Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Socialpsykologi er som videnskabeligt fag udviklet op gennem 1900-tallet - i takt med omfattende ændringer af samfund og kultur. I industrisamfundet og i storbykulturen er det nødvendigt at forstå samspillet mellem menneske og samfund på en ny måde. Denne samfundsudvikling er forstærket i det højteknologiske videnssamfund, vi i dag befinder os i. Det er en udvikling, der har ændret vore grundlæggende institutioner. Begreber har fået ny vægt - integration, marginalisering, social konflikter, normer, roller, holdninger og social påvirkning. Andre er gledet i baggrunden som mere eller mindre uaktuelle. Denne bog er en introduktion til den forskningstradition, som psykologien hviler på. Den går ind på centrale temaer og begreber, den giver indblik i både klassiske og nyere forskningsresultater, og den trækker linjerne op til den supermoderne verden og dens problemstillinger. Rolf Kuschel er professor i socialpsykologi ved Københavns Universitet, hans disputats fra 1989 handler om blodfejder gennem 600 år på øen Bellona i Polynesien. Hans forskningsmæssige interesser ligger på grænsefladen mellem socialpsykologi og socialantropologi. Per Schultz Jørgensen er professor i socialpsykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet indtil 2001. Hans disputats fra 1983 handler om udvikling af den sociale kontakt mellem to personer i et førstegangsmøde, og hans forskning har koncentreret sig om den anvendte socialpsykologi.
Hvordan kan man nedbryde menneskers bevidsthed? Hvordan kan man udøve effektiv sindelagskontrol? Kan man skabe en programmeret dræber med hypnose?Kan man få politiske fanger til at afsløre deres dybeste hemmeligheder med skærpede forhørsmetoder?Efter angrebet på World Trade Center i New York den 11. september 2001 henvendte CIA og amerikanske politikere sig til flere psykologer og bad dem arbejde for nationens, ja verdens, sikkerhed. Forskningspenge i rigeligt mål tilflød dem, der ville forsøge at finde svarene. Lige siden Koreakrigen (1950-1953), hvor amerikanske soldater var blevet udsat for såkaldt hjernevask, har psykologer arbejdet med udvikling af sensorisk deprivation, hypnose, LSD, elektrochok, hallucinogene stoffer og skærpede forhørsmetoder. Hvor stod den mægtige amerikanske psykologforening (APA) i denne sag? Svaret er ikke særligt flatterende, for APA indgik en ’Faustisk Pagt’ med militæret, der muliggjorde psykologers deltagelse i umenneskelige eksperimenter og forhør af politiske fanger. Som generallæge Kevin Kiley sagde: ”Psykologi er et vigtigt våbensystem”.Baseret på blandt andet frigivne dokumenter fra CIA’s arkiver beskriver professor emeritus Rolf Kuschel, hvordan flere – også anerkendte – psykologer har ladet sig lokke af nemme CIA-forskningspenge til udvikling af grusomme, psykologiske torturmetoder, og hvordan enkelte psykologer tjente millioner af dollars på at rådgive og deltage i mishandling af politiske fanger på CIA’s hemmelige baser.
Den 11. september 2001 er et eksempel på en dag, som satte fokus på det onde. Først fløj ét fly ind i The World Trade Center, så et andet. Med rædsel så store dele af verdens befolkning bygningens to tårne styrte sammen.Hvad er ondskab og hvad får mennesker til at udføre grusomme handlinger? Man har troet, at det kun var mennesker med psykiske eller neurologiske afvigelser, der stod bag ondskaben. Efterhånden træder der et mere skræmmende billede frem. Chokerende er det, at torturbødlen, terroristen, videnskabsmanden, og soldaten, der piner og ydmyger deres ofre, kan være en person, som er lig vores nabo eller bekendte. Blot har de været udsat for systematiske, psykologiske påvirkningsstrategier, der fremmer ondskaben. I bogen diskuteres nogle af disse strategier. Ondskab er næppe kun et individualpsykologisk fænomen? Den udøvende er i de fleste tilfælde kun det yderste led i et enestående komplekst system, der fremmer ondskab. Vedkommende er i en vis forstand bare den, der udfører det beskidte arbejde, som andre enheder og individer i systemet har planlagt. Ydmygelserne af fangerne i Abu Ghraib fængslet i Irak har vakt stor opstandelse. Men mishandlingerne burde ikke komme som en overraskelse, for der går en direkte linje fra 'hjernevask' under Koreakrigen, over Kubarks (CIAs) forhørsmanualer og til hvad der sker i Irak. Man hører oftest kun om antallet af ofre, men meget lidt om de overlevende og deres familiers langvarige lidelser. Man hører heller ikke så meget om de alvorlige belastninger, som professionelle behandlere af traumatiserede mennesker udsættes for. Gennem konkrete fortællinger fra mennesker, som på deres egen krop har oplevet ondskaben, diskuteres i bogen også de dybe ar, handlingerne efterlader.
Denne bog undersøger de mange metoder, der snyder og manipulerer os i det daglige.Manipulation findes i en lang række afskygninger – lige fra de næsten uskyldige salgsteknikker i supermarkedet over fotoretouchering i modebladene til langt mere alvorlige tilfælde af bondefangeri og deciderede svindelnumre. Rolf Kuschel gennemgår de centrale psykologiske strategier, der ligger bag påvirkning og manipulation. Det er teknikker, der tager udgangspunkt i vores naturlige imødekommenhed samt vores behov for social konformitet.Den generelle sociale påvirkning er en nødvendig del af samfundslivet, men bliver uetisk og potentielt farlig, når den bevidst bruges til at manipulere med mennesker. Derfor er det ifølge forfatteren vigtigt at skabe opmærksomhed om de mange påvirkningsteknikker.Rolf Kuschel er tidligere professor i socialpsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Han har i mange år arbejdet med at afdække socialpsykologiske problemstillinger på den lille polynesiske ø Bellona, bl.a. sociale tabuer, blodfejder og æresopfattelser.
Forfatterne til denne bog engagerer deres læsere sagligt og intellektuelt. Emnerne kategorisering, stereotypier og fordomme skelnes klart og i sammenhæng. Den tidligere opfattelse, at fordomme er uforanderlige og altid rummer et vist gran af sandhed, afvises, da den er en fordom om fordomme. Vi har alle - inklusive professionelle behandlere - vores fordomme og bliver i bogen konfronteret med dem ved hjælp af mange gode og illustrerende eksempler om etnicitet, køn, handicap osv.I bogen analyseres konsekvenserne af stereotypisering og fordomme, som de forekommer på et tidligt tidspunkt af indlæringsfasen. Hvad lærer vore børn i børne- og ungdomsbøgerne og disses illustrationer eller fra computerspil, film/tv, radio og aviser? Hvilken rolle spiller forældre, børnehaver og skoler, når det kommer til indlæring af fordomme? Fordomme og stereotyper er ofte fast cementeret i flere generationer, men kan efter forfatternes opfattelse ændres. "Lad os gøre det klart, at mennesket ikke er født med fordomme over for hverken mænd, kvinder, unge, gamle, maoister, skolelærere eller andre. Fordomme må mere ses som et indlæringsfænomen". I sidste kapitel er der måske hjælp at hente til overvejelser over, hvordan vi håndterer vores egne fordomme - og andres. Den svære håndtering af tolerancen står til doms.Bogen - med de mange eksempler, som mange læsere sikkert genkender - kan anvendes til videre studium. Den henvender sig til alle, der er engageret i de aktuelle samfundsforhold samt til undervisere, studerende og behandlere inden for psykologi, psykiatri og den sociale sektor.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.