Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Medrivende portræt af Grundlovens fader og en af dansk histories mest omdiskuterede skikkelser.Da Danmark i midten af 1800-tallet fik sin første Grundlov og kongens magt blev brudt, havde særligt én mand en central rolle: D.G. Monrad. Som kulturminister skrev han allerførste udkast til Grundloven, og han kæmpede i de følgende forhandlinger stærkt for demokratiets principper. Denne åndskæmpe var en sammensat og kompleks person. Han voksede op i fattige kår på Falster, langt fra magteliten i København. Som teolog var han dybt optaget af arabisk sprog og kultur, og han havde et poetisk, spirituelt og til tider depressivt sind. Men han var også politisk skarp og ambitiøs som kun få, hvilket gjorde ham helt central i udviklingen af dansk demokrati – og fik fatale følger i 1864, da Monrad ledte landet i krig med tyskerne. Han tog selv konsekvensen af nederlaget og udvandrede i 1865 med sin familie til New Zealand. Efter fire år vendte han dog tilbage til sit embede som biskop over Lolland-Falster stift og endte således livet på sin fødeegn.Debatten om Monrad og særligt hans rolle i nederlaget til tyskerne blomstrede op på ny med DR’s store dramaserie 1864. Med denne illustrerede biografi foldes Monrads sammensatte væsen og varige betydning for skolevæsen, kirke og stat ud i et indlevende sprog af historiker og præst Henrik Gade Jensen. Om forfatteren Henrik Gade Jensen (f. 1959) er historiker, filosof og præst på Lolland. Han er en kendt og markant samfundsdebattør og forfatter til en række udgivelser.
Bogen sætter fokus på de "ømme punkter" i Danmarks nyere historie f.eks. samarbejdspolitikken under Besættelsen 1940-45 og fodnotepolitikken i 1980'erne og rejser spørgsmål som: "Vælger vi helst vattede og kyniske løsninger under varme og kolde krige?" Samt "strøs der sand på historien" i de officielle danske værker og udredninger med hvidvaskning af de ansvarlige politikere? Et redigeret og kommenteret udvalg af over 160 debatindlæg fra aviserne de sidste ti år.
Frihed er på en gang uantastelig og under pres. Hvor absolut skal friheden og retten til frihed forstås? Og hvor meget må den balanceres og kompromitteres i forhold til andre værdier? Et bredt udsnit af kendte danskere fra statsminister og biskop til redaktør og jurist tager temperaturen på friheden i dagens Danmark
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.