jura er forsynet med fyldestgørende registre, der gør det nemt at anvende værket som opslagsværk. Peter Garde (født 1938) var efter ansættelse i Justitsministeriet anklager, senest vicepolitimester i Holbæk og derefter i 25 år kriminaldommer i Hillerød indtil pensioneringen i 2008. Han har skrevet et stort antal artikler, fortrinsvis om straffeproces og strafferet. I de senere år har han koncentreret sig om juridisk kulturhistorie med biografier om August Goll og Stephan Hurwitz samt værkerne Danmarks justitsministre 1813-2013, Jura i operaens verden og Dommerens litteraturhistorie, der er koncentreret om dansk og nordisk skønlitteratur. Han er gift med cand.theol., ph.d. Kristine Garde.
I 1667 mødes en fantasifuld pige og en nidkær præst i en landsby i Sverige. Det bliver startskuddet til en psykisk epidemi, der sender over 300 mennesker i døden – dømt som hekse. Jan Guillou følger i sin historiske reportage sporene fra heksenes bål frem til vore dage, og han genfinder de massepsykologiske mekanismer bag hekseprocesserne i sager om djævelske pædofilisekter og falske incesterindringer, hvor psykologer og terapeuter har overtaget landsbypræstens rolle. Konklusionen er ikke opmuntrende: Tilsyneladende har vi intet lært af historien.Det er en djævelsk god bog, Jan Guillou har skrevet om 1600-tallets svenske hekseprocesser.Steffen Heiberg, PolitikenDet er uhyggelig, rystende - og medrivende læsning. Fordi det er en barsk indsigt i massehysteriets anatomi - dengang og nu.Holger Ruppert, B.T.Guillou kan sit journalistiske kram. Det er spændende som en af hans romaner at læse ""Heksenes forsvarere"", og hans påstand om lighederne mellem før og nu bør mane til eftertanke.Jyllands-Posten
Hvordan opstod de første love? Hvilke milepæle har formet vores juridiske system? Hvad er forskellen mellem civilret og strafferet? Og er vi alle lige for loven?Alt dette og meget mere får du svaret på i denne fascinerende bog, som udforsker de centrale emner inden for lov og ret, herunder civilret, strafferet, erhvervsret og international ret.Rejsen gennem juraens historie introduceres med et inspirerende forord af Danmarks første kvindelige juraprofessor, professor emerita ved det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, EVA SMITH.Skrevet i lettilgængeligt sprog, krydret med flotte illustrationer, oplysende grafikker samt citater fra fremtrædende personligheder præsenterer BOGEN OM LOV OG RET de mest betydningsfulde ideer og begivenheder, der har formet vores love og retssystemer, som vi kender dem i dag.Bogen om Lov og Ret har, som de øvrige titler i STORE IDEER-SERIEN, et letgenkendeligt og overskueligt format, hvor du kan læse den fra ende til anden eller bladre rundt og slå ned lige der, hvor indholdet vækker din nysgerrighed.Bogen om Lov og Ret er en del af den prisvindende og internationalt anerkendte bogserie Store ideer enkelt forklaret, som har solgt millioner af eksemplarer verden over og nu endelig er udkommet på dansk i flotte opdaterede udgaver.
Retsopgøret er stadig aktuelt og omstridt kapitel i vores fælles historie om besættelsestiden: de små fisk blev straffet, og de store gik fri, siges det tit.I overgangen mellem krig og fred blev der lavet lovgivning med tilbagevirkende kraft, i retsopgøret dømte man med disse straffelove tusindvis af mennesker, der var trådt over på den forkerte side af stregen – kollaboratører, nazister, stikkere og landsforrædere. I alt kom det til ca. 14.000 domme.Fra systemets side skulle man håndtere et opgør, som imødekom kravet om straf og udrensning – men som også ville blive en proces, hvor der var gråzoner og ømme punkter. For politikerne havde jo praktiseret samarbejdspolitikken frem til bruddet i august 1943. Og det skulle vise sig, at retsopgøret kom til at udspille sig spændt ud imellem et krav om opgør fra top til bund – og et ønske om at begrænse det og få samfundet tilbage på sporet efter besættelsenHvorfor dette opgør, hvad var det for et opgør, hvilket grundlag byggede det på, hvordan kunne man have love med tilbagevirkende kraft – og hvordan kom retsopgøret i praksis til at forløbe og skride frem hen over mere end 5 år. Det er nogle af de temaer, Ditlev Tamm skriver om.Ditlev Tamm, prof. emeritus, udgav i 1984 Retsopgøret efter besættelsen – der var et epokegørende hovedværk i dansk historieskrivning om dette omdiskuterede forløb. Nu tager han emnet op igen – men i en form, hvor bogen er nyskrevet, skrevet fra et nutidigt ståsted og stoffet ajour med den forskning og viden, der siden er kommet til – blandt andet fordi der er åbnet for flere arkiver. I en levende og reflekteret skrivestil beskriver, diskuterer, analyserer, fortolker og nuancerer Ditlev Tamm opgøret om den tilstræbte retfærdighed.
Explores the relationship between the production of enslaved property and the production of the past in the antebellum United States.
The book provides a global perspective on the history of Jewish law during the sixteenth and seventeenth centuries, focusing on the codification works of R. Joseph Karo.
Anhand von Archiv- und zeitgenössischen Literaturquellen analysiert Nils Hauser die nicht eindeutige Aufgabenstellung der Kriminalpolizei zwischen Justiz und Polizei. Nach einem rechtshistorischen Überblick über die Entstehung von Polizei und Kriminalpolizei wendet er sich den (kriminal-)polizeilichen Rechtsgrundlagen zu. Sodann untersucht er den Aufbau und die personelle Zusammensetzung der Berliner Kriminalpolizei in den Jahren 1925 bis 1937 und insbesondere die personellen Veränderungen durch "Preußenschlag" und "Machtergreifung". Er betrachtet die sich wandelnde Kriminalpolizeipraxis, insbesondere die Verfolgung von "Berufsverbrechern", "Asozialen" und Juden sowie die Entstehung einer polizeilichen Justiz. Abschließend fügt Nils Hauser diese drei Teile in einem Überblick über die Wechselwirkungen zwischen Polizeirecht, Strafrecht und Kriminalpolizeipraxis zu einem Ganzen zusammen.
Das Buch beschreibt in geradezu enzyklopädischer Form die Entwicklung der gesetzlichen Krankenversicherung von ihrer Einführung im Jahr 1883 bis heute. Es beleuchtet die Beweggründe des Gesetzgebers, für bestimmte Personengruppen eine Versicherungspflicht zu schaffen, sowie die Widerstände gegen die Einführung der Krankenversicherung. Das Buch ist eine Fundgrube für Historikerinnen und Historiker sowie für alle sozialpolitisch Interessierten.
The Tyrannical Rule of The U.S. Supreme Court clearly shows how the Court has become a tyrannical ruler of the country.
"With a diverse range of expert contributors, this collection traces how customary international law is practised in international investment law and arbitration. It considers how custom should be interpreted and how its rules and principles should be understood and applied by investor-state arbitral tribunals. Available as Open Access"--
Die in Rechtswissenschaft und Rechtspraxis diskutierten Versuche, das Wesen der persönlichen geistigen Schöpfung im Urheberrecht zu beschreiben, kranken daran, dass dem Begriff des Geistigen zu geringe Beachtung geschenkt wird. Ausgehend von den Problemen und Resultaten der modernen Philosophie des Geistes entwickelt Helmut Haberstumpf eine umfassende zeitunabhängige Theorie des urheberrechtlichen Werkbegriffs jenseits der Grenzen der nationalen und internationalen Urheberrechtsordnungen, die auch eine befriedigende Abgrenzung zu den Schutzgegenständen der verwandten Schutzrechte und der Immaterialgüterrechte ermöglicht. Sie erklärt, welche Eigenschaften geistige Gegenstände haben, wie sie in ihren materiellen Vorkommnissen identisch oder ähnlich wiedererkannt werden können und wann sie trotz der Gebundenheit allen geistigen Schaffens an Regeln und Konventionen schöpferisch sind.
"Volume I introduces The Cambridge History of International Law series, offering a critical discussion of the development and current state of international law history writing across the world. Steering away from traditional Western historiography, this volume will interest scholars of international law across various disciplines"--
"Family Matters uncovers the decades of advocacy which reshaped same-sex sexuality in American law and society. It will speak to readers interested in queer rights, social movement advocacy, and legal studies, while further contributing to current discourse and ongoing battles over LGBTQ+ rights today"--
In this thought-provoking book, yoüll find timeless questions explored through a fresh lens. First delving into the profound significance of Socrates¿ dialogical method and the inescapable nature of conflict, it ponders the rational capacities of humanity in terms of establishing harmonious communities. But this isn¿t merely a philosophical debate; it¿s a pragmatic exploration of real-world challenges.No longer limiting itself to abstract theories, the book then seeks to navigate the practical terrain of science and politics. Drawing inspiration from Aristotle, renowned for his investigations into the intricate connections between theory, technology, ethics, and politics, it tackles the essential question: How can we reconcile divergent views?At the book¿s core lies Aristotle¿s revolutionary concept of dialogue, which portrays truth as a delicate equilibrium between opposing forces, transcending the rigid boundaries of true and false. Join this captivating journey as the author reveals the hidden paths to meaningful coexistence in a world filled with conflicting perspectives.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.