Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Bogen tilbyder en indgående gennemgang og fremstilling af den gældende ret inden for udbudsdirektiv for offentlige myndigheder og EUs forsyningsdirektiv. Forfatterne redegør for, hvorledes EU bestræber sig på, at skabe et indre marked med en effektiv konkurrence mellem EU-landene, og hvordan de to direktiver skaber rammer for dette. Gennem medlemskabet af EU er Danmark forpligtet af EUF-traktaten, der har som mål at skabe et indre marked, hvor der er fri bevægelighed for (blandt andet) varer og tjenesteydelser. Det indre marked er baseret på et forbud mod at forskelsbehandle virksomheder på grundlag af deres nationalitet.Nødvendigheden af at indføre særlige regler om indgåelse af offentlige kontrakter baseres på den erkendelse, at staten - i modsætning til en virksomhed - ikke er disciplineret af markedets kræfter ved gennemførelsen af en anskaffelse.
I denne bog analyseres udbudsloven med de ændringer, der er gennemført i 2022, samt EU’s forsyningsvirksomhedsdirektiv og EU’s koncessionsdirektiv. I bogen gives en samlet og systematisk fremstilling af gældende ret.Bogen er opdelt i 11 kapitler, der har følgende overskrifter:1. Formål og principper2. De forpligtede – ordregivende myndigheder3. Forsyningsvirksomhedsdirektivet og de særlige regler i direktivet4. Direktivet om tildeling af koncessionskontrakter og de særlige regler i direktivet5. Udbudspligtige kontrakter6. Udbudsgrundlaget7. Udbudsprocedurer og offentliggørelse8. Udvælgelse af deltagere – prækvalifikation9. Tildeling af ordrer og indgåelse af kontrakt10. Ændringer af igangværende kontrakter11. Håndhævelsen Om forfatterne:Sune Troels Poulsen,advokat, ph.d., partner i advokatfirmaet Sune Troels Poulsen, hvor han har specialiseret sig i udbudsret og konkurrenceret.Michael Steinicke, professor, ph.d., Juridisk institut, Aarhus Universitet, hvor han har specialiseret sig i udbudsret, offentlige indkøb og konkurrenceret.Anders Birkelund Nielsen, advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, hvor han har specialiseret sig i udbudsret, offentlige indkøb og kontraktret.Anne Bergholt Sommer, advokat og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, hvor hun har specialiseret sig i udbudsret, offentlige indkøb herunder forsvarsindkøb og kontraktret.
Statsstøtte har stor betydning i den danske økonomi som middel til at fremme en række prioriterede mål. Staten har som udgangspunkt frihed til at fastlægge de mål og midler, som staten ønsker at prioritere og anvende, men EUF-traktaten opstiller af hensyn til konkurrencen på EU’s indre marked en række begrænsninger på Danmarks muligheder for at yde statsstøtte. Det har derfor betydelig interesse at analysere og afgrænse, hvornår Danmark er berettiget til selv at gennemføre en støtteforanstaltning med henblik på at fremme et prioriteret mål, og hvornår støtteforanstaltningen forudgående skal anmeldes til Kommissionen med henblik på godkendelse.Denne bog analyserer statsstøttebegrebet i EUF-traktatens artikel 107, stk. 1, som afgrænser Kommissionens og medlemsstaternes kompetencer inden for statsstøtteområdet. Målet har særlig været at analysere, hvilken betydning hensynet til konkurrencen har ved vurderingen af, om en statsstøtteforanstaltning er omfattet af statsstøttebegrebet i EUF-traktatens artikel 107, stk. 1. Analyserne af statsstøttebegrebet er suppleret med analyser af Kommissionens vurdering af en støtteforanstaltnings forenelighed med den fælles interesse.
Statsstøtte har stor betydning i den danske økonomi som middel til at fremme en række prioriterede mål. Staten har som udgangspunkt frihed til at fastlægge de mål og midler, som staten ønsker at prioritere og anvende, men EUF-traktaten opstiller af hensyn til konkurrencen på EU’s indre marked en række begrænsninger på Danmarks muligheder for at yde statsstøtte. Det har derfor betydelig interesse at analysere og afgrænse, hvornår Danmark er berettiget til selv at gennemføre en støtteforanstaltning med henblik på at fremme et prioriteret mål, og hvornår støtteforanstaltningen forudgående skal anmeldes til Kommissionen med henblik på godkendelse.Denne bog analyserer statsstøttebegrebet i EUF-traktatens artikel 107, stk. 1, som afgrænser Kommissionens og medlemsstaternes kompetencer inden for statsstøtteområdet. Målet har særlig været at analysere, hvilken betydning hensynet til konkurrencen har ved vurderingen af, om en statsstøtteforanstaltning er omfattet af statsstøttebegrebet i EUF-traktatens artikel 107, stk. 1. Analyserne af statsstøttebegrebet er suppleret med analyser af Kommissionens vurdering af en støtteforanstaltnings forenelighed med den fælles interesse.IndholdsoversigtForordKapitel 1. Økonomisk udvikling og EUKapitel 2. Støtte – et element af begunstigelseKapitel 3. Støttemodtageren – en virksomhedKapitel 4. Staten og statens ressourcerKapitel 5. SelektivitetKapitel 6. Konkurrence og samhandelKapitel 7. Privatisering af offentlige virksomhederKapitel 8. Tjenesteydelser af almen økonomisk interesseKapitel 9. ForenelighedsvurderingenDomsregisterStikordsregister
Denne bog indeholder en analyse af de EU-udbudsdirektiver der gælder for den offentlige sektor og for de offentlige forsyningsværker. Analyserne er primært baseret på domme fra EU-Domstolen og dansk retspraksis.Reglerne for udbudsdirektiverne anvendes direkte til dansk lovgivning, og de flere hundrede danske sager om udbudsdirektiverne forstærker i høj grad de analyser af de enkelte regler i direktiverne. På denne baggrund har forfatterne fundet det relevant at oversætte bogen til engelsk for at gøre vores analyser og den danske retspraksis tilgængelig for et bredere publikum.
Formålet med fusionskontrol er ikke at hindre fusioner. Formålet med fusionskontrol er at hindre begrænsninger af konkurrencen som følge af virksomheders fusioner. Konkurrencelovens regler om fusionskontrol skal forstås ud fra formålet med loven, som er " ... at fremme en effektiv samfundsmæssig ressourceanvendelse gennem virksom konkurrence ...".Reglerne om fusionskontrol i konkurrenceloven har været gældende i mere end 11 år. Konkurrenceloven indeholder reglerne om fusionskontrol og tilvejebringer grundlaget for at hindre, at virksomheders fusioner skader den effektive konkurrence på et marked i forhold til situationen før fusionen. Omsætningstærsklerne for anmeldelsespligtige fusioner blev i 2010 sænket markant, og langt flere fusioner er derfor nu omfattet af anmeldelsespligt efter konkurrenceloven.Bogen behandler konkurrencelovens regler om fusionskontrol, som sikrer, at det forudgående vurderes, om en planlagte fusion kan forventes at føre til begrænsninger af konkurrencen. Bogen afspejler den proces, som anmeldelsen og behandlingen af en fusion gennemløberDenne bog ser på det aspekt af den danske konkurrencelov, der involverer fusioner i virksomheder. Hvert kapitel gennemgår et led i processen omkring fusion fra anmeldelsen af fusionen, over behandlingsproces, bedømmelse og godkendelse.Herudover ser forfatterne også på fusionskontrol i Grønland og på Færøerne, hvor andre konkurrencelove gælder, hvilket man skal være særligt opmærksom på, hvis en fusion har tilknytning til Grønland eller Færøerne.
Konceptet "det frie valg" bliver sat under lup i denne antologi og bliver beskrevet og redegjort for inden for de mange aspekter "det frie valg" rummer.Ideen om det frie valg er en essentiel del af vores opfattelse af velfærdssamfundet og er sat yderligere i fokus via vores europæiske fællesskab i EU - fx i forhold til den frie bevægelighed, der karakteriserer det fælles europæiske marked.Bogen er opdelt i fem dele, opdelt efter forskellige aspekter af det frie valg, som fx hvad og hvem konceptet omfatter, hvilke muligheder og hvilke konsekvenser der er.Udgivelsen er skrevet på baggrund af forskning foretaget på det juridiske forskningscenter WELMA, der har til formål at beskrive og forstå det retsvidenskabelige grundlag for velfærdssamfundet i forhold til den løbende indlemmelse i EU og vores fælles velfærdssamfund.
Bogen behandler de EU-konkurrenceretlige regler for virksomhederne. Dette vedrører EF-traktatens artiekl 81 om konkurrencebegrænsende aftaler, artikel 82 om misbrug af en dominerende markedspoaition, artikel 86 om offentlige virksomheder samt reglerne om fusionskontrol. Endvidere behandles procedurereglerne for behandlingen af konkurrencesager og fusioner. I tilknytning hertil behandles den konkurrenceretlige regulering i EØS-landene.Denne 3. udgave af bogen omfatter de seneste års tilpasninger af de EU-konkurrenceretlige regler. Flere af bogens kapitler er helt eller delvist omskrevet.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.