Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Denne bog udgives i anledning af den nyeste status over Danmarks planter og dyr (2003-2009), kaldet Den danske Rødliste. Danmarks truede arter levendegør den biologiske mangfoldighed i form af dyre- og plantearter og deres levesteder. Bogen er en introduktion til ’rødlistearbejdet’, dvs. arbejdet med at registrere arternes tilbage- og fremgang, og indeholder samtidig en række portrætter af de ekstremt dedikerede mennesker, der vier deres liv til at udforske og værne om bestemte arter. Rødlisten lægger op til, at alle arter er lige meget værd, men i praksis føler vi mere for dyr med pels og fjer, end edderkopper og andet kryb – ligesom nogle levesteder er højere værdsat end andre. Giver det mening? Og hvad kan rødlisten bruges til i den sammenhæng? Bogen forklarer hvad der konstituerer en art og fortæller om uddøde arter i Danmark i nyere tid – men også om nyopståede arter. Desuden rejser den diskussionen, om det er vigtigt at bevare den biologiske mangfoldighed af rationelle eller moralske grunde. Kan naturens værdi opgøres som målbare tjenesteydelser til samfundet? Eller skal der alternative målemetoder til for at værdisætte naturens mangfoldighed?
Orkidéer forekommer naturligt i den danske natur. Men kan du kende en vild orkidé, når du ser den? Det kan Peter Wind. I mere end 35 år har han travet gennem mørke skove og over lysåbne bakkedrag for at spotte de vildtvoksende orkidéer i Danmark: Fruesko, hjertebladet fliglæbe, hyldegøgeurt, skov-hullæbe … Nogle er særdeles sjældne, andre mere almindelige. De er alle fredede.Orkidéerne er både kræsne og sarte, når det kommer til valg af levested og omgivelsernes påvirkning. De er nemlig afhængige af samlivet med artsspecifikke svampe og bestøvende insekter, ligesom jordbundsforholdene på voksestederne er af stor betydning. Med deres unikke levestedskrav er de gode indikatorer for naturtilstanden i skove, kær og moser og på overdrev. Desværre trues de attraktive orkidéer ikke bare af plukning og opgravning. Intensive driftsformer, tilgroning og mangel på plads spiller en væsentlig rolle for deres tilbagegang.Vilde danske orkidéer præsenterer en række hjemmehørende orkidéarter, fortæller om deres spændende biologi og beretter historien om den landsdækkende overvågning af dem. Håbet med bogen er at give et indblik i orkidéernes særegne verden og dermed bidrage til at bevare dem i naturen.
Et bredt udsnit af Danmarks vildtvoksende orkidéer er blevet overvåget i mere end 35 år i det nationale orkidéovervågningsprogram, der blev iværksat i 1987. Der er tale om et enestående program, idet det er det første af sin art, hvor en hel plantefamilie er blevet overvåget nationalt.Overvågningsprogrammet omfatter både de mere almindelige og de mere sjældne danske orkidéer. Mindst 200 personer har brugt mange arbejdstimer eller frivillig tid på at opsøge de udvalgte bestande af orkidéer over hele landet og foretage de årlige optællinger af blomstrende og i mange tilfælde vegetative planter. Samtidig har de beskrevet tilstanden på voksestederne.Bogen præsenterer overvågningsprogrammet og gør rede for dets resultater, men giver også ordet til en række af programmets trofaste overvågere, som fortæller om deres fascination for de smukke og sarte planter. En fascination, de ikke er ene om.Orkidéer har en bred bevågenhed i befolkningen og har ofte trukket overskrifter i medierne. Hovedparten af de hjemlige orkidéers eksistens i den danske flora er truet, og alle vildtvoksende orkidéer er fredede og må derfor hverken plukkes, beskadiges eller graves op.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.