Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Af forfatteren til GOPLER ÆLDES BAGLÆNSEn lille brun fugl med hang til store blå æg. Biller i ørkenen, som parrer sig medtomme ølflasker. Og mennesker, der tømmer chipsposer, mens de stirrer på en skærm. Hvordan er vi endt som ufrie vanedyr?Vi spiser usundt, vi spilder tid på telefonen, og vi binger Netflix. Men er det vores eget valg, eller har en hær af forskere, hyret af de største industrier, truffet det for os?Det ligger i alle arters instinkt at ville have mere, større og bedre. Den viden har verdens store virksomheder – fra fødevarer til sociale medier – brugt i deres udvikling af afhængighedsskabende superstimuli.Individets viljestyrke er oppe imod topforskere med hjernescannere, højteknologiske laboratorier og viden om menneskets biologi. Men det betyder ikke, at kampen er tabt. Forstår du først, hvordan de forskellige mekanismer virker, kan du tage magten tilbage.Civilisationskritisk, videnskabeligt, underholdende. Nicklas Brendborg afslører tilværelsens vanestyrede bagside som årsag til århundredets mistrivsel.Nicklas Brendborg er født i 1995, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet. Forfatter til storbestselleren GOPLER ÆLDES BAGLÆNS – VIDENSKABENS SVAR PÅ ET LÆNGERE LIV fra 2021. Udgivet i 27 lande verden over.
Naturvidenskaben er en nøgle til at forstå vores tids største udfordringer, og dens historie er fyldt med fortællinger om usandsynlige gennembrud, vilde fejlskud og store erkendelser. Naturvidenskaben genfortalt er en stor fortælling om verden fra big bang til de mindste mikrober. Sammen med en lang række naturvidenskabelige forskere giver Johanne Pontoppidan Tuxen og Mikkel Vuorela en entusiastisk og levende indføring i naturens komplicerede sammenhænge, og i hvordan de former vores liv.Johanne Pontoppidan Tuxen, f. 1982. Journalist på Dagbladet InformationMikkel Vuorela, f. 1984. Journalist på Dagbladet Information“Som forsker ville jeg ønske, at jeg kunne formidle naturens hemmeligheder på en lige så fængende måde.” Katherine Richardson, professor “Her står alt, hvad man kan drømme om at vide.” Anja C. Andersen, professorUdgivelsen er støttet af Carlsbergfondet
Niels Stensen (1638-1686) er en af de mest betydningsfulde danske naturvidenskabsmænd gennem historien. Gennem 350 år har han fascineret og inspireret både fagfolk og lægfolk i ind- og udland.I løbet af et enkelt årti, 1660’erne, gjorde han en lang række epokegørende opdagelser indenfor anatomi, geologi og krystallografi.I "Niels Stensen. Kongelig anatom og fyrstelig geolog" kaster Jesper Brandt Andersen lys over Niels Stensens naturvidenskabelige indsats, baggrunden for hans enestående karriere og årsagerne til hans konversion til katolicismen, som fik ham til at vende sig fra naturvidenskaben.Jesper Brandt Andersen (f. 1965) er privatpraktiserende speciallæge i pædiatri og faglitterær forfatter. Han har tidligere udgivet "Martin Hammerich. Kunst og dannelse i Guldalderen" (2011), "Børnelægens store bog om barnets sygdomme" (2016), "Thomas Bartholin. Lægen og anatomen. Fra enhjørninger til lymfekar" (2017) og "100 myter om allergi" (2019). Han er forfatter til en lang række artikler om lægefaglige, kulturhistoriske og medicinhistoriske emner i danske og udenlandske fagtidsskrifter samt danske aviser – og foredragsholder om samme emner i Danmark og udlandet.
Forskere fra Nationalmuseet og Rane Willerslev fortæller menneskets historie.En historie om mennesket er fortællingen om den konsekvens, det havde for menneskeheden, da vi ved tærsklen til den moderne civilisation splittede vores verden op i leg og arbejde. Men det er også fortællingen om, at vi har alt at vinde tilbage.Bogen tager læseren med på en rejse i tid – i dyb tid – fra de tidligste medlemmer af menneskeslægten for millioner af år siden og frem til den neolitiske revolution, der fandt sted for cirka 11.500, til 2.500 år siden, hvor store dele af menneskeheden gik fra at være jæger-samlere til at være fastboende agerbrugere. Med agerbruget blev legen isoleret og adskilt fra arbejdet. Landbrugetshusdyr og afgrøder kom til at fylde alt.Men legen behøver ikke kun at finde sted i pauserne. Rane og forskerne peger på, hvordan legen kan lukkes ind i livet påny og levere et alternativ til det moderne menneskes jagt på status. Vi har gjort det før – da vi selv var børn – og vi kan med leg genfinde vores oprindelige jeg.
Enestående biografi om forskerparret August og Marie Krogh - pionerer i den danske medicinske verden.Der findes mennesker, der trods deres storhed, indsigt og resultater insisterer på, at det ikke handler om dem. Sådan nogle mennesker var Marie og August Krogh. Hun blev Danmarks kun fjerde kvindelige dr. med. i 1914, året før kvinder fik stemmeret. Han fik Nobelprisen i 1920. Sammen gik de op imod den etablerede videnskab og løste lungernes gåde. Og sammen skaffede de insulinopskriften til Danmark, hvor de lagde grunden til Novo Nordisk.Parret var for dansk videnskab, hvad Pierre og Marie Curie var for den franske, men der er ikke rejst nogle statuer til deres ære. Der er ikke så meget som et maleri i den nationale portrætsamling på Frederiksborg, selvom deres opdagelse af iltens vej fra lungerne ud i blodet var lige så betydningsfuld for forståelsen af menneskekroppen, som opdagelsen af radioaktivitet var for fysikken.Historien om August og Marie Krogh er et stykke danmarkshistorie, der nu endelig bliver fortalt. Det er en fortælling om to helt særlige mennesker, der med ydmyghed og stoisk ro tog livets tildragelser på sig under mottoet: Kærligheden til mennesker og kærligheden til sandheden er livets hovedhjørnesten.
Naturens lys er en moderne klassiker i dansk faglitteratur. Bogen er både en kritisk gennemgang af den naturforståelse, der dominerede det 20. århundrede og samtidig en afdækning eller genopdagelse af en række forestillinger om natur, der er blevet afvist eller undertrykt op gennem historien. Det viser sig, at denne understrøm af forskellige natursyn og videnstraditioner er en del af filosofiens og videnskabernes historie og en stadig kilde til fornyelse og inspiration. Naturens lys er en fascinerende fortælling om en levende natur og mennesket som indfoldet heri med både krop og sjæl og ånd. Gennem bogens kapitler kommer den fortrængte historie til orde som en fortløbende fortælling, der lodder dybere og dybere og samtidig taler direkte ind i vores egen tid. Aksel Haaning (f. 1959) er uddannet som mag. art. i middelalderens latin fra Københavns Universitet, ph.d. i Science Studies fra Roskilde Universitet, hvor han er lektor i Filosofi- og videnskabs- historie. Naturens lys. Filosofi og kosmologi i middelalder og renæssance 1250-1650 er en medrivende fortælling om glemte verdensbilleder og fortrængte vidensformer, hvad man i digtning og filosofi, i videnskab og religion, kaldte verdenssjælen (anima mundi), kvintessensen, livets rod eller jordens ånd (spiritus mundi) og naturens lys (lumen naturae). Værket viser, at disse traditioner bestræber sig på at forklare og formulere en forbindelse mellem menneske og natur, mellem legeme og sjæl, og beskriver samtidig, hvordan alting er forbundet i et større hele; tankeformer, der gennem senere århundreder kom til at stå i skyggen af fortællingen om menneskets herredømme og naturen som råstof eller materiel ressource.
Tre af Danmarks dygtigste fagfolk og bedste formidlere, astrofysikere Anja C. Andersen, biolog Anders Kofoed og teolog Pia Søltoft, sætter nye og aktuelle perspektiver på, hvad det vil sige at være et menneske i en verden, der både er præget af nye opdagelser og gamle forestillinger. De diskuterer forskellen mellem tro og videnskab og forholder sig fra hvert deres faglige ståsted til spørgsmål, der knytter sig til liv og eksistens. Resultatet er en tankevækkende, overraskende og morsom bog, som sætter tilværelsen i perspektiv.Søren Flott er journalist, foredragsholder og forfatter og har blandt andet skrevet bøgerne "Danmarks Titanic", "Rejsen mod syd – de danske udvandrere til Argentina" og "Ondskabens psykologi". Han er især begejstret for glemte historier og almindelige mennesker med usædvanlige fortællinger.Anja C. Andersen er astrofysiker og professor ved Københavns Universitet. Hun var fra 2005 til 2017 ansat som lektor ved Dark Cosmology Centre ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet, og siden 2017 som professor for offentlighedens forståelse af naturvidenskab og teknologi samme sted. Forfatter til bl.a. "Stjernehimlen. 50+ ting du kan se med en almindelig kikkert", "Big Bang, rummissioner og liv på Mars", "Hvad skal vi med videnskaben?", "En lille bog om Månen" og "En lille bog om universet".Anders Kofoed er evolutionsbiolog og zoolog. Han har arbejdet i Zoo i København og var en af drivkræfterne bag etableringen af Den Blå Planet, det nye udvidede Danmarks Akvarium. Som naturekspert medvirker han ofte i Go’ Morgen Danmark på TV2. Forfatter til bl.a. "Meningen med livet – fra fødsels til død og lidt efter", "Anders Kofoeds store bog om naturen", "Naturen kalder – store oplevelser med Kofoed & Klein" og "Zombiemyren og den hostende snegl".Pia Søltoft er ph.d. i teologi og sognepræst ved Esajas Kirke på Østerbro og Christians Kirke på Christianshavn. Hun var i en årrække leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret og lektor i etik og religionsfilosofi. Hun formidler sin viden om Kierkegaard gennem bøger, foredrag, workshops og kurser. Forfatter til bl.a. "Kunsten at blive et ordentligt menneske", "Kierkegaard og kærlighedens kendetegn", "10 ting ledere kan lære af Kierkegaard" og "Kierkegaards kabinet. En nutidig introduktion".
Se, oplev og forstå, hvordan naturen udfolder sig – både den lille nære og den store vilde. Det er fugle og dyr, fisk, insekter og planter, der tilsammen skaber den biodiversitet, vi møder hjemme i haven og ude i det åbne land, i skovens dybe stille ro, ved åens bredder og langs stranden ud til havet. Og det er denne brogede variation af levesteder og frodige mangfoldighed af arter i forskellige former, farver og adfærd, som Danmarks biodiversitet handler om. For rig er den danske natur stadig, selvom det går den forkerte vej.Bogens forfattere fortæller om udviklingen gennem de seneste 200 år, hvor biodiversiteten er havnet i en alvorlig krise, fordi vi ikke levner den plads i naturen. Men bogen giver også sit bud på, hvad der skal til for at skabe fremgang for alle Danmarks arter og dermed mulighed for enestående naturoplevelser – også i fremtiden. Bogen er rigt illustreret.
”Denne bog kan redde verden” – Johan OlsenHvordan virker evolutionsteorien? Hvem opdagede hullet i ozonlaget? Hvorfor fryser pingviner ikke om fødderne? Og er vi på vej mod endnu en masseudryddelse?Alt dette og meget mere får du svaret på i denne fascinerende bog, som udforsker de største emner inden for natur og miljø fra de tidligste klassificeringer af verdens dyr og planter til de udfordringer kloden står over for i dag. Rejsen op igennem naturhistorien starter med et inspirerende forord af den anerkendte musiker, forfatter, biolog og forsker, JOHAN OLSEN, der fortæller om, hvordan det første gang gik op for ham, at naturen er større og vildere, end vi nogensinde kan forstå.Skrevet i lettilgængeligt sprog, krydret med flotte illustrationer og oplysende grafikker, samt citater fra naturhistoriens største personligheder præsenterer BOGEN OM NATUR & MILJØ de største ideer og de begivenheder, der har formet vores verden. Bogen om Natur & Miljø har, som de øvrige titler i STORE IDEER-SERIEN, et letgenkendeligt og nemt overskueligt format, hvor du enten kan læse den fra ende til anden, eller måske bare bladre rundt og slå ned lige der, hvor indholdet pirrer din nysgerrighed.Bogen om Natur & Miljø er en del af den prisvindende og internationalt anerkendte bogserie Store ideer enkelt forklaret, som har solgt millioner af eksemplarer verden over, og nu endeligt er udkommet på dansk i flotte opdaterede udgaver.
Johan Olsen fortæller med stort fagligt overskud, hvordan malkepiger, syge høns og en muggen blomme blev nøglen til, at vi i dag kan slå en verdensomspændende pandemi ned med et lille prik.Et prik, der ændrede verden – bogen om vacciner er Johan Olsens veloplagte bog om lægevidenskabens historie, der bl.a. byder på den farverige fortælling om, hvordan en sløset praktikants forglemmelser førte til opfindelsen af penicillin – den opfindelse, der i verdenshistorien har reddet flest menneskeliv. Vi skal også høre om, hvordan raske malkepiger satte Edward Jenner på sporet af, hvordan man kunne vaccinere imod kopper, der havde slået millioner af mennesker ihjel på verdensplan. Det var for øvrigt også Jenner, der fandt på ordet vaccine – på latin hedder en ko nemlig vacca (udtales vakka), så som en hilsen til koen Blossom, der havde hjulpet ham frem til hans opdagelser, opfandt Jenner ordet vaccine.Sidste år blev historien om udviklingen af vacciner mere end aktuel, da vi pludselig stod over for en ny verdensomspændende pandemi, som med ét involverede hele Jordens befolkning i et kæmpemæssigt lægevidenskabeligt eksperiment.
Thomas Bartholin er en af danmarkshistoriens mest ikoniske og betydningsfulde læger. Han levede i 1600-tallet og gjorde en revolutionerede opdagelse af lymfekarrene, som fik forskere og læger i hele Europa til at valfarte til Københavns Universitet. Thomas Bartholin blev født for 400 år siden, men hans opdagelser og forskning har stadig betydning i dag. Jesper Brandt Andersen har skrevet denne forunderlige bog om en af de mest indflydelsesrige og interessante personer i lægevidenskaben. En mand der gjorde revolutionerende opdagelser om menneskekroppen, men også skrev bøger om eventyrlige fabeldyr. Jesper Brandt Andersen (f. 1965) cand. med. 1992 er praktiserende speciallæge i pædiatri i Vordingborg. Han er forfatter til en lang række artikler i danske og udenlandske tidsskrifter om diverse pædiatriske emner samt litteratur om guldalderen. Tidligere har han udgivet bøgerne Martin Hammerich (2011)og Børnelægens store bog om barnets sygdomme (2016)
Opstod universet med et Big Bang? Er lys en partikel eller en bølge eller måske begge dele? Hvordan virker tyngdekraften? Og hvem opdagede elektromagnetismen?Alt dette og meget mere får du svaret på i denne fascinerende bog, som udforsker de største videnskabelige gennembrud fra de første forudsigelser af solformørkelser til nutidens behandlinger med genterapi.Rejsen op igennem videnskabens historie starter med et inspirerende forord af professor i astrofysik ved Niels Bohr Instituttet, ANJA C. ANDERSEN, der fortæller om, hvordan hun første gang blev draget ind i videnskabens forunderlige verden.Skrevet i lettilgængeligt sprog, krydret med flotte illustrationer og oplysende grafikker samt citater fra videnskabens vigtigste personligheder præsenterer BOGEN OM VIDENSKAB de største ideer og de begivenheder, der har formet vores verden.Bogen om Videnskab har, som de øvrige titler i STORE IDEER-SERIEN, et letgenkendeligt og nemt overskueligt format, hvor du enten kan læse den fra ende til anden, eller måske bare bladre rundt og slå ned lige der, hvor indholdet pirrer din nysgerrighed.Bogen om Videnskab er en del af den prisvindende og internationalt anerkendte bogserie Store ideer enkelt forklaret, som har solgt millioner af eksemplarer verden over, og nu endeligt er udkommet på dansk i flotte opdaterede udgaver.
Havet omkring os er en medrivende, banebrydende fortælling om verdenshavene og livet i dybderne. Bogen udkom første gang i 1951, hvor den blev en international bestseller, og er i dag en uomgængelig klassiker inden for naturbeskrivelser. Meget er sket videnskabeligt, siden Havet omkring os udkom første gang, men Rachel Carsons indsigt og kærlighed til havets skønhed er smittende, og hendes insisteren på at se havet og dets omgivelser som ét sammenhængende økosystem og ikke mindst på at sætte menneskets indgriben i og ødelæggelse af naturen på dagsordenen er mere aktuel end nogensinde.
Inge Lehmann, 1888-1993, var geofysiker og var med til at grundlægge seismologien, en helt ny videnskab, i 1930’erne og årtierne derefter. En lidenskabelig trang til at blive til noget, havde fået hende til at overhøre alle de velmente råd fra sin familie, der på ingen måde syntes, hun skulle studere, og hun endte med at blive den første kvindelige seismolog i verden. I 1936 fremførte hun hypotesen, at Jorden har en fast indre kerne, hvilket skulle vise sig at være rigtigt. Hun trådte ind i en international forskerverden med imødekommende kollegaer, men hjemme i Danmark mødte hun akademisk snobberi, mandschauvinisme og vanetænkning.Skyggezone, af biolog og forfatter Hanne Strager, er den første biografi skrevet om Inge Lehmann. Bogen er blevet til på baggrund af en lang række breve, dokumenter og videnskabelige artikler fra Rigsarkivet og personlige breve i familiens eje, som alt sammen er med til at tegne et nyt og nuanceret billede af vores store danske seismolog.
Velkommen til et museum, der er fyldt med alverdens svampe! Her kan du finde en lang række forskellige arter af denne fascinerende type organisme. Tag en tur gennem museets udstillinger, når som helst du vil – det er altid åbent! Ledsaget af oplysende tekst indeholder kapitlerne smukke illustrationer af alle slags svampe, fra dem, vi ser på hylderne i supermarkedet, til andre, der har formet menneskets historie såsom den, der blev brugt til at skabe penicillin. Her får du en definitiv introduktion til svampe, hvordan de fungerer, og hvor vigtige de faktisk er for verdens økosystemer.
'A compelling narrative of the human story' TIM MARSHALL, author of Prisoners of Geography'Lively, rich and exciting... full of surprises' PETER FRANKOPAN, author of The Silk Roads_____________Sand, salt, iron, copper, oil and lithium. They built our world, and they will transform our future.These are the six most crucial substances in human history. They took us from the Dark Ages to the present day. They power our computers and phones, build our homes and offices, and create life-saving medicines. But most of us take them completely for granted.In Material World, Ed Conway travels the globe - from the sweltering depths of the deepest mine in Europe, to spotless silicon chip factories in Taiwan, to the eerie green pools where lithium originates - to uncover a secret world we rarely see. Revealing the true marvel of these substances, he follows the mind-boggling journeys, miraculous processes and little-known companies that turn the raw materials we all need into products of astonishing complexity.As we wrestle with climate change, energy crises and the threat of new global conflict, Conway shows why these substances matter more than ever before, and how the hidden battle to control them will shape our geopolitical future. This is the story of civilisation - our ambitions and glory, innovations and appetites - from a new perspective: literally from the ground up.
A BBC RADIO 4 BOOK OF THE WEEKA TIMES SCIENCE BOOK OF THE YEARA SUNDAY TIMES SCIENCE BOOK OF THE YEAR'Powerfully argued... Fascinating and pacy' Sunday Times, Book of the Week'Superbly written... sure to please readers of Yuval Noah Harari or Rutger Bregman' The Times'Full of amazing facts' Observer'The book shines when it brings cutting-edge science to bear' Financial Times'A dizzying range of material' The Economist'A humbling story for humankind' SpectatorChallenges some of the greatest cliches about colonialism... A revelation' SATHNAM SANGHERA'Thrilling and eye-opening' LEWIS DARTNELL'Science and history at its best' MARK HONIGSBAUM'Unpicks everything we thought we knew... Mind blowing' CAL FLYNIn this revelatory book, Dr Jonathan Kennedy argues that germs have shaped humanity at every stage, from the first success of Homo sapiens over the equally intelligent Neanderthals to the fall of Rome and the rise of Islam.How did an Indonesian volcano help cause the Black Death, setting Europe on the road to capitalism? How could 168 men extract the largest ransom in history from an opposing army of eighty thousand? And why did the Industrial Revolution lead to the birth of the modern welfare state?The latest science reveals that infectious diseases are not just something that happens to us, but a fundamental part of who we are. Indeed, the only reason humans don't lay eggs is that a virus long ago inserted itself into our DNA, and there are as many bacteria in your body as there are human cells. We have been thinking about the survival of the fittest all wrong: evolution is not simply about human strength and intelligence, but about how we live and thrive in a world dominated by microbes.By exploring the startling intimacy of our relationship with infectious diseases, Kennedy shows how they have been responsible for some of the seismic revolutions of the past 50,000 years. Provocative and brimming with insight, Pathogenesis transforms our understanding of the human story, revealing how the crisis of a pandemic can offer vital opportunities for change.
Biologiforbundet har, i en helt ny bog, samlet de mest toneangivende forskere, eksperter og organisationer, der arbejder med den danske natur. I bogen giver de deres faglige, erhvervsmæssige eller ideologiske blik på Danmarks natur, før og nu.Bogens 20 kapitler giver et unikt indblik i biologiske emner som fx biodiversitet, rewilding og naturgenopretning, men også i en række ofte oversete emner, som fx naturens æstetik, naturetik og de unges syn på den danske natur.
"Når vi mennesker for alvor sætter os noget for og gør brug af vores ressourcer, kan vi udrette næsten hvad som helst." - Greta ThunbergI Klodens grænser undersøger de to stjerneforskere Johan Rockström og Owen Gaffney det dramatiske tab af klodens biodiversitet og de afgørende grænser for Jordens bæredygtighed. Dem kan vi undgå at overskride, hvis vi gentænker menneskets forhold til planeten og handler nu.Her på randen af et kritisk øjeblik i menneskehedens historie, præsenterer Rockström og Gaffney en vision for ”planetær varetagelse” og udstikker en ny kurs for vores fremtid.Bogen er rigt illustreret og med forord af Greta Thunberg.Johan Rockström er professor i miljøvidenskab, leder af Potsdam Institute for Climate Impact Research og chefforsker i nonprofit organisationen Conservation International.Owen Gaffney er ekspert i global bæredygtighed og analytiker ved Stockholm Resilience Centre og Potsdam Institute for Climate Impact Research.Udgivelsen er støttet af Carlsbergfondet som led i projektet 'Naturvidenskaben genfortalt'
Manden, der opfandt den moderne verden.Newton er en enestående skikkelse i menneskehedens historie – på den ene side måske den mest geniale videnskabsmand,der nogensinde har levet, på den anden sidealkymist og religiøs tænker.For første gang nogen sinde på dansk samler dr.phil. Carl Henrik Koch de mange facetter af geniet, og skriver levende, ikke bare om tænkeren, men også om mennesket Newton."... milepæl af en bog om geniet Newton" - Information"... et værk, der udfylder et tomrum, og som givetvis vil blive stående som standardværket herhjemme om en af Vestens største ånder." - Politiken"... imponerende indsigt i europæisk filosofi- og videnskabshistorie." - Berlingske
"A wide-ranging intellectual history that reveals how important games have been to human progress, and what's at stake when we forget what games we're really playing. We play games to learn about the world, to understand our minds and the minds of others, and to make predictions about the future. Games are an essential aspect of humanity and a powerful tool for modeling reality. They're also a lot of fun. But games can be dangerous, especially when we mistake the model worlds of games for reality itself and let gamification co-opt human decision making. Playing with Reality explores the riveting history of games since the Enlightenment, weaving an unexpected path through military theory, political science, evolutionary biology, the development of computers and AI, cutting-edge neuroscience, and cognitive psychology. Neuroscientist and physicist Kelly Clancy shows how intertwined games have been with the arc of history. War games shaped the outcomes of real wars in nineteenth and twentieth century Europe. Game theory warped our understanding of human behavior and brought us to the brink of annihilation-yet still underlies basic assumptions in economics, politics, and technology design. We used games to teach computers how to learn for themselves, and now we are designing games that will determine the shape of society and future of democracy. In this revelatory new work, Clancy makes the bold argument that the human fascination with games is the key to understanding our nature and our actions"--
Hvordan opstod plantelivet på Jorden? Hvad er en plante overhovedet? Og har vi virkelig brug for alle blomsterne? Plantelivets fotosyntese leverer stof, energi og ilt til alt liv på Jorden. Så ja, det har vi. Det begyndte for 3,5 mia. år siden med cyanobakterier i urtiden. De udviklede sig til alger, gik på land, og så tog udviklingen fart med mosser, bregner og padderokker i Kultidens skove og endte med de utallige blomsterplanter og den flora, vi har i dag. Blomsterplanterne repræsenterer en artsrigdom, som mennesker siden har efterstræbt og udnyttet uhæmmet, mest intensivt i de seneste par hundrede år. Resultatet er nutidens kriser for natur og klima. Historien viser, at planternes livskraft med stor artsrigdom og tilpasningsevne før har bragt dem gennem globale kriser. Så måske kommer plantelivet til at blomstre igen efter biodiversitetskrise og masseuddøen – men det vil være uigenkaldeligt forandret.
"An engaging and far-reaching exploration of refrigeration, tracing its evolution from scientific mystery to globe-spanning infrastructure, and an essential investigation into how it has remade our entire relationship with food-for better and for worse. How often do we open the fridge or peer into the freezer with the expectation that we'll find something fresh and ready to eat? It's an everyday act, easily taken for granted, but just a century ago, eating food that had been refrigerated was cause for both fear and excitement. Banquets were held just so guests could enjoy the novelty of eggs, butter, and apples that had been preserved for months in cold storage-and demonstrate that such zombie foods were not deadly. The introduction of artificial refrigeration overturned millennia of dietary history, launching an entirely new chapter in human nutrition. We could now overcome not just rot, but also seasonality and geography. Tomatoes in January? Avocados in Shanghai? All possible. In FROSTBITE, New Yorker contributor and co-host of the award-winning podcast Gastropod Nicola Twilley takes readers with her on a tour of the cold chain from farm to fridge, visiting such off-the-beaten-track landmarks as Missouri's subterranean cheese caves, the banana-ripening rooms of New York City, and the vast refrigerated tanks that store the nation's OJ reserves. Today, more than three-quarters of everything on the average American plate is processed, shipped, stored, and sold under refrigeration. It's impossible to make sense of our food system without understanding the all-but-invisible network of thermal control that underpins it. Twilley's eye-opening book is the first to reveal the transformative impact refrigeration has had on our health and our guts; our farms, tables, kitchens, and cities; global economics and politics; and even our environment. In the developed world, we've reaped the benefits of refrigeration for more than a century, but as Twilley soon discovers, the costs are catching up with us. We've eroded our connection to our food, extending the distance between producers and consumers and redefining what "fresh" really means. More importantly, refrigeration is one of the leading contributors to climate change. As the developing world races to build a U.S.-style cold chain, Twilley asks, can we reduce our dependence on refrigeration? Should we? A deeply-researched and reported, original, and entertaining dive into the most important invention in the history of food and drink, FROSTBITE makes the case for a recalibration of our relationship with the fridge-and how our future might depend on it"--
'An invaluable companion for anyone who wants a deep understanding of what's under the hood of often inscrutable machines' Melanie Mitchell A rich, narrative explanation of the mathematics that has brought us machine learning and the ongoing explosion of artificial intelligenceMachine-learning systems are making life-altering decisions for us: approving mortgage loans, determining whether a tumour is cancerous, or deciding whether someone gets bail. They now influence discoveries in chemistry, biology and physics - the study of genomes, extra-solar planets, even the intricacies of quantum systems.We are living through a revolution in artificial intelligence that is not slowing down. This major shift is based on simple mathematics, some of which goes back centuries: linear algebra and calculus, the stuff of eighteenth-century mathematics. Indeed by the mid-1850s, a lot of the groundwork was all done. It took the development of computer science and the kindling of 1990s computer chips designed for video games to ignite the explosion of AI that we see all around us today. In this enlightening book, Anil Ananthaswamy explains the fundamental maths behind AI, which suggests that the basics of natural and artificial intelligence might follow the same mathematical rules.As Ananthaswamy resonantly concludes, to make the most of our most wondrous technologies we need to understand their profound limitations - the clues lie in the maths that makes AI possible.
Kvantefysik er overalt omkring os. Det er grundlaget for vores forståelse af naturlovene, fra atomers opførsel til hele universets. Men kvanteuniverset forbliver indhyllet i mystik ved at påstå, at en partikel kan være to steder på samme tid, eller at en kat kan være både død og levende.Tag med på et eventyr for at møde pionererne – Bohr, Einstein, Heisenberg og andre – inden for den moderne fysik på en svimlende rejse, der viser kvanteunivesets uendelige mangfoldighed.Skrevet af Thibault Damour, teoretisk fysiker og professor ved Institutdes Hautes Etudes Scientifiques og medlem af det franske Académiedes Sciences. Han er kendt verden over for sit banebrydende arbejde med sorte huller, pulsarer, gravitationsbølger og kvantekosmologi. Han har modtaget adskillige priser, herunder den prestigefyldte Einsteinmedalje.Tegnet af Mathieu Burniat, der i Frankrig er kendt for sine populærhistoriske fortællinger, der ud over "Kvanteuniverset" også afspejler hans interesser i gastronomi ("La Passion de Dodin-Bouffant "), naturen ("Sous terre") og vores hjernes funktion ("Une mémoire de roi ").
An Independent Climate Book of the Year 2023In this sweeping work of science and history, the renowned climate scientist and author of The New Climate War shows us the conditions on Earth that allowed humans not only to exist but thrive, and how they are imperiled if we veer off course.For the vast majority of its 4.54 billion years, Earth has proven it can manage just fine without human beings. Then came the first proto-humans, who emerged just a little more than 2 million years ago - a fleeting moment in geological time. What is it that made this benevolent moment of ours possible? Ironically, it's the very same thing that now threatens us - climate change.Climate variability has at times created new niches that humans or their ancestors could potentially exploit, and challenges that at times have spurred innovation. But the conditions that allowed humans to live on this earth are fragile, incredibly so. There's a relatively narrow envelope of climate variability within which human civilisation remains viable. And our survival depends on conditions remaining within that range. In this book, renowned climate scientist Michael Mann arms readers with the knowledge necessary to appreciate the gravity of the unfolding climate crisis, while emboldening them - and others - to act before it truly does become too late.
In the late fifteenth century, the earth stood motionless at the center of a small, ordered cosmos. Around us, it was believed, the moon, the sun, and the planets revolved in crystalline spheres, their orbits perfect, eternally unchanging circles. Just over a century later, the sun was now the center of creation; the earth just another planet hurtling through empty, near-infinite space. This is the story of an astonishing change, a transformation in human thought, about both the universe and our place within it, told through the words of the astronomers and mathematicians at its heart.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.