Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I de sidste dage af Anden Verdenskrig bombede Sovjetunionen byerne Rønne og Nexø. Både bornholmere og tyske flygtninge døde. Soldaterne fra Den Røde Hær gjorde landgang, sendte den tyske besættelsesmagt væk og blev på Bornholm i 11 måneder. En særlig periode af øens historie – russertiden.Oplevelserne med russerne spænder vidt. Lige fra døds-angst under bombardementerne til romantiske forhold med soldaterne. I denne bog skildres russertiden gennem de sidste øjenvidner. 30 ældre bornholmere fortæller om deres oplevelser. Derudover inddrages beretninger fra afdøde personligheder som amtmand von Stemann og den tyske kommandant von Kamptz.I 2021 er det 75 år siden, at russerne forlod Bornholm. Hvorfor har mange bornholmere fortsat svært ved at fejre 4. maj som andre danskere? Var russertiden en befrielse eller en ny besættelse? Hvordan har perioden sat sit præg på øen? Russertiden diskuteres fortsat. De to historikere Jakob Seerup og Bo Lidegaard sætter ord på begivenhederne – det samme gør de sidste vidner.
"Historiens Spøgelser - Rønne 1940-1946" er en historie- og fotobog, hvor gamle fotos fra krigens tid er blevet smeltet sammen med nye fotos, taget fra præcis samme position. Fortid møder nutid og der opnås en effekt af, at tyske, russiske og danske soldater går igen i Rønnes gader – som historiens spøgelser.Samtidig er bogens over 100 fotos suppleret med stedets og begivenhedernes historie – dengang under besættelsen i Rønne i 1940-1946 og frem til i dag. Uanset om du tager bogen med ud i Rønnes gader til fods eller læser den hjemme i lænestolen, så er håbet, at du kan mærke historiens vingesus.Oplagt for bornholmere, turister, skoler - og ikke mindst, læsere med interesse for krigshistorie og Bornholms unikke situation under Anden Verdenskrig. Sprog: Dansk, engelsk og tysk
”De frie bønders land” er en spændende og dramatisk beretning om de mennesker, som gennem 1000 år har dyrket den bornholmske jord, og den betydning, som landbruget har haft for øens udvikling gennem tiderne. Det sker gennem syv sagaer fordelt over de sidste 1000 år. De syv sagaer bindes sammen af fakta om de aktuelle historiske tidsperioder. Faktuelle oplysninger om eksempelvis kongerne på daværende tid, landbrugsredskaber, geologi, hekseprocesser eller fortidsminder såsom gravhøje, borge og kirker mv.Det bornholmske landbrug og dets mennesker har gennem alle tider skilt sig ud fra det øvrige danske landbrug. Mens størstedelen af bønderne i det øvrige land trællede for herremanden, var de fleste bornholmske bønder herre i eget hus. Der var hverken herregårde eller landsbyer på Bornholm.Forfatter Erik Jensen er opvokset på Bornholm. Han har arbejdet som journalist på Bornholm, været nyhedsredaktør på Berlingske Tidende og chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis. Han har tidligere skrevet bøgerne "Den Fordømte Byfoged" og "Almindingen - bornholmernes skov". Rønnebo Morten Brynaa har illustreret bogen med flotte skitser holdt i rød-brune-grå jordfarver.
De Bornholmske Amatørarkæologers historie startede for 25 år siden, men den historie, som vi graver op af den bornholmske muld, strækker sig meget længere tilbage. Vi har fundet 5000 år gamle tværpile af flint, 1000 år gamle sølvskatte og guldskatte fra 500-tallet. Vi har fundet relikviekors, perler og guldgubber, men også moderne ting som bilnøgler og forsvundne vielsesringe.Håbet med denne bog er at afspejle foreningens kærlighed til arkæologien. Afspejle vores pionérånd og den fine anerkendelse, som vi nyder i Nordeuropa, når vi rykker ud som detektorhold og assisterer diverse museer og universiteter i udlandet. Samt afspejle vores medlemmers oplevelser på de bornholmske marker og udgravninger – ofte i samarbejde med Bornholms Museum. Med stolthed har De Bornholmske Amatørarkæologer i en årrække stået for op til en tredjedel af samtlige nye danefæ-indleveringer til Nationalmuseet. Vi er også stolte over, at de bedste fagfolk fra netop Nationalmuseet, Bornholms Museum og flere museer i Nordeuropa bidrager til denne bog ved at sætte vores fund i et historisk perspektiv.et vigtigste med bogen er dog at inspirere andre til selv at gå i felten og gøre et arkæologisk fund. For det giver sådan et vidunderligt historisk sus, når det sker.
1800-tallets Roskilde var byens guldalder, men på en anden måde end vikingetiden og middelalderen. Byen var en lille, solid købstad med storkøbmænd, håndværkere og unge studerende, som drog ud i verden – og inviterede ligesindede hjem til Roskilde. Blandt dem var personligheder som H. C. Andersen, C. E. F. Weise og Holger Drachmann. Selvfølgelig vidste alle i Roskilde, at tidens mest kendte malere, forfattere og komponister nu gik rundt i byens gader, men man forstod også, at disse mennesker kom til byen for at få fred og ro – og det fik de. Inspiration fik de også og den lille by og naturen ved fjorden fandt vej til deres malerier, fortællinger, romaner, skuespil og digte. I værker, som i dag nyder den højeste nationale status og som er opbevaret på de fineste institutioner herhjemme. De 12 personligheder, som bliver portrætteret i denne bog er følgende: Komponist C. E. F. Weyse. Domorganist og maler Hans Matthison-Hansen. Digter og forfatter H. C. Andersen. Maler Wilhelm Marstrand. Komponist J. P. E. Hartmann. Marinemaler Vilhelm Melbye. Digter Aage Matthison-Hansen. Digter og maler Holger Drachmann. Forfatter Agnes Henningsen. Digter og forfatter Jeppe Aakjær. Maler L. A. Ring og forfatter Gustav Wied. Alle blev de fortryllet af Roskilde og i denne bog, beskriver Lotte Fang deres historie, deres værker og deres færden i byen. Hermed får man som læser et ganske særligt indblik i 1800-tallets Roskilde – Roskildes Guldalder.
Læs om historien om Niels Anker Kofoed. En mand, som har taget hele turen fra sognerådet i Nexø til landbrugsforhandlinger i Bruxelles som Danmarks landbrugs- og fiskeriminister. En mand, som også har modtaget Dronning Ingrid, Dronning Margrethe og udenlandske ministre som Jacques Chirac hjemme på Knarregaard – for her kunne man tale mere frit. Og en mand, som oplevede det politiske spil indefra med alt hvad der følger. Niels Anker Kofoed oplevede at arbejde i Folketinget under tre forskellige statsministre og han oplevede en ny bølge af politikere, som han ikke brød sig om – eksempelvis sin egen formand i Venstre gennem 14 år, Uffe Ellemann-Jensen, med hvem han kun havde én ting tilfælles med; nemlig en forkærlighed for Citroën 2CV. Deres forskellighed kostede til sidst Niels Anker ministertaburetten, ifølge ham selv.”Niels Anker havde sine rødder på Bornholm, og i alle sammenhænge var han klippefast og klar i mælet. Han talte altid med stolthed om sin fødeø. Han ærede familieværdier og glæden ved den fædrene gård. Og han elskede Venstre, som han mente, at han var født ind i”.Ganske som sagt her i statsministerens mindeord, så var Niels Anker Kofoed Venstremand i hjertet. Sidst i 50’erne var han i to år formand for Venstres Ungdom på landsplan og med to højskoleophold og et legat til Manchester University fik den unge Kofoed en endnu større udsigt til verden. Et paradoks var han – for lige så lokalpatriotisk man kan være, lige så meget europærer var han også. Hvorfor forklarer han i bogen.Om forfatteren: Bogen er skrevet af journalisten Jette Hvidtfeldt (f. 1950), som tidligere har skrevet bøger om politikere som Christian Mejdahl, Holger K. Nielsen, Claus Hjort Frederiksen og Erhard Jakobsen.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.