Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Vi er vant til at snakke om alle mulige slags emner; botox, uønsket hårvækst, sex osv. Men hvis snakken skulle falde på toiletbesøg og dets resultat – eller mangel på samme, så begynder øjnene at flakke og stemmelejet forstummer, for alle ved jo, at i hvert fald vi kvinder helst skal dufte af rosenvand, når vi har været ude og lave nummer to. Vi giver det mindst muligt opmærksomhed – for det er jo både ulækkert og klamt. Det skal bare overstås i stilhed og diskretion – lugtfrit og lydløst – og helst hjemme under private omgivelser. I takt med at flere og flere mennesker lider af forstoppelse, irritabel tyktarm og oppustethed, så stiger salget af afføringsmidler og sygedage også. Vores hverdag i hamsterhjulet har sat kroppen skakmat og kombineret med en fremmedgjorthed og afstandtagen til kroppens naturlige udskillelse af vores afføring, ja, så bliver det svært. Da jeg åbnede klinik i 2005, var dr. Dennis Raahave allerede et veletableret og respekteret navn for folk, der havde fordøjelsesproblemer. Han var den eneste læge, der rigtig tog folks lidelser seriøst, og han var en eftertragtet herre med lang ventetid. Som en yngre tarmskyller indgød han en vis respekt tangerende til det autoritære. Han var jo det allerypperste videnscenter inden for mit område, og jeg husker, at det var med lige dele spænding og ærefrygt, da jeg fik lov til at følge ham en dag på hans Tarmlaboratorium på Hillerød hospital. Ligeså formelt jeg synes, han kunne være, ligeså gavmild og generøs var han med sine mangeårige erfaringer, som han gladelig delte ud af. Da vores veje krydsede mange år senere, var ideen om en bog om fordøjelsessystemet allerede sået. Raahave og jeg fandt hurtig ud af, at vores drive til at oplyse andre mennesker om det tabu, andre helst ikke ville tale om, var stærkere end nogensinde. Det er vores håb, at du vil blive oplyst, hvorfor din fordøjelse er så vigtig for din sundhed og velvære, uden at det skal blive for højttravlede og kedeligt. Vi kan gå i bad, klæde os pænt på og slutte af med et par stænk af dyr parfume, men hvad hjælper det, hvis vi er så forstoppet, at vi lider af kronisk dårlig ånde, uren hud, er så oppustet, så kjolen snærer - og mangler letheds fornemmelsen efter toiletbesøg? Glem buzzwords som glutenintolerance og detoxkure - et godt forhold til sin afføring er det nye sorte. Man kan vel ikke gøre for, at man har tarme. Om forfatterne Forfatterne bag bogen er; dr. med. Dennis Raahave, ph.d. speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme, tidl. overlæge på tarmlaboratorie på Hillerød sygehus og Pia Brixved – der på 12. år driver tarmskylningsklinikken Colonic.
Har du tit ondt i maven? Bliver du oppustet – og føler du dig ikke rigtigt tømt ud, selvom du har været på toilettet? Så lider du højst sandsynligt af den nye folkelidelse: skjult forstoppelse.Flere end en million danskere er ramt af maveproblemer, som kan spænde fra småsymptomer til meget ubehagelige gener. Mange er blevet undersøgt, uden at man har fundet ud af, hvad generne skyldes. De ‘heldige‘ får at vide, at de har irritabel tyktarm, og at de skal lære at leve med det. Vores hverdag i hamsterhjulet har sat kroppen skakmat, og kombineret med en fremmedgjorthed og afstandtagen til kroppens naturlige udskillelse af vores afføring – ja, så bliver det svært."Den skjulte forstoppelse – få styr på dine tarme" giver i en humoristisk og uhøjtidelig tone et grundigt indblik i mave- og tarmbesvær, i hvordan fordøjelsen fungerer, og hvorfor det tit medfører kaotiske tilstande, når det modsatte er tilfældet. Det belyses ved en række casehistorier, og der gives gode, brugbare råd til, hvordan mavesmerterne kan forsvinde og afføringen blive normal.Dennis Raahave er dr.med og ph.d. speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarm-sygdomme, overlæge på det tidligere Tarmlaboratorium på Nordsjællands Hospital og nuværende seniorforsker.Pia Brixved har drevet tarmskylningsklinikken Colonix i København siden 2005.
Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Dennis Raahave skulle ende med at blive den internationalt anerkendte mave-tarm-forsker, han er. Da han blev født i en arbejderfamilie i Københavns Sydhavn, var den sociale mobilitet stort set ikkeeksisterende, men Dennis’ videbegærlighedog exceptionelt gode hoved lod sig ikke sådan underordne tidens samfundsorden.Efter et fremragende afgangsresultat på kommuneskolen kom han på Metropolitanskolen, blev student, og så var vejen banet til medicinstudiet. Kirurgien bliver Dennis Raahaves altfortærende lidenskab tillige med forskning inden for sårinfektion og mave-tarm-lidelser. Men han vedikke, hvor svært det bliver at overbevise kolleger. Han ved heller ikke, at han senere skal blive en pioner i at undersøge, behandle og operere patienter med forstoppelse, irritabeltyktarm og hæmorider.Soloisten er Dennis Raahaves egen skildring af rejsen fra arbejderdreng til kirurg og forsker. Foruden at give et fascinerende indblik i det danske sygehusvæsen og forskningens verden fortæller bogen også om forfatterens oplevelser på mange andre af livets områder, således om hans intense liv med hustruen Kate og hans aktive idrætsliv, der sikrede ham en plads på det danske cricketlandshold.Uddrag af bogenMit forhold til mit arbejde var blevet et kald, en indre drivkraft til at dette her må jeg gøre, her gør jeg gavn, og samtidig følte jeg en stor tilfredsstillelse ved det. Jeg engagerede mig i patienternes sygehistorie og så sygdommen som et helhedsforløb, der også indbefattede psykologiske, sociale og kulturelle aspekter. Jeg brugte min intuition, viden, erfaring og omsorg for patienterne. Jeg tog op på hospitalet i weekenden for at se til dem, jeg havde opereret. Videnskaben fulgte naturligt med. Når et af projekterne var afsluttet og data analyseret, fik patienterne straks gavn af resultaterne. Det gjaldt for den medicinske behandling såvel som for de nye operationer. Sædvanligvis ville der ellers gå mindst ti år, før en ny opdagelse havde vundet indpas i patientbehandlingen. God videnskab er ofte kontroversiel og indeholder et oprør, og jeg havde ikke lyst til at vente på, at alle først skulle acceptere vore resultater.Om forfatterenDennis Raahave er opvokset i et arbejderhjem, blev student og sidenhen mave-tarm-kirurg. Han er kendt for sine opdagelser om årsagen til sårinfektioner, for opdagelsen af den skjulte forstoppelse og for at indføre en ny operation af hæmorider. Forskningen har medført både en doktor- og en ph.d.-grad. Han har givet mange interviews og haft indslag i radio og TV. Siden ungdommen har han været gift med Kate; har fire børn. Han har dyrket sport hele livet og været på landsholdet i cricket.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.