Bag om En egn bliver til
En egn bliver til er historien om, hvordan et gammelt godslandskab er skabt gennem forskellige interesser og menneskers daglige slid.Bogen beskriver de mennesker, der gennem generationer skabte godsområdet. Udgangspunktet er de giesegaardske godser mellem Køge og Ringsted, men historien kan genfindes i andre godsområder øst for den jyske højderyg.
En egn bliver til skildrer den aristokratiske herregårdskultur. Forfatteren fortæller om bønder, lejehusmænd, funktionærer, kuske, arbejdere og tjenestefolk osv. Som prægede godserne og gav dem deres karakter.
En egn bliver til beskriver et gods som en sammenhængende, sammensat kultur. Til grund for arbejdet interviewede forfatteren i 1970’erne beboerne i området, han var karl på en af godsets foragtergårde og klapper på grevens klapjagter. Denne samtidsdokumentation fandt sted, mens den sidste generation af godsfolk stadig levede, og før der blev helt stille, dødsensstille, på de store gårde.
En egn bliver til er et etnografisk hovedværk, der til fulde dokumenter, at historien konstant stikker hovedet frem i den verden vi lever i og skaber forandringer og forvandlinger, vi ikke har kunnet forestille os.
Vis mere