Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Primærsektor – det nære sundhedsvæsen er en lærebog, der beskriver og analyserer de sundhedstilbud, der møder borgeren i den kommunale sektor. Bogen giver både sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle den nødvendige viden om de sundhedstilbud, der specifikt knytter sig til borgernes hverdagsliv.Bogens opbygningBogen består af tre dele med hver sit fokus: Det strukturelle niveau Centrale begreber Borgerne og deres pårørendeAlle kapitler er forsynet med perspektiverende og faktuelle oplysninger, og der er en række konkrete eksempler, som viser kompleksiteten i de udfordringer, sundhedsprofessionelle står over for i primærsektor. Her kan studerende og undervisere finde inspiration til diskussion, repetition og øvelser. Målgruppe Bogen er skrevet til sygeplejestuderende, især på modul 6 i grunduddannelsen, hvor der er fokus på borgere i eget hjem, og hvor mange studerende er i klinik i primærsektor. Den vil også være relevant i resten af uddannelsen, da alle sygeplejersker skal forholde sig til sundheds- og sygdomsproblematikker i borgernes hverdagsliv. Andre sundhedsprofessionelle, der er i berøring med det nære sundhedsvæsenet, vil også kunne have god gavn af bogen, fx fysioterapeuter og ergoterapeuter.
ÅNDELIG OMSORG beskriver en tværprofessionel kerneydelse, som har stor betydning for, hvordan patienter og borgere gennemlever svære livsomstændigheder. Historisk set har åndelig omsorg været afgørende for arbejdet i sundhedsvæsenet – ikke mindst i sygeplejefaget. I de senere år har begrebet fået fornyet aktualitet, men nu også i stigende grad uden for sygeplejen som en central del af arbejdet i hele det moderne sundhedsvæsen.Bogen viser med eksempler fra både forskning og daglig praksis, hvordan åndelig omsorg på forskellige måder kan være på spil i sundhedsvæsenet. Den henvender sig til en bred vifte af studerende og sundhedsprofessionelle – eksempelvis sygeplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter, jordemødre, psykologer, læger, præster, imamer og andre, der i deres praksis møder mennesker isituationer, hvor en professionel indsats over for eksistentielle og åndelige spørgsmål kan være nødvendig.ÅNDELIG OMSORG er skrevet af eksperter med forskellig faglig baggrund. Bogen præsenterer generelle perspektiver på åndelig omsorg, men den beskriver også mere praktisk og konkret, hvilken rolle åndelige og eksistentielle problemstillinger spiller, når mennesker rammes af sygdom eller på anden måde står i eksistentielt set vanskelige situationer.
I Venteværelset møder vi Jacob - en ung mand i 30'erne, der lever et liv med karriejob, kone og barn, da han rammes af uhelbredelig kræft. I slutningen af sit sygdomsforløb indlægges Jacob på hospice og Venteværelset er blevet til på baggrund af de dybe og berigende samtaler, han her førte med sygeplejespecialist Rita Nielsen.Venteværelset er et døende menneskes forsøg på at få de levende i tale. Bogen handler om de eksistentielle spørgsmål, der opstår ved livets afslutning, og om at leve livet mens man har det. 'Brug livet, tag det, elsk det!' er Jacobs budskab. Bogen skildrer den forandring, Jacob gennemgår i sit sygdomsforløb i forhold til sit syn på og fokus i livet. Men bogen handler også om den praktiske hverdag som sygt menneske - om hvordan man lever med smerter, samtidig med, at man får det bedste ud af tiden med sin kone og søn på fire år. Bogen har noget at sige til både pårørende og folk der selv er ramt af alvorlig sygdom. Og til sundhedsvæsenet, hvor Jacob ønsker at respekten for den døende som en person og et fuldgyldigt menneske skal være fremtrædende, fremfor at den døende kun gøres til offer. Om at skrive bogen, siger Jacob: 'De levende har for travlt med at leve livet til at tage døden alvorligt. Det er en sag, der er værdig at skrive om. Ikke kun for de døendes skyld, men i allerhøjeste grad også for de levendes skyld.' Under hele arbejdet med bogen er Jacobs gentagne replik: 'Vi må få mennesker til at forstå, at de skal dø, for på den måde bliver livet bedre.'
Bogen giver en grundig indføring i fagområdet sjælesorg og viser, hvordan man kan være sjælesørger for et andet menneske. Hvad sker der, når livet bliver vanskeligt? Hvad gør vi selv, og hvad kan vi gøre, når livet rammer os? Hvordan kan vi støtte og hjælpe hinanden, når livet bliver svært? ’Det nødvendige nærvær’ vil forsøge at give nogle af svarene på spørgsmålene ovenfor – med et skiftende fokus på teori og praksis. Bogen rummer teoretiske afsnit om f.eks. sorgteorier og kommunikationsmodeller, men har også en række case eksempler, der gør den praksisnær. Den handler først og fremmest om, hvordan man kan være sjælesørger for et andet menneske, men der er også hjælp at hente til, hvad man selv kan gøre, når livet opleves vanskeligt. Bogen er skrevet til præster og sundhedspersonale, der i deres arbejde møder sårbare og udsatte mennesker. Men målgruppen er også den frivillige i besøgstjenesten, lederen af en sorggruppe, en kirkeligt ansat som kirke-og kulturmedarbejder, kordegn eller lignende, og de de mennesker, der gerne vil have brugbare redskaber til bedre at kunne hjælpe naboen, veninden eller kollegaen. Rita Nielsen er sygeplejerske, underviser og foredragsholder. Hun har en uddannelse som samtaleterapeut og en master i etik og religionsfilosofi med speciale i åndelig omsorg fra Københavns Universitet. Har udgivet flere bøger om sjælesorg og åndelig omsorg: I dødsskyggens dal (2000/2012), At være sig selv (2005), Livets afslutning (2015) og Venteværelset (2010).
Bogen handler både om den fysiske pleje og den åndelige omsorg, der gerne skal gå hånd i hånd. Med afsnit om fx alderdommens tab, fysiske og psykiske symptomer og behandling, kommunikation med den syge og de pårørende og åndelig omsorg giver bogen både baggrundsviden og mange konkrete råd og anvisninger til arbejdet med syge og døende. Gennem bogen er der en gennemgående case, hvor vi følger Karen og hendes familie på vej til døden samt social- og sundhedsassistenten Hanne, der er Karens kontaktperson gennem hele forløbet. På den måde konkretiseres emnet.'Livets afslutning' henvender sig til alle, der arbejder med alvorligt syge og døende, fx på plejecentre, i hjemmeplejen og i andre palliative enheder. Bogen er blevet til som led i projekt 'Livets afslutning' på Diakonissestiftelsen, hvor plejepersonalet på tre plejehjem gennem et par år er blevet undervist i palliativ pleje. Formålet har været at styrke plejepersonalets kompetencer inden for pleje og omsorg til mennesker, der befinder sig i livets slutfase.
Hospice – æstetik, eksistens og omsorg præsenterer den mangfoldighed af empiriske undersøgelser, som de seneste år er foretaget på danske hospicer. Bogen er forskningsbaseret og giver indblik i den nyeste viden på området. Den er skrevet af forfattere med baggrund i vidt forskellige fagområder såsom sygepleje, teologi, filosofi og antropologi, men alle med en særlig indsigt i hospice som fagligt område.Bogen henvender sig til alle, der arbejder med eller på anden måde interesserer sig for hospicefeltet. Den er relevant i både professionsbacheloruddannelser, diplom-, master- og kandidatuddannelser. Det samme gælder efteruddannelser inden for fag, der har berøring med palliation. Den vil ligeledes være relevant for politikere og andre beslutningstagere med interesse for sundhedsområdet og for den, der blot ønsker indsigt i, hvad der kendetegner hospicefeltet i Danmark.Hospice – æstetik, eksistens og omsorg er opbygget om fire grundtemaer. Først er der tre introducerende kapitler om hospice som institution i Danmark. Herefter er der fokus på æstetik, fordi der generelt gøres meget ud af, at patienter og pårørende kan opleve at være i smukke omgivelser. Eksistens er et tredje vigtigt tema, og her giver bogen forskellige billeder på både livet og døden. Det fjerde tema er omsorg, der belyses ud fra flere perspektiver.
Bogen handler om døende menneskers åndelige dimension, om hvordan det opleves at stå ansigt til ansigt med døden, hvilke åndelige behov der opstår i mødet med døden, og hvordan disse behov tilgodeses.Det åndelige område er af stor betydning for alle mennesker, men mennesker med en livstruende sygdom er mere bevidste om den dimension, og deres oplevelser og beskrivelser kan være lærerige for os andre.Bogen er skrevet til alle, der har med alvorligt syge og døende mennesker at gøre: sundhedspersonale, præster og pårørende.
At arbejde med alvorligt syge og døende mennesker kan være meget givende og meningsfuldt. Men det er tillige udfordrende og kræver høj grad af faglighed og medmenneskelighed. ´'Livets afslutning' giver gode bud på, hvordan man kan give en god og værdig omsorg, pleje og behandling af alvorligt syge og døende mennesker.Bogen handler både om den fysiske pleje og den åndelige omsorg, der gerne skal gå hånd i hånd. Med afsnit om fx alderdommens tab, fysiske og psykiske symptomer og behandling, kommunikation med den syge og de pårørende og åndelig omsorg giver bogen både baggrundsviden og mange konkrete råd og anvisninger til arbejdet med syge og døende. Gennem bogen er der en gennemgående case, hvor vi følger Karen og hendes familie på vej til døden samt social- og sundhedsassistenten Hanne, der er Karens kontaktperson gennem hele forløbet. På den måde konkretiseres emnet.'Livets afslutning' henvender sig til alle, der arbejder med alvorligt syge og døende, fx på plejecentre, i hjemmeplejen og i andre palliative enheder. Bogen er blevet til som led i projekt 'Livets afslutning' på Diakonissestiftelsen, hvor plejepersonalet på tre plejehjem gennem et par år er blevet undervist i palliativ pleje. Formålet har været at styrke plejepersonalets kompetencer inden for pleje og omsorg til mennesker, der befinder sig i livets slutfase.
Hvad sker der, når et menneske skal dø? Hvilke tanker og følelser har det døende menneske? Hvordan kan jeg tale med et menneske, der snart skal dø? Om livet, glæden, angsten, skylden, smerten, meningsløsheden og håbet.Med nænsomhed og indsigt føres vi ind i samvær og samtaler med døende mennesker. Samtaler om livet med alle dets mange facetter, der ved dødens grænse, bliver intenst, nærværende og meget levende.Hovedvægten er lagt på den sjælesørgeriske del, og der er eksempler på salmer, bibelvers, bønner og fortællinger, der kan være til hjælp ved disse samtaler.Bogen er en opfordring og en hjælp til at vandre sammen med det døende menneske i dødsskyggernes dal, så den døende midt i ensomheden og mørket oplever nærvær fra et andet menneske – og fra Gud.Denne bog fortjener at blive læst mange gange.- Lisbeth Due Madsen
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.