Udvidet returret til d. 31. januar 2024

Bøger af Søren Mentz

Filter
Filter
Sorter efterSorter Populære
  • - Den elskværdige europæer
    af Søren Mentz
    237,95 - 347,95 kr.

    Da billedkunstnere i 2020 kastede en buste af Frederik 5. i havnen i København, dukkede kongen paradoksalt nok op til overfladen. Mange danskere havde ellers glemt ham. Men nu skulle den døde konge altså holdes ansvarlig for kolonitid og slaveri. Og var han ikke bare en liderlig alkoholiker? Det kendetegner mange fortællinger om Frederik 5., at han drak for meget til at lede Danmark. Denne første biografi om kongen tegner et mere nuanceret billede af ham. Hans regeringstid var den mest stabile under enevælden, og nye kildestudier afslører hidtil ukendte sider af Frederik 5., der havde ambitioner om at blive samlingspunkt for befolkningen. Det lykkedes. Den folkekære monark blev et symbol på statsmagten og rokokoens kendte ansigt i Danmark. Men Frederik 5. så også ud over landets grænser og lod sig inspirere af et Europa præget af sanselighed, nydelse og oplysningstid.

  • - Fra amagerdragt til røvgevir
    af Søren Mentz
    114,95 - 267,95 kr.

    Engang var Amager kendt for romantiske bondestuer, ejendommelige egnsdragter og spirende kålmarker. Amager havde sin særlige identitet på samme måde som Danmarks øvrige landsdele. Lokalsamfund var uforanderlige, og lokale traditioner formede mennesket. Sådan er det ikke mere. Amager er blevet moderne. Men først for nylig, og den overgang har kunstneren Peter Carlsen skildret i genremaleriet Amager 2019.Søren Mentz, museumsleder på Museum Amager, følger maleriets tilblivelse og et lokalsamfunds overgang fra traditionsbundet til moderne. Den udvikling har fundet sted overalt i Danmark, men på Amager kan vi få et detaljeret indblik i processen. Med Amager som eksempel stiller forfatteren skarpt på temaer som lokal identitet, tradition og sammenhængskraft.

  • af Søren Mentz
    77,95 - 111,95 kr.

    En imperialistisk skurk! Er det sådan, Island husker rigsfællesskabet med Danmark? Eller står kunstneren alene med scenen nedenfor - en saga om magtmisbrug, fordomme og overgreb? Den danske fortælling om næsten 600 års fællestid er knap så iskold. Måske fordi Danmark har glemt næsten alt. Eller har tiet forbindelsen ihjel. I 1809 var historien en anden, og islændingene tog det roligt, da bannerføreren for en fejlslået frihedsrevolution blev sat i fængsel. Først senere blev nationalitet og sagaerne slagmarker, og selvstyre et folkeligt krav. I 1944 var fællesskabet endegyldigt slut, og den nordatlantiske ø blev til republikken Island.

  • af Søren Mentz
    258,95 kr.

  • af Søren Nørby, Jakob Seerup, Thomas Lyngby & mfl.
    187,95 kr.

    Igennem tiden har Danmark utallige gange været i kamp med vores ’naboer’ – lige fra vore svenske arvefjender og tyskerne til hollænderne og englænderne. Langt de fleste af disse krige har vi tabt. På land har vi været ramt af den ene fiasko efter den anden. Et sted har vi dog ofte været sejrrige: på søen, hvor danske søhelte, reddede dagen – Niels Iuel, Ivar Huitfeldt, Peter Tordenskiold, Peter Willemoes, heltene fra Kanonbådskrigen, Edouard Suenson og mange andre.Danmarks største søhelte fortæller for første gang i samlet form historien om landets begavede, farverige, udfarende, bemærkelsesværdige, selvopofrende og dødsforagtende søhelte. Den fortæller om de træfninger, slag og krige, de deltog i, om deres liv, død og eftermæle. Selve søheltebegrebet diskuteres naturligvis også. For hvad karakteriserer disse mennesker, og ændrer vi vores syn på dem, som tiden går? Bogen viser, at det ikke er uproblematisk at placere historiske krigere på en piedestal, når nogle af dem nok nærmest var karakterafvigere ud fra vor tids målestok. Danmarks største søhelte udgives i anledning af den danske flådes 500-års jubilæum og er rigt illustreret i farver med fotos, malerier, portrætter, tegninger og oversigtskort. Thomas Lyngby og Søren Mentz er begge ph.d. i historie og hhv. museumsinspektør og seniorforsker på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. Søren Nørby er cand.mag. i historie og underviser på Søværnets Officersskole. Jakob Seerup er cand.mag. i historie og arkæologi, ph.d.-stipendiat og museumsinspektør ved Statens Forsvarshistoriske Museum.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.