Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Sidst i marts 2021 dræber en 61-årig mand sin 62-årige ekskone i Horsens. Den dræbte er forfatteren Niels Franks søster, Elin. Knap tre måneder tidligere har Elin forladt sin mand gennem 30 år og faren til deres to voksne sønner. De næste uger flytter hun rundt mellem hemmelige adresser i Horsens, inden hun til sidst flytter ind på et krisecenter – hele tiden i frygt for, hvad hendes eksmand, der har brugt de sidste mange år på at ydmyge og skælde hende ud, kan finde på.Den dag bodelingen skal foregå, ringer Niels Franks telefon klokken 8.32, og så ved han, at det er gået galt.FANDEN TAGE DIG af Niels Frank er beretningen om tiden op til drabet og om tiden bagefter – om sorgen, vreden og afmagten, begravelsen, efterforskningen og retssagen. Om hvorfor mænd dræber kvinder, og hvorfor det er så forbandet forudsigeligt.
Fyrre år, to blodpropper og en depression har det taget den midaldrende hovedperson i romanen SIDSTE VERS at forstå, at minder kan være skræmmende. Alligevel beslutter han sig for at gå hovedkulds ind i dem. Han rejser tilbage til sin familie, til sin hjemstavn, og vi følger ham på rejser til fjerne lande, hvor han løber på mildest talt fremmedartede personer. Det, han oplever undervejs, er ikke blot sindsoprivende, det ændrer fuldstændig hans opfattelse af sig selv. Spørgsmålet er blot, hvordan han skal udleve sin nye indsigt.
Vulkaner på månen indeholder historier af vidt forskellig art – eventyr, rejseberetninger, myter og skæbnefortællinger. Historierne foregår i forskellige tider og på forskellige kontinenter, men de handler alle om byer og byboere. Her møder vi blandt andet en sultan, der tager på hemmelige rundture i sin egen by, indtil Den Almægtige viser sig for ham. Vi møder også en ung mand, der sidder på taget af familiens hus sammen med sin døde bedstefar, og en ung pige, der rejser til jordens indre og møder sit livs kærlighed, og sig selv. Vi kommer på besøg i forfatternes by, hvor en digter har sat sig for at skrive, hvad der sker, når ingenting sker. Og vi besøger en by inde i en vulkan, hvor en kvinde spekulerer over, hvad det egentlig vil sige at være enfoldig. Mens et ægtepar på et helt andet kontinent ved et tilfælde opdager, hvad skæbnen er.
Forfatteren Niels Franks søster Elin blev dræbt af sin eksmand. I landsretten påstår drabsmanden, at deres familie selv bærer skylden for, at det gik, som det gik. Niels Frank kaster sig ud i en omfattende efterforskning af sin families historie for at finde ud af, om de virkelig er ramt af en mental arvesynd, der tiltrækker katastrofer.Ved hjælp af breve, avisartikler og samtaler med familiemedlemmer, som han ikke har talt med i årevis, tegner han et billede af sin families skæbne. Undervejs støder han på mange familiehemmeligheder, der godt kunne bekræfte drabsmandens påstand om arvesynd. Alligevel når han frem til en overraskende slutning. Det slutter her er en beretning om sorg og forbandelser, om dæmoni og sår, der ikke vil hele. En bog om én families skæbne, men også om familieskæbner, som de fleste af os kender dem.
"Tak for i går" handler om kunst og de kunstnere, der står bag værkerne. I femten fortællinger beskriver Niels Frank femten kunstnere ved at tage udgangspunkt i ét bestemt værk hos hver kunstner. Nogle af historierne fortælles rundt om værket, mens andre fortæller om værkets tilblivelse. Fælles for alle historierne er, at ideen om den personlige tilskyndelse bag værkerne træder frem i teksterne for at vise, at kunstopfattelse hører sammen med livsopfattelse. De enkelte tekster kan læses uden forudsætninger eller kronologi og bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for kunstens væsen. Niels Frank (f. 1963) er en dansk digter og forfatter. Han er uddannet i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. I 1980’erne og 1990’erne var Frank en del af miljøet omkring Forfatterskolen og da rektor Poul Borum trak sig fra sin post, overtog Frank stillingen, hvor han sad frem til 2002. Som forfatter debuterede han i 1985 med digtsamlingen "Øjeblikket" og har siden udgivet flere digtsamlinger samt en række essaysamlinger om forholdet mellem litteratur og kunst.
FØRSTE PERSON, ANDEN PERSON indeholder 101 korte og længere kapitler. Så at sige alle genrer er repræsenteret: brudstykker af en fiktiv og virkelig selvbiografi, digte, essays om billedkunst og litteratur, optegnelser, polemik, rejsebeskrivelser m.m. Nyskrevne tekster og omskrevne tekster fra tidligere udgivelser side om side.Umiddelbart kan det synes at være en mærkelig hybrid, men i sin helhed kan bogen læses som et storstilet forsøg på at samle forfatteren og forfatterskabet – det personlige liv og udviklinger i de seneste årtiers fælles liv – i én stor bevægelse.Som titlen antyder en endog meget personlig bog, men samtidig en bog, der ikke opererer med personligheden som én fast størrelse.Niels Frank, født 1963, debuterede 1985 med digtsamlingen Øjeblikket, der senere er fulgt op af Digte i kim (1986), Genfortryllelsen (1988) og Tabernakel (1996). Niels Frank har også udgivet essays, Yucatán (1993), og en bog, der blander genrerne, Livet i troperne (1998), foruden fotobogen CV (2001). Flere tekster fra disse udgivelser optræder i foreliggende bog, oftest i reviderede udgaver.
Digte i kim indeholder kolde og angstfyldte digte, hvor digteren forsøger at afdække sin virkelighed. Digtsamlingen var Niels Franks anden og en del af forfatterens tidlige udgivelser i mere minimalistisk stil, hvilket han i sit senere forfatterskab gjorde op med.
Niels Franks digte i Én vej udkom første gang i 2005. I Franks digte ønsker jeg'et at føre en dialog med du'et for at nå frem til meningen med livet. Mulighederne er mange - gennem politiske begivenheder over udlandsrejser til det hjemlige Danmark.
Digte. "Med sin tredje digtsamling placerer han sig som en af tidens mest spændende udforskere af farbare og ufarbare veje i lyrikken." - Berlingske Tidende.
Med sammensatte gestikulerende portrætdigte scanner Niels Frank med røntgenøjne den tid, vi lever i. Små guder er en digtsamling, der med sin sproglige vitalitet i sig selv er en besværgende hyldest, alt imens tonen er ætsende selvironisk, til tider kulsort.
Hvad betyder identitet i litteratur – og bliver kritikken af en humanistisk menneskeopfattelse ved med at være relevant – når virkeligheden uden for undervisningslokalet domineres af nyttetænkning, konkurrencemoral og autoritære magtformer?Spørgsmål om identitet og dannelse har fået en ny mening, efter at litteraten Marianne Stidsen under mediernes bevågenhed forsvarede sin doktorafhandling om efterkrigstidens litterære virkelighedstolkninger. Siden har angreb og modreaktioner givet striden om identitet frisk vind i sejlene, med anmeldelser og kommentarer i dagbladene, live-debat på Louisiana, folkemøder i landets regioner, breve og nye artikler.Mange af debattens forskellige stemmer samles i bogen, hvor digtere, litterater og undervisere i dansk undersøger zonen mellem jeg-fornægtelse, jeg-dyrkelse og jeg-dannelse.
I flere essays har Frank reflekteret over både egne og andre kunstneres værker, fx i Yucatán (1993). Franks interesse for de små genrer viser sig i Livet i troperne (1998), en samling af "metaforismer" — hans egen betegnelse for de reflekterede aforismer og korte tekster, bogen består af.
Niels Frank, f. 1963, dansk forfatter. Niels Frank skriver i sine digtsamlinger, fx Øjeblikket (1985) og Genfortryllelsen (1988), en tyst, koncentreret poesi, der hverken hengiver sig til store verdenstemaer eller jeg-følelser, men arbejder med den stadige, næsten meditative gentagelse af nogle få elementer på kanten af tavsheden.Denne minimalistiske teknik sætter sproget i musikalsk vibrerende stemninger og udforsker samtidig både digteriske og almene eksistensvilkår: at skabe — at være.
Tristhedens historie består af ti portrætter af en række tilsyneladende tilfældige karaktertyper: rigmanden, alkoholikeren, diktatoren, erotikeren, bøssen, velfærdsdanskeren, højreekstremisten, den kulturkonservative foruden den erindrende og den triste. Fra skiftevis olympisk højde og oceanisk afgrund portrætterer en bedrevidende fortæller på den måde samfundets dårskab. Med pertentlig akkuratesse og homerisk latter sympatiserer han i det ene øjeblik med de stakkels mennesker før han i det næste fælder dom over Tristhedens historie.
Kan de holde på en hemmelighed? Har de nogensinde gjort i bukserne i Venedig? Bedste toglinje i New York? Haiku er noget lort, ikke sandt? SPØRGESPIL er en sværm af spørgsmål. Nogle af spørgsmålene bliver besvaret med lange erindringsstykker, kritiske analyser, flabede replikker, mediterende beskrivelser, rå skildringer, pinlige bekendelser.
Nellie er hovedperson og pennefører i Nellies bog. Han fortæller på sin egen tummelumske og mildt sagt akavede måde om sit liv hos onkel Benn (eller er det Bent?) og tante Hellen (eller er det Ellen?), som bor i USA, forstår man efterhånden. Men man forstår aldrig helt, om Nellie fortæller sin historie som den er, eller om den hjemsøges af de mange film han ser, og af hans rige, for ikke at se overgearede indre liv.
Niels Frank om den pludselige hverdag.Alle går vi og har vores ritualer. 12 danske forfattere, herunder Niels Frank, har skrevet en novelle med udgangspunkt i ordet ritualer. Novellen 'Solsortens øje' er en del af serien 'Ritualer', der blev trykt første gang i DSB's magasin Ud & Se i 2009. E-novellen er udgivet i samarbejde mellem forfatteren, Lindhardt og Ringhof og Ud & Se.Alle går vi og har vores ritualer. 12 danske forfattere har skrevet en novelle med udgangspunkt i ordet ritualer. Novelleserien 'Ritualer' blev trykt første gang i DSB's magasin Ud & Se i 2009. E-bogen er udgivet i samarbejde mellem forfatteren, Lindhardt og Ringhof og Ud & Se. Noveller: Josefine Klougart: Alle de blomster, lister René Jean Jensen: Men så kom jeg Camilla Christensen: Andre kvinder Niels Frank: Solsortens øje Nina Søs Vinther: Jatujak Peter Højrup: Madammeposer Katinka My Jones: Valhal Jokum Rohde: Amorin in memoriam Sidsel Falsig Pedersen: Katten Ina Merete Schmidt: Det er hendes store dag Maja Elverkilde: En dårlig dag Kaspar Kaum Bonnén: Vanernes spor Novellerne er også udgivet separat.Niels Frank (f. 1963) debuterede i 1985 med digtsamlingen `Øjeblikket‘. Han har siden da udgivet en række digtsamlinger, men fx også metaforismer (Franks egen betegnelse), og den store `Første person, anden person‘ fra 2004, der blandt andet samler, omarrangerer og omskriver en lang række af Franks tidligere tekster. Franks digtning er på en gang tænkende, sansende og, vigtigst, altid kritisk, særlig over for sig selv.
Essays om litteratur fra Baudelaire og Mallarme til amerikansk og dansk avantgarde. Alt andet er løgn er på en gang en introduktion til moderne digtning og et kampskrift for en bestemt litteraturopfattelse. Bogen er et ærligt forsøg på at finde et sted for litteraturen, der kun er dens eget.Niels Frank, født 1963, er digter og essayist og tidligere rektor for Forfatterskolen. Han debuterede i 1985 med digtsamlingen ØJEBLIKKET.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.