Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Bogen er en rigt illustreret oversigt over de nordiske nationers historie efter 1800. Hvert kapitel indeholder en bibliografi som supplement til den generelle, selektive bibliografi i slutningen af bogen. Bogen er relevant for alle, der ønsker at få et overblik over og en præsentation af udviklingen i de nordiske regioner gennem de sidste to århundreder. Bogen er blevet til ud af et samarbejde mellem tre historikere fra henholdsvis Danmark, Sverige og Norge. Erik O. Pedersen og Siri Ingvaldsen er begge ansatte ved Red Cross Nordic United World College i Norge. Thomas Larsson arbejder i dag som rektor ved et gymnasium i Sverige, men har derudover en professionel baggrund i historie og svensk. Bogen behandler alle de nordisk lande og selvstyrende regioner: Danmark, Finland, Island, Færøerne, Grønland, Ålandsøerne, Norge og Sverige. Bogen begynder med en generel, komparativ introduktion, der påpeger nogle vigtige ligheder og forskelle i de nordiske landes historier. Teksten præsenterer hvert lands historie frem til i dag, med hovedvægt på den politiske, økonomiske, sociale og kulturelle udvikling. Formålet med bogen er at give et indtryk af, hvordan nationerne ændredes fra landbrugsstater under enevældigt styre til de demokratiske vældfærdsstater de er blevet efter anden verdenskrig. Der er lagt stor vægt på at skildre, hvordan ideologiske og folkelige bevægelser har spillet en stor rolle i udformningen af det politiske og kulturelle verdensbillede i de nordiske regioner. Disse bevægelser har været påvirket af nationalistisk og liberalistisk tankegang, af socialdemokratiske idealer, af religiøse vækkelser og folkelige bevægelser. Bogen blev skrevet så det er muligt at læse enkelte kapitler for sig og stadig få det fulde udbytte, da kapitlerne om de forskellige lande blev skrevet uafhængige af hinanden.
"Slaveriet i Nordamerika er på mange måder et særligt kapitel i den vestlige civilisations historie. Det tog sin begyndelse i det tidlige 17. århundrede og blev først afskaffet under den amerikanske borgerkrig. Man bliver aldrig færdig med at undre sig over, at man så langt op i tiden kunne have et system, hvorunder mennesker fra en anden verdensdel blev behandlet som husdyr...De erindringer fra slaveriets periode (i USA 1700-1865), som bogen bringer i oversat form, er hudløst autentiske beretninger..."Erik Overgaard Pedersen (f. 1950) er en dansk historiker, underviser og forfatter, uddannet cand.mag og dr.phil. i historie. Han har udgivet flere bøger om bl.a. slaveriet i Nordamerika og opstanden mod diskrimering og raceadskillelse i det 20. århundredes borgerrettighedsbevægelse.Mogens Pontoppidan (f. 1937) er cand.mag. i biologi og geografi og lektor ved Duborgskolen i Flensborg.
Evald, Anders og Arne har det til fælles, at de alle tre er vokset op i Vestjylland i 1920'erne, og kom i lære som fiskere i tiden inden mekaniseringen af fiskeriet slog igennem. I tre interview fortæller Evald, Anders og Arne hver især om deres ungdom i det vestjyske, om sammenhold og livet på havet."Fiskerungdom og fiskere" er femte del af Erik Overgaard Pedersens serie, om hvordan det var at være "Ung i gamle dage". Bøgerne kan læses separat.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960’ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
Thorvald, Jens Peder, Niels og Jakob fortæller om deres barndom og ungdom i Vestjylland før mekaniseringen af landbruget. Her arbejdede de fire som hjordedrenge, og måtte bruge en masse tid på at hjælpe til derhjemme. Og da de blev ældre kom de ud at tjene på gårde, der godt kunne ligge langt væk.Men selv om livet på mange måder var meget anderledes end nu, så var der alligevel plads til et "unggilde" i ny og næ."Hjordedreng og ung karl" er tredje del af Erik Overgaard Pedersens serie, om hvordan det var at være "Ung i gamle dage". Bøgerne kan læses separat.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960‘ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
Vesterhavet har altid haft en helt særlig betydning for folkene langs Jyllands vestkyst. Det kan ligge blikstille og skjule en kolde understrøm eller fråde vildt og skummende.I en række interviews fortæller de fem vestjyder Christian, Andreas, Clara, Søren og Herluf deres historie om, hvordan de kom ind i Redningsvæsnet i en tid, hvor livet som fisker stadig var forbundet med stor fare."Samtaler med fem vestjyske redningsfolk" er sjette og sidste del af Erik Overgaard Pedersens serie, om hvordan det var at være "Ung i gamle dage". Bøgerne kan læses separat.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960‘ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
"Der er skrevet mange bøger og hefter om besættelsestiden 1940-45, spændende læsning - ikke altid i overensstemmelse med, hvad man selv har oplevet. Nu kommer så disse beskrivelser af oplevelser omkring 4.-5. maj og tiden efter, beretninger hentet fra øjenvidner og deltagere i begivenhederne, som kan både huske og fortælle."Erik Overgaard Pedersen (f. 1950) er en dansk historiker, underviser og forfatter, uddannet cand.mag og dr.phil. i historie. Han har udgivet flere bøger om bl.a. slaveriet i Nordamerika og opstanden mod diskrimering og raceadskillelse i det 20. århundredes borgerrettighedsbevægelse. nnMogens Pontoppidan (f.1937) er cand.mag. i biologi og geografi og lektor ved Duborgskolen i Flensborg.
Historiker og forfatter Erik Overgaard Pedersens interview med fire vestjyder, om hvordan det var at være ung i gamle dage?Hvordan var livet i skolen? Gik hverdagen kun ud på hårdt arbejde på heden, eller var der også plads til fest engang i mellem? Måtte man have noget at gøre med det modsatte køn?De fire interview viser, at selv om livet var meget anderledes i begyndelsen af 1900-tallets Danmark, så er der alligevel mange tanker og følelser, der går igen fra dengang og til nu.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960‘ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
Dengang vestjyske Holger, Jens og Knud kom i håndværkerlærer, fandtes der endnu ikke elektrisk værktøj. Alt blev gjort i hånden og efter de gamle foreskrifter. Det betød også, at det tog meget længere tid at reparere og producere, end det gør i dag. Men efter anden verdenskrig ændrede meget sig, også for de unge håndværkere - og ikke kun ved høvlbænken."Håndværker lærling og ung svend" er fjerde del af Erik Overgaard Pedersens serie, om hvordan det var at være "Ung i gamle dage". Bøgerne kan læses separat.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960‘ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
Agnes, Kirsten, Karolina og Esther fortæller om livet som ung pige i huset i mellemkrigsårenes Vestjylland. Samme tegner de fire kvinder et billede af en svunden tid, hvor man var nødt til at arbejde allerede som ganske ung og muligvis også flytte langt væk hjemmefra. Men de fire kvinders historier viser også, at selv om mange ting har ændret sig fra dengang til nu, så er der masser af tanker og følelser, der går igen."Ung pige i huset" er anden del af Erik Overgaard Pedersens serie, om hvordan det var at være "Ung i gamle dage". Bøgerne kan læses separat.Erik Overgaard Pedersen (f.1950) er en dansk historiker, oversætter, forfatter og lærer. Erik Overgaard Pedersen er født i Gråsten og er uddannet cand. mag i historie og engelsk fra Aarhus Universitet. Han har desuden erhvervet både en MA og en doktorgrad fra det prestigefyldte Ivy-league universitet Princeton i USA. Erik Overgaard Pedersens interessefelt er bredt, og han har i årenes løb beskæftiget sig med både kolonihistorie, 1960‘ernes amerikanske borgerrettighedsbevægelse, børn- og unges vilkår i Danmark omkring 1910 og 1920 og meget andet. Siden 2009 har Erik Overgaard Pedersen undervist på det danske gymnasium i Flensborg.
En ung sort mand bliver født ind i slaveriets hårde kår, men vokser op til at blive en af Amerikas helt store reformatorer. Det er historien om den historiske profil Booker T. Washington, som gennem hårdt arbejde, kløgt og uddannelse kommer til at stå som den mest indflydelsesrige sorte folkeleder ved 1900-tallets begyndelse. Med udgangspunkt i de kaotiske forhold som herskede efter slaveriets ophør, præsenterer Erik Overgaard Pedersen Booker T. Washingtons historie og ideer.
This short book and the attached teaching materials are based on interviews with students at Red Cross Nordic United World College in 2005. They are are in some way of "African descent" and the interviews focus on various aspects of this. The included pedagogical material would be applicable for the secondary level.
This short publication gives a general overview of the Second World War in Denmark with short treatments of the Faroe Islands, Greenland and Iceland during the war as well. Many aspects of economic, social and political life in Denmark are included as well as a section on the Jews' situation in Denmark.
Slaveriet i Nordamerika - herunder de danske besiddelser i Vestindien - er et særligt tragisk kapitel i den vestlige civilisations historie. I Sorte skæbner gengives de sortes egne erindringer fra slaveriets periode (i USA 1700-1865). De er hudløst autentiske. Næsten alle slaveriets sider belyses gennem et materiale, som har en så voldsom karakter, at man ikke bør lade børn under teenagealderen læse dem. Når man har læst disse beretninger bliver man ikke færdig med at undre sig over, at man så langt op i tiden kunne have et system, hvor mennesker blev behandlet som husdyr.
Sort oprør omhandler den omfattende sorte opstand mod diskrimenering og raceadskillelse i Atlanta, Georgia og sydstaterne i borgerretsbevægelsens ungdom 1960-1961. De sorte unge kæmpede med brug af passiv modstand og demonstrationer en energisk kamp på græsrodsniveau for at integrere cafeterier og spisesteder. Skønt domstolene blev brugt mod dem, og mange nationale politikere forholdt sig lunkent, lykkedes kampen med støtte fra ledere som Martin Luther King Jr., og fra de sorte institutioner, da det stod klart, at de sorte var villige til at lade sig arrestere i stort tal og gå i fængsel for sagen.
"Sort oprør" omhandler den omfattende sorte opstand mod diskriminering og raceadskillelse i Atlanta, Georgia og sydstaterne i borgerretsbevægelsens ungdom 1960-1961. De sorte unge kæmpede med brug af passiv modstand og demonstrationer en energisk kamp på græsrodsniveau for at integrere cafeterier og spisesteder. Skønt domstolene blev brugt mod dem, og mange nationale politikere forholdt sig lunkent, lykkedes kampen med støtte fra ledere som Martin Luther King, Jr. og fra de sorte institutioner, da det stod klart, at de sorte var villige til at lade sig arrestere i stort tal og gå i fængsel for sagen.
Hvordan var det at være ung, tilknyttet det danske mindretal, leve under nazismen og senere måtte bære tysk uniform under krigen? Fire mænd fra det danske mindretal i Tyskland beretter om deres oplevelser i tysk krigstjeneste under anden verdenskrig. Deres beretninger giver et levende indtryk af af de tyske krigsmanøvrer, forholdene for de enkelte soldater, modtagelsen fra "erobrede" folks side, ophold i fangelejre - og ikke mindst hvordan hver især havde det med at være dansk i fjendens uniform.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.