Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Hvor lang er en forsyningslinje? Hvad er en black hat?Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2021 har søofficer og militæranalytiker Anders Puck Nielsen slået sit navn fast i den danske offentlighed. Med stor erfaring, konkret viden og særlige formidlingsegenskaber klæder han dagligt danskerne på til at forstå en ny, kompleks virkelighed, der indbefatter ufred i Europa – og en fremtid, hvor ingen længere kan lade, som om kunsten at føre krig hører til i en en anden tidsalder.I denne veloplagte bog, der er skrevet i samarbejde med forsvarsjournalist og tidligere overkonstabel Kasper Wester, giver Anders Puck Nielsen en introduktion til krig anno 2022, hvor alle kan være med. Gennem konkrete eksempler får læseren indblik i krigens domæner – til lands, vil vands, i luften, i rummet og på nettet. Læseren bliver også klogere på moderne begreber som oprørskrig, informationskrig og atomkrig. Og ikke mindst den krig, alle frygter, nemlig en 3. verdenskrig.Uden at være dommedagsprofet forsøger Anders Puck Nielsen med sin bog at udbrede menigmands kendskab til krig. Som Anders Puck Nielsen slår fast i bogen: Det stærkeste våben mod krig er viden.
Den 1. september 1870 ændrede det centrale slag i den fransk-preussiske krig stormagtsrollerne og dermed Europa. Fra det tidspunkt og frem til 1945 var Tyskland nøglespilleren i europæisk politik. Den fransk-preussiske krig i 1870-71 er en af de vigtigste krige i Europas historie, og Den katastrofale triumf er Niels Bo Poulsens fortælling om en konflikt, der med et slag gjorde Tyskland til Europas magtpolitiske krumtap. Og om en preussisk sejr, der på sigt skulle vise sig katastrofal. Det er også en krig med klare danske vinkler. Danmark var fristet til at deltage på fransk side, og dansksindede sønderjyder var efter 1864 borgere i Preussen.
Krig kan ikke styres.Uhyrlige invasioner og krige begynder, fordi magthavere vil demonstrere, at de handler, beslutter og kontrollerer. Men krige kan ikke beherskes, og de slutter først, når ressourcerne slipper op.Gorm Harste præsenterer udførligt krigens komplekse udviklingshistorie, forklarer dens paradoksale fornuft og undersøger dens magtfulde og autonome ustyrlighed. Med et systemteoretisk greb videreudviklet fra især Carl von Clausewitz' krigsfilosofi og Niklas Luhmanns sociologiske kommunikationsteori dokumenterer Harste, hvordan krig har domineret moderne samfund. Han viser også, hvordan krig ikke afgøres på slagmarken eller i antallet af døde, men vindes og tabes i en nedslidende tidslig og geografisk forskydning, hvor alle kneb gælder. Og hvor kun krigen magter at tage magt over magten.
I Angrebet – Ruslands krig mod Ukraine og dens følger for verden forklarer en af verdens ledende forskere inden for ukrainsk historie, hvorfor Rusland gik til angreb mod Ukraine, og hvordan krigen vil ændre vores verdensorden.Hvorfor angreb Rusland? Selvom Rusland i månedsvis havde oprustet militært langs den ukrainske grænse, kom det som et chok for resten af verden, da det, der har vist sig at være den største konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig, blev indledt, 24. februar 2022. I denne højaktuelle bog giver den anerkendte historiker og østeuropaekspert Serhii Plokhy sit bud på, hvordan Ruslands krig vil ændre verdensordenen i de kommende årtier. Han fortæller om et ukrainsk folk, der på tværs af etniske, kulturelle og sproglige grænser har fundet sin identitet som frontlinjestat i den nye kolde krig, der nu begynder. Og han skitserer en global udenrigspolitik, der bevæger sig væk fra økonomisk samarbejde mod dominans, vasalstater og militær styrke – med alvorlige konsekvenser for os alle. Kun hvis Vesten erkender dette, vil vi være i stand til at hævde vores frihed også i fremtiden.Serhii Plokhy er professor i ukrainsk historie og leder for Ukrainian Research Institute ved Harvard University. Han har udgivet en række bøger og artikler om Øst-Europa, Rusland, Den kolde krig og atomalderens historie. Han er blevet tildelt en række priser for sine bøger, blandt andet Lionel Gerber-prisen og Baillie Gifford-prisen.
”U 20 – ubåden som ændrede historiens gang” af Knud Jakobsen108 sider, 105 fotos og illustrationer. Sea War Museum Jutland, 2021. Pris: 179 kr. www.seawarmuseum.dkBogen om ”U 20” er beretningen om en ubåd fra Første Verdenskrig, der fik afgørende indflydelse på historiens gang, og som ovenikøbet har en særlig dansk vinkel. Den 4. november 1916 strandede ubåden i Vrist ved Harboøre. Alle forsøg på at få ubåden fri mislykkedes, hvorefter den blev opgivet og sprængt. Året efter solgte den tyske stat de sørgelige rester til det københavnske skrotfirma Petersen & Albeck, som i de følgende år hentede betydelige værdier fra vraget.Senere gik ”U 20” i glemmebogen, indtil vraget i 1979 blev genfundet af Gert Normann Andersen, som senere stiftede Sea War Museum Jutland. I dag ligger vraget 150 meter fra kysten ved Vrist.Ubåden er både berømt og berygtet. Den blev søsat i 1913 og var en teknisk revolution. Den fik to nyudviklede dieselmotorer fra MAN i Augsburg, og de var så avancerede, at de blev forløbere for alle senere firetakts dieselmotorer. I oktober 1914 var ”U 20” den første ubåd, der sejlede ud i Atlanten og rundt om de britiske øer. Det var ikke planlagt, og ubåden havde ikke engang de rigtige søkort med, kun et skoleatlas. Men vovestykket lykkedes, og dermed banede ”U 20” vejen for ubådskrigen både under Første og Anden Verdenskrig. Endeligt foretog ”U20” en af Første Verdenskrigs mest omtalte krigshandlinger. Den 7. maj 1915 sænkede den passagerskibet ”Lusitania” syd for Irland. 1198 mennesker omkom, og da 128 var neutrale amerikanere, udløste det et ramaskrig i USA. Den neutrale holdning blev opgivet, og i 1917 gik USA ind i krigen på allieret side, hvilket i sidste ende afgjorde krigen.Bogen er skrevet af journalist Knud Jakobsen, der har gravet helt nye kilder frem. Blandt andet lykkedes det ham at finde datteren af kaptajnløjtnant Otto Dröscher, som var ”U 20s” første kommandant. Hun hedder Hildegard Eggers og da hun hørte om bogen, rejste hun sammen med sin familie til Thyborøn for at møde forfatteren og besøge Sea War Museum Jutland, hvor dele af hendes fars ubåd er udstillet. Hun er 103 år gammel og klarede den 1500 kilometer lange rejse i fin stil. Undervejs lykkedes det også Knud Jakobsen at klarlægge ejerforholdet til vraget af ”U 20”, hvilket medførte, at den danske H.J. Hansen-koncern den 14. september 2021 forærede vraget til Sea War Museum Jutland.
Modig beretning fra en russisk soldat, som var med under invasionen af Ukraine, sagde “nej til krigen” og hoppede af til Vesten.Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine. Pavel Filatjev var professionel soldat og sammen med sit kompagni udstationeret på Krim, hvorfra de uden megen information endsige forberedelse og nødvendigt udstyr blev sendt mod Kherson på den såkaldte “specialoperation”, der reelt var en angrebskrig mod Ukraine.To måneder senere blev Pavel sendt hjem pga. sygdom. Rystet over sine oplevelser med dårlig kommunikation, korruption, militærets tilsyneladende ligegyldighed med sine mænd og manglen på både udstyr og motivation i den russiske hær forsøgte han at tage sin afsked fra militæret. Det blev han nægtet, og han besluttede sig for at fortælle verden ærligt om sine oplevelser fra krigen.Med forord af Claus Mathiesen, studielektor ved Forsvarsakademiet, ekspert i russiske militære forhold og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.
Er freden forbi? Ja. Fordi den fred som de internationale institutioner med FN i spidsen har sikret siden Anden Verdenskrig er slut. Ja. Fordi robotter og droner gør det lettere at føre krig. Et mere dystert svar på spørgsmålet er nej, freden er ikke forbi. Der har nemlig ikke været fred siden Anden Verdenskrig – på trods af vores insisteren på, at FN-pagten afskaffede krig. At vi kan svare både ja og nej på spørgsmålet er et udtryk for, at vi mangler en mere realistisk forståelse af vor tids krige og de midler, vi har til at opnå sikkerhed uden at tabe vores frihed. Det er analysen fra professor Mikkel Vedby Rasmussen, der er en af landets mest benyttede eksperter, når medier og politikere skal finde ud af, hvad krig, konflikt og militær strategi går ud på. I Hvad er krig og fred i dag? afdækker han krigens nye former og argumenterer for, at alternativet til vores frygt ikke er politiske løfter om mere tryghed. Men mere realisme. Mikkel Vedby Rasmussen (f. 1973) er institutleder og professor i statskundskab på KU. Han er tidligere leder af udviklingssekretariatet i Forsvarsministeriet og oprettede Center for Militære Studier, som er en internationalt anerkendt tænketank på forsvarsområdet. Han er forfatter til et utal af artikler og bøger om krig og fred, bl.a. The West, Civil Society and the Construction of Peace (2003), The Risk Society at War (2007), Den gode krig (2011) og The Military’s Business (2015).
Vidende og velskrevet fremstilling af Islams historie. Sådan må Helle Merete Brix, Torben Hansen og Lars Hedegaards bog karakteriseres. Det handler om Islams forhold til Vesten - gennem mere end 1000 år.De lange linjer trækkes op, og tre perioder med en islamisk kolonisering fremhæves: omkring år 1000, år 1600 og endelig i vore dage. Men hvad er muslimernes hensigt med at tage ophold i Vesten, spørger forfatterne. Og især: Hvilke planer har Islams herskende klasse, imamerne og de skriftkloge?Islamisk Djihad som betyder hellig krig, er blevet ført på mange måder. Er det overordnede mål i dag en forvandling af det vantro Vesten, på samme måde som Lilleasien og Nordafrika, der oprindelig var kristne, blev forvandlet til islamiske magtområder?Udover at være en historisk fremstilling er I krigens hus et radikalt opgør med det perspektiv, som har domineret den danske og også den europæiske debat. Et opgør med det synspunkt, at fremtiden bliver multikulturel, og at herboende muslimers vanskeligheder med at blive integreret hovedsagelig skyldes fremmedangst og racisme.
**SHORTLISTED FOR THE ORWELL PRIZE 2024**From the Pulitzer Prize winner and bestselling author of Ghost Wars, the inside story of America's long and ruinous relationship with Saddam HusseinThe Achilles Trap masterfully untangles the people, ploys of power and geopolitics that led to America's disastrous war with Iraq and, for the first time, details America's fundamental miscalculations during its ruinous, decades-long relationship with Saddam Hussein.Beginning with Saddam's rise to power in 1979 and the birth of Iraq's secret nuclear weapons programme, Steve Coll traces Saddam's motives through understanding his inner circle. He brings to life the diplomats, scientists, family members and generals who had no choice but to defer to their leader - a leader directly responsible for the deaths of hundreds of thousands of Iraqis, as well as the torture or imprisonment of many more. This was a man whose reasoning was impossible to reduce to a simple explanation, and the CIA and successive presidential administrations failed to grasp critical nuances in his paranoia, resentments and inconsistencies - even when the stakes were incredibly high.Using unpublished and underreported sources, interviews with surviving participants, and Saddam's own transcripts and audio files, The Achilles Trap is a remarkable picture of a dictator who was convinced the world was out to get him and acted accordingly. A work of great historical significance, it is the definitive account of how corruptions of power, lies of diplomacy and vanity - on both sides - led to avoidable errors of statecraft: ones that would enact immeasurable human suffering and forever change our political landscape.
An exciting account of the aerial battles fought by the USAAF's P38 Lightnings and the Jagdflieger's Bf 109Gs for dominance over North Africa and the Mediterranean.USAAF fighter pilots experienced a baptism of fire when flying the technically advanced but fragile P-38 Lightning over North Africa in the wake of 1942's Operation Torch. Their opponents were battle-hardened jagdflieger of the Jadgwaffe, flying the tried and tested Bf 109 in its very lastest Gustav iteration. Responsible primarily for escorting USAAF bombers attacking Afrika Korps installations in Tunisia, the P-38 units in North Africa had to develop effective tactics to defend the bombers against Luftwaffe fighter attacks. For several months the Lightning squadrons had to also cope with shortages of aircraft and spare parts, steady losses and a lack of replacement pilots. To survive, American aviators had to learn quickly. While it is difficult to definitively attribute victories in air combat, in the air battles over Tunisia and later over Sicily and Italy, the claims made by Lightning pilots were comparable to Luftwaffe claims for P-38s destroyed. Edward M. Young turns his attention to the bitterly fought air war in North Africa and the Mediterranean in 1942-43. Using original archival sources, official records and first-hand accounts from both USAAF and Luftwaffe veterans, as well as newly commissioned artwork and 50 carefully selected photographs from official and personal archives, this book sees two of the most iconic piston-engined fighters of their era pitted head-to-head for control of the skies in a key theatre of World War II.
The Financial Times - Best books of 2022: Politics 'The prolific military chronicler and analyst Mark Galeotti has produced exactly the right book at the right time.' The Times A new history of how Putin and his conflicts have inexorably reshaped Russia, including his devastating invasion of Ukraine. Putin's Wars is a timely overview of the conflicts in which Russia has been involved since Vladimir Putin became prime minister and then president of Russia, from the First Chechen War to the two military incursions into Georgia, the annexation of Crimea and the eventual invasion of Ukraine itself. But it also looks more broadly at Putin's recreation of Russian military power and its expansion to include a range of new capabilities, from mercenaries to operatives in a relentless information war against Western powers. This is an engrossing strategic overview of the Russian military and the successes and failures on the battlefield. Thanks to Dr Galeotti's wide-ranging contacts throughout Russia, it is also peppered with anecdotes of military life, personal snapshots of conflicts, and an extraordinary collection of first-hand accounts from serving and retired Russian officers. Russia continues to dominate the news cycle throughout the Western world. There is no better time to understand how and why Putin has involved his armed forces in a variety of conflicts for over two decades.
This book offers a detailed guide to the major types of battleships to fight in the two world wars. Explore HMS Dreadnought, the first of a class of fast, big-gun battleships to be developed at the beginning of the 20th century; find out about the destruction of HMS Hood, which exploded after exchanging fire with the Bismarck, which itself was sunk after a trans-Atlantic chase by a combination of battery fire and aircraft-launched torpedoes; and much more.
THE INTERNATIONAL BESTSELLER: "Beautifully told."-CNN • "A remarkable story...worth retelling and celebrating."-USA Today • "Oh, it's a good one!"-Fox News A "beautiful story of a brotherhood between enemies" emerges from the horrors of World War II in this New York Times bestseller by the author of Spearhead. December, 1943: A badly damaged American bomber struggles to fly over wartime Germany. At the controls is twenty-one-year-old Second Lieutenant Charlie Brown. Half his crew lay wounded or dead on this, their first mission. Suddenly, a Messerschmitt fighter pulls up on the bomber's tail. The pilot is German ace Franz Stigler-and he can destroy the young American crew with the squeeze of a trigger...What happened next would defy imagination and later be called "the most incredible encounter between enemies in World War II."The U.S. 8th Air Force would later classify what happened between them as "top secret." It was an act that Franz could never mention for fear of facing a firing squad. It was the encounter that would haunt both Charlie and Franz for forty years until, as old men, they would search the world for each other, a last mission that could change their lives forever.
I Retsteknisk arkitektur tager Eyal Weizman læserne fra droneangreb i Afghanistan til interneringslejre i Syrien og fra bombeattentater i Gaza til bjergene i Guatemala. Med detaljeret dokumentation præsenterer bogen en æstetisk og visuelt udfordrende undersøgelsespraksis, der intervenerer direkte i virkeligheden. Eyal Weizmans forskningsgruppe Forensic Architecture arbejder for at stille de ansvarlige for menneskerettighedsbrud til regnskab. Ved virtuelt at rekonstruere gerningssteder, bombede bygninger og udpinte landskaber skaber gruppen rammerne for nye erkendelser og vidnesbyrd.Eyal Weizman (f. 1970) er britisk-israelsk arkitekt og professor ved Goldsmiths, University of London. Forensic Architecture har bidraget med bevismaterialer til bl.a. Amnesty International og Human Rights Watch og udstillet sine modeller og efterforskninger på Tate Britain, Louisiana, og documenta.Bibliotek for ny kunstteori er en række oversættelser af international kunst- og kulturteori. Projektet er et samarbejde mellem Ny Carlsbergfondet og Informations Forlag.
Vi præsenteres dagligt og endeløst for nyheder om krige katastrofer og internationale konflikter formfuldendt præsenteret i korte letforståelige velfortalte og overskuelige TV- og radioindslag eller artikler. Men hvordan omsættes vilde og kaotiske realiteter under ekstreme forhold til velfungerende nyhedspakker? Hvordan arbejder man i det blodige og ofte nærmest ubeskrivelige virvar der er nyhedsindslagenes råmateriale? Hvad gør man rent praktisk når der hverken er mad vand elektricitet eller helt elementær sikkerhed? Thomas Ubbesen tager i denne bog læseren med ind i den kaotiske og ofte farlige verden hvor internationale nyheder bliver til. Udsendt består af 22 beretninger om det der ikke nødvendigvis kommer i æteren når reportagen bliver til under de allermest ekstreme forhold. Thomas Ubbesen født 1956 har arbejdet indenfor praktisk taget alle former for skreven og elektronisk journalistik fra begyndelsen af 80erne siden starten af 90erne i stigende grad med fokus på internationale konflikter krige naturkatastrofer og storpolitik. Han har fra 1994 arbejdet på DRs udlandsredaktioner og blandt andet været udsendt til en række krige på Balkan til invasionen af Irak og den efterfølgende besættelse af landet til naturkatastrofer i Burma Haiti og Pakistan og til flere krige i Libyen Libanon Den Centralafrikanske Republik Afghanistan og Ukraine.
Dieses Heft behandelt die Organisation, Uniformierung und Ausrüstung der sächsischen Linieninfanterie. Durch die hohen Materialverluste im Feldzug von 1806 sind die Folgejahre geprägt durch Improvisation, Neubeschaffung, Austausch und Uneinheitlichkeit. Eingegangen wird auch auf die Feldzüge, Reglements, Fahnen und Märsche. Das Heft basiert den Originalakten des Hauptstaatsarchivs Dresden.
In the last months of 1944, a group of elite Australian and British commandos was selected for the biggest Allied behind-the-scenes operation of the Pacific War. Their mission: to devastate the enemy's shipping by destroying the Japanese ships at anchor in Singapore Harbour.
I april 2023 medvirkede Sofi Oksanen i Svenska Akadamiens konference ”Truth and thought under pressure” med en bemærkelsesværdig tale om krigen i Ukraine, og i bogen Samme flod to gange uddyber hun nu sine tanker. Om Putins bevidste svækkelse af kvinders rettigheder med redskaberne desinformation og propaganda, seksuel vold i krig og autoritær lovgivning. Sofi Oksanen retter sit skarpe blik og pen mod Putin og tegner et øjenåbnende billede af, hvordan kvindehad er blevet et stadigt mere effektivt våben for diktatorer og imperialister.
This book examines patterns of behavior during an era of mass brutality by analyzing, in a transnational context, mechanisms of violence and ethnic cleansing in the Balkan Wars of 1912¿13. The main goal is to incorporate these conflicts into the broader discussion of the Greater War (1917¿1923), thereby challenging western, Eurocentric dominance of historiography about the First World War. In contrast to earlier works of the political, diplomatic, and military history of the Balkan Wars, this book deals with what took place behind the front lines. Panagiotis Delis explores interactions between the regular army, irregulars, and local civilians, and discusses how the collective experience of war generated an undeclared ¿war on the sidelines¿.The Balkan Wars: Notions of Violence and Ethnic Cleansing on the Eve of the First World War is a fascinating new assessment of an important but often neglected conflict. It is also a major new contribution to our understanding of the mechanisms of violence and ethnic cleansing.The Balkan Wars have a special place in the history of twentieth-century violence and one that is not often recognised in Western scholarship. As Panagiotis Delis shows in his excellent book, many of the logics and practices of violence that came to dominate in Europe between 1914 and 1945 were anticipated in the Balkan Wars.¿Robert Gerwarth, Professor, Director, UCD Centre for War StudiesThis is a rigorously researched and masterfully analyzed study of violence at the local level, offering an indispensable comparative perspective on several Balkan borderlands.¿Theodora Dragostinova, Professor of History, The Ohio State UniversityPanagiotis Delis holds a PhD in history from Simon Fraser University. He serves as a permanent civil servant and as research associate at the University of Athens.
Seit jeher waren Staaten daran interessiert, Kenntnis über das militärische Potenzial ihrer Nachbarn zu erlangen. Aber erst im letzten Drittel des 19. Jahrhunderts schufen sie im Geheimen arbeitende Organisationen, die diese Informationen laufend gewannen, analysierten und für die Entscheidungsträger bereitstellten. Dieses Buch untersucht die Gründungsgeschichte von militärischen Nachrichtendiensten in den Jahren zwischen 1871 und 1914 - erstmals in vergleichender Perspektive für die drei Heere im Deutschen Reich, in Frankreich und in Großbritannien. Es analysiert die politischen und gesellschaftlichen Rahmenbedingungen, die Rolle des nachrichtendienstlichen Raumes, die Herausforderung der Streitkräfte durch Wissenschaft und Technik und ihren Umgang mit den wahrgenommenen Bedrohungen der inneren und äußeren Sicherheit. Der Autor zeichnet die Entstehung des modernen Führungsgrundgebietes "Militärisches Nachrichtenwesen" auf. Die Präsentation ausgewählter Operationen zeigt, dass es dabei schon immer um mehr als nur Spionage ging, sondern um staatliches Wissensmanagement an den Schnittstellen von Militär, Polizei und Diplomatie.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.