Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Landskabet kan byde på store oplevelser og rummer spændende historier fra vores fortid. Bogen levendegør i tekst, fotografier og tegninger oldtidens Danmark og de mennesker, der boede i landet. Det er historiefortælling for hele familien. Det er fascinerende, at vores lille og intensivt opdyrkede land kan byde på så mange spektakulære steder, fyldt med stemning af uberørthed, historie og magi. En gravhøj er ikke bare en bunke jord, men et monument bygget af tusindvis af græstørv, stablet af en udvalgt gruppe mennesker og efter en nøje tilrettelagt plan. De 72 fortællinger danner en samlet historie om perioden fra rensdyrjægerne kom til landet lige efter istidens slutning omkring år 11.000 f.v.t. og frem til vikingekongernes statsdannelse omkring år 1000.
Grave, skatte og ofringer i moser er alt sammen efterladte spor fra dem, som var her før os. De er små brikker i et stort puslespil, som i sidste ende giver os et billede af den ældste historie for den lille plet på jorden, som vi i dag kalder Danmark. Gennem arkæologi og historie er vi kommet tættere på vores egen urtid – og de seneste årtiers naturvidenskabelige forskning har på mange måder revolutioneret vores viden om fortiden. Foruden overblikket over vores forhistorie er Urtid også en fortælling om menneskets udvikling og samspil med den natur, vi lever i, og som til alle tider har formet vores måde at være i verden på. I bogen har Jeanette Varberg desuden et vågent øje for kvindernes rolle som andet og mere end dem, der føder børn i skyggen af mændene.Jeanette Varberg (f. 1978) er arkæolog, forfatter og inspektør ved Nationalmuseet. Forfatter til bl.a. Viking – Ran, ild og sværd (2019) og Den fjerde rytter – 10.000 års epidemihistorie (2020). Hun er blevet hædret med bl.a. Rosenkjærprisen, Blixenprisen og Weekendavisens Litteraturpris.
Hvilken slags familie gemte for 5.000 år siden halve æbler så godt, at vi stadig har dem i dag? Hvad afslører guldkrus, teglsten, globusser, barnekister, om danskernes liv og tanker gennem årtusinderne?Følg med museumsdirektør Rane Willerslev, når han sammen med Nationalmuseets forskere tager os med på en medrivende rejse op gennem Danmarkshistorien.Fortællingen om danskerne handler om opfindelser, opdagelser og overraskende vendepunkter – og herfor første gang fortalt gennem de genstande, vores forfædre har efterladt os.Oplev, hvad 50 udvalgte fund og spor– fra oldtiden til i dag – afslører om fortidens fattigfolk og bedsteborgere og den stadigt skiftende verden, de både påvirkede og måtte indrette sig efter. Vi kommer tæt på konflikter og kamp for overlevelse, men også de nære dage i det Danmark, vi alle er rundede af: i familien, på gården, i byernes gader.En fascinerende fortælling, hvor Rane Willerslev og Nationalmuseets forskerhold for første gang inviterer læseren til at se på kendte og ukendte museumsgenstande, som de gør: Bærere af historien om os.
Ny og revideret udgave af bogen med de seneste arkæologiske metroudgravninger i København, der daterer København tilbage til 1000-tallet. En historisk vandring tilbage til det København, der eksisterede før de store brande i 1728 og 1795.København skilter ikke med sin fortid før 1728, men den findes stadig mange steder i både gader, gadenavne, torve og bygninger. Hvem boede i disse gader? Hvordan så her ud? Hvordan fandt man frem til hinandens huse? Boede skomagerne i én gade og slagterne i en anden? Hvad er en rebslager, en plattenslager, en kålkone og en bartskærer? Det er nogle af de spørgsmål, som søges belyst i bogen.Bogen er opdelt efter kvarterer, så man kan bruge den til at planlægge sine egen ture gennem byens stræder og gader.Rigt illustreret med gamle stik, kort, malerier, kalkmalerier og fotografier.Bogens hjemmeside: www.tyra.dk
Jelling er uløseligt knyttet til en epoke i danmarkshistorien, Gorm den gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtands tid. Og alle danskere har hørt om runestenene fra Jelling. Jelling er i dag en lille stationsby i Østjylland, cirka ti kilometer nordvest for Vejle. En lille kirke står centralt i byen, som ellers er domineret af et stort monument fra vikingetiden. Historien om Jelling er fortællingen om dansk vikingetid og om kristendommens ankomst til Danmark, Historien om Jelling er en af de mest dramatiske fortællinger fra danmarkshistorien.
Redigeret af Birte Poulsen og Ole HøirisMed Antikkens verden afslutter Aarhus Universitetsforlag sin store serie om den europæiske kultur- og idéhistorie. Den græsk-romerske verden har i mange henseender dannet grundlag for nutidens samfund - fra sprog, litteratur og filosofi til politiske systemer. Antikken dannede således grobund for de tre store idésystemer, der skulle komme til at bære den europæiske historie i flere tusinde år: kristendommens tolkning af den menneskelige eksistens, den verdslige videnskab baseret på observation, tænkning og logik og retssystemet udviklet ud fra den romerske statsforvaltning.I 29 artikler i Antikkens verden stiller forskere skarpt på centrale aspekter af antikkens tænkning, kultur og livsformer - fra den græske komedie og kultstatuer i græsk religion over romerske dødsriter og naturretstænkning til Paulus og tidlig bibeltolkning.Dermed giver bogen indsigt i grundlaget for hele den vestlige verdens kultur - og en baggrund for at forstå, hvorfor det netop blev de europæiske magter, der efter 1500 år blev globalt dominerende.
For 500 år siden blev den storslåede aztekiske hovedstad, Tenochtitlan, erobret af spanske conquistadorer og deres indianske allierede. Snart efter lå dette drømmesyn af en by i ruiner. I dag ligger Tenochtitlan begravet under Mexico City – som en by under byen og et stærkt vidnesbyrd om Mexicos fascinerende historie.Overalt i det centrale og sydlige Mexico findes ruinbyer, tempelpyramider og paladser med vægmalerier og rige grave fra en lang række af de højt udviklede kulturer, der tilsammen udgjorde den mesoamerikanske civilisation.I Landet under landet rejser vi til syv af de mest berømte og storslåede af disse ruinbyer, herunder Teotihuacan og Palenque. Undervejs fortælles ikke blot historien om fortidens byliv, religionsdyrkelse, krige og vidtstrakte handelsnetværk, men også om nutidens Mexico og mødet med den fascinerende mexicanske geografi og natur krydret med oplevelser fra mange års forskning og feltarbejde.500 års spansk kolonisering har udryddet store dele af den mesoamerikanske kulturtradition, men den findes endnu – hvis man ved, hvor man skal kigge. Bogen fortæller om en stærk indiansk kultur i Mexico og viser, at disse nutidige folks verdensopfattelse og sprog kan være en vej til bedre at forstå den præcolumbianske fortid.
In this acclaimed bestseller, an explorer and Neanderthal hunter takes us on a riveting journey of discovery'With the style of a poet and imagination of a philosopher, Ludovic Slimak probes the minds of Neanderthals. . . This fun and provocative book is a reminder that we still have a lot to learn about biological intelligence' Steve BrusatteWhat if we have completely misunderstood who the Neanderthals truly were?For over a century we saw them as inferior to Homo Sapiens. Today, Neanderthals are seen as fully human, different from us only because of their distant cultural traditions. But does the truth lie somewhere else entirely?Neanderthal hunter and paleoanthropologist Ludovic Slimak understands these enigmatic creatures like no one else after studying them for three decades. Taking us on a fascinating archaeological investigation from the Arctic Circle to the deep Mediterranean forests, he traces their steps, deciphering their stories through every single detail they left behind.In this stunning, bold book, he argues that Neanderthals should be understood on their own terms. They had their own history, their own rituals, their own customs. Their own intelligence. A remarkable intelligence, for sure, but an intelligence that may have been very different from ours - although it can still teach us much about ourselves.A thought-provoking detective story, written with wit and verve, The Naked Neanderthal shifts our understanding of deep history - and in the process reveals just how much we have yet to learn.
Vikingernes rejser i øst har stået i skyggen af togterne mod vest i vores fælles bevidsthed, selvom forskningen faktisk har beskæftiget sig med emnet i mange år. Takket være indlån af genstande fra museer i blandt andet Ukraine præsenterer Moesgaard Museum en ny fortælling, som forandrer og nuancerer vores forståelse af vikingerne.Bogen Rus – vikinger i øst inviterer læseren på en rejse gennem 250 års skelsættende historie, da vikinger fra Sydskandinavien krydser Østersøen og trænger ind i det østeuropæiske flodnet mod datidens supermagter Det Byzantinske Rige og Abbasidekalifatet ved Det Kaspiske Hav.Sølvfeberen raser over kontinentet og gør handel lukrativ. Andre skandinaver søger rigdom og ære som lejesoldater i verdensbyen Konstantinopel. 'Rusvikinger' bliver en betegnelse for de rejsende på floderne i Østeuropa, et multikulturelt folk, som blander skandinaviske, slaviske, finske og steppenomadiske traditioner, etablerer handelsstationer langs floderne og grundlægger det mægtige Kyiv-Rusrige i det nuværende Ukraine. Et stykke europæisk verdenshistorie.Bogen er udgivet i forbindelse med Moesgaard Museums anmelderroste særudstilling, Rus – vikinger i øst, med bidrag fra internationale vikingetidsforskere, men kan læses som en selvstændig introduktion til emnet. Udgivelsen er redigeret af leder for udstillingsudvikling Pauline Asingh, historiker Kasper H. Andersen og redaktør ved Jysk Arkæologisk Selskab Kristian Jensen.
First of two volumes, describing and interpreting the rich, high status Iron Age-Viking finds and Viking hall buildings excavated at Gudme, SE Funen
Vikingerne er populære som aldrig før, fordi vi genkender os selv i dem. Magt og guld – vikinger i øst fortæller om kulturmødet mellem vikingerne og lokalbefolkningerne i østersøområdet ved den sydbaltiske kyst, Nordtyskland og især den polske kyststrækning.Bogen viser, hvor stor indflydelse disse tidlige østlige forbindelser havde på udviklingen i Skandinavien og på den danske rigsdannelse i slutningen af 900-tallet. Bogens fem kapitler fokuserer på, hvordan kulturvekslingen foregik mellem de slaviske folk i Sydbaltikum, og blandt andet hvordan de havde indflydelse på den danske rigsdannelse under Jellingdynastiet gennem giftermål og handel.Magt og guld – vikinger i øst præsenterer også som den første i bogform den nyfundne tidlige vikingeskat fra Vindelev, der er en af de største guldfund i Danmark nogensinde. Magt og guld – vikinger i øst er lavet i samarbejde med Vejlemuseerne i forbindelse med Vejlemuseernes nye udstilling der åbner 7. april. Bogen er på både dansk og engelsk, således museumsgæster fra udlandet kan have glæde af den.Magt og guld – vikinger i øst er redigeret af Mads Ravn, forskningschef ved Vejlemuseerne og Charlotta Lindblom, museumsinspektør sammesteds.
Secrecy and the act of concealing and revealing knowledge effectually segregate the initiated and the uninitiated. The act of sharing or hiding knowledge plays a central role in all human relations private or public, political or relgious. This volume explores the concept of secrecy and its implications in Antiquity, Late Antiquity and the Renaissance in eleven cross-disciplinary contributions using both textual and archaeological sources. By exploring the revealing and concealing of knowledge across different social contexts, time frames and geographical locations, the book provides insight into the concept of secrecy and its potential for illuminating the agendas behind identity Constructions, political propaganda, literary works, religious practices and shared history.
Klima og menneskets reaktioner på det er tæt forbundet. Mens mange forskere er enige i, at mennesket har forårsaget klimaforandringer, er det et faktum, at jorden har gennemgået mange perioder med klimatiske forandringer uden vores indblanding, hvilket vi som art gennem størstedelen af vores eksistens har været tvunget til at klare os igennem. Hvad enten klimaforandringer er et resultat af naturlig eller menneskelig påvirkning, er et samfund nødt til at reagere på disse og tilpasse sig. Men gør det det? Og hvis det gør, hvad er så karakteren af denne tilpasning? Er tilpasningen positiv eller negativ for samfundets langsigtede overlevelse? I denne bog undersøger forskere inden for både arkæologi og klimaforskning fortidens klimaforandringer: forandringernes årsager og indvirken på antikke samfund og hvordan disse samfund reagerede. Med udgangspunkt i fire grundlæggende temaer, som hver især behandler måder, hvorpå man kan forstå tidligere tiders klima, den menneskelige indvirkning og bæredygtighed, undersøger bogens artikler den antikke klode gennem emner, der spænder fra førindustriel forurening til isotopisk analyse. Dermed demonstreres værdien af at undersøge strukturerne over en længere periode, la longue durée, når man har at gøre med et emne, der har afgørende betydning for vores planets fremtid.Bidragydere: Peter M.M.G. Akkermans, Benjamin Arbuckle, Miroslav Bárta, Peter F. Biehl, Tom Boiy, Joachim Bretschneider, Valentina Caracuta, Elise Van Campo, Claudio Casati, Louis Chaix, Maurits Ertsen, Girolamo Fiorentino, Karin Margarita Frei, Matthieu Honegger, Greta Jans, Akemi Kaneda, David Kaniewski, Eva Kapteijn, Karel Van Lerberghe, Cheryl Makarewicz, Richard H. Meadow, Chris Meiklejohn, Deborah C. Merrett, Olivier P. Nieuwenhuyse, Johannes van der Plicht, Simone Riehl, Neil Roberts, Anna Russel, Lasse Sørensen. Susanne Kerner er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Rachael J. Dann er lektor i egyptisk og sudanesisk arkæologi ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Pernille Bangsgaard er adjunkt ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.
Det hellige rum handler om religion og helligsteder i den græsk-romerske tid i Nærorienten, og det vil sige en periode fra det 4. årh. f.Kr. til det 7. årh. e.Kr. Nærorienten var i århundrederne omkring Jesu fødsel en region, hvor flere kulturer stødte på hinanden med alt, hvad det måtte indebære. På den ene side stod den græsk-romerske kultur, som havde domineret Middelhavsområdet i århundreder. På den anden side stod mangfoldige nærorientalske regioner præget af store regionale forskelle. I denne smeltedigel opstod kristendommen og islam som de bedst kendte af en række nye religioner fra denne periode.
Er gåden om det forsvundne Atlantis løst? Nye geologiske og arkæologiske fund på den græske vulkanø Santorini bringer en tabt kultur for dagens lys igen - måske den kultur, Platon beskrev i sin Atlantis-myte.Geologen Walter Friedrich har i mere end 30 år udforsket Santorini, og Ilden i havet er hans beretning om, hvordan vulkaner har præget øens historie, geografi og geologi. Bogens centrale tema er skildringen af, hvordan Santorinis blomstrende bronzealderkultur blev begravet under et tykt lag aske ved et af de kraftigste udbrud nogenskinde.Santorini-vulkanen minder os om, at vi er de små og naturen den store: Vulkaner lever deres eget uforudsigelige liv og kan omstyrte menneskelige kulturer på få minutter.
Danmarks førende neandertalerforsker er overbevist om, at vi en dag finder spor efter menneskets nærmeste slægtning her i vores egen baghave. Sandsynligheden for det handler denne bog om.Nordlige neandertalere giver dog først og fremmest en oversigt over, hvad vi ved om neandertalerne som menneskeart netop nu. Forskningen og interessen for dem er tiltaget stærkt, og de fleste vil i dag vide, at cirka 2 % af vores genetiske arvemateriale stammer fra, da mennesket, homo sapiens, blandede sig med Homo neanderthalensis. Og at de forsvandt for cirka 30-40.000 år siden efter at have været en del af det eurasiske landskab i mere end 300.000 år.Deres udbredelse mod nord er imidlertid omdiskuteret, men sandsynlig. Særligt er perioden lige efter den varme Eem-mellemistid for 100.000 år siden, tiden, der tilbyder de bedste samlede forhold for neandertalere i Danmark. Trine Kellberg Nielsen indkredser mulighederne for, hvornår og hvor de kunne have opholdt sig her, og hun fremlægger de fund, der hidtil er gjort i Danmark, som er blevet tolket som mulige spor efter neandertalere. Endelig viser hun, hvor det er, arkæologerne i dag graver for at finde det endegyldige bevis for, at de nåede helt op til vores breddegrader.TRINE KELLBERG NIELSEN er arkæolog. Hun færdiggjorde en ph.d.-afhandling om neandertalere i 2016 og forsker stadig specifikt i dette felt. Som lektor ved Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet var hun bl.a. projektansvarlig for Moesgaard Museums særudstilling "Neandertaler – I mammutjægernes land", indtil hun i 2022 blev leder af arkæologisk afdeling på Moesgaard Museum.
Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter er et let tilgængeligt, gennemillustreret dansk værk, der kommer rundt om alle aspekter af vikingernes liv og verden.Bogen beskriver alt fra det nære hverdagsliv hjemme til grundlæggelse af kolonier langt borte, fra det lokale til det storpolitiske magtspil, fra det rige handelsliv på pladser herhjemme til togter med erobring og plyndring for øje i udlandet.Vikingerne havde deres egne navne for de steder, de færdedes, rejste til og besøgte. Konstantinopel kaldte de Miklegård, Middelhavet for Midjordssø, det indre Storebælt for Bæltesund. Denne »vikingske« måde at se og benævne verden på er anvendt i bogen. På den måde ønsker Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter at se verden med deres øjne, muligheder og udsyn.Bogen er en samlet beskrivelse af vikingernes verden. Udstyret med talrige kort og smukke håndtegninger af de ejendele og skatte, som kendetegnede deres rige og fantastiske kultur. JESPER ASMUSSEN (født 1954) er uddannet lærer i fagene historie, geografi og musik. Han er en flittig foredragsholder om kulturhistoriske emner og fungerer også som rejseleder. Jesper Asmussen er forfatter til en længere række af større kulturhistoriske bøger som Mølleåen (L&R 2010), Vestvolden og nordfronten (L&R 2013), Gendarmstien (L&R 2014), Gudenåen (Turbine 2016), Hærvejen (Turbine 2020), Bornholm og Ertholmene (Turbine 2020), København set gennem gamle billeder (Turbine 2020) og senest Amager (Turbine 2021). Vikinger – hverdagsliv, gudetro og togter er hans mest ambitiøse bog til dato.
"The Indus civilization in South Asia (c. 3200 - 1500BC) was one of the most important Old World Bronze Age cultures. This study offers new insights into the Indus civilisation through an archaeobotanical reconstruction of its environment. It synthesizes the available data on genetics, archaeobotany, and archaeology"--
This edited collection addresses concepts of value and its impact on economies and economic decision-making in Mesoamerica. It brings together various theoretical and methodological approaches to illuminate the little-studied topic of value in ancient economies.While scholars increasingly note that tangible objects found in the archaeological record could assume different values, depending on how they were used and circulated, less attention has been paid to how we might infer consensus (or lack of consensus) on how value was determined in past cultures so different from contemporary ones. These contributions show how multiple and conflicting understandings of what is important and meaningful coexist within any society even as moments of exchange create the impression of shared formulations of value. They consider divergences between shared understandings based on systems of beliefs and patterns of practice and the individual decisions of social actors. They also discuss howinequalities in social structures might inform our understanding of value, and how a multiplicity of values might encourage closer inspection of inequality in turn.The book brings together fifteen chapters focused on many parts of Mesoamerica, including Western Mexico, the Basin of Mexico, Veracruz, Oaxaca, and various parts of the Maya Lowlands, and range chronologically from the Classic period (250-900 CE) to the Spanish Conquest in the early 16th Century. It appeals to those working in archaeology, economic anthropology, economic history, and all those interested in how value can be understood in terms of contemporary cultural and political differences.
This volume contains twenty-two studies focusing on a variety of topics related to mysteries, initiation rituals, and mystic cults in the ancient Greek and Roman worlds. Much of this material was presented during an International Conference organized by the Centre for the Study of Myth and Religion in Greek and Roman Antiquity at the University of Patras in 2022. Some additional contributions provide a more comprehensive overview of the book's topic.
Tøj og tekstil i Danmarks oldtid er et samlet overblik over udviklingen og produktionen af det tøj, oldtidsmennesket i Danmark gik med lige fra den ældste stenalder til og med vikingetiden. Hvad enten det er lavet af skind eller fremstillet af vævet stof. Til fortællingen om dragten i oldtiden hører også bælter, huer, sko og hårmode.Tekstiler og skind har i tusindvis af år beskyttet os mod vejr og vind, og i Danmark findes en af verdens mest enestående samlinger af forhistoriske tekstiler og dragter. Forskningen i disse samlinger har de seneste 20 år givet mange overraskende og nye resultater. Vi ved derfor nu meget mere om de materialer, farver og dragter, som man gik klædt i i oldtiden. Det fortæller en masse om vores forfædre, og derfor også en masse om os.Ulla Mannering er forhistorisk arkæolog med speciale i nordeuropæisk dragt- og tekstilproduktion. Fra 2005-2016 arbejdede hun på Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning, som hun var medinitiativtager til. Fra 2010 var hun samtidigt ansat som seniorforsker ved Nationalmuseet og har siden 2020 været forskningsprofessor her.
"Aeolic and Aeolians explores the origin of an ancient Greek language and the beginnings and evolution of the community of its speakers - the Aeolians. Roger Woodard argues that the starting point for both is situated in Asia Minor during the period of the Late Bronze Age"--
The Cippus of the Forum is reviewed in a new light thanks to the results of laser scanning commissioned by the Soprintendenza di Roma. A synergistic approach to the inscription, with the use of autopsies of the original and reproductions and digital
The volume presents 20 contributions from two colloquia held as part of the DAAD Southern European Dialogue in Göttingen in June 2022 and Palermo in October 2022 under the direction of the editors and Aurelio Burgio. An introduction by the editors is followed by papers on an overview of demography and archaeology, methods and problems of archaeological proxy data for population dynamics, archaeological demography north and south of the Alps, a diachronic comparison of early populations, three case studies on the demography of Sicily, population estimates for Boeotia, and Attic funeral reliefs as a source for the demography of Athens. Other topics include extra-urban settlement structures and demography, demographic change in Lycia, the research project "Roman Empire of 2000 cities", population numbers and proportions in Republican colonies in Italy, the demography of Roman rural landscapes, the demographic crisis in Early Medieval Northern France, the demography of Halaesa and its surrounding area, the population of Soluntum in the 6th/5th century B.C., and the demography of the Carini Plain in the Late Roman and Byzantine periods.
The present book takes up the long-debated subject of the presence of amber around the Adriatic during the Bronze Age (2nd millennium BC). It offers an exhaustive review of the current state of knowledge about the use of amber by prehistoric communities living on the opposite sides of the sea. The author focuses primarily on the spatial and chronological aspects of amber¿s acquisition in Italy and the Balkans, form and function of the artefacts made of it, issues connected to their processing and ways of circulation of these products within the study area. Furthermore, attention is paid to material and symbolic statuses of amber among the local societies. Finally, the role of the circum-Adriatic zone in the long-range transfer of amber from Northern to Southern Europe is assessed.
Der Band ist eine Biografie des ersten Lehrkanzelinhabers für Prähistorische Archäologie im deutschen Sprachraum. Nach einer längeren Zeit von Forschungen in Bosnien und der Herzegowina fand Hoernes eine Anstellung in der Prähistorischen Sammlung des Naturhistorischen Hofmuseums in Wien. Hier erst entschied er sich für urgeschichtliche Forschungen. Er habilitierte sich für das Fach 1892 und wurde bereits 1899 zum außerordentlichen Univ.-Professor an der Universität Wien ernannt. 1911 erfolgte dann seine Berufung als ordentlicher Univ.-Professor an dieser Universität. Hoernes verfasste einige bedeutende Übersichtswerke zur Urgeschichte in Europa, die noch heute Geltung haben, und zahlreiche Fachbeiträge.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.