Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Stednavne og geografiske oversigter

Her finder du spændende bøger om Stednavne og geografiske oversigter. Nedenfor er et flot udvalg af over 3 bøger om emnet.
Vis mere
Filter
Filter
Sorter efterSorter Populære
 • af A-Z Maps
  69,95 - 90,95 kr.

 • af Birgit Eggert
  268,95 kr.

  Læsøs Stednavne indgår som nr. 27 i serien Danmarks Stednavne. Bindet udgør en afsluttet helhed, hvor hovedvægten er lagt på ældre bebyggelsesnavne samt naturnavne langs øens kyster.I bindet behandles mere end 350 stednavne på og ved Læsø. For hvert navn er oplistet de ældste staveformer og et udvalg af yngre former, fulgt af en identifikation af de enkelte navneled og en tolkning af deres betydning.Udvælgelsen af navne som behandles, er foretaget efter principperne i de foregående bind af Danmarks Stednavne som primært har til formål at beskrive landets bebyggelsesnavne fra det gamle bondeland, dvs. fra tiden før udskiftningen. På Læsø fandt udskiftningen sted omkring 1850.Bebyggelsesnavnene omfatter navnet på det enkelte sogn og den bebyggelse som har navn efter sognet, samt navne på gårde, huse, møller og kroer som kendes fra skriftlige kilder før år 1850.Stednavnebrugen på Læsø er kompleks og navnene er – i forhold til i resten af Danmark – sent overleveret. Derfor er der benyttet yderligere kriterier for udvælgelsen af de bebyggelsesnavne som består af en præpositionsforbindelse eller et personnavn. Her er udvælgelsen for præpositions-navnenes vedkommende foretaget ud fra et forsigtighedsprincip da denne type navne oftest indgår i en personbetegnende sammenhæng hvor det ikke fremgår eksplicit at der er tale om et bebyggelsesnavn. Af disse navne er kun medtaget dem der er entydigt overleveret som bebyggelsesnavne. Når bebyggelsesnavne er identiske med personnavne, er disse kun medtaget hvis det fremgår eksplicit af overleveringen at der er tale om et bebyggelsesnavn, og at ingen ejer eller andre personer i den enkelte kilde benævnes med det pågældende navn.Afvigende kriterier foreligger ved de navne som er behandlet i kapitlet Andre navne på Læsø som hovedsageligt udgøres af naturnavne. Her findes alle naturnavne som er belagt før 1513, samt naturnavne som findes på Videnskabernes Selskabs konceptkort fra 1786, Stednavneudvalgets retskrivningslister fra 1966 og 2020 samt Trap Danmark Topografisk Atlas fra 2017.Hvor der foreligger en moderne form af navnene, er denne i almindelighed opslagsform.

 • - How Our Towns and Villages Got Their Names
  af Caroline Taggart
  148,95 kr.

  Take a journey down winding lanes and Roman roads in this witty and informative guide to the meanings behind the names of England's towns and villages. From Celtic farmers to Norman conquerors, right up to the Industrial Revolution, deciphering our place names reveals how generations of our ancestors lived, worked, travelled and worshipped, and how their influence has shaped our landscape.From the most ancient sacred sites to towns that take their names from stories of giants and knights, learn how Roman garrisons became our great cities, and discover how a meeting of the roads could become a thriving market town. Region by region, Caroline Taggart uncovers hidden meanings to reveal a patchwork of tall tales and ancient legends that collectively tells the story of how we made England.

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.