Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I de sidste dage af Anden Verdenskrig bombede Sovjetunionen byerne Rønne og Nexø. Både bornholmere og tyske flygtninge døde. Soldaterne fra Den Røde Hær gjorde landgang, sendte den tyske besættelsesmagt væk og blev på Bornholm i 11 måneder. En særlig periode af øens historie – russertiden.Oplevelserne med russerne spænder vidt. Lige fra døds-angst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. I denne bog skildres russertiden gennem de sidste øjenvidner. 30 ældre bornholmere fortæller om deres oplevelser. Derudover inddrages beretninger fra afdøde personligheder som amtmand von Stemann og den tyske kommandant von Kamptz.I 2021 er det 75 år siden, at russerne forlod Bornholm. Hvorfor har mange bornholmere fortsat svært ved at fejre 4. maj som andre danskere? Var russertiden en befrielse eller en ny besættelse? Hvordan har perioden sat sit præg på øen? Russertiden diskuteres fortsat. De to historikere Jakob Seerup og Bo Lidegaard sætter ord på begivenhederne – det samme gør de sidste vidner.
Den 5. april 2021 var det 75 år siden, at de sovjetrussiske soldater forlod Bornholm. I denne bog skildres russernes bombning af Bornholm, deres ophold og de 8000 soldaters afrejse. De sidste øjenvidner - 30 ældre bornholmere - fortæller om deres oplevelser, som spænder vidt. Lige fra dødsangst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. Historikerne Bo Lidegaard og Jakob Seerup sætter perspektiv på de begivenheder, som fortsat diskuteres og mærkes på Bornholm i dag.
Under anden verdenskrig blev Bornholm besat af Nazityskland. Besættelsen forløb forholdsvis fredeligt, lige indtil Bornholm blev scene for nogle af de sidste kampe mellem tyskerne og sovjetterne. Sovjetunionen bombede og befriede øen fra nazisterne, men Den Røde Hær blev på Bornholm i næsten 11 måneder med omkring 7.000 soldater frem til den 5. april 1946. Dette år med besættelse, hvor bornholmerne var afskåret fra resten af Danmark, er en af de absolut mest betydningsfulde perioder i Bornholms nyere historie. Denne bog handler om 30 mennesker, der oplevede russertiden, og har givet interview om deres oplevelser og refleksioner. Følelserne dækker alt fra dødsangst til fascination og romantiske forhold. På denne måde får læseren et unikt indblik i en skelsættende begivenhed, der snart vil blive henvist til historiebøgerne og mundtlige overleveringer mellem mennesker, der ikke selv oplevede krigen.Thomas Kofoed Poulsen (f. 1976) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og i statskundskab fra Aarhus universitet. Han har tidligere arbejdet for bl.a. det Syddanske EU-Kontor, mens han i dag er journalist og redaktionsleder ved DR Bornholm. Han har udgivet to bøger om Bornholms historie: "Kampen om Bornholm" (2005) og senest "Russertiden" (2021).
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.