Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Miriam er født som roma og med et andet navn. Og sammen med tusindvis af andre romaer bliver hun af nazisterne sendt til Auschwitz. Men under en transport mellem Auschwitz og en anden koncentrationslejr, Ravensbrück, skifter hun tøj og identitet med en død jødisk kvinde og bliver til Miriam. Og som Miriam kommer hun med de hvide busser til efterkrigstidens Sverige, hvor romaer også var uønskede. Så for at overleve fastholder hun sin jødiske identitet og får en tilværelse som hjemmegående husmor i en mindre provinsby. Men under den perfekte overflade gemmer der sig minder om ufattelige rædsler og hemmeligheder, som det bliver stadig vanskeligere at undertrykke. Jeg hedder ikke Miriam er en stærk og dybt bevægende roman om rædsel, skam og det at stå udenfor. Om Europas og mindretallenes smertefulde historie. Romanen udkom i Sverige i 2014, blev meget omdiskuteret og har solgt mere end 50.000 eksemplarer. Majgull Axelsson har modtaget to af Sveriges fornemste litterære priser, August Prisen og Moa Martinsson prisen, og tre af hendes romaner er tidligere udkommet på dansk, hvoraf den mest kendte er Aprilheksen.
Miriam er født som roma og med et andet navn. Og sammen med tusindvis af andre romaer bliver hun af nazisterne sendt til Auschwitz. Men under en transport mellem Auschwitz og en anden koncentrationslejr, Ravensbrück, skifter hun tøj og identitet med en død jødisk kvinde og bliver til Miriam. Og som Miriam kommer hun med de hvide busser til efterkrigstidens Sverige, hvor romaer også var uønskede. Så for at overleve fastholder hun sin jødiske identitet og får en tilværelse som hjemmegående husmor i en mindre provinsby. Men under den perfekte overflade gemmer der sig minder om ufattelige rædsler og hemmeligheder, som det bliver stadig vanskeligere at undertrykke.Jeg hedder ikke Miriam er en stærk og dybt bevægende roman om rædsel, skam og det at stå udenfor. Om Europas og mindretallenes smertefulde historie. Romanen udkom i Sverige i 2014, blev meget omdiskuteret og har solgt mere end 50.000 eksemplarer.Majgull Axelsson har modtaget to af Sveriges fornemste litterære priser, August Prisen og Moa Martinsson prisen, og tre af hendes romaner er tidligere udkommet på dansk, hvoraf den mest kendte er Aprilheksen.
Märit står af toget Lund uden egentlig at vide hvorfor. Det er mere end tres år siden, hun var her sidst, og hun længtes ikke tilbage en eneste gang. Hun var studerende dengang i 60’erne, en tid hvor alting syntes at blomstre.På kirkegården blomstrer en simpel massegrav, der vidner om Vipeholm – dér hvor hendes bror blev placeret.Det er en søgen efter sandhed og retfærdighed for dem, som ikke fik lov at være med, da velfærdssamfundet voksede. Historien om familiehemmeligheder, skam, skyld og hævn – og Märits opgør med fortiden og Den Anden.
Miriam er født som roma og med et andet navn. Og sammen med tusindvis af andre romaer bliver hun af nazisterne sendt til Auschwitz. Men under en transport mellem Auschwitz og en anden koncentrationslejr, Ravensbrück, skifter hun tøj og identitet med en død jødisk kvinde og bliver til Miriam. Og som Miriam kommer hun med de hvide busser til efterkrigstidens Sverige, hvor romaer også var uønskede. Så for at overleve fastholder hun sin jødiske identitet og får en tilværelse som hjemmegående husmor i en mindre provinsby. Men under den perfekte overflade gemmer der sig minder om ufattelige rædsler og hemmeligheder, som det bliver stadig vanskeligere at undertrykke.‘Jeg hedder ikke Miriam’ er en stærk og dybt bevægende roman om rædsel, skam og det at stå udenfor. Om Europas og mindretallenes smertefulde historie. Romanen udkom i Sverige i 2014, blev meget omdiskuteret og har solgt mere end 50.000 eksemplarer.Majgull Axelsson har modtaget to af Sveriges fornemste litterære priser, August Prisen og Moa Martinsson prisen, og tre af hendes romaner er tidligere udkommet på dansk, hvoraf den mest kendte er ‘Aprilheksen’.
Tre plejesøstre vokser op hos plejemor Ellen i 1950'ernes og 1960'ernes Sverige. Pigerne er hos hende af forskellige grunde: børnemishandling, misrøgt og én er hittebarn. Pigerne hader og misunder ofte hinanden, men er alligevel en slags søstre. De får vidt forskellige liv - de to bliver akademikere, den tredje narkoluder. Alle er de dybt præget af de meget tidlige barneårs afvisning og svigt.Ellen har imidlertid en hemmelighed - hun har selv født et eneste barn. En multihandicappet pige, der straks efter fødslen blev frataget hende af autoriteterne med de hvide kitler. Selvom hun forsøgte, måtte hun ikke se sin datter senere.Denne datter viser sig at have en lynende intelligens - hun ligger der i sin seng og studerer. Hendes barndom er om muligt endnu mere frygtelig end de andre pigers. Handicappede kom allersidst i rækken af omsorgsmodtagere i folkehjemmet. Da hun får kendskab til moderens plejedøtre, går det op for hende, at nogen har stjålet det liv, som var bestemt for hende, og da hun har skjulte evner, kan hun sætte begivenhederne i gang fra sin sygeseng - Aprilheksen er på spil."Aprilheksen" er journalist Majgull Axelssons gennembrud i Sverige - fulgt af en regn af priser bl.a. Moa Martinson-prisen i Sverige. Det skrev anmelderne om APRILHEKSEN:"Hvis du kun læser én bog i år, så tag den her. En vidunderlig, barsk og magisk, sørgerlig, morsom og fabelagtig spundet historie." - Marianne Ellenberger, B.T."Der er længe imellem så gode romaner. Læs den!" - Litteratursiden
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.