Bag om EPIKRISE
Grænseoverskridende beskidt og ærlig debut
Her er mit fantastiske liv. Er mine venner ikke bare skønne? Ser jeg ikke bare for lækker ud på det her billede? Er min kæreste ikke bare for hot? Sådan er det billede langt de fleste unge mennesker desperat forsøger at bilde omverden ind. Derfor er Chano Jørgensens debutudgivelse EPIKRISE så befriende. Her viser han et kæmpe mod ved at fortælle om den side, der hedder svigt, utroskab, had og depression. En skyggeside, som alle kender, men ingen tør dele af frygt for ikke at blive opfattet som en succes her i livet.
Et ødelagt forhold som 21-årig efterlod ham med gennembankede følelser, og kombinationen af dem og hans medfødte tvangstanker sendte ham en tur ind om psykiatrisk skadestue.
”Da jeg var allerlængst nede, begyndte jeg at skrive mine tanker og følelser ned. I samme tidsrum blev jeg bevidst om, at jeg havde brug for hjælp til mit liv og mine tanker. Jeg gik til lægen og startede hos en psykolog. De skrev alle vores samtaler ned. De samtaler hedder en epikrise. Jeg syntes, ordet var så smukt, og det passede præcis på alle de tanker og følelser, jeg havde skrevet ned.”
Fortællingen i EPIKRISE er sammensat af digtene og citater fra patientjournalen. Den går fra mistanken og stalkningen af kærestens facebook til turen ned i de sorteste mentale huller – og frem til solen begynder at skinne igen. Utilsløret hævntøst, nedtur, gråd, onani, ensomhed og tilbagevendende livslyst fylder siderne.
I EPIKRISE blotter Chano sin sjæl og tanker på hidtil uhørt vis. Ikke for at underholde. Men fordi han synes, at det er vigtigt.
”Jeg er vokset op – som mange andre, tror jeg – med oplevelsen af, at mænd ikke viser følelser. Det skal drenge heller ikke. Et knus mellem mænd er noget, hvor man stift og lidt akavet klapper hinanden på ryggen. Det er også bedst, hvis jeg ikke græder. Vi skal bare nøjes med at have de hårde følelser. Lidt Clint Eastwood, ikke? Så allerede fra 8 års-alderen har jeg til tider siddet alene med mine følelser og tvangstanker ... og i gymnasiet blev jeg endnu mere indelukket, fordi det var klart, at følelser skulle man ikke tale om. Det ville være fedt, hvis mænds bløde følelser også bliver okay at snakke om.”
OM FORFATTEREN:
Chano Jørgensen (f. 1995 i Sydhavnen, opvokset i Karlslunde) har brugt smaddermange penge på damer. Og har prøvet lidt af hvert i sit relativt korte liv. En heftig drøm om et liv som stand-up komiker blev skubbet til side af velmenende forældre … og tilfældighederne og damejagt lod ham testkøre karrierer så varierede som universitetsstuderende, tøjekspedient, konditor, musiker og nu kok på Guldkroen.
Det generer ikke Chano, at han ikke nødvendigvis har den korrekte baggrund for at træde til i et job. Så lærer han det sgu bare! Kører lidt på charmen. Gå-på-mod savner han ej. Og så alligevel. Tourette-agtige insta-stories bliver holdt frem for at se reaktionerne hos omverdenen og bliver også brugt som skjold for en forbløffende skrøbelig og følsom sjæl. Den sjæl bliver blandt andet udsat for jobbets pågående SoMe-attitude, hvor intet er hverken hemmeligt eller privat, og alt kan gøres grin med. Det gør han også selv.
Vis mere