Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
”Godfred – kølvand og slædespor” er en bog om søofficeren og polarforskeren Godfred Hansen og om hans dramatiske liv i den tid, da de store opdagelser polaregnene fandt sted.Roald Amundsens berømmelige sejlads gennem Nordvestpassagen 1903 – 1906 var jo dengang en verdenssensation, og den var i allerhøjeste grad med til at etablere den nye statsdannelse: Kongeriget Norges identitet. Når sagen omtales – og det gør den jo oftere og oftere i disse tider, hvor såvel Nordvestpassagen som Nordøstpassagen er blevet sejlbare – sker det som regel, at togtet nævnes som en ren norsk triumf. Det er dog lidt af en tilsnigelse, for man glemmer gerne, at næstkommanderende var dansk:Løjtnant Godfred Hansen.Denne danske polarforsker deltog i flere andre arktiske rejser og opdagede store strækninger af hidtil ukendt land. Det var også ham og ikke Knud Rasmussen, der gennemførte den tredje Thuleekspedition. Han udkastede planen til den store slæderejse gennem Nordamerikas arktiske egne, før Knud Rasmussen og Peter Freuchen fik deres ideer på plads. Han deltog som majestætens adjudant på det første kongelige besøg i Grønland – et besøg som heller ikke fandt sted uden drama. Hjemme tog han blandt andet ivrigt del i kampen om de vestindiske øer og i slaget om at redde fregatten Jylland fra ophugning. Af uforståelige grunde er den slæderejsende søofficer i dag tilsyneladende glemt af hans landsmænd – bortset fra at han har lagt navn til en gade i Aarhus – og en i Aalborg. Man må undre sig over, hvorfor han blev glemt. I andre lande ved man godt, hvem Godfred Hansen var og tænker på ham som ”en af de store” fra polarforskningens heroiske periode på linje med folk som Amundsen eller Knud Rasmussen. Rundt om på den kolde del af kloden finder man hans navn hæftet til øer, næs og andre landkendinger. I Danmark blev det til - et gadenavn. Nils Aage Jensen (født 1935) er Cand. pæd. i historie. Allerede som barn var han grebet af opdagelsesrejsernes eventyr og især af udforskningen af polarområderne. I årene 1965-1972 boede han i Grønland, og han har senere rejst i de arktiske egne. Nils Aage Jensen har skrevet en række lærebøger og historiesystemer til brug i blandt andet grundskolen. Desuden star han bag bøger om polarforskerne Carl Pedersen og Roald Amundsen, ligesom han er forfatter til flere børnebøger med historiske emner. Nils Aage Jensen modtog i 2011 Den faglitterære pris
Den 18. juni 1928 om aftenen fik verden det sidste livstegn fra Roald Amundsen. Siden forsvandt han i ishavet. Således endte den store norske polarfarer sit liv i det element, han havde levet det i. Nordvestpassagen, Sydpolen, Nordøstpassagen, Nordpolen. Hans bedrifter var allerede i samtiden uomtvistelige og for længst tegnet ind på klodens kort. Men hvad drev ham så langt? Hvad søgte han derude i de uendelige snemarker og kantede fjeldmassiver, i de gådefulde vande langt fra alt, hvor så mange var omkommet? Og hvor han i årevis var adskilt fra verden kun i selskab med en håndfuld mænd og de uundværlige slædehunde. AMUNDSEN tager læseren med på rejsen. Både til klodens mest øde egne og ind i et vanskeligt og stridbart sind hos en mand, hvis hensynsløshed og kynisme kostede ham dyrt. Men hvis dygtighed og seje vilje også bar ham længere end de fleste.
Carl Petersen var danskeren, der oplevede 1800-tallets store opdagelsesrejser i de arktiske egne – deroppe, hvor inuitterne levede, hvor europæerne døde, og hvor kulden, isen og stormene bandt vandet i et knusende favntag størstedelen af året. Født i København i 1813 tog han til Grønland – målet for hans udlængsel. Her lærte han at gå på jagt og at navigere og overleve i snestormen. Hans første og impulsive rejse var et forsøg på at krydse Melvillebugten i søgen efter inuitter endnu længere nordpå. Carl tog med de to idemænd, men de måtte vende om, mere døde end levende.En Dannebrogs-orden og to andre fine engelske og svenske ordner fik Carl for sin enestående indsats deroppe, hvor man dør af kulde, sult, sygdom, udmattelse og farlig adfærd, hvis man ikke er gjort af et helt særligt stof.Niels Aage Jensens CARL – POLARFARER fortæller om en beskeden mands fantastiske liv sammen med vidtberømte, excentriske, livsfarlige egomaner. Han var den klippe, de byggede deres færd på, og hans usædvanlige evner til at lære landet, vandet, menneskene og dyrene at kende var gang på gang det, der reddede andre og mere ubefæstede sjæle igennem rædselsfulde trængsler, som ville have fældet de fleste."Hurra for en rigtig fin biografi" *****– Politiken"400 spændingsmættede sider" *****– Fyens Stiftstidende"Velskrevet biografi... Man bliver godt underhold i Jensens bog."– Kristeligt Dagblad
Historie 9 er en grundbog til historieundervisningen i 9. klasse. Bogen er struktureret efter Fælles Mål 2009, indeholder kanon og har fokus på arbejdet med kildemateriale. I bogens kapitler er der spørgsmål af redegørende, analyserende, vurderende og perspektiverende art. Derudover er der forslag til videre arbejde, hvor eleverne bl.a. lærer at anvende konkrete faglige arbejdsredskaber, der hører historiefaget til. Bogen er en del af det nye system Historie 7-9.Bogen indeholder fire kapitler: Det gode liv Israel og Palæstina / konflikten uden ende? Afrika / Europas nabo En hel verden?På hjemmesiden www.historie3-9.gyldendal.dk/ kan man gratis downloade lærerdel og kopisider.
Polarforskningens gribende og ofte rystende eventyr er fyldt af personlige dramaer og heltemod. Intetsteds har så mange mænd udstået så rædselsfulde lidelser som under arbejdet med at nå frem til polerne og kortlægge områderne ved Jordens ende. Men det hændte, at en eller anden begivenhed ikke så helt så heroisk ud ved nærmere bekendtskab. Det skete, at en eller flere af polarheltene viste sig at være almindelige mennesker med almindelige menneskers fejl og mangler. I denne bog er flere mørke sider af polarforskningen trukket frem af tidens glemsel. En og anden glorie er blevet fjernet. Idoler har fået pletter, men tilbage står måske et klarere billede af de mænd, som på godt og ondt udfyldte de tomme områder på verdens kort. Her hører vi om den store strid mellem Cook og Peary, som begge påstod at have været på Nordpolen og gensidigt beskyldte hinanden for at lyve. Og her hører vi også om fejlslagne ekspeditioner under ledelse af uheldige mænd som Franklin og egomaner og adfærdsvanskelige som Kane, der satte alle deres mænds liv på spil. Og mange andre excentrikere befolker fortællingen om de yderste mål og den strengeste stræben. Niels Aage Jensen har et ishav af bøger bag sig, bl.a. bogen om polarfareren Carl Pedersen ("Carl – Polarfarer") og den store nordmand Amundsen ("Amundsen"). Han fik i 2011 Forfatterforeningens fagbogspris for sit lange virke.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.