Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Der langt ude på landet på Djursland går Søren Ryge og ser og hører og gør sig sine tanker om livet, som det leves i Danmark i disse år, både helt tæt på, tilværelsen på gården med Cathrine og familie og venner, der kommer og går. Der er haven og hunden og hønsene, som ræven ikke kan lade være i fred; der er naboerne og de både kendte og helt ukendte mennesker, han taler med i sine tv-udsendelser, og der er livet på landevejene, skilteskovene og alle de irriterende rundkørsler og foredragene ude i forsamlingshusene. Søren Ryge skriver om det alt sammen på sin underfundige, underdrejede måde, og man læser med hans stemme i øret; man ser det hele for sig; det er som at være der selv.Bogen består såvel af originale og omarbejdede klummer fra Politiken som af nyskrevne tekster, og de er alle sammen ledsaget af en illustration, et foto, en tegning etc.
Titlen er præcis. Siden 1995 har Søren Ryge skrevet historier, især til Politiken, og med jævne mellemrum er de bedste af dem blevet samlet til en bog. I alt et par hundrede historier blev det til, som er blevet til en halv snes bøger, der tilsammen er solgt i flere hundred tusinde eksemplarer.Nu er tiden inde til den store finale. Det bedste af det bedste. Det er småt og stort, reportager og portrætter, altid den ægte vare. Søren Ryge er ikke digter – han er historiefortæller.Og specielt til denne bog har Søren Ryge afsluttet sine historier, hvor det er relevant. Hvad skete der med Pil og med Julius og Smeden og alle de andre?
Alle kender det. At når vores børn er blevet et-to år gamle, begynder de at sige ord, at snakke. Hele den synlige, fysiske verden får navne, og når den lille bliver 3-4 år, kommer vi til blomsterne. De er derude i naturen. De står langs vejene, inde i skovbrynet og på de braklagte marker. Men hvad hedder de alle sammen? Det ved bedstefar – i dette tilfælde ingen mindre en Søren Ryge Petersen. Han lærte dem nemlig i dén alder, for 70 år siden og videregiver her, som han holder af og aldrig har glemt dem. Hver blomst beskrives botanisk, men ikke mindst øser Søren Ryge af sine erindringer med blomsterne omkring og fortæller om en tid, hvor det var helt almindeligt at kende navnene og udseendet på de vilde blomster i vores alle sammens natur.En viden, der er mere relevant end nogensinde før for både store og små – ikke mindst i en tid, hvor det er nødvendigt at passe på og ikke mindst nyde naturen med dens mange forskellige smukke, sjove og nogle gange mærkelige blomster.
Søren Ryge Petersen, som vi kender ham, med hans glæde ved at opspore folk, der har en historie og ved at fortælle den.Derudover fortæller han om sin egen barndom som lærersøn, om skolegang, kammeraterne og livets gang i den lille landsby, han boede i.
Marie Møller Kristensen: “Jeg er dynamit” (side 17-32)Kristian Tvilling: Fucking høflige (side 33-40)Pia Raug: “I begyndelsen var ordet” (side 41-50)Søren Ulrik Thomsen: Noget alvorligt i klemme (side 51-60)Anne Kjærgaard: Breve fra det offentlige (side 61-69)Anders Fogh Jensen: Tale der virker. Godt (side 71-87)Jørgen Chr. Wind Nielsen: Havemand og sprogmand (side 89-92)Søren Ryge Petersen: Takketale (side 93-102)
Søren Ryge Petersen er fuglefan, og i denne bog fortæller han både om sine egne fugle og om de andres. Om råger, tårnfalke og natugler. Og om stære, sort sol og fugletælling på Tipperne. "Livet er en fugl" handler om den daglige glæde ved fugle og fugleliv.Søren Ryge Petersen (f. 1945) er tv-vært, journalist, forfatter og haveekspert. Bedst kendt er han for sit haveprogram, der siden 1988 er blevet sendt direkte på DR fra hans egen have på Djursland, men han har også lavet og produceret en lang række udsendelser om natur og mennesker. Søren Ryge Petersen er vokset op som del af det danske mindretal i Sydslesvig og er uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet.
Søren Ryge Petersen har været fast inventar i dansk fjernsyn siden sidste halvdel af 1970‘erne, og i denne bog fortæller han de bedste historier fra et langt TV-liv – også dem, der aldrig blev vist på skærmen. Vi hører både om de mange rejser, om mødet med spændende mennesker og om haveprogrammet, der stadig bliver sendt fra Søren Ryges egen have på Djursland.Søren Ryge Petersen (f. 1945) er tv-vært, journalist, forfatter og haveekspert. Bedst kendt er han for sit haveprogram, der siden 1988 er blevet sendt direkte på DR fra hans egen have på Djursland, men han har også lavet og produceret en lang række udsendelser om natur og mennesker. Søren Ryge Petersen er vokset op som del af det danske mindretal i Sydslesvig og er uddannet cand.phil. i dansk fra Aarhus Universitet.
Søren Ryge fortæller om det venskab, der kan opstå mellem mand og hund. I de 30 år, han har lavet fjernsyn hjemme fra sit hus og have, har hunden været med, ligesom Kvik altid var med grisehandleren i Matador. Hunden er simpelthen en del af dagliglivet.Når Søren Ryge går ud, går hunden med, altid, hver dag, hele året. Sammen går de rundt i haven for at kigge og lytte og lugte. Mindst én gang om dagen går de en rigtig tur. Så snart YoYo hører ordet tur, farer den af sted, lykkelig. Danser af glæde. Hvorpå de går, altid samme rute, henad grusvejen, sidder lidt, kigger efter fugle og rådyr, tager et smut ind over marken og hen til åen. YoYo med snuden i jorden konstant. Hvis der har været en kat eller ræv forbi, registreres det omgående og er hele turen værd. Hunden er aldrig i snor, for den løber aldrig væk – ikke sådan rigtigt. Den kommer heller aldrig, når man kalder, men den kommer altid tilbage på et eller andet tidspunkt og har aldrig gjort andet end en kat fortræd.En bog fyldt med fortællinger om det gode liv med hund – og som hund.
"Sæt blot Schuberts Lieder på, sluk for fjernsynet og alt det derude og læs så." - Niels Houkjær i Berlingske Tidende
Søren Ryge Petersen, som vi kender ham, med hans glæde ved at opspore folk, der har en historie og ved at fortælle den. Derudover fortæller han om sin egen barndom som lærersøn, om skolegang, kammeraterne og livets gang i den lille landsby, han boede i.
Søren Ryges hyggelige have på Djursland tilhører desuden hans kone Cathrine Becher, og deres have er rammen om et familieliv med voksne børn og svigerbørn, en halv snes børnebørn, hund, katte og høns.Haveglæde er blevet til som et fælles projekt for parret. Cathrine Becher har fotograferet i haven igennem en årrække, og Søren Ryge har skrevet teksterne til. Det er blevet til en smuk og livsbekræftende bog med kloge og underholdende kapitler om livet, hverdagen og årets gang i haven. Med titler som bl.a. En god månesommer, Mit bedste blomsterbed, Blokvognen, Georginerne og Nyt sand til sandkassen.
Naturen har livet igennem været et omdrejningspunkt for Søren Ryge Petersen. I denne bog skriver han for første gang om sin glæde ved naturen, lige fra han som knægt i det sønderjyske samlede på fugleæg, fiskede i vandhuller og satte en ære i som skolelærerens søn at være den bedste til botanik. Gennem en række personlige kapitler skildrer han fænomenet naturglæde på den særlige, sansemættede og livsbekræftende måde, som kun han kan gøre det. Ud fra sit eget livs erfaringer reflekterer Søren Ryge over eviggyldige emner med kapitler som blandt andet: Den store sne, Barndommens blomster, Suset i fuglehjertet, Storkeglæde, Ingenting på bænken, Det store æbletræ, Fugletræk om natten.
I mere end ti år har Søren Ryge Petersen redigeret Politikens havebrevkasse, hvor læserne kunne stille spørgsmål om alverdens små og store haveproblemer. I bogen her er der blevet udvalgt ca. 90 af de bedste og mest originale spørgsmål om ukrudt, blomster, græsplæner mm. fra brevkassen.
I 35 historier fortæller James Price og Søren Ryge Petersen hver især om deres livs måltider. Om alt fra barndommens mad, om at spise i marken, om smørrebrød, om møder med andre madkulturer og om kulinariske oplevelser fra deres professionelle liv. De to samlinger af meget forskellige fortællinger bliver dermed også et billede på maden og måltidets regionale forskelle, historie og udvikling i Danmark."I ugerne inden ferierne kogte min mor svinekød i lange baner. Det blev bragt om til købmanden i store gryder, for han havde et apparat, der kunne lave konserves. Alt kødet blev puttet i blikdåser og kom igennem et monstrum, der satte låg på, hvorpå vi cyklede hjem med kasser fulde af de fineste, skinnende konservesdåser uden etiket. De blev lagt i folkevognen under reservehjulet og taget frem, når vi skulle have frikadeller i Milano eller kødrand i Marseille". Søren Ryge Petersen om maden på barndommens campingture. "Når vi ikke spiste på hotellet, var der selvfølgelig masser af andre skønne restauranter. Og der opdagede jeg en af mine livretter: Scampi fritti. Det var jomfruhummerhaler, som først blev vendt i en beignetdej og siden friteret, til de var lysebrune og sprøde. De blev serveret med en tartarsauce og citron til at dryppe med. En rimelig ekstravagant ret, men jeg elskede den så højt, at det lykkedes mig at overbevise far og mor om, at det stort set var det eneste i verden, jeg havde lyst til at spise." James Price om en rejse til Venedig i barndommen.
Vi kender Søren Ryge Petersen fra talrige vandringer i den danske natur. Han kan fortælle, så tv-skærmen forsvinder og nærværet, underfundigheden og enkelheden griber om sig. Og når han skriver er det på samme facon. De mennesker, han viser os i Historier fra Danmark, står lyslevende på siderne, særprægede og forskellige som de er, gamle og unge, med jord under neglene eller storbystøv i håret, med lykkestunder eller tab.Der er Knokkelmanden, Anders og Julius, Kristian og Ruth, Ghita Nørby, Hans Edvard Nørregård-Nielsen og mange andre kendte og ukendte. Og Søren Ryge ville selvfølgelig ikke være Søren Ryge, hvis der ikke også indimellem var lidt om jordbær, landskaber og blæsevejr.Illustreret.
Fortsættelse af linjen fra Historier fra Danmark (1998). Søren Ryge har en usædvanlig evne til at få folk til at fortælle om deres liv og historie, og denne bog indeholder artikler om og samtaler med ganske almindelige og ualmindelige danskere. Julius, kendt fra tv, fortæller om sin store fødselsdag, og Anders om salget af sine elskede køer. Der snakkes med manden, der opfandt Christiania-cyklen, med den kvindelige inseminør og mange flere. Der er historien om liget i køkkenmøddingen, lindetræet på Havmøllen og præmiewhist-spillerne i hønsehuset. Illustreret.
Flere portrætter af ganske almindelige - og dog ualmindelige danskere - og essays om livet på landet. I Den røde smed og andre historier besøger Søren Ryge Petersen bl.a. Sigrid på Mols, da hun fylder 100 år. Desuden er der en række historier fra Ryge Petersens egen hverdag på Djursland, hvor han er ude hver dag. Om fugle og traktorer, om ræve, høns og blomster, vejr og vind.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.