Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
12 forfattere. 13 passioner. Få hjemve med Mia Degner. Mærk byens vibe med Jens Lysdal. Få fodboldfeber med Niels Christian Frederiksen. Syng fadoer med Bjarne Mouridsen. Gå digternes veje med Dan Ringgaard. Oplev revolutionen med Eva Henningsen. Slå følge med H.C. Andersen og Henrik Wivel. Sæt søfarernes sejl med Jørn Ørnstrup. Find din yndlingscafé med Kurt Hollesen. Bliv beruset med Søren Markers. Eksponér dig for Expo med Morten Gliemann. Kig på kakler med Søren Markers. Træd indenfor med Karen Fastrup.
På sin togrejse ned gennem Frankrig tager forfatteren læseren med til spændende byer. Undervejs på turen fortæller han på sine lystvandringer om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted i Frankrig. Byerne og stederne er: Strasbourg, Alsace, Reims, Paris, Bordeaux, Provence, Marseille, Côte d’Azur, Nice og Monaco. Uddrag af bogen I det nærliggende kvarter, Belsunce, myldrer det ligefrem med mennesker af fremmed herkomst. På små barer sidder de længe over en kop te. Stedets butikker bugner af frugt og grøntsager. Samt glasurbelagte arabiske kager. I den stærke sol og flimrende varme går tildækkede kvinder ind og ud af butikker med eksotiske krydderier. Bag en rude står en svedig, midaldrende mand og holder øje med sit stegte, krydrede kød på spid. På en café helt ude ved fortovskanten sidder en gruppe mørklødede mænd og ryger vandpibe. Undertiden diskuterer de højlydt, mens de krammer deres bønnekrans. Pludselig slår en af mændene ud med armene, hvorefter han peger op mod himlen. Som om han vil afslutte diskussionen med et ”Allah bestemmer!”, tænker jeg. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa og Ned gennem Italien.
På sin rejse ned gennem Østeuropa tager forfatteren læseren med til elleve spændende byer i syv lande. Undervejs på sin vandring gennem byerne stopper han op og fortæller om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted der. De elleve byer er: Gdańsk, Warszawa, Poznan, Wrocław, Kraków, Prag, Bratislava, Budapest, Bukarest, Tirana og Ljubljana. Uddrag af bogen På Nowy Swiat med de gamle gadelygter i smedejern blander slentrende turister sig med studenter, forretnings- og kontorfolk i jakkesæt. Samt kvinder, som kommer ud af gadens sko- og tøjbutikker med dyre mærkevareposer. Da en ældre rødmosset herre i mørkt tøj stopper op på fortovet foran en kvinde med lyst, affarvet hår og blafrende nederdel, ser jeg igen, at der undertiden kysses på hånd i Polen. Først hilser de to på hinanden med et smil. Derefter bukker manden for kvinden og anbringer sine læber solidt på kvindens fremstrakte hånd. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien og Indtryk fra Østtyskland.
På sin rejse op gennem Norge tager Jørn Ørnstrup læseren med til Oslo, Bergen og Trondheim. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om stederne. Om kulturlivet og om de kunstnere, forfattere og andre personligheder, som har præget Norge. Samt om vigtige politiske begivenheder, som har fundet sted i landet.
På sin togrejse ned gennem Europa inviterer Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om kulturlivet og besøger caféer og restauranter, ligesom han fortæller om de forfattere og kunstnere, som har præget stederne, og om de politiske begivenheder, som har fundet sted der.
På sin togrejse gennem Mecklenburg-Vorpommern inviterer Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om kulturlivet og besøger caféer og restauranter. Ligesom han fortæller om de forfattere og kunstnere, som har præget stederne, og om de politiske begivenheder, som har fundet sted der.
På sin togrejse gennem Mecklenburg-Vorpommern inviterer Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om kulturlivet og besøger caféer og restauranter. Ligesom han fortæller om de forfattere og kunstnere, som har præget stederne, og om de politiske begivenheder, som har fundet sted der. Ned gennem Østeuropa: ”Jørn Ørnstrup er i sin reporter-uniform en yderst troværdig skikkelse og ansvarsfuld forvalter af det stof, som glider forbi hans nethinde. Intet undslipper den lup, han har lagt over spændende byer i Østeuropa.”Svend Klarskov på SKassisk.dk Turist i Tyskland: ”Som at gå med Jørn Ørnstrup. Det er altså blot en kop kaffe på en gammel café, men vi får lige historien om forfølgelse af jøder og anderledes tænkende mennesker hen over to diktaturer.”Berlin-guide.dk Længslernes land:”Hvis du aldrig har været i Portugal, men overvejer at holde ferie i Europas sydvestligste hjørne, skulle du læse en ny bog om Portugal. Den giver unægtelig appetit på turen - og en masse nyttig baggrundsinformation.”Jørgen Lind i Frederiksborg Amts Avis Uddrag af bogenNoget af det første, man lægger mærke til, når man slentrer hen ad Strandpromenaden i Heringsdorf, er stedets mange, flotte, gamle villaer. I dag er mange af dem omdannet til pensionater og hoteller. Det fortælles, at den tyske kejser Wilhelm 2. kom her regelmæssigt fra slutningen af 1800-tallet og frem til slutningen af 1. Verdenskrigs udbrud i 1914. Kejseren blev så glad for øens tre små badebyer, at han ophøjede dem til Kaiserbäder, dvs. kejserlige badebyer. Indtil da havde de tre små byer blot været fiskerlejer. Heringsdorf betyder jo ”fiskerlandsby”. Men i begyndelsen af 1900-tallet tog udviklingen fart. Usedom begyndte at tiltrække den tyske adel og meget velhavende berlinere. Die Badewanne von Berlin kaldte man dengang stedet. Efterhånden som badekulturen greb om sig, ændrede stederne sig til elegante badebyer. Der blev opført store villaer. Kunstnere, forfattere og kulturpersonligheder slog sig ned på øen. Her kunne de finde ro og inspiration.Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. i nordisk sprog og litteratur og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine mange rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet en lang række rejsebøger. Deriblandt Længslernes land, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland og Omveje til Baskerlandet.
På sin togrejse ned gennem Europa inviterer Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byer i Tyskland, Østrig, Schweiz, Frankrig og Spanien fortæller han om kulturlivet, caféer og restauranter og de forfattere og kunstnere, som har præget stederne. Samt om vigtige politiske begivenheder, som har fundet sted der.
På sin togrejse gennem Polen tager Jørn Ørnstrup læserne med til otte polske byer. På sin lystvandring gennem byerne fortæller han undervejs om kulturlivet, caféer og restauranter og om de forfattere og kunstnere, som har præget stederne. Samt om de politiske begivenheder, som har fundet sted i Polen.
I årets Fynbog går turen først til øens hjerte, Odense, hvor vi får historien om to legendariske spasmagere og deres practical jokes samt fortællingen om, hvordan en fransk flygtning endte som odenseansk familiefader. På Langeland hører vi om både sagnkongen Humble og om, da nutidens indbyggere sagde nej til et udrejsecenter på øens sydspids. Vi skal også en tur til Diernæs og høre, hvordan det var at vokse op der i 1960’erne og 70’erne, og bagefter er det tid til lidt afslapning med folkemusikbandet Dræsinebanden. Så går turen til Thurø, som har været hjem for en række kendte forfattere, og til slut tager vi på en charmerende cykeltur på det skønne Ærø.
På sin togrejse ned gennem Europa tager Jørn Ørnstrup læseren med til steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem byerne inviterer han læseren med. Undervejs fortæller han om kulturlivet, caféer og restauranter og de forfattere og kunstnere, som har præget stederne. Samt om vigtige politiske begivenheder, som har fundet sted der.
Tag med på en vandring gennem byerne med Ørnstrup, hvor han fortæller om byernes kulturliv, caféer, restauranter og de kunstnere og forfattere, som præger stederne. Undervejs fortælles der også om kolonialismen og de dramatiske begivenheden, som har fundet sted i området. Stederne på vandringen er Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brugge og Bruxelles.Jørn Ørnstrup er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. Gennem årene har han på sine rejser skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau.
På sin togrejse ned gennem Holland og Belgien tager Jørn Ørnstrup læseren med til fem byer, som han kender godt.På sin lystvandring gennem byerne fortæller han om kulturlivet, caféer, restauranter og de kunstnere og forfattere, som har præget stederne. Samt om kolonialismen og de dramatiske begivenheder, som på tværs af historien har fundet sted i området.Stederne er: Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brugge og Bruxelles.
På sin rejse op gennem Sverige tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem de forskellige svenske byer fortæller han om stederne, caféer, kulturlivet, forfattere og personligheder, som har præget byerne. Samt om dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Sverige. Foruden byerne besøger han også Hven, Øland og Gotland. Stederne er: Skanør, Falsterbo, Malmø, Lund, Helsingborg, Hven, Kalmar, Øland, Gotland, Stockholm, Uppsala samt Mora og Falun i Dalarna.Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau.
På sin rejse op gennem Sverige tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende steder, som han kender godt. På sin lystvandring gennem de forskellige svenske byer fortæller han om stederne, caféer, kulturlivet, forfattere og personligheder, som har præget byerne. Samt om dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Sverige. Foruden byerne besøger han også Hven, Øland og Gotland. Stederne er: Skanør, Falsterbo, Malmø, Lund, Helsingborg, Hven, Kalmar, Øland, Gotland, Stockholm, Uppsala samt Mora og Falun i Dalarna. Turist i Tyskland: ”Som at gå med Jørn Ørnstrup, mens han øser af sin viden. Det er altså blot en kop kaffe på en gammel café, men vi får lige historien om forfølgelse af jøder og anderledes tænkende med henover to diktaturer.” Berlin-guide.dk Længslernes land: ”Hvis du aldrig har været i Portugal, men overvejer at holde ferie i Europas sydvestligste hjørne, skulle du læse en ny bog om Portugal. Den giver unægtelig appetit på turen – og en masse nyttig baggrundsinformation. På samme tid skærper Længslernes land rejseappetitten og uddyber oplevelsen undervejs gennem det attraktive rejseland.” Jørgen Lind i Frederiksborg Amts Avis Uddrag af bogen Da vi igen får fast grund under fødderne, slentrer vi hen langs Strömkajen, hvor skærgårdsfærgerne med deres høje, sorte skorstene ligger side om side, alt imens vandet skvulper ind mod deres lange, hvide skrog. Siden søger vi over mod Södermalm, som mod syd rejser sig op af vandet på sin klipperyg. Söder, som de lokale kalder kvarteret, adskiller sig markant fra Stockholms øvrige kvarterer. Etape efter etape har man sprængt sig ind i klippen og anlagt trapper og gader. Kvarteret var tidligere et arbejderkvarter. ”Söder var noget helt andet end resten af Stockholm” skriver forfatteren Per Anders Fogelström i sit essay Söderungdom. Fogelström boede mange år i kvarteret og har skildret det i sine bøger. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien, Ned gennem Frankrig, Længslernes land og Turist i Tyskland.
Lissabon er en af Europas mest charmerende hovedstæder, som har uendelig meget at byde på.På sin lystvandring gennem Lissabon tager forfatteren læseren med til steder, som han kender godt. Kvarterer med gader, pladser og udsigtspunkter, som emmer af atmosfære og liv.Undervejs stoppes der op og berettes om vigtige epoker i byens dramatiske historie. Ligesom der på caféer og restauranter fortælles om kaffen, kagerne, maden, vinen og den allestedsnærværende fado.
Lissabon er en af Europas mest charmerende hovedstæder, som har uendelig meget at byde på.På sin lystvandring gennem Lissabon tager forfatteren læseren med til steder, som han kender godt. Kvarterer med gader, pladser og udsigtspunkter, som emmer af atmosfære og liv.Undervejs stoppes der op og berettes om vigtige epoker i byens dramatiske historie. Ligesom der på caféer og restauranter fortælles om kaffen, kagerne, maden, vinen og den allestedsnærværende fado.Uddrag af bogenHenne ved indgangen til Casa do Leão er en af borgens vilde katte — tigeragtigt stribet og med lange ben — begyndt at vandre utålmodigt frem og tilbage. Den venter sikkert på en godbid inde fra restaurantens køkken. Lidt efter dukker der en anden sort vildkat op. “Nu bliver der kamp,” tænker man. Men … nej! De to rovdyr snuser blot lidt til hinanden, hvorefter de sætter sig til rette på hver sin side af restaurantens køkkendør. Lissabon er en tolerant by!Inde i restauranten står der en fadosangerinde. Hun er ung. Men når hun synger, fornemmer man både livsklogskab og smerte i hendes lidende træk. Den, der synger fado, skal være følelsesmæssig let påvirkelig. Ved siden af hende sidder en guitarist. De spiller og synger om kærlighed, som forsvinder. Alt forsvinder. Kun saudade — skæbnen — forsvinder ikke.Om forfatterenJØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine mange rejser har han gennem årene skrevet talrige artikler til pressen. Kærligheden til Lissabon opstod for 20 år siden. Siden har han været fascineret af byen og dens befolkning.
På sin togrejse ned gennem Frankrig tager forfatteren læseren med til spændende byer. Undervejs på turen fortæller han på sine lystvandringer om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted i Frankrig. Byerne og stederne er: Strasbourg, Alsace, Reims, Paris, Bordeaux, Provence, Marseille, Côte d’Azur, Nice og Monaco.Uddrag af bogenI det nærliggende kvarter, Belsunce, myldrer det ligefrem med mennesker af fremmed herkomst. På små barer sidder de længe over en kop te. Stedets butikker bugner af frugt og grøntsager. Samt glasurbelagte arabiske kager. I den stærke sol og flimrende varme går tildækkede kvinder ind og ud af butikker med eksotiske krydderier. Bag en rude står en svedig, midaldrende mand og holder øje med sit stegte, krydrede kød på spid. På en café helt ude ved fortovskanten sidder en gruppe mørklødede mænd og ryger vandpibe. Undertiden diskuterer de højlydt, mens de krammer deres bønnekrans. Pludselig slår en af mændene ud med armene, hvorefter han peger op mod himlen. Som om han vil afslutte diskussionen med et ”Allah bestemmer!”, tænker jeg. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa og Ned gennem Italien.
På sin rejse ned gennem Østeuropa tager forfatteren læseren med til elleve spændende byer i syv lande. Undervejs på sin vandring gennem byerne stopper han op og fortæller om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted der. De elleve byer er: Gdańsk, Warszawa, Poznan, Wrocław, Kraków, Prag, Bratislava, Budapest, Bukarest, Tirana og Ljubljana. Uddrag af bogen På Nowy Swiat med de gamle gadelygter i smedejern blander slentrende turister sig med studenter, forretnings- og kontorfolk i jakkesæt. Samt kvinder, som kommer ud af gadens sko- og tøjbutikker med dyre mærkevareposer. Da en ældre rødmosset herre i mørkt tøj stopper op på fortovet foran en kvinde med lyst, affarvet hår og blafrende nederdel, ser jeg igen, at der undertiden kysses på hånd i Polen. Først hilser de to på hinanden med et smil. Derefter bukker manden for kvinden og anbringer sine læber solidt på kvindens fremstrakte hånd. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien og Indtryk fra Østtyskland.
På sin lystvandring gennem fem spændende, østtyske byer, Berlin, Lutherstadt Wittenberg, Leipzig, Weimar og Dresden, tager forfatteren læseren med til kvarterer, pladser og gader, som han kender godt. Undervejs på sine slentreture stopper han op og fortæller om vigtige hændelser i byernes dramatiske historie samt om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiderne har præget byerne. Uddrag af bogenPå en brostensbelagt plads — dér, hvor Barfussgässchen og Kleine Fischerstrasse mødes, får jeg øje på en rødbrun, klukkende brønd med en figursmykket søjle. Lipsiabrunnen hedder den. På en husfacade bag brønden hænger der et stort relief over indgangsdøren. Det forestiller en turbanklædt mand, som liggende under et træ rækker et englelignende barn et bæger med kaffe. Måske et symbol på det kristne Europas møde med den islamiske verden?Inde i huset, hvor der både er restaurant og café, har man brygget kaffe siden 1711. Zum Arabischen Coffe Baum, som caféen hedder, er en af Europas -ældste. Kunstnere, forfattere og komponister har gennem tiden siddet ved de blankskurede borde. Deriblandt Bach og Goethe. Langt senere, i 1990, sad tyske -politikere der og diskuterede Tysklands genforening.Om forfatterenJØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Siden Berlinmurens fald har Østtyskland været et af hans foretrukne rejsemål.
På sin togrejse ned gennem Tyskland tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende steder, som han kender godt. Undervejs fortæller han om kulturlivet, restauranter og caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de politisk, dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Tyskland. Stederne er: Flensborg, Lübeck, Hamborg, Celle, Frankfurt am Main, Mainz, Rhinen, München, Nürnberg, Erfurt, Weimar, Dresden, Leipzig, Lutherstadt Wittenberg, Potsdam. Berlin, Usedom, Rügen, Hiddensee, Rostock, Warnemünde, Wismar og Sild. Uddrag af bogenLængere henne ad Kurfürstendamm med de skyggefulde plataner med de tykke stammer, i nummer 193, får jeg øje på en anden café. Café Grosz hedder den. Jeg lister derind og bestiller en Maria Theresia – det er en mokka med appelsinlikør og flødeskum ovenpå. Den klassisk indrettede café er opkaldt efter kunstneren Georg Grosz, en af nazitidens kunstnere. ”Jeg rejste på grund af Hitler. Han er også maler, ved De, og der så ikke ud til at være plads til os begge i Tyskland,” sagde Grosz, som var kendt for sin spottende og satiriske kunst.Om forfatterenJørn Ørnstrup er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien, Ned gennem Frankrig og Længslernes land.
På sin rejse ned gennem Italien tager forfatteren læseren med til syv spændende byer. Undervejs på sin vandring gennem byerne stopper han op og fortæller om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted i Italien. De syv byer er: Trieste, Venedig, Bologna, Firenze, Assisi, Rom og Napoli.
På sin togrejse ned gennem Tyskland tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende steder, som han kender godt. Undervejs fortæller han om kulturlivet, restauranter og caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de politisk, dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Tyskland. Stederne er: Flensborg, Lübeck, Hamborg, Celle, Frankfurt am Main, Mainz, Rhinen, München, Nürnberg, Erfurt, Weimar, Dresden, Leipzig, Lutherstadt Wittenberg, Potsdam. Berlin, Usedom, Rügen, Hiddensee, Rostock, Warnemünde, Wismar og Sild. På café i Wien: ”På baggrund af stor akkuratesse, kærlighed og uforglemmelige stunder skildrer han cafélivet og dets historie. Resultatet ligger langt fra venstrehåndsarbejde. Her er tale om engagement og stilsikker indsats, hvor der mellem linjerne står, at Ørnstrup befinder sig i sit sande element.” Svend Klarskov på SKlassisk.dk Længslernes land: ”Hvis du aldrig har været i Portugal, men overvejer at holde ferie i Europas sydvestligste hjørne, skulle du læse en ny bog om Portugal. Den giver unægtelig appetit på turen – og en masse nyttig baggrundsinformation. På samme tid skærper Længslernes land rejseappetitten og uddyber oplevelsen undervejs gennem det attraktive rejseland.” Jørgen Lind i Lolland-Falsters Folketidende Uddrag af bogenLængere henne ad Kurfürstendamm med de skyggefulde plataner med de tykke stammer, i nummer 193, får jeg øje på en anden café. Café Grosz hedder den. Jeg lister derind og bestiller en Maria Theresia – det er en mokka med appelsinlikør og flødeskum ovenpå. Den klassisk indrettede café er opkaldt efter kunstneren Georg Grosz, en af nazitidens entartede kunstnere. ”Jeg rejste på grund af Hitler. Han er også maler, ved De, og der så ikke ud til at være plads til os begge i Tyskland,” sagde Grosz, som var kendt for sin spottende og satiriske kunst. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien, Ned gennem Frankrig og Længslernes land.
Wien uden caféer er utænkeligt. På sin lystvandring gennem den østrigske hovedstad tager forfatteren læseren med til en række af byens skønne, gamle caféer, som emmer af atmosfære og liv.Undervejs fortælles der om kaffen, kagerne, kendte stamgæster og den cafékultur, som kendetegner byen. Samt om den kulturhistorie, som har gjort Wien til en af de mest spændende byer i Europa. Bogen er illustreret med fotos.Uddrag af bogen: På en wienercafé er der spejle, gerne store. Spejlene her på Café Griensteidl gør rummene større. Samtidig kan man som gæst diskret iagttage de andre cafégæster – man holder øje med, hvem der kommer, hvem der sidder her, og hvem der går. “Wollen Sie noch etwas trinken?”, spørger tjeneren en kvinde, som lige har taget den sidste slurk af sin Melange. På hendes kagetallerken står en rest af en Esterházy-Schnitte. Den har abrikos-glasur og er fyldt med smørcreme, chokolade og nødder. På væggen over kvinden hænger et billede, som man har svært ved at slippe. Det er Gustav Klimts Kysset.Om forfatteren: JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine mange rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Gennem de sidste mange år har han på sine slentreture i Wien slidt gaderne blanke og besøgt mange af byens caféer. Både dem, som han har kendt længe, og andre, som han er stødt på undervejs gennem den gamle, centraleuropæiske metropo
På sin togrejse ned gennem Portugal tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende byer, som han kender godt. Undervejs på sin lystvandring gennem byerne inviterer han læseren med på sine vandreture. Han fortæller om kulturlivet, restauranter, caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Portugal.Stederne er: Viana do Castelo, Braga, Porto, Coimbra, Fátima, Lissabon, Belém, Estoril, Cascais, Évora, Albufeira og Silves.Uddrag af bogen”Amália, espera um momento! ” – ”Amália, vent et øjeblik! Lyder det pludselig fra nabobordet, da to yngre kvinder rejser sig. Havde det været på spansk, var jeg nok blevet lidt forskrækket. Men portugisisk lyder mere blødt og melodisk. Lidt efter kommer der to mænd og sætter sig ved bordet. Det er hora de bica, som man siger her i Portugal, tiden lige efter middagsmaden, hvor portugiserne mødes og drikker deres tyktflydende, stærke espresso, mens de snakker og diskuterer om stort og småt. ”Det eneste, som vi portugisere har formået, er at opdage søvejen til Indien”, siger den ene mand. Sim, e verdade!” – Ja, det er rigtigt! siger den anden, hvorefter han med et smil tilføjer: ”Samt at bygge kirker. Kirker, kirker og atter kirker. Fordi vi er så bange for at ende i Helvede”.Om forfatterenJØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien og Ned gennem Frankrig.
På sin togrejse ned gennem Portugal tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende byer, som han kender godt. Undervejs på sin lystvandring gennem byerne inviterer han læseren med på sine vandreture. Han fortæller om kulturlivet, restauranter, caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Portugal. Stederne er: Viana do Castelo, Braga, Porto, Coimbra, Fátima, Lissabon, Belém, Estoril, Cascais, Évora, Albufeira og Silves. Uddrag af bogen”Amália, espera um momento! ” – ”Amália, vent et øjeblik! Lyder det pludselig fra nabobordet, da to yngre kvinder rejser sig. Havde det været på spansk, var jeg nok blevet lidt forskrækket. Men portugisisk lyder mere blødt og melodisk. Lidt efter kommer der to mænd og sætter sig ved bordet. Det er hora de bica, som man siger her i Portugal, tiden lige efter middagsmaden, hvor portugiserne mødes og drikker deres tyktflydende, stærke espresso, mens de snakker og diskuterer om stort og småt. ”Det eneste, som vi portugisere har formået, er at opdage søvejen til Indien”, siger den ene mand. Sim, e verdade!” – Ja, det er rigtigt! siger den anden, hvorefter han med et smil tilføjer: ”Samt at bygge kirker. Kirker, kirker og atter kirker. Fordi vi er så bange for at ende i Helvede”. Om forfatterenJØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien og Ned gennem Frankrig.
På sin togrejse ned gennem Portugal tager Jørn Ørnstrup læseren med til spændende byer, som han kender godt. Undervejs på sin lystvandring gennem byerne inviterer han læseren med på sine vandreture. Han fortæller om kulturlivet, restauranter, caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Portugal. Stederne er: Viana do Castelo, Braga, Porto, Coimbra, Fátima, Lissabon, Belém, Estoril, Cascais, Évora, Albufeira og Silves. Uddrag af bogen ”Amália, espera um momento! ” – ”Amália, vent et øjeblik! Lyder det pludselig fra nabobordet, da to yngre kvinder rejser sig. Havde det været på spansk, var jeg nok blevet lidt forskrækket. Men portugisisk lyder mere blødt og melodisk. Lidt efter kommer der to mænd og sætter sig ved bordet. Det er hora de bica, som man siger her i Portugal, tiden lige efter middagsmaden, hvor portugiserne mødes og drikker deres tyktflydende, stærke espresso, mens de snakker og diskuterer om stort og småt. ”Det eneste, som vi portugisere har formået, er at opdage søvejen til Indien”, siger den ene mand. Sim, e verdade!” – Ja, det er rigtigt! siger den anden, hvorefter han med et smil tilføjer: ”Samt at bygge kirker. Kirker, kirker og atter kirker. Fordi vi er så bange for at ende i Helvede”. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet kultur- og rejseartikler for bl.a. Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland, Ned gennem Østeuropa, Ned gennem Italien og Ned gennem Frankrig.
På sin rejse ned gennem Italien tager forfatteren læseren med til syv spændende byer. Undervejs på sin vandring gennem byerne stopper han op og fortæller om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de dramatiske politiske begivenheder, som har fundet sted i Italien. De syv byer er: Trieste, Venedig, Bologna, Firenze, Assisi, Rom og Napoli. Uddrag af bogen Når man i vor tids globaliserede verden går rundt i Napolis gader og ser på byens gadeliv, kan man ikke lade være med at tænke på det præg, som tidligere herskere har sat på byen. I Europas historie findes der vel næppe andre regioner, hvor forskellige fremmedartede kulturer gennem tiden har skabt en tilsvarende kosmopolitisk blandingskultur. Napoli har i århundreder været underlagt stormagter udefra. Det er måske derfor, at napolitanerne, der er på vagt, hver gang de lugter bureaukrati og statslig indblanding, stadig er så anarkistiske i dag, tænker jeg. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Han har tidligere udgivet Forelsket i Lissabon, På café i Wien, Indtryk fra Østtyskland og Ned gennem Østeuropa.
I dette års udgave af Fynbogen skal vi traditionen tro vidt omkring. Vi tager på byvandring i Bogense, besøger et glemt kunstnermiljø i Lindved og hører om, hvordan det var at være førstegangsfødende i Odense i tressernes begyndelse. Vi bliver klogere på Vollsmose Kirke og dens historie, hører om kunstneren Kent Holm og finder ud af, hvordan en rejsende i 1700-tallet oplevede Ærø. Der er barndomserindringer fra Veflinge i tresserne og halvfjerdserne, og beretningen om, hvordan Bertolt Brecht gik i eksil på Sydfyn, er også med. Vi får fortalt om dengang, svenskerne kom til Fyn i 1650’erne, og slutter af med den triste historie om digteren Carl Baggers sidste år i Odense. Bogens ti artikler, der er rigt illustrerede, henvender sig til alle, der har interesse i fynske forhold.
På sin lystvandring gennem fem spændende, østtyske byer tager forfatteren læseren med til kvarterer, pladser og gader, som han kender godt. Undervejs på sine slentreture stopper han op og fortæller om vigtige hændelser i byernes dramatiske historie samt om det kulturliv og de personligheder, som gennem tiderne har præget byerne. De fem byer er: Berlin, Lutherstadt Wittenberg, Leipzig, Weimar og Dresden. Uddrag af bogen På en brostensbelagt plads — dér, hvor Barfussgässchen og Kleine Fischerstrasse mødes, får jeg øje på en rødbrun, klukkende brønd med en figursmykket søjle. Lipsiabrunnen hedder den. På en husfacade bag brønden hænger der et stort relief over indgangsdøren. Det forestiller en turbanklædt mand, som liggende under et træ rækker et englelignende barn et bæger med kaffe. Måske et symbol på det kristne Europas møde med den islamiske verden? Inde i huset, hvor der både er restaurant og café, har man brygget kaffe siden 1711. Zum Arabischen Coffe Baum, som caféen hedder, er en af Europas -ældste. Kunstnere, forfattere og komponister har gennem tiden siddet ved de blankskurede borde. Deriblandt Bach og Goethe. Langt senere, i 1990, sad tyske -politikere der og diskuterede Tysklands genforening. Om forfatteren JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Siden Berlinmurens fald har Østtyskland været et af hans foretrukne rejsemål.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.