Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I december 1953 skrev en amatørarkæolog til museet i Aarhus, at han ved Tustrup på Norddjursland havde fundet noget helt særligt. Det blev startskuddet til, at museets unge inspektør, Poul Kjærum, de følgende år foretog en række arkæologiske undersøgelser af et usædvanligt kompleks bestående af tre storstensgrave og et formodet kulthus.Megalitgravskomplekset ved Tustrup skulle vise sig at være blandt de vigtigste vidnesbyrd om de tidlige bønders megalitanlæg og dertil hørende ritualer i stenalderens Europa. Kyndige forskere har bearbejdet fundmaterialet og foretaget indgående analyser af anlæg og genstandsmateriale. Disse detailstudier har ført til overraskende og veldokumenterede tolkninger af storstensgravene og det rituelle anlæg samt deres indbyrdes relationer, som nu bliver fremlagt.Bogen er udgivet i samarbejde med Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing Fjord Museer og Moesgaard Museum.
Stendysserne hører til blandt de ældste og mest monumentale oldtidsminder i Danmark. De over 5.000 år gamle anlæg står som fascinerende monumenter over stenalderbefolkningens arkitektoniske formåen i en fjern fortid. Siden har bl.a. guldaldermalerne gjort dem til et af vore nationale symboler.I bogen gives der en udførlig redegørelse for dyssernes opståen, deres oprindelige udseende og udvikling samt deres funktion. På grundlag af ny og velunderbygget viden gøres der op med tidligere opfattelser af disse forhold. Bogen er skrevet af arkæologerne Palle Eriksen, der er museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum og dr.phil. Niels H. Andersen, Moesgaard Museum. Desuden har professor Chris Scarre fra universitetet i Durham skrevet et bidrag om stendysser i Frankrig og på De britiske Øer.
Juristen Erik Westerby er en navnkundig skikkelse i dansk arkæologi. I 1946 ankom han til Ringkøbing, hvor han fik ansættelse som politifuldmægtig. Efter en personlig krise foranlediget af gentagne sammenstød med det arkæologiske establishment i hovedstaden havde han opgivet sit virke som landsretssagfører i København og søgte nu tilflugt i det vestjyske. Foruden lærd jurist og retshistoriker var Erik Westerby først og fremmest en af sin samtids mest kyndige arkæologer, selvom han ikke var faguddannet.I bogen fortæller Palle Eriksen om Erik Westerbys betydning som arkæolog og kulturhistoriker og Kurt Nygaard Pedersen om hans virke som politifuldmægtig i Ringkøbing set med kontorelevens øjne. Endelig bringes Erik Westerbys egen beretning om hans epokegørende fund fra sidste istid i en grusgrav ved Kolding.Ringkøbing-Skjern Museum. Moesgård Museum. Jysk Arkæologisk Selskab
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.