Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Drømmen om Danmark - Leif Sestoft - Bog

- Det danske Flensborgs blomstring og fald 1830-1875

Drømmen om Danmarkaf Leif Sestoft
Bag om Drømmen om Danmark

Gennem århundreder stod Flensborg på førstepladsen blandt købstæderne i det danske monarki. Fra 1830´erne og frem til 1870´erne gennemgik byen en voldsom omstillingsproces. I 1830´erne stod byens borgere endnu loyalt bag den danske konge og den danske stat. I 1850´erne oplevede det danske miljø en blomstring, men efter 1864 blev vilkårene andre. Nu medførte det preussiske styre og kejserrigets erhvervsøkonomiske forhold et sammenbrud for den traditionelle danskhed i Flensborg. Hvordan oplevede de danske i Flensborg denne omstillingsproces? Dette er bogens emne. Forfatteren er selv af gammel Flensborg-slægt. På grundlag af kilder i familieeje og omfattende historiske studier levendegør han liv og tanker blandt de danske i Flensborg i en vanskelig overgangperiode. Det er identitetshistorie, tilgængelig for enhver. I centrum står en typisk håndværkerfamilie i Flensborg, slagterfamilien Partsch på Havretorvet. Familien var tysksproget, men kongetro og loyal over for det danske. Gennem ægteskabsforbindelser med dansksprogede og danskfølende familier i Flensborgs opland kom familien i tæt kontakt med den moderne danskhed omkring digteren Karsten Thomsen i Frøslev. Det førte til, at de unge i familien engagerede sig bevidst for det danske sprog. I dagligdagen og i danske foreninger markerede de sig klart som danske. Bogen er en fortælling - om hverdag og fest, foreningsliv og politik, med familien Partsch i centrum. Gennem denne familie møder læseren datidens flensborgere og mange af de kendte danske i datidens Flensborg. Forfatteren tager os med i disse folks hverdag og til deres fester. Vi møder flensborgerne, når de tog mod kong Frederik 7., når de deltog i afsløringen af Istedløven, når de drog på udflugt til København. Vi følger dem indtil det danske mødte så megen modstand, at nogle valgte at flytte nordpå. Bogen er ikke et videnskabeligt værk - det er en levendegørelse af historien på solidt og autentisk grundlag. En sådan anskuelig fremstilling med de enkelte mennesker og deres tanker i centrum i en spændende overgangsperiode har ikke foreligget før.

Vis mere
  • Indbinding:
  • Indbundet
  • Sideantal:
  • 370
  • Udgivet:
  • 31. Oktober 2002
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 160x238x26 mm.
  • Vægt:
  • 992 g.
  • 1-2 hverdage.
  • 3. April 2024
På lager

Normalpris

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Drømmen om Danmark

Gennem århundreder stod Flensborg på førstepladsen blandt købstæderne i det danske monarki. Fra 1830´erne og frem til 1870´erne gennemgik byen en voldsom omstillingsproces. I 1830´erne stod byens borgere endnu loyalt bag den danske konge og den danske stat. I 1850´erne oplevede det danske miljø en blomstring, men efter 1864 blev vilkårene andre. Nu medførte det preussiske styre og kejserrigets erhvervsøkonomiske forhold et sammenbrud for den traditionelle danskhed i Flensborg.
Hvordan oplevede de danske i Flensborg denne omstillingsproces? Dette er bogens emne. Forfatteren er selv af gammel Flensborg-slægt. På grundlag af kilder i familieeje og omfattende historiske studier levendegør han liv og tanker blandt de danske i Flensborg i en vanskelig overgangperiode. Det er identitetshistorie, tilgængelig for enhver.
I centrum står en typisk håndværkerfamilie i Flensborg, slagterfamilien Partsch på Havretorvet. Familien var tysksproget, men kongetro og loyal over for det danske. Gennem ægteskabsforbindelser med dansksprogede og danskfølende familier i Flensborgs opland kom familien i tæt kontakt med den moderne danskhed omkring digteren Karsten Thomsen i Frøslev. Det førte til, at de unge i familien engagerede sig bevidst for det danske sprog. I dagligdagen og i danske foreninger markerede de sig klart som danske.
Bogen er en fortælling - om hverdag og fest, foreningsliv og politik, med familien Partsch i centrum. Gennem denne familie møder læseren datidens flensborgere og mange af de kendte danske i datidens Flensborg. Forfatteren tager os med i disse folks hverdag og til deres fester. Vi møder flensborgerne, når de tog mod kong Frederik 7., når de deltog i afsløringen af Istedløven, når de drog på udflugt til København. Vi følger dem indtil det danske mødte så megen modstand, at nogle valgte at flytte nordpå.
Bogen er ikke et videnskabeligt værk - det er en levendegørelse af historien på solidt og autentisk grundlag. En sådan anskuelig fremstilling med de enkelte mennesker og deres tanker i centrum i en spændende overgangsperiode har ikke foreligget før.

Brugerbedømmelser af Drømmen om Danmark



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.