Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
H.C. Andersens papirklip er opstået i meget forskellige sammenhænge og til vidt forskellig brug. Nogle af dem fører dybt ind i Andersens sind og fantasiverden, mens andre er opstået i et ledigt øjeblik til underholdning og tidsfordriv. Nogle af dem er raffineret kunst, andre ganske simple. Deres motivverden svinger mellem det nydelige, det overgivent sjove, det dæmoniske, det uhyggelige og det dybt poetiske. De enkelte klip præsenteres med en tilhørende kommentar. Det kan være oplysninger om baggrund, eller det kan være et forsøg på fortolkning eller bare almindelig forståelse af det pågældende papirklips "udsagn". Al tekst i bogen bringes både på dansk og engelsk, hvilket gør den til en oplagt gavebog.
Søren Kierkegaard – lige til at læse og bruge. Udvalgte citater, korte og lidt længere, sjove, overraskende og dybt alvorlige, om emner, som berører enhver i dagligdagen. Lidelse og lyst, kærlighed og politik, natur og digtereksistens, psykologi og kristendom – tænksomme og provokerende formuleringer præsenteret, så nye læsere kan begynde her og forhåbentlig derefter gå videre med Kierkegaards egne bøger, og så erfarne Kierkegaard-læsere også kan have udbytte af bogen. Med en fyldig tidstavle, der rummer de fakta, man kan have brug for at få sat på plads.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
Her i bogen finder du:Grænsesøgende stemninger og refleksioner, meditative billeder, tilløb til en slags salmer, humoristiske og tidskritiske tilløb og frem for alt fordybelser i ordenes, sprogets egne veje og muligheder.Ligesom i Mylius’ to foregående digtsamlinger fra 2021 og 2022 åbnes der her for både lys og mørke fra en anden og dybere virkelighed end den, der umiddelbart ses.Teksterne er forankret i ordenes og sprogets intuitive forbindelser, i rytme og musikalitet.Disse digte er ikke til for at blive analyseret eller oversat til noget andet.Digtet bliver til, har et dråbeagtigt, rytmisk/visuelt forløb ned over siden og finder et slutpunkt.Digtene skal opleves, sanses, tages ind. De er hverken læserbreve eller manifester.De er udtryk for en både meget gammel og helt ny symbolisme. I tiden og uden for tiden.
Med sin nye digtsamling er Johan de Mylius mere end undervejs mod sin definitive form og det udtryk, det syn på eksistensen, som han vil have frem. Hans digte skriver sig ind i en tradition, der over flere mellemled rækker tilbage mod symbolismen. Og viser frem mod en fornyet bevidsthed om, at verden og hverdagen er dybere end som så, at sproget og digtets skulpturelle musik åbner veje for bevidstheden. Ikke få af digtene kredser omkring det religiøse, et par af dem kan ligefrem læses og bruges som salmer. Ikke konfessionelle salmer, men udtryk for en bredere, almen religiøsitet. Som salmegenren som hele langt fra er fremmed for. Om Johan de Mylius' første samling, "SE" (udk. på Trykværket nov. 2021) står der at læse på bibliotek.dk: "Stemningsfulde og vedkommende digte, der gennem sproget og sansningen åbner op for en erkendelse og forståelse af verden, der har retning mod det metafysiske". Og forfatteren Arne Herløv Petersen skrev om den på et større facebook opslag (15.12. 2021) bl.a.: "Digtsamlingen "SE" af Johan de Mylius er i høj grad værd at læse og tænke over (...)" Og om et bestemt billede siger han, at det "fik mig til at tænke Tranströmer, og det er ikke den værste association, man kan få, når man læser digte (...) Den modtagelige læser vil finde frem til den [digtsamlingen "SE"] og gå ind i den. Og komme ud igen og bære på noget, der ikke var der før. Noget, man har fået som gave".
”SE” er en digtcyklus skrevet af Johan de Mylius (f. 1944), der ellers er mest kendt som litteraturhistoriker med speciale i H.C. Andersen, Kierkegaard m.m.Digtene er gennemgående korte og koncentrerede i deres udtryk med forbilleder i den gamle japanske og kinesiske digtning.Med sine digte vil Mylius ud fra konkrete stemninger, indtryk, erfaringer pege ud mod grænsen for vores virkelighedsforståelse. Gennem det umiddelbart sete og sansede vil han åbne sprækker mod en virkelighed bagved eller over det håndgribelige. Digtene rækker ud mod det metafysiske eller trækker det ind i den konkrete sansnings verden. I den forstand har de en retning mod det religiøse.Det sker i sproget, i billeddannelsen. Koncentrationen i sproget åbner i sig selv for noget andet og mere. Digtet er et åbent vindue. En måde at se på.
Lone Hertz: “Glæden ved sproget – og sorgen” (s. 9-14)Anne Marie Helger: “At labbe sproget i sig” (s. 15-25)Jytte Abildstrøm: “Glæden ved at læse” (s. 27-32)Asger Baunsbak Jensen: “Den sidste samtale” (s. 33-40)Birgit Pettersson: “At nå hinanden gennem sproget” (s. 41-46)Klaus Rifbjerg: “Det rige sprog” (s. 47-51)Lars Bonnevie: “Vi har kun det” (s. 53-58)Johan de Mylius: “Sprog som binder og forløser” (s. 59-67)Erik A. Nielsen: “Hvad Gud har sammenføjet …” (s. 69-78)Claus Tilling: “Hvad børn dog hører: Tanker i anledning af Ib Michaels ‘Vanillepigen‘” (s. 79-83)Jesper Hoffmeyer: “Max erobrer virkeligheden – i sproget” (s. 85-91)Lene Johansen: “Glæden ved sproget – begejstringen for livet” (s. 93-97)Per Jespersen: “Samtalens nødvendighed” (s. 99-103)Modersmål-Prisen 1996 ved Gerda Thastum Leffers (s. 105-108)
Johan de Mylius undersøger H.C. Andersens værker ud fra en lang række forskellige parametre. Gennem en omfattende analyse af forfatterskabet og grundig gennemgang af forskellige litteraturhistoriske begreber og genrer placerer han H.C. Andersens forfatterskab i litteraturtraditionen et sted imellem myte og roman.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
"Litteraturbilleder" består af fem afhandlinger om modernismen i dansk litteratur. Johan de Mylius ser nærmere på nogle af de allerstørste danske forfattere, nemlig Karen Blixen, Søren Kierkegaard, Tom Kristensen og H.C. Andersen. Vinklen er lagt på de billeddannende kræfter i litteraturen, og hvordan man gennem symboler og billeder kan forstå litteraturen og det, den formidler, mere indgående.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
I anledningen af H.C. Andersens 200-års fødselsdag i 2005 skrev Johan de Mylius denne artikel til Grænseforeningens årbog. Den handler om den berømte digters forkærlighed for store godser og at være i selskab med rige og vigtige adelsfolk, og vi følger i artiklen H.C. Andersens færd rundt på den danske godser.Johan de Mylius (f. 1944) er en anerkendt dansk H.C.Andersen-forsker. Han er ansat ved Syddansk Universitet, hvor han leder H.C. Andersen Centret under Institut for Litteratur, kultur og medier. Mylius har skrevet flere bøger og artikler om H.C. Andersen, blandt andet ‘Livet og skriften‘ fra 2016.
"Når man læser ældre litteratur, kan man gøre det for at genfinde sig selv og sin egen tid i den. Det er en meget almindelig læserholdning, og den skrives der også mange litteraturhistorier på. Man kan gå et skridt videre og iklæde sin modernitet tunge historiske gevandter, men i sidste ende dømme og vurdere den ældre litteratur ud fra sine egne i forvejen medbragte normer."Der er mange forskellige måder at anskue litteraturen på. I "Anskuelsesformer" spørger Johan de Mylius til de helt grundliggende mønstre i tilgangen til livet og måden af opleve verden. Ved at gennemgå skelsættende værker fra renæssancen, oplysningstiden og videre op igennem det nittende og tyvende århundrede får Johan de Mylius kendte værker til at fremtræde på en ny måde og fremsætte ideer, man ikke før har læst ind i dem.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
Følg i H.C. Andersens fodspor med Johan de Mylius‘ bog, der beskriver de største og de mindste begivenheder i H.C. Andersens liv. Bogen giver et spændende indblik i den store digters liv og forfatterskab og de hændelser, der har haft indflydelse på ham.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik."Derfor er det utrolig interessant at læse Johan de Mylius‘ registrant over Andersens samlede data fra fødsel til død... Et livsforløb i hard facts. En mønsterbiografi i noteform, hvor selv tavsheden er talende." – Information"Det virker næsten, som om Johan de Mylius ved mere om H.C. Andersen, en H.C. Andersen selv vidste... En nyttig bog, morsom, af og til chokerende." – Berlingske Tidende
"Sigurd Hoels forfatterskab er på én gang snævert og vidtspændende. Det rækker fra psykoanalyse til samfundskritik, fra historisk roman til den lyriske skitse ude for tid og sted, fra selvoptrævling til grov karikatur, fra den korte pointerede fortælling til store komplicerede kompositioner. Men det forunderlige er, at denne tilsyneladende bevægelsesfrihed hænger sammen med en påfaldende begrænsning."Johan de Mylius‘ afhandling "Sigurd Hoel: Befrieren i fugleham" er en nærlæsning af nogle af Sigurd Hoels største romaner. Igennem denne æstetisk-psykologiske gennemgang når Johan de Mylius ind til kernen af forfatterskabet og viser os de mest essentielle sider af Sigurd Hoels imponerende værker.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
I "Hr. Digter Andersen" præsenterer Johan de Mylius den vigtigste side af H.C. Andersen, nemlig selve litteraturen, og udelukker den sædvanlige sladder om digterens privatliv. I stedet deles bogen op i fire store temaer, som har optaget forfatteren mest: den sociale erfaring, religiøsitet, kunsten og kunstnere samt teknik, videnskab og industri. "Hr. Digter Andersen" er en spændende og grundig tematisk antologi om Danmarks største digter.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
H.C. Andersens eventyr har en helt særlig plads i den danske kulturarv. De er lige så underholdende for de mindste, som de er fascinerende og inspirerende for den modne læser. Noget af det mest vidunderlige ved H.C. Andersens værker er, at de kan vendes og drejes på så mange måder, at man får noget nyt ud af dem, hver gang man læser dem.Johan de Mylius dykker ned i H.C. Andersens ca. 200 eventyr og historier og ser på forfatterskabet fra flere forskellige vinkler: æstetisk, religiøst, litteraturhistorisk og psykologisk.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik."Mylius er en fremragende læser, der ikke slipper sit bytte, før han har vristet sin tolkning frem. Og tolkningen er på meget anskuelig vis aflæst i æstetikken, i eventyrgenrens forvandlingskunst, som Andersen genialt arbejdede den frem." – Information"Med andre ord: i Johan de Mylius‘ bog bliver Andersen taget alvorligt i både religiøs, æstetisk, litteraturhistorisk og psykologisk forstand. Og derigennem på mange måder rehabiliteret som en kunstner med et sammenhængende projekt." – Weekendavisen
"Litteraturbilleder" består af fem afhandlinger om modernismen i dansk litteratur. Johan de Mylius ser nærmere på nogle af de allerstørste danske forfattere, nemlig Karen Blixen, Søren Kierkegaard, Tom Kristensen og H.C. Andersen. Vinklen er lagt på de billeddannende kræfter i litteraturen, og hvordan man gennem symboler og billeder kan forstå litteraturen og det, den formidler, mere indgående.Dr. phil. Johan de Mylius (f. 1944) har skrevet talrige bøger og artikler om blandt andre Sigurd Hoel, Morten Korch, H.C. Andersen, Thomasine Gyllembourg, Søren Kierkegaard og Karen Blixen samt om ældre dansk litteraturhistorie og retorik.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.