Bag om Fodboldenglen
Frank og Frands er barndomsvenner, opvokset i generationen efter krigen i et arbejderkvarter på Amager, hvor fodbold udgjorde en central del af deres drengeverden. Begge rives løs fra det oprindelige miljø: Arbejdersønnen Frank bliver professionel fodboldspiller i udlandet, Frands studerende, veteran fra 68 og aktiv på den nye venstrefløj. Da deres veje krydses igen i 1970’ernes sidste år, får det dramatiske følger. Bagefter prøver Frands fortvivlet at udrede alle de tråde, der løber sammen i mødet. Hans selvransagende beretning handler selvfølgelig meget om fodbold og dens betydning for mænd. Men samtidig kommer den til at handle om mandligt kønsliv og mænds oplevelse af verden under pres af 1970’ernes nye kvindebevægelse.
Fodboldenglen handler i høj grad om det kriseagtige forhold mellem kønnene i generationen, der var unge i 1960’erne, men nu har passeret de 30. Det er kort sagt en roman om 68-generationen. Men det er også en roman om det personlige liv, om drømmens veje og vildveje, om dødelighedens kendsgerning og evnen til at kunne tage vare på sit liv. En fortælling, der rækker fra det dokumentarisk realistiske til det mytiske.
Hans-Jørgen Nielsen (1941-1991) var indtil sin tidlige død en kulturdebattør med stor gennemslagskraft. I aviser, tidsskrifter, radio og tv skrev og talte han om en bred vifte af emner fra litteratur, musik og eksperimenterende kunst til politik, mode, populærkultur og fodbold.
Generationsromanen Fodboldenglen (1979) blev hans store gennembrud som forfatter.
Den genudgives nu som bind 1 i forlaget Tiderne Skifters nye serie Evergreens.
Vis mere