Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Finanskrise, klimaforandringer og voksende social og økonomisk ulighed har de seneste år fået stadig flere til at sætte spørgsmålstegn ved den kapitalistiske økonomi. Samtidig er socialistiske idéer om en demokratisering af økonomien igen sat på dagsordenen. Men hvordan kan økonomien styres mere demokratisk? Hvad betyder det at demokratisere ejerskabet, og hvem skal egentlig eje virksomheder og banker? Hvilken rolle skal markedsmekanismer spille? Og hvordan skaber vi en økonomi, der sikrer mest mulig frihed og indflydelse for den enkelte. Det er nogle af de spørgsmål, som Pelle Dragsted giver svar på i denne bog, hvor han argumenterer for, at kimen til en fremtidig demokratisk økonomi allerede findes i de nordiske landes velfærdssamfund og erfaringer med demokratisk ejerskab.
Til overraskelse for mange er arbejderklassen stadig langt den største klasse i Danmark. 41 procent er faglærte og ufaglærte med almindelige job. Og 21 procent af danskerne i den erhvervsaktive alder står langvarigt uden for arbejdsmarkedet.Det er kun 1,6 %, der tilhører overklassen: selvstændige, topledere og nøglemedarbejdere med indkomster over 1,2 million. Men det er dem, der bestemmer på de store arbejdspladser, i kultur og medier og generelt i samfundslivet. De bor for sig selv i parallelsamfund især omkring Københavnsområdet og foretrækker skattelettelser frem for velfærd, regner debatten om fattigdom for noget pjat og tror ikke på velfærdsstatens fremtid. Toppen i beslutninger og meningsdannelse har med andre ord mistet troen på den samfundsmodel, som det store flertal sætter deres lid til.Gennem data og egne journalistiske reportager zoomer forfatterne ind på forskellige bydele i Danmark, deres sociale klasser og om bydelene før og nu. Især går de i dybden med Als og Aalborg. Her ligger Hasseris, det klassiske villakvarter for overklasse og højere middelklasse, og Aalborg Øst, et arbejderkvarter i fare for ghettoisering. Vi kommer tæt på områdernes skoler og kultur og indbyggernes sundhedstilstand og får dermed tegnet et konkret billede af de forskelle – økonomisk, geografisk og holdningsmæssigt – der præger vores land.
Frank og Frands er barndomsvenner, opvokset i generationen efter krigen i et arbejderkvarter på Amager, hvor fodbold udgjorde en central del af deres drengeverden. Begge rives løs fra det oprindelige miljø: Arbejdersønnen Frank bliver professionel fodboldspiller i udlandet, Frands studerende, veteran fra 68 og aktiv på den nye venstrefløj. Da deres veje krydses igen i 1970’ernes sidste år, får det dramatiske følger. Bagefter prøver Frands fortvivlet at udrede alle de tråde, der løber sammen i mødet. Hans selvransagende beretning handler selvfølgelig meget om fodbold og dens betydning for mænd. Men samtidig kommer den til at handle om mandligt kønsliv og mænds oplevelse af verden under pres af 1970’ernes nye kvindebevægelse. Fodboldenglen handler i høj grad om det kriseagtige forhold mellem kønnene i generationen, der var unge i 1960’erne, men nu har passeret de 30. Det er kort sagt en roman om 68-generationen. Men det er også en roman om det personlige liv, om drømmens veje og vildveje, om dødelighedens kendsgerning og evnen til at kunne tage vare på sit liv. En fortælling, der rækker fra det dokumentarisk realistiske til det mytiske. Hans-Jørgen Nielsen (1941-1991) var indtil sin tidlige død en kulturdebattør med stor gennemslagskraft. I aviser, tidsskrifter, radio og tv skrev og talte han om en bred vifte af emner fra litteratur, musik og eksperimenterende kunst til politik, mode, populærkultur og fodbold. Generationsromanen Fodboldenglen (1979) blev hans store gennembrud som forfatter. Den genudgives nu som bind 1 i forlaget Tiderne Skifters nye serie Evergreens.
Malte Frøslee Ibsen tegner et øjebliksbillede af det politiske verdensbillede, som det ser ud lige nu. Fire krisetendenser har især hans opmærksomhed: Demokratiets krise, den stigende ulighed, klimakrisen og flygtningekrisen. Hans påstand er, at vi kun kan tage hånd om disse fire kriser gennem et langt mere demokratisk EU, og at den europæiske venstrefløj skal stifte en ny Internationale, som kan demokratisere det europæiske samarbejde. Den Første Internationale blev grundlagt i 1864 af blandt andre Karl Marx. Den havde til formål at organisere den spirende arbejderbevægelse på tværs af landegrænser og hvilede på den overbevisning, at arbejderbevægelsen kun kunne bekæmpe en internationalt organiseret kapitalisme gennem en international faglig og politisk organisering. Bogen argumenterer for, at vi i dag står over for udfordringer, der ligner dem, der oprindeligt motiverede idéen om en internationale. Håbet ligger i dag i internationalismen – i grænseoverskridende civilsamfundsorganisationer, i faglig organisering over landegrænser, i europæiske modoffentligheder og i dannelsen af slagkraftige politiske alliancer på tværs af det europæiske kontinent.
1968: Modstanden mod Vietnamkrigen vokser til en venstreradikal bølge, der skyller ind over det politiske og kulturelle landskab og ændrer det for altid. Eric Letang, tredje generation af familien Lauritzen, er nyuddannet jurist og glødende politisk engageret. Som ung fuldmægtig i det berygtede advokatfirma Henning Sjöstrand oplever han, hvordan juraen kan bruges til både godt og ondt. Hans første store sag fører ham ud i Europa den varme sommer, da de røde faner dominerer gaderne i Paris, og drømmen om socialisme med et menneskeligt ansigt bliver knust i Prag.En langvarig arvestrid har splittet familien Lauritzen og sat en stopper for de fælles juleaftner i Villa Bellevue og sommerferierne på Sandhamn, men Eric og Henning, der tilhører hver sin gren af familien, mødes til en Vietnamdemonstration og bliver venner. For dem er den fælles kamp for socialismen vigtigere end gamle arvestridigheder. 1968 er en roman om en omstridt epoke, skrevet af en forfatter, der selv befandt sig midt i begivenhedernes centrum. "Med vanlig selvironi og fortællelyst gør Jan Guillou det igen: Fryder, fængsler og fascinerer sine læsere til blandt andet at interessere sig for Thalidomid-skandalen, til Vietnamkrigen, til socialismen set gennem juraens øjne." ★ ★ ★ ★ ★ 5 stjerner, Nordjyske Stiftstidende "1968 er ganske enkelt god, fængende og lærerig underholdning. Guillou kan skrive, så man flyver gennem siderne." Bogblogger.dk "Jeg (er) sikker på, at Jan Guillous romanserie vil fremstå som endnu mere unik og storslået samt som et blivende og personligt hovedværk i nordisk litteratur." DrustrupsBogblog.dk, 5 af 5 stjerner "Som altid er Jan Guillou en velskrivende og underholdende fortæller." Lektør ”Politisk aktivisme versus traditionel borgerdyd.” 4 stjerner i Jyllands-Posten "Guillou mestrer som altid det slagkraftige …" Ekstra Bladet
Mattias Tesfaye, folketingsmedlem for Socialdemokratiet og forfatter, fortæller i Velkommen Mustafa historien om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik. Han inddrager omfattende arkivresearch og har interviewet politikere fra partiets stridende fløje og vestegnsborgmestre m.fl. Ligesom magtkampe, der har fået partimedlemmer til at smække med døren og forlade partiet, lægges frem.
"Svendborgdigte" blev skrevet under Bert Brechts eksil fra nazityskland 1933-39, hvor han boede i Karen Michaëlis hus i Svendborg. Digtene har ikke før i sin helhed været udgivet på dansk, men foreligger derimod på alverdens andre sprog. Den udkommer i forbindelse med en dramatisering af digtene på BaggårdTeatret.Med tysk og dansk tekst.Bertolt Brecht (1898-1956) er i Danmark mest kendt for sin dramatiske, men internationalt regnes han også for at være en stor lyriker – på linje med Goethe, Schiller og Heine.
Denne bog er en lynskarp diagnose af vores samtids borgerlige krise og dens rødder helt tilbage til Hartlings, Schlüters og Foghs tid. Men den er også en lettilgængelig indføring i den borgerlige tankegang – som en opmuntrende vitaminpille til alle i Danmark, der føler sig hjemløse i tidens konsensustyranni.Den gode nyhed er, at borgerligheden lever – og er den eneste ideologi, der virker. Velfærdssocialismen, derimod, er skrøbelig, fordi den bygger på et falsk fundament. Tiden er moden til at levere et borgerligt alternativ, der giver ansvaret tilbage til borgerne og deres familier.Martin Ågerup (f. 1966) er medstifter af og adm. direktør for IT-virksomheden Popoulos Analytics. Han var fra 2004 til september 2023 direktør for den borgerlige tænketank CEPOS og har ifølge Berlingske “formet den borgerlige idédebat mere end næsten nogen anden de sidste to årtier”. Han er formand for Instituttet for Fremtidsforskning og medlem af bestyrelsen i Den Berlingske Fond og i Johan Schrøders Fond. Han er Bachelor of Science i økonomi og økonomisk historie fra University of Bristol samt MA i økonomi fra University of Exeter.
BRYD IGENNEM er et manifest om det Danmark, vi ikke kender, fordi vi ikke har skabt det endnu. I 1989 faldt Berlinmuren. Men nu står der en ny mur foran os, som spærrer for vores udsyn, så vi ikke kan forestille os en anderledes fremtid end det system vi lever under. Der hærger en mig-mig-mig epidemi over hele verden i form af en enorm grådighed og en stigende ufordragelighed, hvor de rige stjæler fra de fattige, og de magtfulde tryner de magtesløse. Og hvor den usynlige mur, som forhindrer os i at løse problemerne, synes ubrydelig.Men vi kan bryde igennem, siger den gamle provo og 60’er-oprører Ole Grünbaum. Vi kan skabe et samfund, som er godt for alle – og ikke blot de få. Han sender i 50-året for 68 et brev til sine børn og børnebørn om verdens tilstand, og om hvad vi er nødt til at gøre noget ved, hvis vi skal bevæge os ud af klimakrisen og den voksende ulighed, der truer selve demokratiets eksistens.
I bogen "Det hærdede stål" fortæller Kim Kristensen den dramatiske historie om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.I begyndelsen kæmpede Enhedslisten med at nå spærregrænsen, men nu er det lykkedes partiet at få tæt på hver tiende danskers stemme. Hvad ligger bag denne positive udvikling? Det forsøger Kim Kristensen at finde svar på gennem historisk indsigt, interviews med vigtige personer samt hemmelige papirer.I "Det hærdede stål" kan du bl.a. høre om Søren Søndergaards nedsmeltning, Pelle Dragsteds plan, Johanne Schmidt-Nielsens nervøsitet og Pernille Skippers valg om at blive statsminister.
Forfatterne viser hvordan den imperiale levemåde trænger ind i alle kroge af vores hverdagsliv i det globale Nord, og bygger på udbytning af mennesker og naturressourcer i det globale Syd.Det er en bog som rammer ind i den forvirring, stress og ængstelse mange mennesker føler i dag med de mangfoldige kriser vi står midt i. Den uden tvivl mest påtrængende krise er klimaforandringerne, som langt de fleste politikere lader som om ikke findes. Forfatterne bruger begrebet den socio-økologiske krise til at forbinde den økologiske krise, tab af biodiversitet m.m. med den voksende sociale ulighed både i de enkelte lande og på globalt plan. For at ændre på verdens tilstand er et opgør med kapitalismen og den imperiale levemåde nødvendig. Forfatterne giver også bud på en solidarisk levemåde, og en politik fra neden. En politik og en levemåde hvor også de ekskluderede kan få et godt liv.
Bogen koger det grundlæggende ved organisering ned til 48 hemmeligheder og arrangeret dem i otte lektioner. Hver HEMMELIGHED indleder et nyt kapitel i organiseringsprocessen. Undervejs er der VIRKELIGHEDENS EKSEMPLER, der viser, hvordan organisatorer har brugt HEMMELIGHEDERNE i virkelige kampe. Bogen indeholder også vigtige TIPS, til organiseringsprocessen og ØVELSER.Bogen er skrevet til almindelige arbejdere, der vil kaste sig ud i at organisere deres arbejdsplads, men du kan bruge de grundlæggende metoder til alle typer organisering, uanset om du vil organisere et fag, en branche eller noget helt andet.Bogen indeholder en rækker øvelser som bla. Kan ses på www.solidaritet.dk/haandbog
In a characteristically explosive barrage, Ljubljana's most famous philosopher takes a passionate stance on the war in Ukraine, surveys the latest Hollywood blockbusters, and delivers detonations into a range of contemporary issues, from sexual politics in India to the prospects for a new Cold War. Ever attentive to moments where the bizarre and the epic join forces, among the questions iek considers here are: Is the giant orgy, planned to take place in Ukraine in the event of a Russian nuclear attack, really all that morbid? And what should society do, whether on the big screen or the battlefield, in preparation for the end of the world?Agree with him or not, iek rarely fails to provoke in a productive fashion. By examining matters through a lens that is bold and original, and often joyfully outlandish, iek helps us to better grasp a world in which, increasingly, the dominant motif is one of madness.
Reflections on Violence was an explosive and controversial book in 1906, and it remains so today. In it, Georges Sorel rejects the decadence of bourgeois democracy and calls for a heroic vitalism of the working class, to be brought about by any means necessary, including violence.Sorel chastises the republicanism and parliamentary socialism of his day, but his insights apply to any vanguardist movement, making him of interest beyond the left, and a precursor to fascism. Drawing on Bergson, Renan, Vico, and others, Sorel underlines myth as the driving force behind political action, and offers the myth of the general strike as the way forward for the syndicalist movement.Sorel's insistence on the myth of the general strike can easily be transposed on to any group's quest for self-determination, and so his critiques of politicians, of utopians, and of moderates are as relevant today as they were a century ago.In the Imperium Press edition, the original translator's preface, which defends Sorel's purging of democracy from socialism, has been restored, along with two of Sorel's essays not included in the original Hulme translation. This edition also includes a foreword by Thomas777 and an essay on the historical context in which Sorel was writing
“Ægte genialitet … al hans vrede og frustration fandt deres første rigtige udtryksmiddel i Vejen til Wigan Pier.” – Peter Ackroyd, The TimesVejen til Wigan Pier er en berømt reportageroman af George Orwell. Bogen har ikke tidligere været oversat til dansk og udkommer her for første gang på dansk.Bogens første del er en af Orwells mest berømte reportager fra hans ophold blandt kulminearbejdere i Nordengland i vinteren 1936. I sin usædvanligt klare og enkle stil beskriver han minearbejdernes hårde arbejde, den usle løn og de elendige boligforhold, som han også prøvede på egen krop.Bogens anden del er et essay, hvor Orwell beskriver og analyserer det engelske klassesamfund med afsæt i skildringer af sit eget liv og opvækst. Med et eminent blik for detaljerne viser han, hvordan de skarpe klasseskel står i vejen for socialismens fodfæste i England, hvilket han anser for et tvingende nødvendigt værn mod fascismens fremmarch.Opholdet i Wigan gjorde Orwell til overbevist socialist, idet han så den økonomiske ulighed, kapitalismen kunne medføre. Han var dog kritisk overfor flere af de socialistiske bevægelser og spidder i bogen den overfladiske socialisme, hvor man sympatiserer med arbejderne, men ikke omgås dem. Resultatet var, at Orwell provokerede både det politiske venstre og højre, der begge tog afstand fra ham eller brugte ham ved at tage ham til indtægt for egne synspunkter.Vejen til Wigan Pier er nr. 39 på The Guardians liste '100 best nonfiction books of all time'."... fremragende reportage fra Nordenglands barske kulminer (...) Kulminekapitlerne vokser til en blændende karakteristik af det britiske klassesamfund (...) hvis man vil ind under huden på manden, som skrev nogle af det tyvende århundredes væsentligste romaner – 'Animal Farm' (senest udsendt på dansk under titlen 'Dyregården') samt '1984', hans klassiker om Storebror-samfundet – er det denne bogs anden halvdel, man skal læse." – Jes Stein Pedersen, Politiken ❤❤❤❤❤ Langt om længe udkommer George Orwells The Road to Wigan Pier på dansk. En kras reportage fra klassesamfundets mørkeland og et sylespidst opgør med salonsocialismen … reportagejournalistik i mesterklassen … en kongenial oversættelse af Lærke Pade og med et indsigtsfuldt efterord af Per Stig Møller … Hvis man holder af 1984 og Dyregården, som begge blev genudgivet i fjor, vil man ved læsningen af Vejen til Wigan Pier se tegningen til den kritik af masseforførelse og underkastelse, som begge disse klassikere på forskellig vis kredser om.” – Adam Holm, Weekendavisen“I dette år, 1936, blev George Orwell med sine rejser til Wigan og Barcelona til den George Orwell, der skrev sig ind historien.” – Per Stig Møller, Efterord, Vejen til Wigan Pier“Orwells originalitet som forfatter består i uvilligheden til at acceptere udsagn og teorier, som ikke har bund i det selvoplevede. (…) Som en vigtig påmindelse om, at vores samfundsmæssige virkelighed nok er mere speget og indfældet, og vi mennesker repræsenterer langt mere kultur og vaner og religion, end vi normalt er klar over, er Orwells bog pligtlæsning.” – Henrik Gade Jensen, indblik.dk“Lyden af en stor forfatter, der finder sin autentiske stemme.” – Robert McCrum, The Guardian“Reportageromanen er intensiv læsning fra start til slut, og der er uden tvivl meget visdom at hente i Orwells ord (...) Det intense i livet, der bliver beskrevet, er eviggyldigt, og hans tanker om vores verden og samfund er lige så gyldige nu, som de var det dengang.” – Louise Trankjær, Skriv for livet“Orwell er en forfatter med en exceptionel umiddelbarhed, friskhed og energi – han er påståelig og dristig, skiftevis vred og meget blid … kvaliteterne i Orwells prosa er først og fremmest, at den normalt er forbilledlig klar og enkel.” – Richard Hoggart, Introduction, The Road to Wigan Pier, Penguin, 1989“Afskyeligheden i indledningen … er uovertruffen. Han synes at påvirke den moderne verden, som Engels påvirkede 1840-50’ernes verden. Men med den forskel, at Orwell er en født forfatter, hvor Engels, trods sin fyrige og strålende karakter, ganske enkelt ikke var forfatter.” – Edith Sitwell
ANARKISME er et begreb og et ideologisk tankesæt, der dækker over en lang række af samfundskritiske idéer og politiske visioner. Navne som Kropotkin, Bakunin, Proudhon hører til de mere kendte. Anarkismen har sat mange aftryk i store dele af verden, især fra midten af det 19. og op gennem det 20 århundrede. I denne bog får mange i dag ukendte historiske personer og begivenheder nyt liv, og nye sammenhænge fremlægges. Den første bog på dansk om anarkismen og dens tænkere i mange år.Fælles for alle anarkister er et absolut krav om en herskabsfri orden, kamp mod enhver ulighed og et liv i nære fællesskaber, med lige fordeling af alle goder til alle. Anarkismen har som politisk ideologi en lang historie og udmærker sig af én særlig grund: Hvis ikke praksis er forenet med teori, er det ikke anarkisme.Bogen bygger på forfatterens årelange research som historiker med speciale i spansk anarkisme og er en vild og forgrenet beretning om anarkismens nedslag i historie og litteratur op til i dag, hvor anarkistiske idéer kan synes nok så påkrævede. Der kan da også spores et vist anarkistisk aftryk i mange nutidige grønne natur- og miljøbevægelser, i nye former for arbejdsorganisering og politiske projekter, som er inspireret af anarkistiske tanker.
Den tyske socialist Rosa Luxemburg nyder stigende anerkendelse. Hendes samlede værker er nu næsten færdige i en tysk udgave og en engelsk udgave er på vej, langsomt. Der er tale om et stort materiale – hun skrev på tysk uafbrudt i 20 år. På dansk findes hendes hovedværker: Kapitalens akkumulation, Socialreform eller revolution, Massestrejke, parti og fagforeninger og Den russiske revolution. Men næsten ingen af hendes artikler.Det udvalg, vi her bringer, stammer fra tiden omkring 1. Verdenskrig, hvor kampen mod imperialismen og krigen stod i centrum. Altså analyse af imperialismen og forslag til arbejderklassens kamp, herunder kvindekamp. Men centralt står de fem artikler om krigen, dens oprindelse og kampen mod militarisme og ufred. Tilsammen giver de et godt billede af, hvordan hun sammen med Karl Liebknecht formulerede den tyske venstrefløjs holdning til krig.Bogen har et forord af Peter Hudis om Luxemburgs to sider: Luxemburgs holdning til den antiimperialistiske og den demokratiske kamp. Den afsluttes af Judy Cox, der detaljeret går ind på Luxemburgs imperialismeopfattelse.Luxemburgs essays udsendes på dansk til minde om 100-året for hendes død den 15. januar 1918 ved fascistiske morderbander.
Hvad taler vi om, når vi taler om multikulturalisme?Er det alles ret til frit at vælge sin religion og kultur og kritisere respektløst i et demokratisk samfund? Eller er det tværtimod kulturernes ret til at leve beskyttet mod krænkelser og upåvirket af deres tid?Denne bog undersøger disse spørgsmål i forhold til multikulturalismens virkelighed og dens ideologi. Vi rejser til et multikulturalistisk land og undersøger, hvad der ligger bag dette omstridte begreb i virkeligheden. Hvad er fordele og ulemper ved den reelt eksisterende multikulturalisme?Inden for de seneste tyve år er kulturbegrebet kommet på den politiske dagsorden i den grad, hvor "kultur" i sig selv er blevet en ideologi. Hvor kommer dette kulturbegreb egentlig fra? Hvilke rødder har det i antropologi, filosofi og politik? Hvad betyder det for vores måde at tænke på, når vi uafvidende overtager dette begreb?Kontroversen om multikulturalisme har ændret de politiske fronter. Det synes, som om venstrefløjen forsvarer respekten for mindretalskulturer – mens højrefløjen, især Dansk Folkeparti, står vagt om majoritetskulturen, den nationale kultur. Men er disse frontlinjer reelle? Er de to fronter virkelig så forskellige? Eller udgør de bare to varianter af en og samme måde at forstå kultur på?Forfatterne opfordrer til et opgør med begge fløjes tendens til at spærre mennesker inde i deres kultur.Gateway /title /head body center h1 502 Bad Gateway /h1 /center /body /htmlJens-Martin Eriksen (f.1955) er skønlitterær forfatter og modtager af bl.a. Statens Kunstfonds livsvarige hæderslegat, Adam Oehlenschläger-prisen for litteratur og Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat. Han har skrevet romaner som "Vinter ved daggry" og "Timernes bro"Frederik Stjernfelt (f.1957) er professor ved Center for Semiotik ved Aarhus Universitet og var redaktør for kulturtidsskriftet KRITIK fra 1993 til 2012. Stjernfelt har udgivet et væld af kulturkritiske bøger som "Formens betydning" og "Rationalitetens himmel" og har bl.a. samarbejdet med Hans Siggaard og Ole Knudsen. Sammen med Jens-Martin Eriksen har han skrevet "Hadets anatomi", "Krigens scenografi" og "Adskillelsens politik".
”Ingen var i tvivl om, at drivkraften for Anker var at udjævne forskellene i samfundet og kæmpe de svagestes sag. Hvordan er det gået med de senere generationer af ledende socialdemokrater? Og hvordan har de forvaltet arven efter Anker, og kan vi stadig finde spor og aftryk i nutidens Socialdemokrati af de holdninger og værdier, som Anker stod for?”Anker Jørgensen var en af de mest markante danske politikere i det 20. århundrede, og på mange måder præger han stadig Socialdemokratiet. Der er skrevet flere biografier om den folkekære Anker Jørgensen, men denne adskiller sig ved at være baseret på portrætter fortalt af Ankers nærmeste; heriblandt Anker Jørgensens fire børn. Derudover fortæller Poul Nyrup Rasmussen, Lissa Galle, Jan Hoby, Lizette Risgaard og en række andre fremtrædende personer om deres forhold til Anker Jørgensen og de fodaftryk, de ser efter ham i dagens Danmark. Bogen udkom første gang i 2017.Bjarne Henrik Lundis er dansk journalist, forfatter og foredragsholder. Han står blandt andet bag biografier om store danskere og har også udgivet bøger om LGBTQ+-personer og deres plads i den danske kultur- og samfundshistorie.
”Der er få forfattere, som genoptrykkes i store oplag 75 år efter deres død, men den engelske forfatter George Orwell er en af disse få. Det skyldes, at han så tendenser i tiden, der ikke lader til at ville forsvinde. Tværtimod. Han afslørede løgn, spin, manipulation, magtfordrejning, totalitarisme og viste, hvordan et demokrati forsvinder, og et folk holdes nede.” – Per Stig Møller i forordetGeorge Orwell var en af sin tids mest fremtrædende forfattere med sine verdensberømte romaner 1984 og Dyregården og ikke mindst med en rig produktion af politiske og kulturelle essays, reportageromaner, erindringsromaner og journalistisk.I samlingen Politiske essays er flere essays højaktuelle med påvisningen af, hvorledes løgn, propaganda og manglende pressefrihed fører til et totalitært styre:”Objektive fakta forties, tidspunkter ændres og citater bliver løftet ud af deres rette sammenhæng og får modificeret deres ordlyd. Begivenheder, som helst ikke skulle have fundet sted, bliver ikke nævnt og i sidste ende benægtet.” – George Orwell, Noter om nationalisme"Men enhver forfatter eller journalist, der nærer udelt sympati for Sovjetunionen – altså den form for sympati, som russerne gerne ser – er nødt til at indvillige i forsætlig forfalskning af afgørende forhold.” – George Orwell, Forebyggelse af litteraturI andre af samlingens essays er det Orwells socialistiske indstilling, hans kamp og medfølelse for de svage i samfundet, der er fremherskende. Beretningerne hviler oftest på egne erfaringer, som skildringen af de fattige og usynlige i Afrika i Marrakesh eller livet som vagabond i Anstalten.”Hvorfor er Orwell værd at læse? Fordi hans verden ikke kun er gårsdagens verden.” – Weekendavisen”Orwells essays er blandt det bedste, han lavede.” – Daily Telegraph”Alle der ønsker at forstå det tyvende århundrede er stadig nødt til at læse Orwell.” – New York Review of Books“Orwell har fremfor alt en ærlig stemme – klar, ligefrem og passioneret.” – The GuardianPolitiske essays er med forord af Per Stig Møller og omfatter følgende tekster:Anstalten – Marrakesh – Wells, Hitler og verdensstaten – Tilbageblik på krigen i Spanien – Noter om nationalisme – Hævnen er sur – Pressefrihed – Forebyggelse af litteratur – Lynkursus i socialisme – Refleksioner over Gandhi.
Accompanying her parents to Berlin in the 1930s, Martha Dodd knew almost nothing about Adolf Hitler or the Nazis. Yet almost overnight, she stepped into the spotlight, and found herself at the over-heated centre of Hitler's 'New Germany', befriending and dating several high-ranking Nazis, including the then-head of the Gestapo.An affair with a dashing Russian diplomat saw her recruited as a spy, and so began a long and tumultuous career in both Berlin and America, including infiltrating First Lady Eleanor Rooevelt's inner circle and playing a key role in Henry Wallace's disastrous 1948 presidential campaign.Betrayed by a Hollywood-hustler-turned-double-agent, Martha spent years under deep FBI surveillance - escaping twice - and went to ground in Cold War Prague, sad, lonely, rich and bored, living out her final decades in a Communist Sunset Boulevard.Largely forgotten, Martha Dodd began emerging as an iconic historical figure in the early 2000s. While her scandalous behaviour and pro-Soviet leanings were never much in dispute, the actual matter of her guilt remained unresolved. Using recently released KGB archived information and FBI files, in Traitor's Odyssey, author and journalist Brendan McNally corrects this, telling the full epic of Martha Dodd's life for the first time, casting her in a new and bright light.
Troels Mylenberg har sat de to unge politikere Alex Vanopslagh (Liberal Alliance) og Jacob Mark (SF) sammen. De har talt om politik, fremtid, håb, drømme, nederlag, familie, stress og alt det imellem. De er født med en dags mellemrum i oktober 1991, og både deres opvækst, ungdom og politiske karrierer har mange lighedstræk: De er vokset op i små provinsbyer i skilsmisseramte familier. De er storebrødre med stort ansvar. De havde en skoletid med udfordringer. Og så fik de pludselig et politisk engagement, der bragte dem til tops i et tempo, som de begge har betalt prisen for med voldsomme stressforløb.En af landets mest populære liberalister og en af landets mest populære socialister finder hinanden i opsigtsvækkende fælles svar på, hvordan fremtidens samfund bør indrettes. Der er meget, de er enige om.
PIO – FLUGTEN TIL AMERIKA er fortællingen om en ildsjæl og en fantast, hvis kamp for retfærdighed fik en enorm betydning for samtiden og eftertiden. Det er en beretning om personlig og samfundsmæssig udvikling, om lighed og ulighed, inklusion og eksklusion, og samtidig historien om et af de helt store spørgsmål inden for de seneste 100 års historieskrivning: Why is there no socialism in the United States? Udgivelsen er en storskrift-udgave til svagsynede i serien MAGNUMBØGER Lindhardt og Ringhof.
Cancelando o cancelamento: como o identitarismo da militância tabajara ameaça a democracia trata-se de uma investigação jornalística e filosófica sobre esse novo movimento da esquerda progressista, o identitarismo cancelador. Aliando anos de estudos e uma robusta compilação de informações, a jornalista Madeleine Lacsko mostra-nos o que fundamenta e como funciona a mente dos militantes do cancelamento, além de expor o esqueleto das campanhas que assombram a nossa democracia.Com apresentação de Claudio Manoel (o Seu Creysson), do extinto programa humorístico Casseta & Planeta, o livro já nasce rompendo o lugar comum, além do próprio terreno ideológico. A obra traz ainda dois textos de históricos esquerdistas brasileiros que concordam profundamente com as críticas de Madeleine: a introdução do jornalista Raphael Tsavkko Garcia e o posfácio de Aldo Rebelo. É, de fato, preciso cancelar os cancelamentos para manter uma liberdade digna da democracia.
In August 1989, a group of Hungarian activists organized a picnic on the border of Hungary and Austria. But this was not an ordinary picnic-it was located on the dangerous militarized frontier known as the Iron Curtain. Tacit permission from the highest state authorities could be revoked at any moment. On wisps of rumor, thousands of East German "vacationers" packed Hungarian campgrounds, awaiting an opportunity, fearing prison, surveilled by lurking Stasi agents. The Pan-European Picnic set the stage for the greatest border breach in Cold War history: hundreds crossed from the Communist East to the longed-for freedom of the West.Drawing on dozens of original interviews-including Hungarian activists and border guards, East German refugees, Stasi secret police, and the last Communist prime minister of Hungary-Matthew Longo tells a gripping and revelatory tale of the unraveling of the Iron Curtain and the birth of a new world order. Just a few months after the Picnic, the Berlin Wall fell, and the freedom for which the activists and refugees had abandoned their homes, risked imprisonment, sacrificed jobs, family, and friends, was suddenly available to everyone. But were they really free? And why, three decades since the Iron Curtain was torn down, have so many sought once again to build walls?Cinematically told, The Picnic recovers a time when it seemed possible for the world to change. With insight and panache, Longo explores the opportunities taken-and the opportunities we failed to take-in that pivotal moment.
Introducing Marxism is published by Socialist Alternative to explain the fundamentals of Marxism for anyone who wants to fight for a better world.Written from an unashamedly partisan perspective, this book offers a starting point for challenging capitalism and overturning oppression.Using modern examples from Australia and the world, it aims to show that Marxism can make sense of this unjust and destructive world while also pointing to the solution: a workers' revolution that smashes the capitalist state and prepares the way for a society in which things are run for the needs of the many, not the profits of the few.This second edition has been fully updated to account for political developments since the book was first published.This book is meant to be read as part of the introductory discussion groups run regularly by Socialist Alternative, Australia's biggest revolutionary socialist organisation. We have branches in most major cities and student clubs on university campuses across the country.Sign up to discuss the book with us and get involved - a member of SA from your area will get in touch. Just go to redflag.org.au/getinvolved
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.