Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Livet i Søværnet fortæller historier fra anden halvdel af 1900-tallet om livet om bord på Søværnets skibe, fra orlogskutter til fregat, og lidt fra nogle af landtjenestestederne. Der er historier, der primært er fortalt af de menige, ‘svendene’ på skibene. Men der er også uddrag af interviews fra en etnologisk undersøgelse af Søværnet fra midten af 1980erne, aldrig tidligere offentliggjort. Var der overhovedet nogen fritid til søs? Hvad skete der, når skibene gik i havn, og besætningen gik på jagt efter øl (gerne gratis) og det andet køn? Blev der revolution, da Søværnet fik kvindelige gaster om bord? Den, der ikke kender noget til forholdene til søs, får en indføring i skibsorganisationen med en minestryger som eksempel. Bogen er rigt illustreret.
1990. De CIA-støttede, hemmelige GLADIO ”stay-behind” grupper afsløres over hele Europa. Politikerne på venstrefløjen er rasende. Var de også i Danmark? Forsvarets Efterretningstjenestes arkiver er næsten tomme. Den pensionerede Kommandørkaptajn Jørgen Knudsen, tidligere afdelingsleder i FE, indkaldes til afhøring hos FE. Men fortæller han hele sandheden? Vi går tilbage i tiden. 1945. Krigen er forbi. Jørgen Knudsen har først været frihedskæmper, derefter i den hemmelige danske efterretningstjeneste i Stockholm. Men hvem er nu ven, og hvem fjende? Tilbage i Søværnets Efterretningssektion skal han snart finde ud af, at tyskerne kan blive til venner, og russerne og de danske kommunister til fjender. Tyskerne kan hjælpe genopretningen af den danske flåde med viden om ubåde og torpedoer. Et uformelt samarbejde med den spirende, hemmelige tyske efterretningstjeneste kommer i stand. Gang på gang sendes han til det sønderbombede Tyskland, men gang på gang underminerer Russerne vejen frem. Hvordan går det til? Den engelske efterretningstjeneste MI6 holder øje med Jørgen Knudsen og hans møder med en yngre, dansk kvinde på diverse hoteller. Hans chef kan berolige MI6, kvinden er Kirsten Henriksen, underdirektør i et selskab, som tilhører Knudsens kone. Men chefen har sine særlige ideer om, hvad det kan føre til i forhold til den kommunistiske trussel. 1950. I et par år har efterretningstjenesten arbejdet med danske ”stay-behind” grupper, hvis Russerne skulle besætte landet, men nu siger en ny topchef fra. Det synes Jørgens chef og Jørgens yngre kollega Peter Larsen ikke om. Men de vil vel adlyde? Jørgen bliver sat på en umulig opgave, da hans chef opdager, at Russerne kender grupperne og deres skjulesteder. Jørgen, Peter og Kirsten mødes på en lille, øde havn ved Svanekes fyr for at finde en løsning. 1990. FE afslutter samtalerne med Jørgen Knudsen og skriver en kort rapport. Men hvem venter uden for porten? Nye afsløringer kommer frem under en frokost på Restaurant Lumskebugten.
I 1975 kolliderer den danske motortorpedobåd Spurven med en norsk fiskekutter nord for Bergen. Begge fartøjer synker. Det bliver indledningen til jagten på en spion for Warszawapagten. Jagten varer mere end 25 år, fordi ministre og embedsmænd skiftes til ikke at ville gøre noget ved sagen. To mænd, som har kendt hinanden siden 1968, er hovedmistænkte. Kun en af dem er skyldig i forræderierne. Ingen af dem ved, at de bliver fulgt af efterretningstjenesten, uden at der gribes ind. Deres liv flettes sammen i Søværnet, på Københavns Universitet under studenteroprøret, via to østtyske afhoppere i 1980, i internationale forhandlinger i Canada i 1985, og efter murens fald i 1989. Men først efter årtusindskiftet ønsker en minister at gøre noget – med fatale konsekvenser.Bogen fortæller om et lille hjørne af den kolde krig, om ”MTB-bisserne” og livet for dem på de danske motortorpedobåde sidst i 1960erne og først i 1970erne. Deres motto kunne have været ”lev stærkt og dø ung”. I hvert fald var deres opgave at tage det første skrald, hvis ”ballonen gik op” og Warszawa-pagten angreb Danmark. Bogen handler også om samspillet med dem øst for jerntæppet i 1980erne, hvor bogens hovedpersoner – nu civilister - er involveret i forhandlingerne om afspænding i Europa. Bogen handler om spionage og forræderi, og hvis den danske forræder havde haft succes med sit forehavende, fortæller bogen, hvad konsekvenserne kunne have været for MTB-bisserne.Men ikke alt i bogen er bølgesprøjt og krudtslam. Den er bygget op således, at læseren skridt for skridt føres ind i i handlingen, men man føres hele tiden tilbage til tiden sidst i 1960erne, hvor hovedpersonerne lærte hinanden at kende, og hvor de mødte kvinden, som fik betydning for dem begge.
Hvad sker der, når en ældre, erfaren minister bliver erstattet med en fremfarende ung politiker? Mød pigeglade, one-night-stander Thomas, der med kort varsel kastes ind i rollen lige efter endnu en succesfuld nat. Han har store ideer om fremtidens politik, men det er nu ikke sådan at få ændret et gammelt ministeriums planer og rutiner. Slet ikke, når man eftertragter den nærmeste medarbejder.Hvad sker der, når en ung kvinde oplever, at hendes principper for det frie, postmoderne liv bliver truet af en forelskelse i en ung politiker, som hun svigtes af? Mød den unge studerende Stine og hendes kamp med sig selv, med sin bedste veninde og med et magtapparat, der holder hende væk fra den, hun vil i kontakt med igen.Hvad sker der, når en ung mand bliver vred på sin ex-kærestes vegne, da han på stærkt ulovlig vis finder ud af, at hun bliver svigtet? Mød modernisten Jesper, der lurer på Stine, har opgivet studierne og nu overskrider alle grænser for adfærd på internettet og kaster sig selv ud i aktiviteter, der uden at han ved det kalder PET på banen med mistanker om planlægning af terror.Hvad sker der, når en ambitiøs ministersekretær kommer i klemme mellem sin departementschef og en ny minister? Mød Henriette, der må finde en balance mellem sine loyaliteter for at sikre sin egen karriere. Hun tvinges i samspil med PET ind i det skjulte spil mellem Stine, Thomas og Jesper uden at begribe sammenhængen før henimod slutningen.Hvad sker der, når en kærlighedshungrende og politisk intrigant institutleder oplever, at et planlagt ministerbesøg skifter fra en næsten ufarlig rutine til en begivenhed, der kan koste hendes institut livet? Mød Helle, der skal finde en vej frem i klemme mellem rektor og de studerende, anført af Stine, og følg hendes forsøg på at løse sine partnerproblemer og truslen mod instituttet ved en ganske særlig date. Disse fem personer er hovedpersonerne i et drama om politik, sex og terror, der udspilles over 10 dage i september. Det leder postmoderne individer som Stine og Thomas ind i konflikter med samfundets altovervejende modernistiske tendenser, repræsenteret af Jesper og Helle og af bipersonerne Clara, departementschef Thygesen, redaktør Halstrøm og PET-vicekommissær Graversen. Henriette søger at overleve og oplever Graversens særlige arbejdsformer midt i malstrømmen.
Søværnet under den kolde krig gennemgår udviklingen i Søværnets strategi og taktik 1945-1989 i 7 kapitler. Hvert kapitel dækker en historisk periode og analyserer først – på baggrund af udviklingen i NATOs strategi - forhandlingerne mellem forsvarets topledelse og politikerne om forsvarets sammensætning. Dernæst analyseres systematisk udviklingen i teknologi (specielt mht. kampinformation), minevåbnet, planlægningen af større enheder, motortorpedobåde og ubåde, retableringen af kystbefæstningen og udviklingen i infrastrukturen på land. Trusselsbilledet fra øst afdækkes, og Søværnets taktiske planer gennemgås. Bogen er rigt illustreret.
Beretningen om forandringerne i familien Pedersens - Far Bjørn (universitetslærer), Mor Cecilie (journalist og brevkasseredaktør), Line og Mads - liv fra Murens fald i 1989 til Finanskrisen i 2008, fra "9 til 5" samfundets kedsommelige tryghed til det internationaliserede, usikre, men spændende liv uden faste holdepunkter. Disse skift passer Cecilie og Mads som hånd i handske, mens Bjørn og Line må kæmpe med sig selv og deres omgivelser for at tilpasse sig. To af dem må desuden kæmpe med en redaktør Andersens me too tilbøjeligheder fra før #MeToo. Vi møder familien fem gange: i 1989-90 ved murens fald, i 1996 ved Dianas død, i 2001 med terrorangrebet "nine-eleven", i 2004 under Tsunamien, og i 2008 under finanskrisen. Cecilie udvikler en succesfuld business på internettet, og Mads udforsker de nye kommunikationsformers muligheder. Bjørn støder ind i problemer i sin universitetsverden, specielt med to kvindelige kolleger i Danmark og Sverige, og han bliver anklaget for plagiering. Line søger de postmoderne udfordringer, men må sande, at hun befinder sig bedst som mor og som ejer af et madsted på Nørrebro. Forholdet mellem de to ægtefælles spændes til det yderste, og Bjørn må opleve en finansiel katastrofe, mens Cecilie scorer kassen. Mads møder i USA under angrebet på World Trade Center latino-pigen Blanca, og de indleder et forhold, der får store konsekvenser, som får en – i hvert fald foreløbig – løsning ved Cecilies mellemkomst.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.