Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Bogen rummer en beskrivelse af de gængse helseurter og sunde planter i vikingetiden og opskrifter på, hvordan man i dag kan drage nytte af dem.Den indeholder kun et lille udpluk af, hvad man kan formode, nordboerne havde af lindring i deres lille husapotek: velsmagende og sund honning, frisk gede- eller komælk, bær og planter med sundhedsfremmende effekter.Skribenten har ingen lægefaglig baggrund og kan kun anbefale opskrifterne som vej til lidt lindring i den travle hverdag. De kan og skal på ingenlunde erstatte lægens gode råd.Den foreliggende bog giver sig ikke ud for at være en helsebog med opskrifter mod alverdens sygdomme, men ønsker blot at åbne en lille dør til nordboernes levevis og give et lille indblik i det husapotek, som vikingerne muligvis havde i deres korte og barske liv. Om forfatterenStefan Polke (f. 1964) kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 25 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, en novellesamling og er samfundsdebattør med bidrag i Weekendavisen, Information og andre aviser og tidsskrifter.
Den moderne viking vil hurtigt fornemme en ro og fordybelse som et velsignet afbræk i en travl hverdag. Brug dine hænder, dit hoved og dit hjerte, når du går i gang med vikingemadlavningen. Og tag dig god tid. Vikingemad er ikke fast food, men slow cooking. Det lønner sig, fordi kvalitet kræver omhu, omtanke og tid. Find den indre ro og den indre viking frem, når du vandrer i den danske natur for at finde brændenælder, ramsløg, kvan eller strandkål til dit vikingemåltid. Men husk at behandle naturen med respekt og omsorg! På mange punkter udgør nutidig vikingekultur en ”rød modkultur”. Heraf kommer titlen Røde viking. Moderne vikingekultur samler, mens kapitalkræfterne splitter. Den viser respekt over for naturen, mens globalkapitalismen i stormskridt kører den i sænk. Når du tænder op for dit vikingebål, er det ikke kun ilden, der varmer.Om forfatterenStefan Polke (f. 1964) kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 25 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, en novellesamling og er samfundsdebattør med bidrag i Weekendavisen, Information og andre aviser og tidsskrifter.
Mellem himmel og jord er en samling af essays, der spænder vidt fra jordnære emner som fx renlighed- og ordenkultur i Danmark til mere spirituelle emner som bibelstof i populærkulturen. Værket har både et historisk og nutidigt perspektiv. Den stritter i mange retningen og afspejler måske langt hen ad vejen den diversitet af menneskelige livs- og bevidstformer, der findes ”mellem himmel og jord”. Bogens essays med historiske emner er centreret omkring mit virke på Roskilde Universitet og Universität Marburg an Lahn i 90’erne. Der arbejdede jeg som gæsteforsker med speciale i Mozart, Wien og 1700-1800-tallet. Nyere essays om fx sociale medier, nutidig vikingekultur eller fodbold fik deres inspiration på Universität Zürich i 2015, hvor jeg arbejdede som gæstedocent med vikingemyter og populærkultur i centrum. Mine essays er udført i en nemt sprog og forarbejder idehistorisk tankegods fra filosoffer som Hannah Ahrendt, Victor Tuner, Judith Butler, Herbert Marcuse, Hartmut Rosa, Michael Billig, Norbert Elias, Zymunt Baumann, Erich Fromm, C. G. Jung, Peter Sloterdijk, N.F.S. Grundtvig og mange andre. Uddrag af bogen Verden over får børn ”en på kassen” eller det, der er endnu værre, hvis de ikke lystrer deres forældre. For bare 150 år siden fandtes der børnepædagogiske lærebøger over, hvordan man bedst straffede børn, og datidens børnelitteratur osede af eksempler på ulydige børn, der grueligt blev straffet på kroppen som fx i Heinrich Hoffmanns billedbog Der Struwwelpeter, hvis danske udgave Den store Bastian blev publiceret i mere end 280. 000 eksemplarer. Værket udlånes stadigvæk på landets biblioteker. Men hvem var denne tyske læge og børnepædagog og hvilken rolle spillede værket og dens danske oversættelse i datidens børneopdragelse?Om forfatterenStefan Polke (f. 1964) kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 25 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, en novellesamling og er samfundsdebattør med bidrag i Weekendavisen, Information og andre aviser og tidsskrifter.
Den moderne viking vil hurtigt fornemme en ro og fordybelse som et velsignet afbræk i en travl hverdag.Brug dine hænder, dit hoved og dit hjerte, når du går i gang med vikingemadlavningen.Og tag dig god tid.Vikingemad er ikke fast food, men slow cooking.Det lønner sig, fordi kvalitet kræver omhu, omtanke og tid.Find den indre ro og den indre viking frem, når du vandrer i den danske natur for at finde brændenælder, ramsløg, kvan eller strandkål til dit vikingemåltid.Men husk at behandle naturen med respekt og omsorg!På mange punkter udgør nutidig vikingekultur en ”rød modkultur”. Heraf kommer titlen Røde viking.Moderne vikingekultur samler, mens kapitalkræfterne splitter.Den viser respekt over for naturen, mens globalkapitalismen i stormskridt kører den i sænk.Når du tænder op for dit vikingebål, er det ikke kun ilden, der varmer. Om forfatterenStefan Polke (f. 1964) kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 25 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, en novellesamling og er samfundsdebattør med bidrag i Weekendavisen, Information og andre aviser og tidsskrifter.
Sweet chili indeholder historier med mange slags følelser i spil. Som titlen antyder møder læseren søde, milde, humoristiske og eftertænksomme historier eller klassiske gyserfortællinger med angst og frygt i centrum. Det skal dog ikke være en hemmelighed, at der er mest chili i denne her litterære slikpose, som skal provokere, underholde og bide sig fast i læserens hukommelse. Sweet chili vil gerne underholde, så hatten passer, fordi den gode underholdning hører til den gode kunstoplevelse. Men værket vil også tiltale den mere kræsne læser med hints til den europæiske kunst- og filosofihistorie. Novellesamlingen rummer derfor motiver, henvisninger og ideer fra Karen Blixen, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Dürrenmatt, Franz Kafka, J.P. Jacobsen, Emil Nolde, Martin A. Hansen, Heinrich Hoffmann og mange andre. Læseren kan gå på litterær opdagelsesjagt eller lade være. Her skulle der være noget til alle. Uddrag af bogen Søndag Jeg vågner op under en busk i en skov og sanser et virvar af dufte, som jeg har svært ved at skelne. Vinden leger med min sorte pels, hvilket føles behageligt. En lyd fra en fugl et par kilometer fra mig fylder min hjerne med et billede og en umættelig sult. Nu er jeg tilfreds med tingenes tilstand og har affundet mig med min skæbne. Tøjresterne er helt fjernet fra min krop, og min tætsiddende pels føles god og varm. Ved nærmere betragtning er jeg stolt over min gennemtrænede og muskelbundtagtige statur med dens uanede muligheder. Jeg føler mig fri og lægger mig på lur efter naturens mange lækkerbiskener. Om forfatteren Stefan Polke (f. 1964) kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 25 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, en novellesamling og er samfundsdebattør med bidrag i Weekendavisen, Information og andre aviser og tidsskrifter.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.