Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Bogen beskriver på en kort og lettilgængelig måde de forvaltningsretlige problemstillinger. Dens formål er at give et overblik over forvaltningsretten på en overskuelig og pædagogisk måde.Bogen er skrevet til jurastuderende, der både kan bruge den som introduktion til de enkelte emner, som opslagsbog ved opgavebesvarelse, og – ikke mindst – i forbindelse med forberedelse til eksamen.Også andre end studerende kan have glæde af bogen, som ikke stiller krav til læserens forudsætninger. Såvel praktikere som dem, der bare gerne vil vide, hvad forvaltningsretten handler om, kan med fordel studere Forvaltningsretten i hovedtræk.Bogens forfatter har mange års erfaring som underviser og eksaminator i forvaltningsret ved Københavns Universitet.Indholdsoversigt1. Offentlig forvaltning2. Afgørelsesbegrebet3. Partsbegrebet4. Kompetence5. Delegation6. Inhabilitet7. Undersøgelsesprincippet og notatpligt8. Repræsentation9. Vejledningspligt10. Beskyttelse af persondata11. Tavshedspligt12. Videregivelse af oplysninger13. Aktindsigt efter forvaltningsloven (partsaktindsigt)14. Aktindsigt efter offentlighedsloven15. Partshøring16. Begrundelse17. Klagevejledning18. Kravet om hjemmel19. Fortolkning, skøn og vage, elastiske lovbestemmelser20. Fortolkning21. Skøn22. Magtfordrejning23. Afvejning24. Skøn under regel25. Proportionalitetsprincippet26. Vilkår27. Ugyldighed28. Domstolsprøvelse29. Administrativ rekurs30. Folketingets OmbudsmandDomsregisterStikordsregister
Bogen beskriver på en kort og lettilgængelig måde de forvaltningsretlige problemstillinger og giver overblik over forvaltningsretten på en overskuelig og pædagogisk måde.Titlen er skrevet, så den kan læses af alle interesserede, da den ikke stiller krav til læserens forudsætninger. Bogen kan således med fordel bruges til opslagsbog og introduktion til de forvaltningsretlige emner.
Et af de væsentlige mål i Rom-traktaten fra 1957 var at medlemsstaterne indgik i en fælles toldunion med ens toldsatser og uden told eller tilsvarende afgifter. Dette er stadig indskrevet i det som vi i dag kalder for EU. Forfatterens udgangspunkt er imidlertid, at retssikkerheden bliver svækket af, at vi i Danmark har to gældende retssystemer, der reguleer toldområdet - det EU-retlige og det danske. Eftersom toldretten i Danmark er underlagt forvaltningsretten, der som det mest grundlæggende har retssikkerheden, hvorimod det mest centrale begreb er den frie bevægelighed for personer, vare tjenesteydelser og kapital i EU-retten. Bogen er et resultat af forfatteres ph.d.-afhandling og tesen er, at toldrettens EU-retlige natur svækker retssikkerheden i relation til de toldretlige afgørelser, der træffes i Danmark. Retssikkerheden er med andre ord mindre end den ville have været, såfremt toldretten (teoretisk set) var et rent dansk anliggende.Der behøver dog ikke at være en modsætning mellem retssikkerhed og økonomisk integration. Tværtimod kan man argumentere for at retssikkerhed er eller i hvert fald kan være med til at fremme økonomisk integration mellem medlemsstaterne. Men pointen er, at de to retssystemer har grundværdier, som ikke er identiske, hvilket forfatteren forsøger at uddybe med denne tese og endvidere stille spørgsmål ved EU-rettens forrang frem for den nationale i spørgsmålet om retssikkerhed.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.