Bag om Astrids somre
Astrid vokser op som barn af en tysk mor og en dansksindet far. Sommeren før hun skal begynde i landsbyens danske mindretalsskole, bliver hun som mange andre sydslesvigske børn sat på et tog op gennem Jylland. Et sted ved Limjorden tager en fremmed værtsfamilie på landet imod hende med åbne arme. I løbet af en række somre som feriebarn i Vestjylland skildres Astrids udvikling fra barn til næsten teenager, vekslende med skildringer hjemme fra Sydslesvig, hvor flere Opa’er spiller en vigtig rolle i familien.
Astrids møde med Danmark vækker tidligt hendes forundring over den tavshed, der hersker om fortiden i det tyske samfund. Og gradvist slår Astrids følsomhed og nærvær små sprækker i muren omkring hendes families traumer og fortidens spøgelser.
Astrids somre er en smuk skildring af en piges udvikling, fortalt ud fra hendes egen synsvinkel, men bogen rummer en nærmest universel fortælling om at vokse ind i to sprog og kulturer. Et stærkt dansk-tysk tidsbillede fra midt i 1960’erne til omkring 1973. Astrids somre er en bog om en tosproget barndom og en historie fra den anden side af grænsen i grænselandet – fra Sydslesvig.
Vis mere