Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Ghetto Time" er en slags naturlig forlængelse af langdigtet “Slagger” fra 2016, der havde begrebet "flygtning" som gennemgående tema. Både formmæssigt og tematisk. I "Ghetto Time" er det ordet og begrebet ghetto; det på den ene eller anden måde at at være afskåret fra omverdenen, og hvad det gør ved os, som Themsen forsøger at indkredse og udpensle med en blanding af definitioner og digte. I 2020 har Bjørn Themsen 25 års jubilæum som forfatter. Han debuterede i 1995 med ungdomsromanen “Midnatssol og den sidste Maria” på forlaget Modtryk. Siden er det blevet til 5 meget forskellige romaner, tre digtsamlinger og to genrehybrider.
Bjørn Themsen har de tre første måneder af 2016 skrevet et digt, et rasende langdigt, om flygtninge, bankpakker, skattely, Danmarks krigsdeltagelse, og borgernes, også kunstnernes, passivitet over for magtens politik og den rigeste ene procent. Og Kunst. Og kærlighed. Og dødsdrift. Og begær. Men først og fremmest om flygtninge.Digtet undersøger ved hjælp af forskellige digteriske former fra lister over konkret poesi til approprieret tekst, hvad en flygtning egentlig er for en størrelse og hvorfor og hvordan det påvirker os med de mange flytninge. Og om det egentlig nytter noget at digte om det.Digtet, 107 sider i alt, er forbundet til faktuelle begivenheder i årets tre første måneder, og vreden og frustrationen tog simpelthen over, fortæller han selv; hver eneste dag skete der noget, som bare fodrede ilden. Man taler ofte om indre nødvendighed; dette digt, siger Bjørn Themsen, er skrevet af ydre påtvungen nødvendighed.
“Disse mindebrokker vidste jeg ikke, hvad jeg skulle stille op med. Nu har jeg læsset en hel del over i bogen her. Enhver kan lave sin egen bog med egne minder og andre indfald,” skrev Kristen Bjørnkjær i forordet til sin fantastiske bog “Min landbrugsleksikalske barndom” fra 1969. Nu, 47 år senere, har Bjørn Themsen taget ham på ordet og skrevet sin egen barndoms leksikon.Bjørn Themsen er forfatter, billed- og mediekunstner og har udgivet flere romaner, digte og hybridværker. Senest romanen AutoAtlas fra 2015. Han er også fast redaktør på forlaget Fuglekøjen, hvor han læser, udvælger og udgiver digte, romaner — og alt muligt andet.
To venner - den ene døende, den anden har netop mistet sin kæreste - tager på roadtrip ned gennem Europa for at finde en mening med den forestående død og sandheden om sandheden. På vej til Berlin samler de pigen Annah med h op, og det bliver begyndelsen på en nærmest uendelig række af komplikationer.AUTOATLAS kører fra første linje i højeste gear både handlingsmæssigt og sprogligt. Men sandheden er, at bogen er en rodet og beskidt affære. Sandheden er, at den fragmenterede fortælling er fuld af krumspring, tilfældigheder og uoverensstemmelser. Sandheden er, at teksten er gennemsyret af en useriøs humor. Sandheden er, at bogen er alvorligt ment.Bjørn Themsen er født i Valby og bosat på Fanø. “AUTOATLAS” er hans sjette udgivelse. Sidste år udkom digtsamlingen HIPPOKONDER.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.