Udvidet returret til d. 31. januar 2024

Bøger af Niels Wium Olesen

Filter
Filter
Sorter efterSorter Populære
  • - De Danske Ministerier
    af Niels Wium Olesen & Thorsten Borring Olesen
    277,95 kr.

    De Danske ministerier 1982-1993En politisk danmarkshistorie, set fra Slotsholmen.Da Anker Jørgensen i 1982 kastede håndklædet i ringen og Poul Schlüter blev ny statsminister, var det første gang siden 1901, at Danmark fik en konservativt ledet regering. Ikke mange tilskrev den nye regering store chancer for succes, men Schlüter blev den længst siddende statsminister siden 2. Verdenskrig. Med gunstige internationale konjunkturer i ryggen og en pragmatisk, uideologisk tilgang til regeringsførelsen blev den dybe økonomiske krise vendt til ny fremgang. Schlüterregeringernes overlevelsesevne hang dog også sammen med den hidtil usete accept af, at regeringen blev nedstemt uden at træde tilbage; især den såkaldte fodnotepolitik er et heftigt diskuteret eksempel på dette.Med denne bog får vi et dybt fascinerende stykke danmarkshistorie, hvor datidens store politiske udfordringer og det politiske spil tages under mere indgående behandling end før set. Bogen indgår ligesom Anker Jørgensens epoke i den traditionsrige udgivelsesrække, De Danske Ministerier, som her genopstår i moderne form.

  • af Niels Wium Olesen
    77,95 - 122,95 kr.

    De fem forbandede år 1940-1945. Stærke ord og en kamp, der under besættelsen i Danmark stod mellem de gode og de onde. Mellem danskerne og tyskerne. Heltene var de modstandsfolk, der især fra august 1943 kæmpede mod tyskerne. Målet med modstanden var naturligvis Danmarks befrielse. Det sagde de i hvert fald. Men kradser man i overfladen, var motiverne og ikke mindst planerne for efterkrigstiden meget forskellige. Nogle ønskede bare at vende tilbage til tilstandene før krigen. Andre ønskede et nyt og mere moralsk Danmark, mens atter andre ønskede dramatiske forandringer. Måske endda en revolution. Det frygtede de etablerede politikere, og derfor blev mange politikere modstandens modstandere. Niels Wium Olesen, lektor i historie ved Aarhus Universitet, gør modstand mod mytologiseringer af Anden Verdenskrig.

  • af Niels Wium Olesen
    307,95 kr.

  • af Jakob Sørensen & Niels Wium Olesen
    439,95 kr.

    Anden Verdenskrig er et uomgængeligt referencepunkt og én af den vestlige verdens stærkeste fortællinger: det godes kamp mod det onde med det godes sejr til sidst. Det er en medrivende og dramatisk fortælling, der er blevet brugt aktivt gennem historien. Denne grundfortælling skygger imidlertid for nogle væsentlige pointer. Det gælder fx spørgsmålet om, hvem der trak det store læs i krigen, og hvilke modsætninger af ideologisk og kulturel art, der var internt i de store alliancer.Anden Verdenskrig formidler historien, så den kan bruges både til undervisningsforløb og i opgaveskrivningen. Anden Verdenskrig søger at nuancere billedet ved også at formidle de enkelte stater og befolkningers perspektiver på krigen og dens forløb. Eleverne får lov at dykke ned bag erindringskultur og propaganda og møder historien i øjenhøjde med aktørerne og de vigtige begivenheder. Bogens fremstilling er suppleret af illustrationer og kort, kildetekster, arbejdsspørgsmål og aktiverende opgaver samt et afsluttende kapitel om historiebrug, historieskrivning og forskellige remedieringer.

  • - Krig og hverdag fra 1940-1945
    af Claus Bundgård Christensen, Joachim Lund, Jakob Sørensen & mfl.
    217,95 kr.

    Ny revideret jubilæumsudgave Det var Danmarks overlevelse, der stod på spil, da tyske tropper rullede over grænsen tidligt om morgenen den 9. april 1940. Alligevel valgte regeringen at indstille kampene, næsten inden de var begyndt.For danskerne fulgte fem års besættelse. Uanset hvem man var, betød det, at man skulle indordne sig og vænne sig til et liv med nye begrænsninger. Mange bakkede op om den officielle samarbejdspolitik, nogle gjorde modstand, og atter andre udnyttede de nye muligheder, besættelsen gav. Samarbejdet med besættelsesmagten gav den nationale selvfølelse et knæk, som spøger den dag i dag.I Danmark besat knyttes trådene fra 70 års udforskning af besættelsesårene til en samlet fortælling om det danske samfund under besættelsen. Det er en historie, der begynder længe før den 9. april og har forgreninger langt uden for landets grænser. Det er en historie, der handler om demokrati og diktatur, om heltemod og opportunisme, om overlevelse og tilpasning. Men først og fremmest er det historien om modsætninger og sammenhæng i det 20. århundredes danmarkshistorie.OM FORFATTERNEClaus Bundgård Christensen (f. 1968), ph.d. og lektor i historie ved Roskilde Universitet. Er forfatter og medforfatter til en række bøger om Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og besættelsen.Joachim Lund (f. 1967) ph.d. og lektor i moderne dansk og europæisk historie ved CBS. Har udgivet en række bøger og artikler om besættelsestidens politiske og økonomiske forhold.Niels Wium Olesen (f. 1963) er ph.d. og lektor i Historie på Aarhus Universitet siden 2004 og var før leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden. Han har gennem 25 år publiceret bredt i ind- og udland om dansk og europæisk historie i det 20. århundrede.Jakob Sørensen (f. 1973), ph.d. og lektor på Københavns VUC. Tidligere museumsinspektør på Frihedsmuseet og forfatter til en række bøger om Anden Verdenskrig og besættelsen.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.