Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I en række essays beskriver Grethe Heltberg små situationer fra hverdagslivet og fra rejser til Færøerne. Hun kommer omkring både de lyse, lette emner, som sommersol på altanen og museumsbesøg, og de mere alvorlige, som retten til at tage sit eget liv.Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige", og skrev siden en lang række romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet er splittelsen mellem at være kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre børn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg." ‘Al fuldkommen kunst er ægte selvudlevering. Al fuldkommen selvudlevering er uægte kunst.‘ På denne kloge måde varierer Grethe Heltberg Giersings berømte sentens: ‘ Al god kunst er national; al national kunst er dårlig kunst.‘ Denne lille essaysamling har mange sådanne aforistisk udformede iagttagelser og leveregler, men det egentlig bærende ved disse i form og sprog så følsomt afdæmpede læsestykker om livets gaver er den poetiske aura, digterinden evner at meddele de mange ‘situationserindringer‘ fra dagliglivets verden. Her er intet opstyltet og quasi-dybsindigt, kun jævne og kyndige ord om hverdagen og dens mennesker. ‘Middelvejen, det er vel dette skønne gyldne og værdige ideal, der foresvæver den fordringsløse modtager af livets gaver.‘ " – William Heinesen
Den fraskilte Ingeborg bor alene med sine to døtre Else og Lise. Hendes mand har forladt dem for en anden kvinde, som han også har fået børn med. Ingeborg prøver at have en moderne tilgang til skilsmissen – lidt for moderne ifølge hendes mor Fru Højer, der ikke kan forstå, hvorfor hun vil opretholde et venskabeligt forhold til eksmanden Karsten og hans nye familie."Vente på far" er et skuespil af Grethe Heltberg fra 1967, hvor den "lykkelige" skilsmisse var et relativt nyt fænomen.
Bene og Mali – Benedikte og Amalie – er veninder og hinandens modsætninger. Begge er de forfattere. Gennem Amalie, der fungerer som fortæller, får vi et nuanceret og lyrisk portræt af den følsomme kunstnertype Benedikte, med alt hvad det indebærer af op- og nedture og konsekvensen af mødet med en kynisk verden.Grethe Heltbergs roman er dobbelttydig med en overraskende slutning. En spændende, psykologisk skildring af to forfatteres venskab.Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige", og skrev siden en lang række romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet er splittelsen mellem at være kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre børn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg.
"Som ven med ven" er en række essays af Grethe Heltberg om vinter og sommer, om gamle venner og mennesker man engang har mødt, om det herlige i at kunne høre og i at kunne række andre mennesker sin hånd til hilsen. I "Som ven med ven" kommer Grethe Heltberg omkring stort og småt i livet – både de særlige lejligheder og det der hører hverdagen til.Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige", og skrev siden en lang række romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet er splittelsen mellem at være kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre børn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg.
"Josef og hans brødre" er den bibelske historie om Josef, som bliver kastet ned i en brønd af sine brødre og derefter finder sin skæbne i Ægypten. Historien er fortalt på vers af Grethe Heltberg.Grethe Heltberg (1911-1996) var en dansk forfatter og digter. Hun debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige" og har sidenhen udgivet et væld af noveller, essays, romaner, digtsamlinger, erindringer og børnebøger.
På en vinterdag i snevejr begiver Catrine Thomsen sig ud på landet for at bese det hus, hvor Henrik, en mand hun gennem flere år har haft en affære med, lever med sin familie. Hendes egen mand Laurits er netop død og Henrik er blevet udnævnt til amtmand i Jylland, så Catrine står ved en skillevej, hvor hun må vælge, hvad hun vil med livet – og om hun overhovedet vil det. Gennem skiftevis Catrine og Henrik bliver vi præsenteret for historien bag deres affære, og for hvad den har betydet for dem hver især.
Grethe Heltberg har, i "Skærver af evigheden" samlet en række af sine kronikker og essays og udgivet dem i bogform. I et levende, smukt sprog beskriver hun forskellige situationer og problemstillinger fra dagliglivet og fra den verden, der omgiver hende.
"Før syndfloden" følger en femårig piges opvækst i en lille provinsby. Barnet danner sig lidt for lidt begreb om liv og død, sig selv og omverdenen, der giver genklang i det dybe barnesind. Grethe Heltbergs roman er klog og oprigtig, fyldt med både humor og medfølelse.
En lille pige kigger fra vinduet i hjemmets trygge stuer ud på livet i området udenfor, der indtil videre udgør hele hendes verden. Farerne lurer, for der er meget derude, som "ordentlige folk" ikke bør mænge sig med, men pigens nysgerrighed og udlængsel er allerede vakt. Grethe Heltberg fortæller i første bind af sine erindringer, "Pige fra Provinsen", om en på én gang usikker og selvtillidsfuld pige i livets første, umodne år. Det bliver til et portræt, der både rummer det almengyldige og det individuelle.
Det er mange år siden, Holgers kone Ester og deres barn døde, men selvom Holger har forelsket sig på ny, kan han ikke slippe sin afdøde kones minde. Hun var på mange måder en gåde for ham, og han ser nu tilbage på deres ægteskab i håb om at kunne finde den afklaring, han har brug for for at komme videre i livet og lade fortiden ligge.Grethe Heltberg (1911-1996) var en dansk forfatter og digter. Hun debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige" og har sidenhen udgivet et væld af noveller, essays, romaner, digtsamlinger, erindringer og børnebøger.
Kærlighed eller manglen på samme har afgørende betydning for den måde vores liv former sig på. Det er udgangspunktet for de syv noveller, der optræder i Grethe Heltbergs "Pomona". Her kommer vi omkring kærligheden i mange former – udenomsægteskabelige forhold, et barns kærlighed til en hund og en piges had til sin far er blandt fortællingernes temaer. Fælles for dem alle er, at det gør mere ondt end det gør godt.
Der bliver vendt op og ned på det hele i den lille søvnige landsby, hvor det at holde sig til normen er den allerfornemste dyd, da en fremmed herre en dag lægger vejen forbi.
Gennem et enkelt år, 1976, følger vi fra nytår til nytår en samling mennesker, der er bundet sammen af slægts- og venskabsbånd. I velfærdssamfundets Danmarks løfter livet sig som et isbjerg, hvor den ene tiendedel strækker sig mod solen, mens det øvrige er gemt under overfladen. Grethe Heltbergs roman "Isbjerget" er på mange måder barsk og tragisk, men det er frem for alt en menneskevarm bog, der levende og med humor beskriver et samfund, hvor der er plads til håb og livsvilje.
I romanen "Vore små sekunder" fortæller Grethe Heltberg om en moden kvinde, der tvinges til at gøre op med sit liv. Gennem en række konfrontationer – med eksmanden, med de voksne børn, med barndomsmiljøet og med elskeren – bliver vi vidner til hendes kamp for at komme overens med sig selv og sin tilværelse. Hun kæmper for at finde et fast holdepunkt og for at finde ud af, om hun er blevet svigtet, eller om hun selv har været den, der svigtede.
"Ikke af kærlighed" tegner et levende og farverigt billede af borgerskabets København. Det er en roman om egoisme og selvopofrelse, om retten til at råde over andres liv og om menneskers stræben og evne til at bære deres nederlag, men tillige et positivt indlæg for mennesket.
Over en årrække forvandles et gammelt landsted til et moderne boligkvarter, og kollektivt følger vi de mennesker, der er involverede – både de gamle og de nye beboere. De gamle ser med undren på de nye, både børnene og de voksne, og på de problemer, der også følger med, når mange mennesker samles på lidt plads.Grethe Heltbergs roman "Poppelhøjen" er skrevet med humor og poesi og er med sin overraskende slutning i slægt med krimien. Samtidig er den en interessant indføring i en tidsperiode, hvor byerne havde vokseværk og landbruget var på skrump.
Den pige vi mødte først i "Pige fra Provinsen" og siden i "En jomfru fra Jylland" er i "Vi" blevet gift og bosat på Frederiksberg. Grethe Heltberg beretter i sin tredje erindringsbog om ægteskabets første år, fra midten af 1930’erne, gennem besættelsestiden, og indtil befrielsen i 1945. Det er en almengyldig fortælling, der portrætterer livet, som det så ud for de fleste unge mennesker på den tid. Men det er samtidig en fortælling om to individuelle mennesker, der kæmper for deres drømme og håb på trods af de skuffelser og sorger, der af og til giver bump på vejen.I erindringstrilogien "Pige fra Provinsen", "En jomfru fra Jylland" og "Vi" fortæller Grethe Heltberg om sin egen opvækst og ungdom og om ægteskabets tidlige år. Erindringerne rummer noget almengyldigt om det at være pige og kvinde i første halvdel af 1900-tallet, men er også et individuelt portræt af forfatterinden selv.Grethe Heltberg (1911-1996) debuterede i 1942 med digtsamlingen "Portræt af en pige", og skrev siden en lang række romaner, noveller, digte, essays og erindringer. Et tilbagevendende tema i forfatterskabet var splittelsen mellem at være kvinde og kunstner. Grethe Heltberg var medlem af Dansk Forfatterforenings bestyrelse fra 1957-72 og modtog fra 1946 Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Hun er mor til tre børn, deriblandt forfatter og journalist Bettina Heltberg.
Livet i en lille provinsby centreret omkring den 12-årige Aurora. Det er udgangspunktet for Grethe Heltbergs roman "Auroras billedbog". Vi følger menneskene omkring hende, de skiftende årstider, solen over Lunden og livet i den tilsyneladende fredelige Fredensgade. Fortællingen synliggør den måde, vi alle har betydning for hinandens liv, så selv små handlinger, der virker ubetydelige for os selv, kan have store konsekvenser for andre. Alt sammen fortalt i en både vemodig og livsbekræftende tone.
Den falmende skønheds desperate forfængelighed, to gamle venner, der mødes efter flere års adskillelse blot for at opdage, at alt er forandret, mens en udpint gammel kvinde på hospitalet griber ud efter flygtige minder med gigtplagede hænder. Novellerne i Grethe Helbergs "Kvinden bag vinduet" rører ved alle menneskets følelser med poetisk sprog og nærværende visdom.
To forskellige kvindetyper mødes, og modsætningerne mellem dem træder frem. Den livsglade, levende Laura overfor den lidt køligere forfatterinde Agnete. Det er Agnete, der her fortæller historien om Laura, fra hun blot er en pige, videre gennem ægteskab og elsker, og til hun når op i årene. Det bliver en mosaik, hvor drømmens Laura og virkelighedens Laura spiller lige store roller.Grethe Heltbergs roman "Salut for Laura" er både humoristisk og vemodig, og det er svært ikke at blive lidt forelsket i bogens hovedperson.
Grethe Heltberg skrev om sig selv som barn, ung og gift kvinde i erindringstrilogien "Pige fra Provinsen", "En jomfru fra Jylland" og "Vi". I "En gnist af glæde" kaster hun sig over sin mors liv og ægteskab, og fortæller om kvinden Eva, der er gift med en dominerende og herskesyg mand."En gnist af glæde" bygger på Grethe Heltbergs mors egne erindringer, men den er samtidig et samlende portræt af en hel generation af kvinder, der måtte kæmpe for at forene rollen som hustru og mor med retten til at være menneske.
To kvinder elsker den samme mand. Diana Felsen, en succesfuld og egoistisk kunstner, er gift med ham. Den selvudslettende Ida Andersen, hendes halvsøster og husbestyrerinde, vil også have ham. Vi følger disse to vidt forskellige kvindeskikkelser, og bliver vidner både til en kærlighedshistorie, et mord og en overraskende slutning.Grethe Heltberg går i romanen "Jalousi" helt tæt på konflikten mellem det at være kunstner og det at være kvinde.
En kvinde sidder på en café en sommeraften og fortæller sin livshistorie til en mand hun ikke kender. Hendes beretning er selvudleverende og til dels kompromitterende, og man aner konturerne af en forbrydelse underneden, som hun måske, måske ikke har begået. Grethe Heltbergs roman "Vi lukker om lidt" er et psykologisk portræt af en kvindes liv.
Helt fra den allertidligste barndom har Lises store kærlighed og forbillede været hendes storesøster Rose. Rose spreder liv og glæde, og hun kan næsten få Lise til at flyve med sine magiske, magnetiske hænder. Lise er så forblændet af søsteren, at hun ikke får øje på hendes dårlige sider – og senere i livet, da de begge er blevet voksne, simpelthen nægter at anerkende dem. Det får store konsekvenser for Lises liv og lykke, og hun tvinges i sidste ende til et opgør med søsteren – og med sig selv.Grethe Heltberg tegner i "Dukkerne" et barskt, men livsbekræftende, portræt af en kvinde, der må lære at stå på egne ben.
En kvinde, der for nyligt er blevet enke, vender hjem til sin fødeegn, og det bliver i mere end én forstand en rejse tilbage. For når hun nærmer sig det lille, gamle hus nær havet, vender hun også tilbage til barndommens land og de ting, der skete dengang. Huset er et eventyrhus, næsten som et pandekagehus, og det har naturligvis sin heks. "Huset ved havet" er en kærlighedsroman, som både rummer det vidunderlige og det uhyggelige. Grethe Heltbergs fortælling foregår over en sommer, og i centrum står et hus og tre mennesker.
Sandheden er sjældent en størrelse, vi kan nå fuldt og helt til bunds i. Der må trækkes fra og lægges til, og derefter ender man som regel med sin egen version, der ikke er identisk med de andres. Sådan er det også for personerne i Grethe Heltbergs novellesamling "Illusioner". I ti noveller går hun tæt på de helt nære relationer mennesker imellem. Magda, der må passe sin søsters uægte barn, en lille dreng, der må lægge øre til sine forældres skænderier, og Hedvig, der må føje sin mors ønsker i valget af veninder, er blot tre af de figurer vi møder i bogen. For nogle af dem gælder det, at de villigt lader sig lulle ind i de illusioner, deres nærmeste skaber for dem, mens det for andre forholder sig lige omvendt.
Efter højesteretsadvokat Herluf Hasselagers død beslutter hans kone Stella at samle nogle af de gamle venner til et teselskab. Grethe Heltbergs roman "Tedrikkerne" skildrer et overklassemiljø og synliggør, hvordan vi som mennesker gensidigt påvirker hinanden – og hvordan enkelte mennesker af og til får større indflydelse på, hvem vi er, end andre.
I "En jomfru fra Jylland" er pigen fra provinsen kommet til København. Her har hun fået arbejde i rigsdagen som stenograf, og vi følger hende i arbejdet, mens nogle af datidens store politikere dukker op og forsvinder igen. Vi er med på universitetet og på tegneskolen og ude blandt mange forskellige mennesker, og tredivernes politiske og kulturelle begivenheder danner baggrund for det hele. "En jomfru fra Jylland" er andet bind i Grethe Heltbergs erindringstrilogi, og hun beretter her om en ung kvindes første skridt mod selvstændighed, om de spirende forfatterambitioner og om den første kærlighed.
Efter 40 år på en avisredaktion opstår der krise i Olivias liv, og hun rejser til et refugium på Sjælland for at finde ud af, hvad hun vil stille op med resten af det. "I dansen" er en ironisk-romantisk kærlighedsroman, der går tæt på livet og dets værdi, og hvor retten til selvmord, nihilisme og æstetisme er temaer, der fylder en del. Grethe Heltberg blander alvor med humor i sin bog, der i sidste ende er en hyldest til kærligheden.
Den gamle baronesse Alvilda skal holde kulturaften og har inviteret gæster. Men før arrangementet kan nå at gå i gang, bliver hun myrdet på sit værelse. Den nærmeste kreds af familie og venner bliver holdt tilbage på ejendommen Fredensbo, og den tilkaldte kriminalkommissær Løvmose må forsøge at løse mysteriet. Flere af gæsterne har et motiv, men de har tilsyneladende også alle sammen et holdbart alibi – og sagen bliver ikke enkel af, at mordet på baronessen ikke er det eneste mord, de må forholde sig til. Romanen rummer et karikeret og broget persongalleri, som gør Grethe Heltbergs første kriminalroman "Døden elsker gamle damer" til morsom læsning. Sagens opklaring får vi naturligvis først på bogens allersidste sider.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.