Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
uDkAnt #22 på gaden Det er et maleri af Dan Frøjlund, der pryder forsiden. Og digtet ‘Sprit’ af William Waagner på bagsiden taler ganske fint ind i maleriet. Skyggesiden af vinen er på indersiden af glasset – så fint fanget af Frøjlund; og udtrykket i digtet ‘Sprit’ er voldsom, aggressiv og nedværdigende for alle der er i nærheden. Stærkt. uDkAnt #22 åbner med Elvir Maleskic’s langdigt ‘Jeg længes efter dig som jeg ikke misbruger’. Elvir debuterede i 2021 med digtsamlingen I stød finder jeg læ. Voldsomt godt. Der sluttes af med Jutta Marie Jessen uddrag fra digtsamlingen Løber mod intet. Digtsamlingen udkommer foråret 2023 på forlaget em. En vidunderlig digtsamling om et barn, der løber både væk fra villakvarteret firkanter og i samme bevægelse fanges af samme firkanter. Fremragende.Og alt det, der er der imellem det første og det sidste, er fine sager. Tag for eksempel Lenette Vacher med novellen Hvem ville tage livet af hr. B. Ja, hvem ville egentlig det? Et fantastisk godt nummer.Det siger andre om uDkAnt: Damn og wauw – det er da det mest coole og smukkeste tidskrift til dato! Kæft det er smukt – hele vejen igennem! Jeg er dybt imponeret.Flemming Lund
Vi er ret så begejstrede for at præsentere den nyeste udgave af Udkant, litteraturtidsskriftet, der sætter fokus på spændende og nyskabende litteratur. I dette nummer, #28, kan du fordybe dig i en række tekster, der udfordrer vores syn på verden med kreativitet og originalitet. Jaja, det er Vagn Remme og Rolf Steensig på forsiden. Men i bladet:Mød blandt andre Thomas Nordkap, der med sit essay Manual til afmontering af dit ansigt udforsker identitet og samfundets strukturer med skarphed og originalitet. Michael Frederiksen bidrager med novellen Rester, som vender hverdagen på hovedet med sin særegne tone, og Mette Egelund Olsen fanger med sine surrealistiske digte, der på poetisk vis balancerer mellem det virkelige og det absurde. Også Poul Exner præsenterer stærke digte med en rå kant, der trækker læseren ind i tankevækkende refleksioner.Vi glæder os til, at du oplever dette nummer, der spænder fra skarpe essays til eksperimenterende poesi, og som altid modtager vi med glæde dine tanker og bidrag til kommende udgaver.
Udkant 27: En Poetisk RejseDyk ned i en verden af refleksioner og dybde med Udkant 27. Dette nummer byder på en rørende samling af poesi og prosa, der udforsker de mange facetter af menneskelig erfaring og følelse. Med bidrag fra talentfulde forfattere som Mahasti Masrouri, der skildrer indvandrerlivet og de medfølgende udfordringer, og Ida Hage Wilson, hvis digte om barndom og voksenliv rører ved universelle sandheder, tilbyder Udkant 27 en unik litterær oplevelse.Essensen af Udkant 27 ligger i dets evne til at forbinde læseren med både hverdagslige og ekstraordinære øjeblikke. Fra storbyens pulserende liv til den stille introspektion af personlig sorg og glæde, er hver side en invitation til at udforske det menneskelige sind og hjerte. Tag for eksempel Dorte Oddes tekstsamling PIS 1-30 der har et vidunderligt drive ind og ud af det feminine.Oplev en litterær rejse gennem tid og rum, hvor ord maler levende billeder og vækker dybe følelser. Udkant 27 er en hyldest til skriftens kraft og dens evne til at bringe os tættere på os selv og hinanden.
uDkAnt #26 på gadenDet er med stor glæde, at vi præsenterer uDkAnt #26. Her møder vi debuterende Karin Toft, Susanne Cromwell med en serie digte Rydningerne. Hanne Schønning gæster uDkAnt med novellen Gæstelisten og vi kommer også omkring Onkel Otto skrevet af Jack Thimm og meget meget mere.Rigtig god læselyst.
HVOR KOM VI FRA er en antologi for ny dansk litteratur. Med bidrag fra 45 forfattere og otte billedkunstnere er denne antologi Udkants hidtil mest omfattende særudgivelse. Antologien spænder over genrer som kortprosa, novelle, mikro-novelle, grafisk novelle, digt, poetisk interview, og også enkelte uddrag fra kommende romanprojekter. Her optræder etablerede såvel som nye navne i dansk litteratur og billedkunst. Alle medvirkende har det til fælles, at de har en særlig tilknytning til Aarhus. Tematisk beskæftiger antologien sig bredt med alt fra erindringer om steder og relationer, overgangen mellem barn og voksen, det at bryde med arv og klasse, at bære krig og hjemland med sig ind i nye kulturer, til misbrugets mange ansigter, angst og ensomhed som hverdagens grundvilkår, og lysets konstante insisteren på at trænge igennem både sorg, tabuer, konflikter og død.Forfattere & kunstner i HVOR KOM VI FRA:Sylvester Blondin, Jens Blendstrup, Thomas Kruse, Mohammed Ayoub, Tina Frank, Hans Krull, Alen Causevic, Ingrid Nymo, Birgit Bjerre, Tomas Dalgaard, Mette Østgaard Henriksen, Martin Knabe, Anya Winqvist, Kathrine Assels, Rasmus Theisen, Hans Tyrrestrup, Louise Juhl Dalsgaard, Kristen Bjørnkjær, Inger Christine Løwe, Søren Jessen, Elvir Maleškić, Bjørn Rasmussen, Sebastian Bune, Christian Djurhuus, Peter Laugesen, Mau Lindow Tarbensen, Johs Thorst, Kirstine Falk, Gitte Broeng, Mads Mygind, Kristin Vego, Frida Hjeresen, Carsten René Nielsen, Ole C. Hansen, Elias Strandby Henriksen, Dea Sofie Kudsk, Gerd Laugesen, Allan Lillelund Andersen, Peter Adolphsen, Michala Elk, Daniel Boysen, Astrid Bjørnskov Thorhauge, Annemette Kure Andersen, Noa Kjærsgaard Hansen, Anna Dyhr, Thøger Jensen, Anna Klahn, Søren R. Fauth, Jens Kæmpe, Line Svendsen, Therese Helga Emborg, Elias Sadaq, Svend Åge Madsen.
uDkAnt #25 på gadenPerfekt til mandelgaven eller julegaven for bogormen i omgangskredsen.uDkAnt er for dig, der elsker at læse god gedigen litteratur og gerne vil vide, hvilke bevægelser der rører sig i dansk litteratur lige nu.I dette nummer har vi forfattere som Birgit Bjerre, der også har stået for omslaget, desuden udkommer Birgit med kortprosasamlingen Det vi har. Thomas Kirk bringer et meget listigt figurdigt. Norske Anders Wangensteen, Danni Storm med nogle helt fantastiske anagrammer.Og der er selvfølgelig mange flere forfattere med.Rigtig god læselyst.
uDkAnt #24I dette nummer har vi forfattere som Sternberg, Linette Valeri Storm, Stine Dige blandt mange andre. uDkAnt præsenterer hele seks debutanter. Der er rigtig meget godt i dette nummer og omslaget er denne gang lavet af en for redaktionen ukendt kunstner. Redaktør Vagn Remme fandt på Sanatoriet ved Nakkebølle på Sydfyn.Rigtig god læselyst.
uDkAnt #23Først og fremmest tak til alle de, der er med til at gøre uDkAnt et fantastiks tidsskrift for litteratur. Det er en stor glæde at være med til at udgive forfattere og gøre dansk litteratur mere levende end det er i forvejen.uDkAnt er for dig, der elsker at læse god gedigen litteratur og gerne vil vide, hvilke bevægelser der rører sig i dansk litteratur lige nu.I dette nummer præsenterer vi kunstner Kristine Falk, der har lavet illustrationen til forsiden. Kira Messel sætter i gang med en herlig novelle, russiskfødte Nina Gade har en opbyggelig allegorisk tekst med om Rusland/Ukraine set gennem to barndomsveninder. Og af debutanter har vi Lea Frigioni, Silas Blume Smidt, Albert Gjerris, Sahar Zarei, Lone Marie Christiansen, Johannes Nørlov og Kasper-Emil Tornfeldt.Og der er selvfølgelig mange flere forfattere med.
uDkAnt #21 på gadenVi er svært tilfredse med med dette års sidste nummer af uDkAnt. Vi lægger ud med Bue P. Peitersen, der debuterede i 2011 og efterhånden er en af Danmarks ganske særlige digtere. Omslaget er lavet af Hans Otto Jørgensen, der jo sådan set springer ud som billedkunstner. Illustrationer i bladet er af Heidi Sivholm Lægteskov Leonhard. Der er hele otte debuterende forfattere med, og her er der to, som især springer i øjnene, Astrid Alsbjerg med sine eminente rimede digte og Øyvind Møhl Rasmussen, der debuterede med en vaskeægte sonet-krans soma-sonet. Derudover er der masser af andre rigtig gode ting i uDkAnt #21, blandt andet Mahasti Masrouri Yazdi, der udkommer med en digtsamling lille juleaften, Vend lysten til. Glæd dig, glæd dig over litteraturen lever, og vi takker kunststyrelsen for endnu et bidrag til uDkAnt, så vi er sikret endnu et år med al den gode litteratur du kan tænke dig. Rigtig god læselyst fra redaktionen. Det siger andre om uDkAnt: Damn og wauw – det er da det mest coole og smukkeste tidskrift til dato! Kæft det er smukt – hele vejen igennem! Jeg er dybt imponeret.Flemming Lund
uDkAnt #20 på gadenKrigen i Ukraine: Mine børn og jeg havde den underlige fornøjelse at møde digteren Halyna Kruk, der bor og lever i Lviv. Underlig, fordi det både var fantastisk at møde et så utroligt stærkt menneske, der kæmper mod russerne med kulturen i hånd, men samtidig, at skulle hele i skyggen af krigen. Halyna Kruk er egentlig feministisk digter, men som hun siger, så stopper krigen ethvert sprog. Nu er der krigens sprog, en bus fyldt med børn på vej væk, en bus fyldt med børn, uden voksne, en bus fyldt med tavshed, ikke et ord at mægle, kun denne forstummethed, et punkt sproget ikke kan nå. Men som forfattere jo alligevel skal forsøge at nå. Jeg spurgte til Halynas mand. Ja, han er ude ved fronten, og jeg som den uvidende jeg er, for jeg kan ikke forestille mig en veluddannet mand ude ved fronten, spurgte igen, altså ude ved fronten fronten. Ja, helt ude foran, der hvor de dør. Mellem 500 og 1.000 dør om dagen. Jeg sank en klump, og Halyna tog mig på skulderen, vi skal klare det, der er ikke nogen anden mulighed… Halyna Kruk har selvfølgelig en serie digte med i uDkAnt. Det siger sig selv. Men der er også rigtig meget andet og meget virkelig godt. Vi har for eksempel en helt ung Pelle Zingel med, der lige har skrevet kontrakt med et amerikansk forlag.Birgitte Søvsø står for omslaget. Hun skal i øvrigt udstille sine værker i New York. Så har vi fint besøg fra Norge ved Mikkel Vika og fra Århus tager den lovende debutant, Sylvester Blondin, os med gennem Øgadekvarteret og et søgende jeg.Cia Rinne åbner ballet med et fantastisk langdigt. Rigtig god læselyst fra redaktionen.Slava litteraturen!
Et udvalg af digte, skrevet af femten polske digtere, et udvalg som kan betragtes som et tværsnit af nutidens litterære strømninger i Polen. Repræsentative eksempler på nogle af de mest interessante og karismatiske fænomener i polsk poesi idag. De udvalgte digtere er ikke en fælles nøgle til en bestemt generation, miljø eller køn, men fører ned til tidens strømførende lag – til konflikterne, til tabuerne, til diskussionerne, til længslerne efter de bedre tider – de bedre fortider og de bedre fremtider. Alle forfattere har fået udgivet digtsamlinger indenfor det sidste decennium og mange er oversat til andre sprog og udgivet i en række andre lande. De er forskellige i tendens og udtryk, men fælles for dem alle er, at de giver udtryk for livet i en tid fuld af modsætninger, hvor alt er kompliceret, panoramisk og uensartet. Digterne er unge, midaldrende, gamle, prismodtagere, oprørere, elskere."uddrag: hvad der foregår i sprogetkommer ikke ud igennem vores halstrods det prøver du at omskrivesvundne planter med navne tagetfra minder om sproget vores mødres sprog" - Małgorzata Lebda
uDkAnt #18Den iranske kunstner Marzieh Mirzaei pryder forsiden på uDkAnt #18. Der er en særlig voldsomhed i hendes værker, men samtidig også en ømhed overfor det indespærrede køn. Den polske digter og ultraløber Malgorzata Lebda. Alene det hun har løbet langs floden Vistula, fra sit udspring til udmundingen ved Østersøen, en tur på 1113 kilometer. Lebda bringer et uddrag fra bland andet digtsamlingen Hjemsteder. Lebda har vundet flere priser i Polen og er oversat til flere sprog.Der er også fint besøg af Sternberg, der helt i tråd med den OuLipo’ske tradition har skrevet en serie transportdigte. Digte skrevet i den tid forfatteren har brugt på offentlig transport. Kroppens stilhed, offentlighedens bevægelse.Der er meget andet med i uDkAnt #18, og alle forfattere giver et stykke arbejde til den danske ånd. Prøv for eksempel at læse Alexandré Nsoni digt. Nsoni har tidligere udgivet digtsamlingen Der fødes ikke børn i Afrika, kun mænd.Og meget mere. uDkAnt udkommer fire gange om året. Cirka 150 sider med tidens og fremtidens forfattere.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.