Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Psykodynamisk organisationspsykologi er en naturlig tilvækst og udvidelse af den første bog om feltet. Bind II indeholder nye tilgange til at forstå og udvikle organisatoriske relationer imellem de mennesker, som udgør og skaber organisationen. Bogen er inddelt i fem temaer: Grupper og organisationer, hvor fokus er på følelser, kultur, mindfulness, negativ formåen og mobning. Ledelse, hvor postmoderne ledelsesmetoder bringes frem, beskrives og analyseres i forhold til selvstyrende grupper, mentalisering, teamorienteret ledelse og kønsperspektivet på ledelse. Konsulentperspektivet, som beskæftiger sig med coaching og psykodynamisk konsulentarbejde. Arbejdskonferencer, som omhandler erfaringer fra udvikling af arbejdskonferencer samt forskning på området. Refleksioner, som beskæftiger sig med perspektiver på dokumentationsarbejde samt en psykodynamisk belysning af magt. Bogen er skrevet til ledere, mellemledere og konsulenter, som arbejder med ledelse, grupper og dynamiske processer i virksomheder. Bogen kan med fordel også indgå som pensum på relevante videregående uddannelser. Torben Heinskou er overlæge og speciallæge i psykiatri. Steen Visholm er cand.psych., ph.d., lektor ved RUC, uddannelsesleder for Masteruddannelse i Organisationspsykologi ved RUC. Bogens øvrige forfattere er psykologer, læger eller samfundsfagligt uddannede og arbejder alle med organisatoriske problemstillinger som ledere, konsulenter og undervisere i organisationspsykologi.
Organisationerne er under forandring. De formelle, rollebaserede og hierarkiske relationer i de traditionelle organisationer er under afvikling. I en moderne organisationskultur, hvor samarbejdsrelationer er personliggjorte, fleksible og netværksbaserede, eksponeres og investeres den enkelte medarbejders personlighed og følelser i langt højere grad end tidligere. Når organisationer er under pres, pibler forsvarsmekanismerne frem i arbejdet, og hvis de ubevidste processer ikke undersøges, vil de ofte vise sig destruktive. Psykodynamisk organisationspsykologi introducerer med afsæt i en dansk virkelighed et sæt af begreber og teorier, der beskriver de ubevidste psykologiske og gruppedynamiske processer, der udspiller sig under overfladen i organisationer. Målet er at ledere, mellemledere, konsulenter og andre nøglepersoner i virksomheder, private som offentlige, får redskaberne til at forstå de vanskelige processer og arbejde under overfladen. Bogens teoretiske grundlag er dels The Tavistock Institute of Human Relations’ sammentænkning af psykoanalysen og den åbne systemteori, dels gruppeanalyse og den systemiske tradition. I bogens første del udfoldes det teoretiske grundlag for den psykodynamisk organisationspsykologi. De bevidste og ubevidste forestillinger, der er associeret til arbejdslivet og disses organisationer præsenteres. I anden del redegøres for to organisationspsykologiske organisationer; dels tavistockkonferencen, dels den organisationspsykologiske uddannelse OPU i København. I bogens tredje del beskrives en række erfaringer og anvendelsesområder, der demonstrerer, hvordan den psykodynamiske organisationspsykologi kan gennemføres i praksis. Til sidst introduceres kompleksitets- og kaosteori i relation til den psykodynamiske organisationsforståelse, delvis som en udfordring af traditionelle opfattelser af organisationer. Redaktørerne og bogens forfattere er psykologer, læger eller samfundsfagligt uddannede, og arbejder alle med organisatoriske problemstillinger som ledere, konsulenter og undervisere i organisations-psykologi.
Kærlighed er i sit nærvær eller fravær en hverdagserfaring – også i arbejdslivet. Kærlighed til opgaven, til organisationen og muligheden for at indgå i betydningsfulde arbejdspar og andre relationer har betydning for den enkeltes livskvalitet og for kvaliteten af det arbejde, der laves. Kærlighed er med til at gøre det muligt at overkomme problemer, konflikter og andre udfordringer. At opleve sig ensom med sig selv, i sin organisation eller i sin rolle er slidsomt. Vi skelner mellem alenehed, en positiv evne til at være sig selv og med sig selv, og ensomhed, som optræder når aleneheden bliver problematisk. Vi udfolder ensomhed som en indre tilstand, ensomhed i rollen og ensomhed som gruppedynamik.Bogen indeholder to hovedkapitler, et om kærlighed og et om ensomhed samt en teoretisk uddybning af begreberne det ubevidste, angst, libido, projektive processer og indre og ydre selv. Derudover en fortælling om Food for Fridays, en mindre virksomheds op- og nedture.Bogens målgruppe er efter- og videregående uddannelser indenfor organisation, ledelse og psykolog samt personaleledere der er interesserede i at fordybe sig i forståelsen af arbejdslivets følelser.Forfatterne er organisationspsykologer og har firmaet Bonnerup&Hasselager. De er begge cand.psych.aut, specialister og supervisorer i organisationspsykologi og eksterne lektorer på MPO, en masteruddannelse i organisationspsykologi på Roskilde Universitet.
”Gruppen på arbejde” sætter fokus på grupper som omdrejningspunkt i organisationsforandringer. Gennem en række fyldige cases beskrives udviklings- og forandringsprocesser set fra leder- og konsulentperspektiv. Bogen indeholder konkrete metodebeskrivelser og organisationspsykologisk teori om grupper, ledelse og organisationsforandringer.Bogen er skrevet til ledere, konsulenter og andre, der er arbejder med udviklings- og forandringsprocesser i organisationer, og som gerne vil have inspiration og ideer til deres praktiske arbejde. Bogen indeholder et omfattende casemateriale og er samtidig teoretisk nyfortolkende. Den er derfor også velegnet til undervisningsbrug og til udviklingsforløb i organisationer. Birgitte Bonnerup, cand.psych. Supervisor og specialist i arbejds- og organisationspsykologi. Eget firma siden 1995. Arbejder med lederudvikling, organisationsudvikling, samarbejde, supervision af grupper og enkeltpersoner. Ekstern lektor på MPO, RUC. Medlem af OPUS (London) Annemette Hasselager, cand.psych. Specialist og supervisor i arbejds- og organisationspsykologi. Eget firma siden 2002. Arbejder med organisations- og ledelsesudvikling, teamudvikling og coaching inden for især offentlige virksomheder. Ekstern lektor ved MPO, RUC. Medlem af ISPSO.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.